Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Deltam düşük cekiyor!

Başlatan Elektro_NİCK, 09 Eylül 2007, 20:39:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Elektro_NİCK

    Slm arkadaşlar ve  elbombacı;
    Deltayı yaptım fakat düşük cekiyor. hatta ilk bşalrda 10 cm lik kavanoz kapagını 7-80 cm den cekerken  bi süre sonra bu mesafe 20-30 cm ye düşüyor.Devremdeki farklılıklar şunlar;
       - VD2, VD12, VD13 diyotları AA119 kullandım
       -  c29 konds. 22Mf bence önemli degildir.  lf 357 bulamadım yerine 741 lm301 ve lf351 kullnadım yine aynı
       -  C3, c26 konds. mercimek kullandım c17 50 p , c13 10p

         -  Dedektör kafasını 40*38 ebatta 0,55 mm telden 20 sp sardım
   
      NOT: Makineyi kac volt ile besliyorsunuz ben  13-14 v ile anca calıştırıyorum asagısında mesafe sıfıra yakın,sarj ledi devamlı yanacakmı?yoksa batarya azalınca mı?
   
     Arkadaşlar cok acil başka ugrasacak vaktim yokk tşk ederimmm
Linkback: Deltam düşük cekiyor!

elbombaci

Merhaba, mesajını yeni gördüm kusura bakma..

VD12, VD13 diyotları belki sorun çıkarabilir. Elinizde 4148 yoksa VD5 ve VD6 diyotları ile yer değiştirin. Kondansatörlerin sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Belki C13 elektriksel gürültü ile uğraşmanıza seep olabilir. Bunu tam takmaya çalışın. Ama hassasiyetin giderek düşmesi bundan kaynaklanmaz. Ben 12V akü kullanıyorum. 13V ile 10V arasında hassasiyette kayıp olmadan sorunsuz çalışıyor.

Hassasiyetin düşmesi C21 kondansatörünün devreyi dengede tutamaması yüzünden gerçekleşir. Bu kondansatörü 10uF dışında kullanmayın. Cihazda en önemli kondansatör bu kondansatördür. Şemada şu bölümü çok iyi kontrol edin:



Eğer dijital bir ölçü aletiniz varsa (prob arası direnci yüksek olan analog ölçü aleti de olabilir) C21 kondansatörünün üzerindeki gerilimi inceleyin. Devrenizin ayarlarını "delta pulseyi kullanıma hazırlamak" başlığında anlatılanlar gibi yaptıktan sonra kondansatör üzerinde gerilim değişimi olmaması gerekiyor. T7 şarj, T6 deşarj transistörüdür. Bunları kontrol edin.

Önemli olan bir nokta "delta pulseyi kullanıma hazırlamak" adlı başlıkta anlatılanlara göre ayarlama yaparken potlarınız ters yönde çalıştığı oluyor mu? (min direnç yönü max direnç yönü) Bu çok önemli bir sorun. Eğer böyle bir durum varsa arama bobininizin küçük metal parçaları yapıştırarak potlar doğru yönde çalışıncaya kadar bu metal parçalarının büyüklük- küçüklükleriyle oynamalısınız. Ben ilk başta yarım santim inşaat telinden başlıyorum.

Elektro_NİCK

   Sayın elbombacı;
  elimde var 1n4148 hemen degiştirecegimm . c21 10 mf ama dediginiz ölcümleri yapacagımm. inş. düzelir tşk ederim verdigin bilgiler için inş. devrenin resimlerini bu hafta siteye ekleyecegim
imm

...SİNYALCİ...

sayın hocam uykusuz belki ben anlatamadım 1tl yi 25cm den alıyor fakat 1x1metre levhayı neden 1metreden dahafazla algılamıyor. 2.sorum =başlıkla devre arasında kullandıgın kablo 2x0,75 tek damar ama dışında örgülü tel varmı .3.soru devre kaç amper çekiyor sizinki.saygılarımla.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

simon46

Delta'nın bobin uçlarında frekans ne olmalı?Deltanın çalışma frekansını nerden ölçüyorsunuz?
Delta pulse yi yapan arkadaşlar lcr metre ile ölçüp degerleri verirlerse,yeni ugraşan arkadaşlara yardımcı omuş olursunuz.Deltanın çalışma frekansını bilmeden deltayı çalıştırmak amatörce olur.
  Delta çalışma frekansı en az 100Hz olacaktır..Deltanın çalışma frekansı 100Hz den yüksek olunca mesafe düşer.Deltanın çalışma frekansının nasıl ayarlanacagı hakkında detaylı bilgiyi sn Uykusuz amatörler için bir kez daha açıklarsa daha iyi olur!!

Uykusuz

Delta 1 TL'yi 30-35 cm den algılaması gerekir. 1x1 bobin ile de 1x1 levhayı 2 metreden daha fazla mesafeden algılaması gerekir. Devrenizin ayarlarının iyi yapıldığından emin olun. Levha hangi metalden?

Başlıkla bobin arasındaki kabloyu ben normal çok damarlı blendajsız olarak kullanıyorum. PI dedektörlerde VLF dedektörler kadar kablonun fazla bir önemi yok. Siz yine de kaliteli kablo kullanmaya özen gösterin. Blendajlı olması önemli değil. Biraz kalın olsun yeter. Benim deltada ek olarak LCD devre var. Bunun için 150ma civarı akım çekiyor. (ortalama)

Deltada çalışma frekasının derinlikle ilgisi yok bu yüzden bu ayarı önemsemeyin. Frekans ayarı devredeki 220k trimpot ile yapılıyor. Fakat ben bu ayarın deltada bir önemi olmadığından trimpot yerine kısa devre yapıyorum. Bu halde iken delta yaklaşık 130hz civarında çalışıyor.

Saygılar.

ercan

#6
Alıntı yapılan: ...SİNYALCİ... - 02 Nisan 2009, 23:06:25
sayın hocam uykusuz belki ben anlatamadım 1tl yi 25cm den alıyor fakat 1x1metre levhayı neden 1metreden dahafazla algılamıyor. 2.sorum =başlıkla devre arasında kullandıgın kablo 2x0,75 tek damar ama dışında örgülü tel varmı .3.soru devre kaç amper çekiyor sizinki.saygılarımla.

arkadaş muhtemelen başlığı yüksek omajlı dandik adsl kablosundan sarmıştır.bobin teli yoksa kaliteli cat-5 veya cat-6 kablosunun 22 yada 24 AWG olanından sarılmalı.adileri metresi 50 kuruştan kaliteliyi 1 liradan satıyorlar.büyük ve küçük cisimlere olan hassasiyet başlığın çapı ile
alakalı.arkadaşın durumu pek öyle değil ama küçük başlık küçücük bir cismi 20-30 santimden yakalıyabilir ama büyük cisimleri büyük başlık kadar uzaktan algılayamaz.büyük başlıktada tersi durum vardır.büyük cisimleri daha derinden küçükleri daha az mesafeden.orta büyüklükte başlıklarda adı üzerinde ikisinin ortalaması gibidir.yani amacınıza göre başlık kullanmalısınız.

...SİNYALCİ...

teşekkürler hocam hacam bugün 0,50 bobin telinden 38cm çap 28 tur 2,7ohm başlıkla ve biraz hassas ayarla 40cm den 1tl yi algılıyor.bobin uçlarındaki voltaj 2,7volt AC.1x1 metre demir levha1,25 metreden algıladı .sayın hocam levhayı sormuşşun 6mm lik demir sac.devrenin orjinal başlıgını saracam 1,1x1,1 metre kare 16 tur ama acaba tel kalınlıgını ne kullansam saygılar
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

...SİNYALCİ...

selam akünün + ucuna baglanan 1ohm direncin görevi nedir.2,2ohmluk direnç bobine serimi baglanacak. saygılar
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

...SİNYALCİ...

çok degerli uykusuz hosam başlıkla devre arasındaki kabloyu blandajlı kullanın blendajı akünün eksisine baglayın demişsiniz.şimdide blendajsız diyorsunuz biraz kafam karıştı olayı netleştirirseniz sevinirim teşk.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

Uykusuz

Merhaba,

2.2 Ohm direnci bobine seri bağlıyorum. Bunun amacı olası bobin kısadevrelerinde veya verici devredeki bir arıza nedeniyle bosfetin bozulmasını önlemek.

Aküye seri bağlanan 1 Ohm direncin amacı da devrenin ilk açılış anında boş olan büyük kapasitenin ilk anda kısadevre akımı çekmesi bu nedenle de sigortayı yakmasınını önlemektir.

Tabiki blendajlı kullanmak çok daha iyidir. Fakat yukarıda da yazdığım gibi PI dedektörlerde bu kablonun önemi VLF dedektörler kadar önemli değildir. Ben blendajsız kullanıyorum. Blendajlı kullandığım zamanlar da oldu. Farketmiyor. Siz yine de aliteli bir kablo kullanın.


...SİNYALCİ...

teşekkürler uykusuz hocam.hocam patates entegre yazınızı yeni okudum benim 357 patates resminizin aynısı ama1 tl yi 40cm den algılıyor 1x1metre levhayı 1,25 metreden algılıyor size sormuştum neden 2 veya 3metreden algılamıyor diye 357 den olabilirmi.yoksa bukadar algıladıgı için saglammı teşk.saygılarımla.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

...SİNYALCİ...

 ;)hocam yaptın bir hayır şu senin bobinin omajınıda bir yazsan
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

Uykusuz

LF357 sağlamdır. Patates olanlar hiç çalışmıyorlardı. Yanlız birkere bir marka LF357 nin (yanlış hatırlamıorsam kazıma yazılı national firmasının) stabil çalışmadığını görmüştüm. Bunun yerine kazıma yazılı ST firmasının entegresini kullandığımda cihaz sorunsuz çalışıyordu.

Bobin ohmajı sizinki ile aynı. 2.5 ohm ile 3.5 ohm arası değişebiliyor. (Bobin kablosu dahil)

Kolay gelsin.

...SİNYALCİ...

saygı deyer uykusuz hocam devreyi kutuya montajını yaptım.GÜÇ POTU =max direnç.SİNYAL POTU=minimum direnç.HASSASİYET=minimum direnç.KAZANÇ=max direnç.eşik söylediginizgibi tık tık en hassas hali .en verimli bu şekilde çekiyor.GÜÇ POTUNU SOLDAN BİRİNCİ SOLDAN SAGADOGRU ÇEVİRDİKÇE BOBİN UCUNDAKİ AC VOLTAJ ARTIYOR METALİ ÇEKİŞİDE ARTIYOR.DİGER 5 POTTA TERS ÇALIŞIYOR .BU BİLGİLERDEN FAYDALANARAK .YORUMUNUZU ALABİLİRMİYİM TEŞŞK.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

deep max

sayin uykusuz hocam bu tik tik sesi neden bende 5-10 saniye sonra kendiliginden kaciyor tresh potunla yine getiriyorum  biraz sonra yine susuyor bu neden kaynaklana bilir? :-\

Uykusuz

#16
susması normal, min konuma doğru oldukça yaklaştırın sonlara doğru artık giderek tık sesi daha geç kabolması gerekir. En sona geldiği halde tık sesi gelmiyorsa elinize 1tl para alın ve bobine tutun. eğer 35cm civarlarınan algılıyorsa sorun yoktur takılmayın fazla. yok derinlik 20cm lere kadar düşüyorsa gaini biraz arttırın tekrar deneyin.

deep max


otomasyoncu

bende hele şükür çalıştırdım deltayı ama benimde algılama mesafesi çok kısa 10x20 bakır pilaketi yaklaşık 15cm den algılıyo parayıda 5 cm civarı..

benim farklı kulandığım LF357 yerine LF351 kulandım. bir tanede LF357 var (sol tarafta beyaz çizgisi var aşağıya doğru) ama onu takınca hiç algılamıyor. yada direnç değerlerini yanlış takmamdan olabilir mi

devrem bu:



bir sorum daha olacak:
şekil 1. de resimde işaretlediğim direnç 2.2k direnç  olarak gösterilimiş şekil 2 de ise diğer şemada 2.2k 1w olarak gösterilmiştir hangisi doğru acaba.

birde şekil 2 de işaretledim yer de yol var şekil 3 te ise yol yok hangisi doğru

not: ben şekil 3 teki gibi yaptım yolu yol yok yani  ve watsız direnç kulandım.

acaba bunlardan da kaynaklanabilirmi mesafenin düşük olması

     

   şekil 1

                                                                                                                   
  şekil 2

                                                                                                                                                                                                                                                                              
şekil 3

YARDIMCI OLANDA OLMAYANDA HERHESE TEŞEKÜRLER...

...SİNYALCİ...

otomosyoncu kardeş devreye malzemeyi takarken hepsini tekerteker ölçüp taktıysan .0,50 bobinden 38 çap 24 tur 3 ohm veya 2,8 ohm sar.potlarının yarıdan çogu ters çalışır bunları tesbitet düzelt O ZAMAN 1TL KESİN 35   40 CM DENALIR.SORULARINA GELİNCE =2K2 VATSIZ NORMAL DİRENÇ DİKKAT EDERSEN ŞEMADAN BOBİN UÇLARINA PARALEL BAGLI YANİ 2.2KİLOHM.4066 ENTEGRELERİN ARASINDAKİDE RESET A noktaSININ YANINDAKİ TUNE YAZAN YER.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious