Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

IB cihazlarla ilgilenmeyi düşünüyorum

Başlatan elbombaci, 20 Eylül 2007, 08:59:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elbombaci

Merhabalar

Metal ayrım olayı biraz daha net olduğundan dolayı biraz da bu cihazlarla ilgilnmeyi düşünüyorum.  LCD ekranlı IB sistemde çalışan bir cihaz tasarlamaya karar verdim. İlk başta çalışma sistemini anlamaya çalışıyorum. İlk başta anladığım kadarıyla metal ayrımı gönderilen sinyal ile alınan sinyal arasındaki faz kaymasına bakılarak yapılıyor.



Yazılımsal olarak IB sistemlerde faz kaymasına bakmak, PI sistemlerde sönüm süresinden metal cinsini tanımlamaktan çok çok daha kolay. Fakat bu cihazların da derinliği malesef düşük. Tasarlayacağım bu cihaz, daha çok tek para arayıcılarına yönelik olacak. 

Çalışma sistemini iyice öğrenmek için tesero golden sabre'yi yapmayı düşünüyorum.
Dökümanları:
http://www.savefile.com/files/1068662



Zaman buldukça öğrendiklerimi bu başlık altında yazarım. Saygılar.
Linkback: IB cihazlarla ilgilenmeyi düşünüyorum

remzi

Şemasını gönderebilirmisin? Forum olarak incelersek daha iyi olur...


yeraltıcı

çalışmalarında başarılar dilerim elbombacı 8)

elbombaci

Merhaba

Bu gün pcb yi çıkardım. Çalıştırdıktan sonra ilk izlenimlerimi aktarırım.


erolunall

Selam elbombacı

başarılar  sevindim çünkü bende aynısını  yaptım ama hala iyi deil.
senden yardım alırım artık.mpsa 13 transistörü pcb dekinin tersi olcak  bc 517 ise aynı olcak yönü.
benimki eğer bi radyo kısadalgada 4024 entegresine yaklaştırırsam ses geliyo ve 40 cmden büyük cisme ötüyor
öbür türlü de devamlı  bir ses geliyor.Ses 10 cm de değişiyor. başlıgı folyoya sarmadım.
bu sıfırlamada taktığımız 1 k ve 15 n faradı sonra söküyoruz değilmi?
olmazzsa TGSL yi yapcam

selamlar
Erol

elbombaci

Selam Erol

Ben henüz PCB yi çıkardım üzerine malzemeleri dizmeye malesf henüz vaktim olmadı. Şu an çalışma sistemini iyice çözmeye çalışıyorum. Bunu çalıştırabilirsen LCD ekran ekleyerek görsel olarak ta ayrımı elde etmeye çalışacağım. Geotechten okuduğum kadarıyla millet cihazdan memnun. Bakalım hayırlısı... Bu hafta sonu malzemeleri dizer bobini sararım. Gelişmeleri burada bildiririm. 

mert


elbombaci


mert

IB Metal Detector hakkında detaylı bilgi bu sitede içeriyor umarım diğer arkadaşlarında işine yarar

http://mikes.front.ru/str1_e.html

http://mikes.front.ru/index_e.html

http://mikes.front.ru/str2_e.html

mert

Link deki IB Metal Detector yapmaya karar vermek üzereyim tavsiyelerinizi bekliyorum.
şimdiden teşekkür ederim hepinize kolay gelsin  ;)



http://mikes.front.ru/str1_e.html

http://mikes.front.ru/index_e.html

http://mikes.front.ru/str2_e.html

erolunall

Selam ElBombacı

http://xoomer.alice.it/sillanumsoft/index.htm

osiloskop programı

Delta Pulseye  Yada TGS  ye takamazmıyız Nasıl takarsak iyi olur selamlar
                                                                                        Erol

elbombaci

Selamlar

sayın mert verdiğin linkler için teşekkürler.

bahsettiğin devre golden sabreye yapısal olarak çok benziyor. Benim golden sabreyi tercih etmemin sebebi hkkında döküman sayısının fazla olması. Fırsatım oldukça ilgilenmeye çalışıyorum. ilk etapta devreyi çalışır hale getireyim üzerinde çalışmalara başlayacağım

sayın erol bu osilaskop bilgiasyar ortamıdna çalışıyor. dizüstlü bir dedektör mü yapmak isiyorsun? ben delta pulseye lcd ekranlı bir osilaskop taktım zaten fakat çalışmalarımı yoğunluk sebebiyle avaş yavaş ilerletebiliyorum malesef ...

elbombaci

 Alıcı bobin ile verici bobin normal şartlarda birbirinen etkilenmeyecek şekilde arama başlığına yerleştiriliyor. Ortamda bir metal olduğunda verici ibobinden alıcı bobine sinyal gelmeye başlıyor. IB dedektörlerde alıcı bobin dinlenerek metal tespiti yapılıyor. IB dedektörlerin temel çalışma prensibi budur.



Ortamda bir metal olduğunda alıcı bobinde vericinin sinyalleri oluşmaya başlıyor. Metal uzaklarda iken alınan sinyalin gendiği düşük oluyor. Metal, arama bobinine yaklaştırıldıkça alıcı bobinden alınan sinyallerin de gücü artıyor. 

ismail surek

çalışmalarınıza başarılar
IB dedectorler ve VLF dedectorler ile ayrım konusunda bildiğiniz gibi iyi sonuçlar verebilir ama PI sistemler gibi uzak  mesafe ölçümü yapamazlar
şöyle bir önerim var
bir makinenin içine complex bir sistem yapalım bu makine PI çalışsın ikaz aldığında bu makine bir anahtarlama sistemi sayesinde 1 sn sonra 2,moda otomatik geçerek ( VLF yada IB) ölçüm yapsın ve bu esnada bunu ön panelde belirtsin  zaten böyle bir makineiçin pic kullanılır LCD ve bu anlattığım anahtarlama sistemi aynı picin her.gibir portundan kontrol edilsin
http://geotech.thunting.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=projects.dat
bu sitedn almış olduğum
Magnum İB adlı makineyi birzamanlar yapmıştım hemde 2 kez farklı farklı uğraştım ama ikisindede aynı sonucu almıştım
  Deep-Seeking Metal Locator,ETI1500, Matchless Metal Locator bu makineler halen duruyor bende ilk tecrübelerim sayılır o zamanlar için

herkese başarılı çalışmalar dilerim

elbombaci

IB deedktörlerde metal ayrımı Vericiden gönderilen sinyal ile alıcıdan alınan sinyal arasındaki faz kaymasına bakılarak yapılır:



Verici devreden bir örnek, alıcı devreden de bir örnek alınarak iki sinyal arasında bir gecikme varmı diye bakılır. Bu özellik bakımından farklı olan metallerde t süresi farklılıklar gösterir.

elbombaci

Verici sinyal ile alıcı sinyal arasındaki faz kaymasını bulabilmek için çeşitli yöntemler kullanabiliriz

1- Alınan sinüs sinyallerden bir işlemci tarafından belli sayılarda örnekler alınır, bu örnekler yine bir işlemci tarafından işlenir ve her iki sinyalin tepe noktaları bulunur. Bu tepe noktaları arasındaki gecikme hesaplanarak kullanıcıya görsel olarak yansıtılır.



2- Verici sinyal ve alıcı sinyal karedalgaya çecrilir:



Bu şekilde iki farklı kare dalga kullanılarak aralarındaki gecikme biraz daha rahat bulunabilir. Basit bir örnek verecek olursak, verici karedalganın bitii ile bir sayıcı saydırılmaya başlanır. Alıcıdaki kare dalganın bitişi ile de sayıcı durdurulur. Aradaki zaman gecikmesine bağlı olarak sayıcı farklı sayılarda saymış olacaktır. Bu da bize metal hakkında biraz bilgi verebilir. Tabi bu olayı LCD ekranda daha göresel yapmak tabiki mümkün.

Fakat karedalga üretmekte birtakım sorunlara çıkabilir. Örneğin alıcıdaki alınan sinyalin genliği tasarladığımız karedalga çevirici devrenin çıkışındaki karedalganın pals genişliğini değiştirebilir. Ya bu olayı bir şekilde halletmeliyiz ya da sayıcının saydığı sayıdan alınan sinyalin genliğini de hesaba kattıktan sonra kullanıcıya yansıtmalıyız. Artık hangisi kolayımıza gelirse...

Tabi bu düşünceler çok kabataslak tasarımlar. Mutlaka ileride birçok sorunlar çıkacaktır. Yapıp denenmeden kesin bu iş böyle yapılır diyemeyiz. Golden Sabre'yi çalıştırdıktan sonra gerekli ölçümleri alıp yapmam gereken tasarımları o zaman yapacağım. Öğrendikçe bu başlık altında yazacağım. Şimdilik bu kadar olsun. Herkese hayırlı geceler.




okantex

hocam
alet 1khz de calissa 1000000  sinyal /sn
bizim  entegre PIC  20us de bir ornekleme yapmıstı yanlıs harıtlamaıyorsanm
bununla en yuksek yerini nasil bulcan.
20 sn de bir ornek anca alicazm demektiri bu

E_Studio

Okan merhaba yazdığın biraz yüksek olmuş. 1 kHz = 1000 Hz yapar.Periyod olarak 1 mS(milisaniye) yapar.Pic entegreleri bu frekansı çok rahat bi şekilde okur.Kolaygelsin.

okantex

evet yanlsı  yapmısım.ozur.

peki 100khz lik bir frekanstaki 1-10 hertzlik kaymayı  da olcebilirmiyim
yada frekans kaymasini nasil takip edebilirim


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious