Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Artık dedektor kullanmak ruhsata tabii olacak

Başlatan ibersoy2006, 17 Şubat 2009, 13:30:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ibersoy2006

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır bu siteyi takib etmekteyim,azminizi kımak istemem ama yeni yasaya göre artık dedektörlerde aynı araba ve silah gibi ruhsata tabi tutulacak artık kimse ruhsatsız dedektör kullanamayacak ruhsatsız dedektor kullanan şahıslar hakkında yasal işlemler yapılacak sucuda aynı ruhsatsız silah taşımak kadar ağır.saygılarımla
Linkback: Artık dedektor kullanmak ruhsata tabii olacak

hundai

arkadaşım bu bilginin kaynağı nedir  böyle bir şey olmaz ya

ercan

dedektör kullanımını ruhsata tabi tutmak kaçak arama ve kazıları engelleyemez.silah taşımanın ve bulundurmanın ruhsata tabi olmasının silah kaçakçılığını ve  cinayetleri engelleyememesi gibi.sanıyorum maliye büyük bir meblağa ulaşan dedektör pazarını kontrol etmek ve burdan gelir elde etmek için bu düzenlemeyi çıkarmaya hazırlanıyor.

biotec


simon46

Kapitalizmin en agır yaşandıgı bir ülkede böyle halkı soyma adına ruhsat ve çeşitli vergilerin çıkması dogaldır.Bu ülkede yasak olmayan ne kaldı ki.Bu yasakcı zihniyetle bu ülke bir yere varamaz.Bu devletin sosyal ekonomik dengesinin olmaması yüzünden zaten bu tür işlerle ugraşıyoruz.Bu halkı ser sefil yaşatmaktan hoşlanan bir yönetimde insan ne kadar huzurlu olabilir.Bu halka sorun çıkarmaktan başka bir işi yok zaten bu devletin.Bu halkın yaşadıgı sosyo ekonomik sorunları çözecegine bir yenisini ekliyor bu devlet.Allah yardımcımız olsun başka diyecek bir sözüm yok..Tepkisiz kaldıgımız sürece bu tür halkı soymalar devam edecek.Saygılar

hundai

olamaz kardeş böyle şey ya bu saçma bir şey arkadaşa sordum nerden aldın bu bilgiyi böyle daha cevap gelmedi ben hergün resmi gazetelerin içindeyim resmi gazetelerde yayınlanan bir şey yok hatta konusu bile geçmiyor
kardeşim gayriresmi işin ruhsatımı olur 

ali kaptan

arkadaşlar geçen gün tv de söylüyordu fakat bahsedildiği gibi değil sadece dedektör satışına kısıtlama getiriliyor.kullanımına dair bi şey söylendiğini hatırlamıyorum..

reis54

evet sadece dedektör satışına sınırlama getirileceği söylendi böle bişey duymadım.

ercan

bazı ülkelerde zaten izine tabi.ülkemizde telsiz kullanma ve bulundurmanın ruhsat gerektirmesi gibi.bunu çoğu bilmez.bir tanıdığım 80 sonrası telsiz yüzünden sorguya alınıp kısa bir süre hapiste bile yattı.üstelik belgesi olduğu halde.zaten belge olmasa 10 yıla kadar cezası var diyorlardı.sanıyorum cunta dönemi kanunu.belki şimdi kaldırılmıştır.

ali kaptan

#9
telsiz yasası hala yürürlükte fakat cezaları dediğiniz kadar çok değil hatırladığım kadarıyla(REO-2 ehliyetim var)

pürmüz

sıkmayın canınızı yapan zaten yasal yoldan yapmıyorki hep yakalanma korkusu var zaten he makina ile yakalnmış he kazarken yanlışmıyım.
Ayrıca daha hiç bir şey belli değil bu konuda yasa sene sonunda onaylanacakmış.

biotec


humhum

Yasa henüz geçmedi ,ama doğru gelecekmiş.

humhum

Şimdilik bu yasalarla arama yapılabiliyor.


Dedektörler hakkında Yargıtay kararı

Definecilerin merak ettiği ve en çok sorduğu konulardan birisi de şudur: 'Acaba dedektörle define aramak suç mudur?'....Bir çok defineci, genelde dedektörünü polisten ve jandarmadan saklar. Çünkü, dedektörün yasak olduğunu ve dedektörle arama yapmanın suç olduğunu sanır. Fakat, Yargıtay Ceza Kurulu'nun Yargıtay Kararlar Dergisi'nde yayınlanan kararı, bu konuda definecilerin yanlış düşündüğünü göstermektedir. İşte size dedektörler hakkındaki Yargıtay kararı:

Yargıtay Ceza Kurulu

E: 1984/9-408

K: 1985/149

T: 18.04.1985 (85 yılından bu yana her.gi bir değişiklik olmamıştır)

Definenin (gömünün) kesin yerini saptamaya çalışan sanıkların eylemi, uygulama aşamasına varmayan hazırlık hareketi derecesinde kaldığından, definenin yerini saptamış olsalar bile, ileride neye yönelik girişimde bulunacakları belli olmadığından, olayda define arama suçunun unsurları oluşmaz.(1710 s EEK.m.46,52)

(743 s MK.m.696)

Ruhsatsız sondaj ve kazı yapmak suçlarından sanıklar Ş.L,S'nin hükümlülüklerine dair Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 23.02.1983 gün ve 99-32 sayılı hüküm, sanıkların temyizleri üzerine Yargıtay Dokuzuncu Ceza Dairesi'nce inceleyerek yerine geri çevrilmiştir. İlk hükmünde direnmeye ilişkin aynı mahkemeden verilen 29.12.1983 gün ve 226-307 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar tarafından süresinde verilen dilekçe ile istenmiş, koşuluda yerine getirilmiş olduğundan Yargıtay C.Başsavcılığı'nın hükmün bozulması istemini bildiren 24.07.1984 gün ve 9-1233 sayılı tebliğnamesiyle Birinci Başkanlığa gönderilmekle, Ceza Genel Kurulun'ca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:.

'Dedektör ile yapılan kontrolün icrai hareket olarak kabulüne imkan görülmemiştir.'

'Sanıkların sabit olan eylemleri, varolduğu zan ve tahmin edilen definenin kesin yerini tespit etmeye çalışmaktan ibaret, icrai harekete varmayan hazırlık hareketi derecesinde kaldığından ve bu suretle definenin yeri tespit edilse dahi ileride neye tevessül edileceği belli olamadığından olayda define arama suçunun unsurları oluşmamıştır. Bu itibarla sanıklar vekilinin temyiz isteğinin kabulü ile yerel mahkeme direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle tebliğnamedeki istem gibi direnme hükmünün bozulması (....) 18.04.1985 gününde 2/3'ü geçer oy çokluğuyla karar verildi.

Bu yazı 17 Ekim 2008 Cuma günü yayınlanmıştır..




Kanun:

Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları:

Madde 6- Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır:

a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar,

b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar,

c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları,

d) Milli tarihimizdeki önemleri sebebiyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar ve tespit edilecek alanlar ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmış evler.

Ancak, Koruma Kurullarınca mimari, tarihi, estetik, arkeolojik ve diğer önem ve özellikleri bakımından korunması gerekli bulunmadığı karar altına alınan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı sayılmazlar.

Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkâmlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar, tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgâhlar; çeşme ve sebiller, imarethane, darphane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoklar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar, külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler ve benzeri taşınmazlar; taşınmaz kültür varlığı örneklerindendir.

Tarihi mağaralar, kaya sığınakları; özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları ile benzerleri; taşınmaz tabiat varlığı örneklerindendir.

Define arama

Madde 50- Define aramak isteyenlere, bu Kanunun 6 ncı maddesinde korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak belirtilen yerler ile tespit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar dışında, Kültür ve Turizm Bakanlığınca define arama ruhsatnamesi verilebilir.

Define aramak isteyenlere aynı süre içinde birden fazla yerde arama izni verilemez. Define arama izni, başkalarına devredilemez. Bu iş için bir başkası tevkil olunamaz.

Define aramada, Kültür ve Turizm Bakanlığından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından temsilci olarak gönderileceklerin yolluk ve yevmiyeleri ile zaruri giderleri arayıcı tarafından karşılanır. Bu iş için gerekli olan ödenek, Bakanlıkça, define arayıcısından peşinen tahsil edilip bir Devlet Bankasına yatırılır.

Arama ruhsatının verilmesi, define arayıcıdan istenecek belgeler, aramanın yapılması, çıkan defineden arayıcıya tanınacak haklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte düzenleyeceği yönetmelikte belirtilir.

2 - Yukarıdaki kanun maddelerine göre koruma altına alınmasına gerek görülmemiş yerlerde define aramak serbesttir. Her halükarda 19uncu yüzyıl sonrası yapılmış taşınmazlarda da define aranabilir. Bu yerlerde serbestçe metal dedektörleriyle arama yapılabilir. Konuyla ilgili Dedektörle define aramanın suç olmadığına dair Yargıtay Genel Kurulu Kararında "O halde define aramak isteyenler için ilk koşul, define bulunduğu sanılan yerin sağlıklı, kesin yerini tespit etmektir" denilerek önce  dedektörle arama yapılması tavsiye edilmektedir. Eğer dedektör sizin defineyi bulmayı umduğunuz yerde olumlu sinyaller verirse Yargıtay'ın taviyesi Define arama yönetmeliğine göre gerekli mercie müracaat ederek kazı izni almanızdır. Aşağıdaki ekleri içeren bir dilekçe ile mülki amirden (valilik - kaymakamlık) kazı izni talep edilir.

Define arama yönetmeliğinden:

Madde 7 - Müracaat Dilekçesine :

       A)  Define Aranacak Sahanın. Yetkili ,teknik  elemana çizdirilmiş,  İl Bayındırlık Müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tesviye münhanili haritası veya krokisi,       b)  Krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı,   c)  Uzaktan ve yakından olmak üzere çeşitli yönlerden çekilmiş net fotoğrafları,

       d)  Define aranacak yer sahipli ise; gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat yazısı, eklenir.

Define bulunursa verilen pay şöyledir:

Madde l8 - Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa % 50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa % 40'ı arayıcıya,  % 10'u ise mülk sahibine verilir.




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious