Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

4-20 mA kontrollü solid state yapımı

Başlatan hakanogru, 17 Ocak 2008, 11:17:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hakanogru

arkadaşlar kolay gelsin..
yahu benim başım şu 4-20 mA kontrollü solid state rölelerle belada.. 4-20 mA linear kontrollü termostat var elimde ve buna bağlı 4-20 mA girişli (max load 600 ohm, kılavuzunda öyle yazıyor) AC gerilimi kontrol eden (aynı dimmer gibi çalıştıran) solid state mevcut. Fakat içindeki triyak herhalde ufak geliyor ki (40 A hesapta) bazen rezistans SSR yi AC çıkışlarını yakıveriyor. Bu 4-20 mA SSR yi kendimiz yapabilirmiyiz..
herkese başarılar dilerim arkadaşlar.

Linkback: 4-20 mA kontrollü solid state yapımı

asenkron

arkadasım anlayamadıgım termostatmı arıza yapıyor triyakmı kullandıgın sistemi fotoraflasan en uygun sistemi öneririz arkadaslarla.

hakanogru

termostatta birşey yok. sadece solid state roleler arıza çıkarıyor yani çıkışları yanıyor. Bu solid state rolenin aynısından yapma şansımız yok mu. bu solid state role 4-20 mA ile kumanda ediliyor.

asenkron

sorun anlasıldı 4-20 ma. sinyal termostattan kontak olarakmı geliyor yoksa sıcaklıga baglı degişen bir degermi.gerlim degeri ne.
yanan röle cıkısların  mekanik rölemi triyakmı neye güc veriyor.beslenen cihazın gücü akımı voltajı ne bunlara göre bir devre bakalım ..

hakanogru

ok.. tarif edeyim..
1- termostat solid state roleye 4-20 ma şeklinde akım sinyali yolluyor, gerilim olarak max. 5-6 Vdc gibi voltaj uyguluyor.
2- termostat rezistans ısıya yaklaştıkça 4-20 mA aralığında oynama yapıyor yani şöyle; 
    Örnek: 200 C hedeflenen sıcaklık değeri olsun mesela,
sıfırdan açtığın zaman termostatı 20 mA (5-6 Vdc gerilimle)akım sinyali yolluyor. bu 200 C sıcaklığa yaklaştığı zaman Sinyal Akımı düşmeye başlıyor daha doğrusu termostat sinyal akımını o şekilde kısıp açıyor. yani sıcaklığa ne kadar uzaksa 20 mA den başlayıp ısıya yaklaştıkça 7 mA , 6 mA, 5 mA ve en nihayetinde sıcaklığa ulaştığında yani rezistans 200 C olduğunda 4 mA de çakılı kalıyor.
3- SSR (Solid State Relay) termostat tan gelen sinyal akımına göre kendi içerisindeki Triyakın Gate'ine o kadar sinyal uyguluyor. yani triyak sanki bir dimmer gibi çalışmaya başlıyor.
4- sinyal kontak olarak mı geliyor demişsin. hayır. termostatın bağlantıları arasında SSR çıkışı diye bi çıkış yapmışlar (+ -) olarak. + ve - yi götürüp SSR nin sinyal veya bobin uçlarına diyelim oraya giriyorum. SSR ile ilgili ayrıntılı bilgiyi adresinde bulabilirsin.
termostat ile ilgili bilgiyide bulabilirsin.
yardımların için çok çok teşekkür ederim

asenkron

kullanılan triyakın numarasınıda ver daatashetine bakayım ona göre ara kart düsünelim.

yanlızkurt


amatör

Kullandığınız solid state ünitenin akımı yük akımından düşük veya yük akımına eşitse triyak sıhhatlı çalışmaz.Röle akımının çekilecek akımın iki katı olarak tutulması halinde daha sıhhatli bir çalışma olacaktır.Bilginize.

yanlızkurt

sonuç olarak öyle tabiki 20A lık devreye 20A  lık triak kullanılmazki. doğal olarak yüksek değerli bir triak kullanılmalıdır. ve voltaj dalgalanmaları gibi şeyleride göz önüne almak gerekir.

hakanogru

yük maximum 3000 W civarında ama ben 40 A SSR role kullansam bile yanabiliyor. Amaç bu SSR roleden almaktansa ki tanesi 30$ civarında kendimiz yapmayı denesek diyordum. yaparsak ta BTA41 kullanalım derim ben.

asenkron

şimdi oldu termostattan gelen sinyali optokoplor ile degerlendirip triyakı süreceksin hem izalasyon saglanacak .elinde hazır bu sekil devre olan varmı bir bakalım bende arastırcam.

hakanogru

saol varol asenkron
bu devre benim için gerçekten önemli

asenkron

bu gece kitaplardan bir devre uygulamaya calısırım.elinde optokuplör ile sürülmeye örnek benzer sema olan varsa bekliyorum .amerikayı tekrar kesfetmeye gerek yok bulamazsak.yelkenler fora seneye görüsürüz.

yanlızkurt

verdiğim linke baktınızmı. opto kuplör kullanılmış ;) ;) ;)

asenkron

yalnız kurt haklısın devre odur onu yapsın tamam.

hakanogru

arkadaşlar linkteki devreye baktım.. bu devre 4-20 mA aralığında mı kontrol yapıyor yoksa 5-25 Vdc aralığında mı?.
birde TIC226M yerine BTA41700B kullansak bişii olurmu, filtre direnci ve kondansatörü yeterli mi? TIL111 optokupler yerine MOC serisi bişi mi kullansak. bilmiyorum bu TIL111 bulunurmu piyasada

asenkron

#16
giris senin istedigine uygun 5-25 derken maksimum voltajı kastetmiş.sen buldugun optokuplör ve triyakla dene problem cıkacagını zannetmiyorum.dimmer gibi calıssın istiyorsun ya transistörün beyz direnciylşe oynarsın oransallık saglamazsa bir trimpotla degeri bulur sabit direnc akarsın.

yanlızkurt

arkadaşım iç yapısını bildiğin bir opto kuplörü kullanırsın. triak olarakta seçimi sana kalmış kaldıracağın yüke bağlı.

kullanacağın sistemin prensip şemasını versen bize sana daha iyi yardımcı olabiliriz.

amatör

Solid state devresi için Harun Bayram tarafından yazılmış olan Elektronik kitabını inceleyiniz.Tam aradığınız devre şeması kıtapta mevcut,bilginize.

hakanogru

solid state role ve termostatın datasheet leri




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious