Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Metal Dedektörü Çalışma Prensibi(help..!)

Başlatan tigris_101, 02 Mart 2009, 17:29:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tigris_101

merhaba arkadaslar bana metal dedektörlerin çalısma prensibi ile ilgili geniş bir  kaynak lazım yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler..
Linkback: Metal Dedektörü Çalışma Prensibi(help..!)

Uykusuz

Kaynak bu site  ;) Anlamadığınız yerleri, merak ettiklerinizi sorarak forumda rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

BigBang

Merhaba ,

Benim yerin 50-60 metre derinlerine kadar inebilecek hatta aynı derinliklerden sinyalin yansıyabilecek bir osilatör devresine ihtiyacım var.Seçilebilir veya önceden belirlenmiş basamaklarda artan , kare ve sinüs dalga üretebilen bu devrede yansımaların değerlendirilmesine ihtiyacım yok.Çünkü bunu Multimetre ve osiloskop ile yapmayı planlıyorum.İstanbul'dan daha yeni geldim ve Karaköyde Menevşe İş Merkezinde bayağı bir dolaştığım halde bu konuda her.gi bir sonuca ulaşamadım.Cihaz satanların da sattıkları cihazlar hakkında ya gerçekten bilgileri yok ya da ilgilenmek istemiyorlar.Fonksiyon jeneratörlerinin işime yarayabileceğini düşünüp araştırma yaptım.Ancak sonuç nafile.Çıkış güçleri çoğunun 1 VI bile değil.Bana bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim.Saygılar...

beyaz

bigbagn  böyle bir cihazmı gördün yoksa fkirmi üretip bu chazı yapmak istiyosun ben bütün beyin üstü düşüncelerin gerçekliginden yanayımdır yapıla bilir  .

beyaz

teknoloji ekibi kardeşler hep hazine bulmak için dedektör yapmaya çalışıyoruz birde degerli taşları bulan dedektörler yapmaya yönelelim ne dersini düşünceme hiç olmassa hazineden yakalanma korkusu kalkmış olur.

BigBang

Alıntı yapılan: beyaz - 06 Mart 2009, 15:12:12
bigbagn  böyle bir cihazmı gördün yoksa fkirmi üretip bu chazı yapmak istiyosun ben bütün beyin üstü düşüncelerin gerçekliginden yanayımdır yapıla bilir  .

Bu tür cihazları jeofizik mühendisleri su araştırmaları ya da petrol araştırmaları gibi iletkenliğe dayanan araştırmalarda kullanıyorlar.Benim yapmak istediğim devre aslında "çok zor bir devre olmasa gerek" diye düşündüm.Geonics , Geophex ve Iris instruments gibi şirketler kullanmayı düşündüğüm cihazları üretiyorlar.Tabi fiyatları da haliyle çok yüksek.Verici antenlerin dirençleri de 5-10 ohm Dc civarlarında ve slingram yöntemi denen yöntem için kullanılıyorlar.Anten kısmı işin en kolay kısmı.Tabi öncelikle verici antenin devresinin yapılması gerekiyor.Yansıyan dalgaların ölçümleri için alıcı antenin ihtiyaçlarını şimdiden kestirmek zor.Bu deneye girmeyi çok istiyorum.Metal dedektörlerinden pek de farklı bir devre olmayacaktır sanırım.Sonuçları da video şeklinde paylaşmayı düşünüyorum.Belki define aramalarında bile kullanılabilirliği olabilir.Tabi bunu deneyler gösterecek.

Uykusuz

Merhaba,

İhtiyacınız olan vericinin frekansı ne kadar olmalı?

Kafamı karıştıran kilowatt güçlerinde radyo vericilerinin yayın yaptığı radyoları bir tünele girince duyamıyoruz. Acaba toprağın 60 metre altına siyal göndermek için ne kadar güce ihtityacımız var? (Geri yansıyacak kadadar kuvvetli bir verici)

BigBang

Sanırım yanlış bir ifade kullandım  :( Çünkü yeraltına göndereceğimiz ve benim sinyal dediğim elektromanyetik dalgalardır.Ses dalgalarıyla bir sonuca ulaşılabilineceğine inanmayanlardanım.Denizlerde kullanılan sualtı radarları biliyorum ama yeraltı her zaman aynı yoğunluğa ve homojen yapıya sahip değil.Bir de topraktaki küçük hava boşlukları bile ses sinyallerinin zayıflamasına neden olacaktır.Müzik stüdyolarında yapılan ses yalıtımlarında kullanılan boşluklu malzemeleri düşününce bu çok daha rahat anlaşılabilir.Ama amacım burada ses dalgaları ile ilgili bir tartışma yaratmak değil.Sonuçta düşük frekanslarda ses veren "Bas Gitar" çalmaktayım.Az-biraz ses dalgalarını biliyorum.Çünkü kullandığımız "efect" denilen cihazlar bile ses dalgalarının şeklinin ve genliğinin bozulması üzerine yapılıyorlar.

Konuya gelmem gerekirse ; kullanmayı düşündüğüm frekanslar ise 300Hz.- 100 kHz. ler arasıdır. Sanırım max. 30 Watt civarı bir güç bu iş için yeterli olacaktır.Batarya olarak 12V.luk bulması kolay olduğu için tasarımı sanırım daha mantıklı.Bu devre için çok samimi yardımlarınızı gönülden diliyorum.Saygılar...

Uykusuz


Radyo vericileri elektromanyetik sinyaller yaymaktadır, ses sinyalleri bu elektromanyetik sinyallere modüle edilmiştir. Sizin ihtiyacınız olan frekans baya düşükmüş.

http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm

Bu linkte 500Khz - 1.3Mhz arası yayın yapabilen genlik modülasyonlu verici devresi var. Çıkış frekansı istediğiniz aralığa düşürülebilir. Fakat çıkış gücü çok düşük. Çıkışı güçlendirilmesi gerekiyor.



Veya da istediğiniz frekansta sinüs siyan üretebilecek entegreler mevcut,



Buradaki entegre 300Khz'e kadar sinü çıkış verebiliyor. Bunun çıkışını istediğiniz güce yükselteçler yardımıyla kuvvetlendirip bir bobine uygulanabilirsiniz.

Şuan için aklıma gelenler bunlar, hazır şema bulursam veya aklıma başka alternatifler gelirse buraya eklemeye çalışırım. Teknolojiekibi olarak herzaman bildiiğimiz kadarınca yardımcı olmaya çalışırız. Saygılar.

BigBang

Sevgili Uykusuz ,

Verdiğin şema ve linkler için , en önemlisi de ilgin için çok teşekkür ederim. 2. linkteki devre sanki bana uygun gibi geldi.Tabi antene çıkışta yüksekltme yapmak ikinci bir sorun benim için.Çünkü bu hobiye girdim ama daha çok başındayım . Bir de PCB  hazırlamak için yardım almam gerekecektir.Eğer hazır bir devre bulabilirsen minnettar kalırım.Bu çalışmanın bu kadar güçlü cihaz yapmak isteyen arkadaşlarımıza da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılar...

kemall

Alıntı yapılan: Uykusuz - 06 Mart 2009, 22:33:48
Merhaba,

İhtiyacınız olan vericinin frekansı ne kadar olmalı?

Kafamı karıştıran kilowatt güçlerinde radyo vericilerinin yayın yaptığı radyoları bir tünele girince duyamıyoruz. Acaba toprağın 60 metre altına siyal göndermek için ne kadar güce ihtityacımız var? (Geri yansıyacak kadadar kuvvetli bir verici)
nehikmetse xr2206 entegresinden 2nolu çıkışından sünüs frekasnı elde edemedim hatta çıkış yokk çokk ilginç bunun sebebini bulamadım frekans metrede bişey göremedik 11nolu aayağa 10k direnç bağlayıp şasye verdik karedalga çıkışı çalıştı amaa sünüs alamadık çokk ilgin çıkışta 4volt dc varr 2nolu ayakta inceleyein

ercan

selam arkadaşlar
uzun dalga boyları mağaraların ve denizin derinliklerine kadar gidebilirler.dağları aşabilirler.hatta yerden ve atmosferden tekrar tekrar -yansıma- yoluyla dünyanın çevresini dolaşırlar bu sayede dünyanın öbür ucundaki radyo istasyonlarını uzundalgadan dinleyebiliyoruz.
evet arkadaşın sözünü ettği çok uzun dalga boylarında toprağın 15-20 metre hatta daha fazla derinine işlediği söylenen cihazlar var.
tabi bu derinlik rakamları abartı olabilir ama uzun dalgaların topraktan,sudan yada bir elgelden yansıma kabiliyeti kısa dalga boylarından
daha azdır.

cihan19

evt uzun dalga radyo sinyalleri gerçekten güçlü yol katedebiliyor arkadaşlar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

BigBang

Bu VLF radyo sinyallerini mağara içerisinden toprağın üzeri ile iletişimde ve maden ocaklarının dış dünya ile bağlantısında kullanıyorlar.

okantex

iyi madem , su 300khz e kadar secilebilen frekansta yayın yapabilecek entegreyel  bi seyler yapallım , guclendirilmis  halini duzenleyelimde arkadas osiloskopla baksın  belki is gorur.
kaybetcek bisey  yok dimi

bu arada herkese hayrılı kandiller

cihan19

ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

okantex

ya  bu  sabit frekans  vericinin gücünü arttırmak icin ne yapcagımızı bilen yok mu?

cesitli semalar var ama 1 watt i gecen yok.

icinde ne bilelyim 9V luk pilerden takarak  maksimium kac wattlık bir gücle cıkıs yapabiliriz ?

transformator mu kullanmamızz gerekiyor burda.


teslacoil

Metal Dedektörler Metal Dedektörlerinin Çalışma Prensipleri Ve Elektronik Devre Şemaları Metal Dedektörler Nasıl Çalışır
Metal dedektörlerinin çalışma prensipleri ve elektronik devre şemaları.

Metal dedektörleri elektromanyetik dalgalar gönderme ve alma genel prensibine göre çalışırlar. Gönderilen elektromanyetik dalga rastladığı metal cisim üzerinde "eddy currents" veya "faraday akımları" denen bir akım endükler. Bu endüklenen akım dedektördeki bobine tesir ederek bir takım küçük sinyal değişmelerine sebep olur. Bu küçük sinyaller elektronik devrelerde kuvvetlendirilerek ses sinyali oluşması için hoparlöre gönderilir. Bazı dedektörlerde ibreli veya dijital sinyal ölçme devreleri de vardır.

Bir çok metal dedektörü tipi vardır. Burada 4 tip dedektörden bahsedilecektir.

1- BFO (Beat Frequency Oscilator - Vuru Frekansı Osilatörü) tipi dedektör. Dedektörün arama başlığında bir tek bobin vardır. Bu osilatör bobinidir. Bu bobin metale yaklaştığında osilasyon frekansı değişir. Bu değişen frekans elektronik devrede çalışan ikinci bir osilatörün sabit frekansıyla karşılaştırılır. Aradaki frekans farkı ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne iki örnek veriyoruz.

BFO1: 2 transistor ve 1 entegreli metal dedektörü şeması

BFO2: 7 transistorlu metal dedektörü şeması

2- Sinyal genliğine duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin genliği büyümeye başlar. Bu büyüyen sinyal ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne dört örnek veriyoruz.

GD1: 3 transistor ve 6 entegreli metal dedektörü şeması.

GD2: 6 transistor ve 1 entegreli metal dedektörü şeması.

GD3: 6 transistor ve 2 entegreli metal dedektörü şeması.

GD4: 13 transistor ve 4 entegreli metal dedektörü şeması.
3- Sinyal fazına duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin fazı osilatör sinyaline göre değişmeye başlar. Bu değişen sinyal ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne bir örnek veriyoruz.

FD1: 9 transistor ve 5 entegreli metal dedektörü şeması.

4- Pulse Induction (Darbe endüksiyon) tipi dedektör: Arama başlığında genelde bir bobin vardır. Bu bobine çok kısa bir süre içinde çok yüksek akımlı bir darbe verilir. Çok kısa bir süre için etrafta yüksek bir manyetik alan yaratılır. Darbe bittikten sonra bobin alıcı devreye bağlanır ve gönderilen darbenin etkilerini dinlemeye geçer. Gelen etkiler değerlendirilir. Etrafta metal varsa bu etkiler yüksektir bunlar ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne iki örnek veriyoruz.

PI1: 6 transistor ve 8 entegreli metal dedektörü şeması.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious