Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Delta Pulse'i Anlamak

Başlatan oongit, 22 Ekim 2012, 00:05:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oongit

Merhaba Değerli Arkadaşlar...

Çok çok uzun bir süre zarfında, klasik Delta Pulse şemasından 20'ye yakın PCB tasarladım. Bazılarını basıp kullandım, bazıları ise tasarım aşamasında kaldı...

Delta Pulse; Pulse Induction (PI) sistem dedektörlerin nasıl çalıştığını anlamak için oldukça güzel bir devre... Tabii anlamak isteyene... Ben de kendi çapımda, kendime bile yetmeyen kısıtlı elektronik bilgimle, kendi tasarladığım dedektörümü yapmak istiyorum. Bunun için de en güzel "kopya" kaynağı klasik Delta Pulse...

Bu şemanın verici kısmını gayet iyi anladım. Aşağıdaki şekildeki 4538'li zamanlama katını da bir nebze olsun anladım. Ama halâ kafama takılan konular var. Konusunda uzman olan siz değerli üstadlardan da bilgi rica ediyorum. Vakit ayırırlar da, değerli bilgilerini paylaşabilirlerse çok sevineceğim.



4538'nin "RC" pinlerinin tam olarak nasıl çalıştığını anlamak istiyorum. Yardımcı olur musunuz? "Armut piş, ağzıma düş" olmasın. Ben de öğrenmek ve kendi dedektörümü tasarlamak istiyorum. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Saygılar...
Linkback: Delta Pulse'i Anlamak


oongit

Resim ekleyemiyorum sanırım  :(

a.samet

Datasheete gorunen o ki rc ucu entegrenin bir nevi clk ucu gibi calisiyor.

oongit

4538'in ilk modülün (D2A) çalışmasını tam olarak bir anlasam gerisi gelecek ama...

pro-TR

s.a.
ongiit usta hemen yardımcı olayım, istediğin o olsun yaw..
şimdi şemaya göre;
D1B yani tetik sinyalinden girilen sinyalin tepe noktası ile örnekleme penceresinin oluşturulacağı tetikleme anı belirleniyor.
C4 cond. ileR7 direnci örnekleme zamanını bize veriyor. zira time =R.C formulüne göre örneklemenin başlangıç süresi belirleniyor.T2 tranzistoru ise oluşturulan pencerenin bitiş süresini bize vermektedir. yani 556 nın girişi örnekleme penceresinin başlangıcı, T2 ise bitişini bildirmektedir. çünkü T2 de ki sinyal 556 nın 9. pinindeki çıkış sinyaline göre tam tersi...
benim yarım yamalak elektronik bilgimle ancak bu kadarını tarif edebildim. daha açıklayıcı bilgileri eminim konuya hakim olan arkadaşlar detaylı bir şekilde anlatacaklardır.
zira daha fazla detaya girip R7 den akan voltajın C4 te hold işlemi yaptığını ve oluşan tetik sinyalini T2 den gelen sinyalle tam kareye çevrildiğini vs anlatmak ile kafayı iyice karıştırmak istemiyorum. ::)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

oongit

Aleyküm Selâm Selâmi abi...

Anladıklarım doğru mu acaba?
01 - D1A Astable Multivibratör olarak çalışıyor. Vericinin frekansını [1.44 / (R1 + 2R2) * C1] formülünden 54 Hz. ile 70 Hz. arası ayarlıyor ve D1A'nın çıkışı yükselen kenarda Tr2'yi ve C2 ile çıkıştaki parazitleri filtreleyerek D1B'yi Trigger pininden tetikliyor.

02 - D1B Monostable Multivibratör olarak çalışıyor. D1A tarafından tetiklendiğinde 61 ilâ 281 µs. arası Duty sinyali veriyor. Yani D1A vericinin frekansını, D1B ise frekansın genliğini (Duty) ayarlıyor.

03 - 4538'in çalışması aşağıdaki şekildeki gibi mi oluyor acaba?

oongit

Bu konuda başka bilgisi olan, yorum yapabilecek ustalarımız yok mu?

Karadağ

Merhaba,

Elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.
Konuyu öncelikle 4538 i anlamak olarak ele alalım sonrasında olayı delta pulseye çevirelim. Bence daha anlaşılır olacaktır.
Datasheete baktığımızda "The CD4538BC is a dual, precision monostable multivibrator with independent trigger and reset controls. " olarak geçen bir ifade ile tanımlanıyor. Bu ifade içinde 2 adet birbirinden bağımsız trigerli ve resetli monostable multivibratör olduğunu söylüyor. Peki burada geçen reseti biliyoruz da triger nedir diyecek olursak şöyle bir cümle ile açıklamaya çalışayım. Triger, belirli eşik noktalarını geçen bir sinyal uygulandığında girişlere göre çıkışların belirlenmesine izin veren uçtur diyebiliriz. Şimdi bu durumda delta pulse için 4538 içinde 2 adet birbirinden bağımsız pulse jeneratörü bulunan bir entegredir diye çok kızaca ve öz olarak yazabiliriz. Asılnda tam olarak bu değildir ama delta pulse için bu durum böyledir. İlk örneğin zamanının pulseden sonra nerede olacağını r7,c4,signal ve t2 den gelen bağlantı, 2. örneğin 1. örnekten sonra nezaman olacağını sens, r9,c6 belirler.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

oongit

Teşekkü ederim Karadağ usta... Yani benim yukarıda yazdıklarım doğru mu oluyor bu durumda?

Karadağ

Merhaba,

Multivibratörler yazdığınız gibi çalışıyor. Frekans hesaplamalarını yapmadım toplamda 100-130 hz arası çelışıyor.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

oongit

Teşekkür ederim Karadağ usta... Demek ki yavaş yavaş olayıçözmeye başlamışım. Çalışacağım ve BAŞARACAĞIM, inancım büyük...

Karadağ

Ben teşekkür ederim ne demek. Elimden gelen yardımı herzaman yaparım. İnşallah kendi dedektörünü tasarlayıp çalıştırdığın günleri de görürüz.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

oongit



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious