Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

RESMİ BAŞVURU İLE DEFİNE ARAMAK İSTEYENLER...

Başlatan Master Hunter, 26 Temmuz 2007, 09:27:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Master Hunter

RESMİ BAŞVURU İLE DEFİNE ARAMAK İSTEYENLERİN YAPMASI GEREKENLER

Bir defineci,  2863 sayılı Kültür ve Tabiat ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile bu kanuna dayanarak çıkarılan 27.01.1984 gün ve 18294 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Define arama Yönetmeliği" hükümleri gereğince kazı işlemi yapabilir.  Gömü arayabilir.
Bu kanun ve yönetmeliğe göre definecinin izleyeceği yöntem belirlenmiştir.
Bir defineci elektronik metal dedektörlerle define arayabilir. Dedektörlerle define aramak yurdumuzda serbesttir. Dedektörle define aramanın serbest olduğuna dair Yargıtay kararı'nı sitemizde daha önce yayınladık.Dikkat edilirse define aramak serbesttir ancak define yeri tespit edildikten sonra birtakım icrai faaliyetlere geçmek yani kazı yapmak suçtur. Her ne suretle tespit edilirse edilsin izinsiz define kazısı yapmak suçtur ve birtakım  yaptırımlar içermektedir. İzinsiz kazı yapanların suçları sübut bulduğu takdirde  2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 2863 sayılı yasanın öngördüğü para cezasına çarptırılırlar.
................................................
Definenin eski eserle sınırı, 2863 ve 3386 sayılı kanunlarla belirlenmiştir. Buna göre; son 6 Osmanlı Padişahı; Abdülmecit, Abdülaziz, V. Murat, II.Abdülhamit,V.Mehmet Reşad ve Vahdettin'e ait sikkeler, tescile tabi tutulmadan yurtiçinde alınıp-satılmaları mümkün olmaktadır. Bu paralar "milli para" statüsünde değerlendirilmektedir. Daha yukarıdaki padişahlara ait sikkeler ise tarihi değeri olan paralardır bunların tescile tabi tutulmadan alınıp satılması suçtur. Tarihi eser kaçakçılığı statüsünde değerlendirilmektedir.
...............................................
Define aranacak yer; 2863 sayılı yasanın 6. Maddesinde belirtilen yerlerde olmamalıdır. Buralarda her ne suretle olursa olsun define aranamaz, define aramak için ruhsat başvurusu yapılamaz.
Bunlar;

Korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarında,
Sit alanı içerisinde kalan yerlerde,
Mezarlıklarda, camilerde, türbelerde, mescitlerde,
Milli tarihimizdeki önemleri nedeniyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük tarihsel olaylara sahne olmuş binalar ve tespit edilecek alanlar ile Atatürk tarafından kullanılan evlerde define aranamaz.


Define Aramak isteyenler;
Define arayacakları yerdeki Mülki amirliğe bir dilekçe ile başvururlar. Dilekçeye: define aranılacak yerin, İl Bayındırlık Müdürlüğü'nden tastikli 1/500 ölçekli tesviye münhanili haritası veya krokisi, krokisi çıkarılamayacak ev veya bunun gibi yerler ise; ada, pafta, parsel, çap numaralarını belirtir vaziyet planı, uzaktan yakından çekilmiş net fotoğrafları, sahipli ise gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden ise yetkili organlardan alınacak muvafakatname eklenir.

Daha sonra bağlı bulunduğunuz müze müdürlüğü'nce görevlendirilecek bir uzman söz konusu yeri inceler. 2863 sayılı yasaya tabi bir yer olmadığına karar verirse, müze müdürlüğünce defineciye "Define Arama Ruhsatı" verilir.

Define, müze uzmanı başkanlığında, define arayıcısınında katılımıyla, İçişleri Bakanlığı temsilcisi ve birde Maliye Bakanlığı temsilcisi nezaretinde kazı faaliyetine geçilir.

Define aranacak yer, 100m2'yi geçemez. Define arama ruhsatı 1 yıl sürelidir. Define arama kesintisiz en çok 1 ay sürer. Tabi afetler gibi nedenlerle kazı ençok bir defa uzatılabilir.

Define kazılarında her türlü masraf, defineciye aittir. Kazı faaliyetinde görevli işçilerin, iş makinelerinin giderleri ve resmi memurların ¼'ündeki dereceden hesaplanacak günlük harcırahları vb. tüm giderler defineciye aittir.

Define kazısında, define arayıcısının da imzalarının bulunduğu tutanaklar günü gününe tutulur. İş bitiminde, nihai tutanakla birlikte Bakanlığa gönderilir.

Define kazısı sırasında her.gi bir kültür varlığına rastlanıldığında kazı derhal durdurularak, Bakanlığa bildirilir. O andan itibaren define kazısı, "kurtarma kazısı" şeklinde müze müdürlüğünce yürütülür. Define arayıcısı bu konuda her.gi bir hak ve tazminat talebinde bulunamaz.

Define kazısında gömü çıktığı takdirde bunun %50'si Devlet'e; %50'si ise defineciye ait olur. Ancak, define özel kişiye ait bir yerde çıkarsa %10 arazi sahibine, %40 defineciye verilir. Bu hesaplamalar o günkü geçer akçe üzerinden yapılarak hak sahiplerine bedelleri ödenir.

...........................................................................................................

Araştırma:

MASTER HUNTER


Linkback: RESMİ BAŞVURU İLE DEFİNE ARAMAK İSTEYENLER...

Elektro_NİCK

   slm
İznizinizle ölme merkep ölme diyebilirmiyim. Bune ya bu kanunlar kacak kazıya özendirmeden başka birşey degil.  Vede cıkan hazinenin  %50 si ödenirse cokkk iii zaten müzedekiler götürüyor kaymagı hatta bu işte jandarmada var. neeeyyyseee

VERON

Elektro_NİCK  arkadaşım fazla detaylara inme ne olur ne olmaz     ;)


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious