Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Kanalizasyondan imparator çıktı

Başlatan Uykusuz, 07 Kasım 2010, 18:01:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uykusuz



Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Roma'nın asker imparatorlarından 3'üncü Gordianus'a ait olduğu belirlenen mermer heykel başı bulundu.
Güncelleme:07 Kasım 2010 17:45
Başın, gövdesi 5 yıl önce antik kentteki Tapınak-A'da yapılan kanalizasyon kazı çalışmalarında bulunmuştu. Güzelliği ile görenleri etkileyen mermer heykel büyük heyecan yarattı, Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Heykelin müthiş bir portre olma özelliği var. 4. yüzyıl başında Hıristiyanlığa geçilmesi nedeniyle heykelin parçalanarak kanalizasyona atıldığını sanıyoruz" dedi.

Eskihisar Mahallesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi'nce yapılan kazı çalışmalarında bulunan mermer heykel başı, gün ışığına çıkartıldı. M.S. 238 ile 244 yılları arasında yaşayan Roma imparatoru 3. Gordianus'a ait heykel başının, antik kentteki kanalizasyon kazılarında 5 yıl önce bulunan başsız mermer gövdeye ait olduğu anlaşıldı. Baş ve gövdenin birleştirilmesi ardından heykelin sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edileceği bildirildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, bulunan imparator başının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, şöyle dedi:

"Çünkü müthiş bir portre olma özelliği var. Laodikya'nın ürettiği kaliteli eserlerden. Mermer eserler yönünden 2010 yılında Laodikya bize zengin buluntular verdi. Bu buluntular arasında Helenistik döneme ait yunus figürlü aşk tanrısı Eros'un başı ve gövdesini ile kutsal seromonilerde kullanılan sunak masasının aslan başlı iki bacağı da var. Laodikya Batı Anadolu'nun Efes'ten sonra en büyük metropol kenti. Tapınak'daki çalışmalarımız bitme aşamasına geldi. Hedefimiz, burada arkeoloji parkı oluşturmak. Buranın dünyaya tanıtılmasına da büyük önem veriyoruz."

İmparator heykelinin 4'üncü Yüzyıl'da parçalandığını tahmin ettikleri anlatan Prof.Dr. Şimşek, "O dönemde, çok tanrılı dinlerden Hıristiyanlığa geçildi. Bu dönemde heykeller, insanlar tarafından parçalanarak kanalizasyona atılmıştı. Bunun da onlardan biri olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Laodikya Antik Kenti'nde daha önce de Roma Cumhuriyet Dönemi'ni sona erdiren ilk imparator Augustus'un bugüne kadar bilinen en sağlam ve ayrıntılı heykelinin başı bulunmuştu.

DHA




Linkback: Kanalizasyondan imparator çıktı

kerem2001


Avci26


Uykusuz Hocam,, Arkeolojik araştırmaları yakından takip etmeniz çok güzel bizimle paylaştığınız içinde teşekkürler....

Haberin içindeki bir detay ile ilgili kısa bir ek yapmak isterim, arkeolojik kazılarda, kazı çalışması yapılan yerleşimlerin kanalizasyonlarında tarihi ve maddi değeri yüksek objelere herzaman rastlanmıştır, insanlar kaza ile olanların dışında her.gi bir sebebten korkuya kapıldıkları anlarda önemli, değerli ya da saklanılması gereken objelerini kanalizasyon sistemine veya kuyularına atarlarmış, bu yerlere girilip objeler alınamadığı içinde günümüze kadar gelebilmişler. Bu olayda anlaşılan bir aşağılama söz konusu ancak iyide olmuş böylece güzel bir eser günümüze ulaşıp tarihe ışık tutmuş....





Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious