Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

alan tarama hakkında bilgi topluyorum

Başlatan rayman, 26 Mart 2010, 21:37:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rayman

bilinen bir kaç devreyi yaptım fakat sonuç alamadım .... çalışma mantığını arayıp güzel birşeyler yapmayı düşünüyorum tecrübesi olan var ise burada bilgilerini paylaşsınlar ....
Linkback: alan tarama hakkında bilgi topluyorum
Haklıysan korkma. HAK seni korur....

elsidi

Bende alan taramaya meraklıyım,bilgisayar kullanımına yeni başladım,girdiğim sitelerde dişe dokunur bir şey bulamadım
bulduklarımda çok basit devreler yapmaya değmez.Sitemizin değerli arkadaşlarına çağrım var, lütfen benim gibi
bilgisayar özürlü değilsiniz, şöyle donanımlı en az 5 entegreli bir alan tarama servisi yapın'da bizim gibi arkadaşların
merakına son verin.Saygılarımla

humhum



  Geriye yönelik konuları incelerseniz Alan Taramayla ilgili birçok şema ve bilgiye ulaşacaksınız.

Saygılar.

elsidi

Anlaşıldı süper bir alan tarama şeması benim için hayal
Yinede ilginize teşekkür ederim.Saygılarımla

blackegon

Usta süper bi alan tarama şeması zaten bulamassın da orta derece şema belki  çünkü süper alan tarama dedektör fiyatları şuanda 90-100 bin tl arasında...

Kolay gelsin

BigBang

Alan tarama mantığına en yakın bildiğim VLF-EM yöntemi var . İnternette bu konu ile ilgili birçok receiver devresi de mevcut . Bunlardan birisini yapıp dünya üzerinde bize yakın olan VLF vericilerin frekanslarına akort ettiğinizde en güzel ve bilimsel alan taramalardan birisini yapmış olursunuz kanımca .

elsidi

Sitemizin değerli üyesi BigBang
VLF-EM  reciver (alıcı) yanılıyorsam lütfen uyar, alıcı devresi anlamına geliyor,
adı geçen devreyi sitemizde yayınlar veya linkini yazmanız beni çok sevindirir.
Saygılarımla

BigBang

Memnuniyetle vereyim . Öncelikle verdiğim linkte gerek elektrik gerekse manyetik alan ölçümleri için verilmiş devreler var . Bunlardan 1 tane teleskopik ( çubuk) anten devresi ile elektrik alan , 1 tane loop (halka) anten ile de manyetik dalgaların faz farklarını bilgisayarınızda görüp VLF ölçümlerini yapabilirsiniz .Bu ölçümler yerin iletkenliğine göre 30-40 metre derinlere ve tabi sığdaki hedef için aynı mesafede verici yönü ile sizin alıcınızın arasında olacaktır.

http://www.vlf.it/

Ayrıca bu adreste birkaç tane de manyetometre devresi mevcuttur . Özellikle D.Dimakos'un devresi oldukça kaliteli bir fluxgate manyetometresidir.Yalnız size VLF için tavsiye edeceğim devreler Renato Romero'nun IK1QFK devresidir ve ekranlanmıştır . Diğer elektrik dalgalar için de devreler var , bunları aynı kutu için yapıp bilgisayarınızın line-in girişiyle ve ses kartınız yardımıyla çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz .

Daha internette konu ile ilgili pekçok site var . Bir tane de Gyrator devrelerden bahsettiğim için site ileve edeyim .

http://www.aavso.org/observing/programs/solar/gyrator.shtml


Bu da benim şimdiye kadar gördüğüm en ayrıntılı VLF alıcısıdır. Ancak elemanları pahalı ve bulması zordur .Tavsiye etmiyorum ama örnek teşkil etmesi amacıyla ilave ediyorum . Radioastronomy 'de de VLF Alıcı  devreler kullanılmaktadır .


http://sidstation.lionelloudet.homedns.org/hw-en.xhtml

Şu an sitesini hatırlayamadım ama Eric Vogel 'in de ampermetre ilaveli bir Vlf alıcısı vardı . Kolay gelsin ...

blackegon

Paylaşım için teşekkürler.Max serisi entegrelerden 3 tane kullanmışlar  fakat 2'si nadir bulunan modellerden sadece Max275 i bulabildim diğerlerini bulamadım.Çok kapsamlı bi devre dediğiniz gibi...

Kolay gelsin...

humhum

#9
Bir zamanlar Asenkron arkadaşımız iyi bir şema olduğunu söylemişti istersen bi dene:

http://ultrashare.net/hosting/fl/2d9b49d52f/activtarayıcı

BigBang

Alıntı yapılan: humhum - 02 Nisan 2010, 23:05:50
Bir zamanlar Asenkron arkadaşımız iyi bir şema olduğunu söylemişti istersen bi dene:

http://ultrashare.net/hosting/fl/2d9b49d52f/activtarayıcı

Devre için teşekkürler . Yalnız bu devre uzaktan algılama ya da definecilerin alan tarama dedikleri devrelere pek benzemiyor . Alıcı ve vericisi olan aktif bir elektromanyetik cihaz devresi sizin verdiğiniz . Benimkiler ise kendi vericimiz dışında ve halihazırdaki askeri amaçlı vericilerin sinyallerini kullanıyorlar .

Eğer açıklamasında verilen değerler ( 1 lirayı 1 metreden algılama) doğru ise süper bir devre olduğu söylenebilir . SMW ye filan gerek kalmaz .

rayman

zahoriyi yapmıştım metala duyarlı değil ama hassas bir cihazdı boşluk vede su buluyordu
Haklıysan korkma. HAK seni korur....

humhum

Alıntı yapılan: rayman - 03 Nisan 2010, 01:59:10
zahoriyi yapmıştım metala duyarlı değil ama hassas bir cihazdı boşluk vede su buluyordu

Uzaktan algılama devreleri (LRL)  Metal dedektörü değildir ve dedektör gibi  algılamaz  onlar  uzun süre toprağın altında duran ve o metalin çevresinde  oluşan elektrostatic veya daha ziyada İYONİC (boşta duran yüksüz parçacıklar) elektronları algılarlar. Benim daha önceleri yapmış olduğum zahori tipi LRL ile 1km ila 10km arasında çeşitli yerlerden sinyal aldığım yerler  oldu (çalışması Mineoro gibi), Fakat Resmi kazı prosedürü ile uğuraşmak hem zaman alıyor hemde çok para aldığından  Resmi kazı yaptıramadım ve öylece kaldı bu ıspatlama  olayı.  Metalin çevresindeki boş İyonlar Telrus manyetik dalgaları ile bulunduğu  noktadan Kuzeye doğru kilometrelerce uzağa ulaşır işte bu mantığı kullanarak  LRL cıhazlar ile uzaktan algılama yapılır günümüzde.

Saygılar.

elsidi

BigBang
Değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür eder saygılarımı sunarım

YAK

Daha önce araştırmıştım.Alan tarama için yapılan tarif şöyleydi:
150m yarıçaplı bir mesafede tepki veren elektrostatik bir osilatör olarak tanımlanmıştı.Bunun anlamı kısaca elektrostatik durgun elektrik olduğuna göre demekki iki çubuğun ucuna pilin + sını diğerinede - sini bağlarsak basitce aleti yapmış oluruz.hareketi algılamak için çubukların L şeklinde yapılıp bilye düzeni konması tamamen kişinin becerisine kalır.

humhum

Alıntı yapılan: Profesör - 03 Nisan 2010, 19:12:00
Daha önce araştırmıştım.Alan tarama için yapılan tarif şöyleydi:
150m yarıçaplı bir mesafede tepki veren elektrostatik bir osilatör olarak tanımlanmıştı.Bunun anlamı kısaca elektrostatik durgun elektrik olduğuna göre demekki iki çubuğun ucuna pilin + sını diğerinede - sini bağlarsak basitce aleti yapmış oluruz.hareketi algılamak için çubukların L şeklinde yapılıp bilye düzeni konması tamamen kişinin becerisine kalır.

Merhaba Profesör, Sizin bahsettiğiniz bu bilgiler  MFD (moleküler frekans discrimination) için gaçerlidir  yani toprağa çubuklar vasıtasıyla aranacak olan metalin rezonans frekansı gönderilir ve bu şekilde gömü ile sinyal kaynağı(sinus generator) arasında elektron alış-verişi başlar daha sonra sizin elinizdeki iki çubuk tam bu manyetik alanın üzerine geldiğinde indüklenir ve birbirlerini çekerek kesişirler. Bu tür alan tarama toprak altından gönderilerek yapılır ve ancak 750 metreye kadar algılar. Benim daha önceden hobi olarak yaptığım devre  ve tecrübem var.
LRL (Long range locator) ise havadan ve çok uzaktaki sinyali algılama şeklidir.

Saygılar.

BigBang

Metal ayırımı için rezonans frekansları üzerine hiçbir bilimsel belgeye raslamadım . Eğer mümkünse bizi de bilgilendiriseniz muhteşem bir paylaşım olacağı kanaatindeyim .Teşekkür ederim .

YAK

merhaba humhum bahsettiğin MFD cihazlar piyasada mevcut.Hatta şemaları bile var.Zaten mantığı basit bir fonksiyon jenaratörü var iki adette L şeklinde çubuk.Ben birinin içini açıp inceledim fonksiyon jenaratörünün çıkışı bir çıkış katıyla kuvvetlendirilmiş.Fakat bu tip cihazlarda fonksiyon jenaratörünün sinyali iki pirinç çiviyle toprağa verilmiş.Butip cihazlar verimsiz.Asıl cihazlar sinyali bir antenle havadan gönderen cihazlar.
altın için 5 khz genelde standart frekans.

Avci26


8038 ile yapılan MDF devresini bende yapıp denedim fakat bir sonuç alamadım forumlardanda araştırdım işe yarar diyen yoktu sanırım profesör ün dediği gibi verimsizler, metallerin rezonans frekanslarınıda vereyim.

Kaynak 1 : Değerler khz dir. Alan tarama imal eden firmaların kullandığı değerlerdir.

GOLD 5.00
GOLD 5.05
GOLD 5.10
GOLD 5.15
GOLD 5.20
GOLD 5.25
GOLD 5.30
GOLD 5.35
GOLD 5.40
GOLD 5.45
GOLD 5.50
SILVER 8.70
SILVER 9.00
SILVER 9.20
WATER 10.15
COPPR 11.70
BRASS 11.70
DIAMONDS  12.60
IRON 17.00
LEAD 4.50
QUICKSILVER 2.00
PEARL 0.40
ALUMINIUM 7.00


Kaynak 2 : Bu değerlerde bir japon doktorun (Dr. Toshihiko Yayama) bilimsel araştırmasının sonuçları : Hz cinsinden.

Arsenic 30400
Aluminum 31900
Beryllium 32700
Vanadium 32800
Titanium 35300
Thallium 36600
Palladium 37700
Lead 38000
Chromium VI 39200
Silver 43300
Mercury 43700
Magnesium 45300
Gallium 45400
Manganese 45700
Tungsten 47500
Lithium 47900
Indium 48300
Tantalum 48900
Rubidium 49200
Molybdenum 49800
Nickel 55200
Zinc 56200
Cobalt 56300
Iridium 57000
Cadmium 57300
Copper 58600
Gold 59000
Osmium 59200
Platinum 59300
Tin 59700

Doktor 30,000 hz ile 60,000 hz arasında araştırmalar yapmış. Yukarıdaki değerlerde sonuçları.


kdr042

arkadaslar mesela bi tane alan taramalı dedektör aldıgımızda içini acıp baskı devresini gfalemn alsak yapsak çalısma  durumu sizce ne olabilir mesela pc leirn içindeki power splooy(güç kaynakların) arzqa verme durum ları var mesale kondansatör patlatma gibi siz bu kondansatörü aynı degerinde degistirdiginiz zaman cıkıs akımları ve voltajlarıbiraz digise biliyor bu örnege göre bir dedektör arza verebilit mii öyle yapıldıgında


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious