Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

bir garip fotosel :)

Başlatan apo, 28 Ağustos 2010, 17:03:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

apo

herkese selamlar arkadaşlar malum hava çok sıcak bende bu günümü evde geçireyim dedim ve fanus saatime sadece gece yanacak bir aydınlatma devresi yapayım ve bunun içinde masraf etmeyeyim eldekileri kullanayım dedim :)

uzatmiyim evde ldr bulamadım ancak eski zulaları karıştırırken ne olduğunu bilmediğim için köşeye atmış olduğum fotodiyota benzer yönlü ve ışığa tepki veren bir eleman buldum resmi aşağıdakine çok benziyor ancak çok daha küçük "normal bir ledin 3 te biri kadar"

http://rocky.digikey.com/weblib/Panasonic/Web%20Photos/New%20Photos/LN52,LN152,PNZ330CL.jpg

ve aşağıdaki devreyi kurdum çalışması hatta beklediğimden daha iyi çalışması beni şaşırttı açıkçası hatta fotodiyotu "eğer fotodiyotsa :)" yanlış bağladığımıda düşünmüyor değilim.



sizlere sorum ,

devre ışık altındayken :255 mikro amper
karanlıkta                   :720 mikro amper çekiyor ,

***ışık altında çektiği akımı düşürmek için nasıl bir değişiklik önerirsiniz?

bonus soru :) sizcede fotodiyot olduğunu düşündüğüm parçanın bağlantısında bir eksik yok mu?
yani en azından t2 ye emiterden bir akım gelmesi gerekmiyormu normal şartlarda iletime geçmesi için?

son olarak 9 voltluk normal bir pil 500 mikro amper akıma kaç gün dayanır?
şimdiden teşekkürler..
Linkback: bir garip fotosel :)

Uykusuz

#1
Selam apo.

Devre en fazla 750uA çektiğini söylemişsin. Düz hesap 1000uA çektiğini düşünelim. Şarjlı 9V pillerin 200mAh olanları bu devrei 200 saat kadar çalıştırır.

Dediğin gibi ilk transistörün beyzine artıdan yüksek ohmajlı bir direnç atılması gerekli. Fakat bu aydınlıkta çekilen akımı arttırır. Demekki transistörün kaçak akımı yetiyor bu iş için, garip geldi banada.

Kullandığın elemanın fotodiyot olup olmadığını anlamak istiyorsan karanlıkta tv nin uzaktan kumandasını bu elemana tutarak bir tuşa bas ledlerin yanıyorsa fotodiyottur.

Oruçlu oruçlu başka da aklıma bir şey gelmiyor atp sentezi sıfır bekleme modundayım  :-\

apo

#2
bende toynakla hayriye darbelerinden sonra bildiklerimi yorumlayamama hastalığı baş gösterdi oruçta cabası :D

parça infraruja tepki vermiyo ama içinde ledlerde gördüğümüz yarı iletken tabakayı görebiliyorum ve kılıfı resimdeki gibi metal değil pilastik çok garip hakaten ama çalışıyo buda bana yeter :D

peki 9.4 k lık direnci emitere değilde direkt yukarı 9 volta versem potu yükseltsem akımın düşmesi gerekmezmi ışık altında

Uykusuz

#3
Kollektörler arası direnç bana pek tuhaf görünmüyor şu an için ama soldaki transistörün beyzi gerçekten garip. Dediğin gibi düzgün çalışıyorsa salla gitsin  :)


apo

anladım bakalım belki iftardan sonra bişiler geliştirip akımı düşürebilirim eywallah :D

radyodelisi

Merhaba apo,

dostum, eleman çok büyük ihtimalle bir PIN fotodiyot. Normalde fotodiyotlar aynen güneş pilleri gibi ışıkta bir gerilim üretir fakat bu bir bjt'yi iletime geçirecek kadar güçlü olmaz (genellikle). Bendeki fotodiyotlar en çok 400-500mV veriyorlar. İlk transistörün FET olsa bi yorum yapabilirim ama şu haliyle ilk transistörün nasıl tetiklendiği hakkında aklıma birşey gelmiyor. Bir ihtimal diyotun ürettiği gerilim yüksek gün ışığında transistörü iletime geçirebilecek seviyeye ulaşıyor, ama tetikleme ışık seviyelerini yazmamışsın.

Akımı düşürmek için emiter direncini azaltıp kollektör direncini çok yükseltebilirsin, sonuçta buradan çok akım çekilmeyecek. İkinci kademede darlington transistör kullanabilirsin. Böylece ilk kata yapılacak yükleme azalır. Bir de 9.4 K direnci (tabi değerini yükselterek) doğrudan + 9V'a bağlayabilirsin, sonuçta işi sadece anahtarlama yapmak.

radyodelisi

Düzeltme: diyot bir infrared LED de olabilir. Az önce normal gün ışığında denedim ve 700mV aldım ki bu da bir BJT'yi tetiklemeye yeter.

Çalışmalarınızda başarılar, kolay gelsin.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious