Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

dedektör için yansıtıcı

Başlatan pro-TR, 16 Aralık 2008, 13:38:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
  tüm elektronik meraklısı arkadaşlara (özellikle dedektör yapanlar için bi sorum olucaktı)
malum bu sitede bir çok dedektör yapılıyor. yapılan dedektörlerde algılama derinliği artırılamıyor.
şöyle bir şey düşünsek faydası olurmu?
yaptığımız dedektörlerde ürettiğimiz frekansı toprağa göndertiyoruz. üretilen bu frekanslar bobin vasıtası ile toprağa verilmekte ancak bobinlerde oluşan bu frekans dağınık olarak yayılmaktadır.
             BENİM sorum şu;
yaptığımız bu bobinleri öyle bir sistem kullanalım ki üretilen bu frekansı sadece toprağa gönderebilen yansıtıcılar kullanalım.bunun nasıl olabileceğini tam olarak bilemiyorum. ancak fikir olarak mesela uydu sisteminde uydunun yaydığı frekansı çanaklar LNB lere yansıtırlar başka bir örnekse radar sisteminde kullanılan antenler aldığı frekansı belirli noktalara yansıtırlar.
bizim yaptığımız devrelerde de mekanik olarak U biçiminde bi yansıtıcı kullanarak U'nun içerisine bobin yerleştirilerek frekans sadece belirli noktaya verilmesi sağlanamazmı? yada elektronik yansıtıcı yapabilirmiyiz? yapabileceğimiz bu yansıtıcıların özelliği nedir? ne tür malzemeler yansıtıcı görevi görür?
ben nette ultrasonik ses yansıtıcıları olarak arattırdım ama tatmin edici bilgilere ulaşamadım. bilgisi olan arkadaşlarım bilgilerini paylaşabilirlermi? yada bu fikri geliştirebilirmiyiz?
tüm ilgili arkadaşların katkılarınızı bekliyorum.


Linkback: dedektör için yansıtıcı
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

ercan

hocam böyle bir reflektör yaptığımızı farzedelim.aleminyumdan olsun yada folyodan farketmez.bobinide odağına uygun şekilde yerleştirelim.bobin zaten reflektörü görüp sürekli ötecektir.reflektörü toprağa bağlarsan bu seferde sinyal devrenin toprağına akıp yansıtma olmayacaktır.
başlık açarken iyice düşünüp araştırsak daha iyi olmazmı.

cihan19

kardeş düşüncen iyi güzelde zaten alıcı bi frekans değişiminden metale duyarlı sen demişsinki bi foyo yada metel le yansıtalım bu kez o sinyal çarptığı noktada bi değişime uğrayacak ve cihaz ötecek yada iyi çalışmıcak benim fikrim topraga hem çok dağınık gitmez sinyal bobin yuvarlak ise yuvarlak turun çıktığı noktadan ileriye doğru aynı açıda genişleyerek yayılır saygılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

cihan19

arkadaşlar birde benim önerim var bu bobinden gelen sinyali algılayan opamp entegresinin +5   -5    ve toprak yani simetri beslemesini 1 volt artırsak devredeki ofset hesabını buna göre ayarlasak kazancı artırsak sizce nasıl olur yani +6   -6   gibi saygılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

VERON

pro tr senin bahsettiğin lmb olayı cok olmaz düşünsene canak antenin önüne rüzgardan agacların dalları gelince bile  sinyali kaybediyorsun birde biz bu sinyali  topraga gömecez olmaz bu iş ama fikrine saygım var fikirden fikir dogar  ;)

VERON

Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Aralık 2008, 00:09:14
arkadaşlar birde benim önerim var bu bobinden gelen sinyali algılayan opamp entegresinin +5   -5    ve toprak yani simetri beslemesini 1 volt artırsak devredeki ofset hesabını buna göre ayarlasak kazancı artırsak sizce nasıl olur yani +6   -6   gibi saygılar.


cihan arkadaşım opamp ı yükseltiğimiz zaman devredeki elektiriksel gürültüyü duymazmıyız yoksa benimmi yanlışım var  :)

pro-TR

s.a.
arkadaşlar ben çanak anteni örnek olarak vermiştim. uygulanamayacağını biliyorum.çünkü çanak antenlerin çanaklarıda metal.
burda farklı düşüncelerin geliştirilmesi için açmıştım konuyu.
mesela değişik düşünce olarak mıknatıslarla bobinler arasındaki ilişki iyi incelenirse belki farklı uygulama çıkabilir. malum mıknatısların yönleri vardır. bulunduğumuz yerküre, mıknatısların çekim yönü, yerçekimi ve metallerin mıknatısa verdiği tepki frekansın bobin ve mıknatıs arasındaki çekim arasında kolay hareket etmesini sağlayabilirmi? Ancak mıknatıslar demirden oluşmaktadır. (doğal mıknatısların metal olmadığını duymuştum) bu bir dezavantaj. ama bobinlerde mıknatıs deneyenleri duydum. bu gece bi ara bobinin tam ortasına gelecek şekilde bir mıknatıs koydum deltaya, cihaz başta tepki verdi ancak signal potunu hafif kıstığımda sesi kestim. algılama mesafesi 5-10 cm arttı. ama hazırlıksız ve düzensiz bir uygulamaydı. belki geliştirilebilirmi? tartışılır.
2. örnek olarakta IR ledlerin yapısında kullanılan maddeler yansıtıcı olarak kullanılabilirmi bilemiyorum. mesela ır ledlerin yapısında kullanılan maddeye eşdeğer kimyasal boyalar varsa onları bobinin toprağa bakmayan yönlerini boyuyarak bi verim alabilirmiyiz. bu sistemler her ne kadar birebir uyuşmasada kızılötesi ve bluetooth gibi ışık ve ses frekansı alıp veren sistemler var bunların yapısından yararlanma şansımız olamazmı? 
burda amaç %100 lük bir verim elde etmek gibi bir niyetimiz yok ama en azından örneğin %20 gibi bir verim gözardı edilemez. zaten geliştirme böyle olması gerekmezm? %10 ordan %10 burdan derken bi yerlere ulaşmak.
yoksa oturup bi dedektör hayali kurup bi seferde atıyorum 3 metreden 1 lirayı algılayan makina yapılamayacağını en azından o kadar teknik bilgimiz olmadığını (KENDİ adıma) bilmemiz lazım
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

cihan19

evt opampta elektriksek gürültü olur tabi ama diyorumki opampın direnç değerlerini verdiğimiz besleme değerine göre ayarlayalım diyorum sadece bi fikir verdim.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ercan

arkadaşın bu sistemi pi dedektörler için düşündüğünü farzederek yukarıdakileri yazmıştım.radyo dalgalarını hüzme halinde odaklamak ve sadece bir yöne göndermek(radar) ancak yüksek frekanslarda(mikrodalga) mümkün olabiliyor.böyle yüksek frekanslar toprak yüzeyinden yansırlar .


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious