Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Bobin Sönümlemesi Grafiği

Başlatan umitedi, 16 Mart 2025, 22:38:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

umitedi

Kurmuş olduğum elektronik düzenekte tek PULSE ile fotograftaki gibi bir sönümleme gözlemledim.
Linkback: Bobin Sönümlemesi Grafiği

Zanos

sönüm direnci takmamışsınız.
Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşelidir.

umitedi

Evet bu doğru bir tespit. Ama şu da var ki bu dalgalanmayı tek bobin ile elde edemezsiniz. Farklı sistemler demiyorum. Mevcut olanı yapmanın kendimce çok heyecanı yok.

poke53280

Tek bir bobine kondansatör bağlayıp darbe verirseniz böyle bir salınım sönmesi elde edersiniz.

Salınımın bittiği nokta, bobine yaklaştırılan metal cinsine göre sağa yada sola kayacaktır, yani salınım boşta olduğundan daha tez yada daha geç bitecektir.

Buradan da metal algılaması hatta kabaca cinsini bile bulabilirsiniz. Fakat bu bir başlangıç aşamasıdır.

İyi kalite bir kondansatör kullanmak gerekiyor.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

Bu harika bilgi için teşekkür ederim. Okumayı lojik entegre ile yapmaya çalıştım entegre ortadan yarıldı. Tabiki kırpma diyotu kullanmamıştım. Okumayı bir şekilde çalıştıramadım. Yani opamp kısmını. Tavsiye edebileceğiniz kaliteli bir opamp şeması var mı kullanabileceğim?

poke53280

Bunu opamp ile güçlendirmenize gerek yok.

Sadece 1 çift hızlı diyotu sinyali aldığınız noktadan + ve şase uçlarına ters olacak şekilde bağlarsanız, salınımdan gelen voltaj, besleme voltajını asla geçemeyecektir.

Yani 0V-5V arası sinyallerle uğraşacaksınız ki aslında bu bir rahatlık. Yani direkt sinyali bir adc'ye girebilirsiniz, sinyalleri bir comparatörde pulse'a çevirip genlik, genişlik süre vs. ölçeyim derseniz, ccp (capture) modulu olan yada smt modülü olan bir mcu ile  bu verimli şekilde yapılaiblir.

Gerisi sizin becerinize kalmış.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

poke53280


Fotograftaki grafik bir bobinden diğerine enerji aktarımı yansımasıydı.[size=78%] [/size]Bugün değerleri ölçümledim . LF557 opamp kullandım ve 1N4148 ile kırptım . Opamptan gelen sönümleme sinyali (-) negatif olarak yükseliyordu . Fakat çıkış neatif yükselmesine rağmen 1.4V gibi bir negatif voltaj çıkışta beklediği için bunu direkt işleyemedim . Önce bu sabit voltajı Transistörler ile sıfırladım .Sonrasında ise süreyi saydırdım . Evet metali artık görüyor. Ama ayrım için sistemde bir hata gözlemliyorum . Zira bakırda süre bayağı uzamasına rağmen demirde süre azalmıyor yine artıyor ama bakırın üçte biri kadar ancak . Olması gereken sürenin bakır ve altında artması ve demir de azalması olmalıydı . Ama bunu şimdilik elde edemedim .Sorunun Bobin ve Puls süresinde olduğunu düşünüyorum . Sisteme yani beslemeye paralel bağlı kondansatör var . Bobine paralel kondansatör olması gerekiyor mu bilemiyorum . Bugün bir çok seçenek denedim . yarın denemeye devam edeceğim. şimdilik besleme voltajım 12v ve trafolu adaptör ile besliyoeum . Buna ragmen değerler gayet stabil gidiyor. buna bugün çok sevindim tabiki .  Pic 16F 628 ile Pulse yi Delay geçikme süresi ile veriyorum. Pulse out çıkışı ile aynı olduğunu ölçtüm . Delay geçikmelerini deniyorum .Devrenin plakette değilde Breadbordda çalışması dezavantaj ama şimdilik bana avantaj çünkü böyle stabil çalışan değerler alıyorsam plakette ve batarya da çok daha stabil olacağını düşünüyorum . Tuş kullanarak puls veriyordum buda değerler üzerinde bir miktar hataya neden oluyordu. Şimdi süre girerek döngü halinde belirli aralıklarla pulse vererek devre üzerinde çalışacağım . Bu konularda yani PI konusunda bilmediğim bir çok şey var . Bu konuda açıkçası yardıma ihtiyacım var. işin başka püf noktaları var mıdır bilmiyorum.   umitedi @h otmail.com [/font]

poke53280





Bobin katı olarak tavsiye ederim.


5V ile çalışabilirsiniz, böylece lojik seviyelerde kalmış olursunuz ki, şemadaki mosfet'de 5V altında kolayca tetiklenebilir.


Bobini ve kondansatörü deneyerek bulabilirsiniz.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

Bu devrenin çok daha stabil çalışacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim. Bunu deneyeceğim

pulseo


47n osilasyonu dahada devam ettirir.


Direk sönümleme lazim



Alıntı yapılan: poke53280 - 19 Mart 2025, 21:00:57




Bobin katı olarak tavsiye ederim.


5V ile çalışabilirsiniz, böylece lojik seviyelerde kalmış olursunuz ki, şemadaki mosfet'de 5V altında kolayca tetiklenebilir.


Bobini ve kondansatörü deneyerek bulabilirsiniz.

poke53280

Burada, bir pulse sonrası sönümleme değil salınımın deneniyor, sönümleme için normalde direnç kullanılır.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

Yaptığım sistemde metali görüyor ama değerler aşırı değişken. Normalde okuma yazılımda nasıl olmalı..

poke53280

Eğer "MCU"lar ile çalışabiliyorsan birkaç yöntemle bu salınımlarla çalışabilirsin.

Mesela kullandığın mcuda "Comparatör" ve "Capture Modulu"nu kullanarak toplam salınım sürelerini  epeyce hassas ölçebilirsin.

Comparatörde karşılaştırarak belirlediğin genlik seviyelerinin üstünde, belirlediğin salınım sayısının toplam süresini hesaplayabilirsin.
Sonra da, örneğin 21 toplam sürenin "Medyan Ortalaması"nı alırsan çok iyi bir dijital filtren olmuş olur, oynak değerler yerine stabil değerler alabilirsin.
İlk aldığın değerleri referans olarak kaydeder, değişen değerler ile referans değerin + yada - farklarını kullanarak, işitsel yada görsel etkileşimler sağlayabilirsin.

İyi bir algılama yapabildiğinde, osiloskobunda gözlemler yaparak toprak/mineral ayarlamak için yöntemler geliştirebilir, düzgün yapılan bir başlıkla da ortalama bir dedektörün bile olabilir.

Hazır çizilmiş yüzlerce devre olmasına rağmen (ki %90'ı çöptür), meraklı bir kişinin kendi yaptığı gibisi olmuyor.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

Son durum böyle . Grafik duğru sanırım . Tek pulse için osiloskop yakalıyor . Tam bu grafik sönümleme zamanını almam gerekiyor sanırım . harici ADC ile ölüçüm yapıyorum

poke53280

Kullanılan yapıyı anlatabilirseniz belki katkım olabilir. Hangi mcu, harici adc falan?

Özellikle yeni başlayanlar için kondansatörlü ve sönüm dirençsiz pulse modelinden dönen salınımı değerlendirme işi biraz zor geliyor, tek pulse'da çalışmak daha basit görünüyor.

O zaman bildiğimiz tek bir sönme eğrisinin belli noktalarından adc örneği yada örnekleri alınacak bu belli.

Az komponentle işi halledelim dersek;

Eğer pulsedan sadece tek örnek alınacaksa bu kabaca her türlü yapılabilir.


Ama mesela 5 örnek alınacak ve tasarım tüm işi tek pulse'da çıkaramayabilecek bir hızdaysa, her pulseda sönümün belirlenen bir gecikmedeki voltajı ölçülür, ki bu mesela 5 ölçüm 5 pulseda yapılacak demek olur. Mesela pulse verince timer açılır, timer kesme olunca da hem adc ölçümü yapabilir hem de timer kesme süresi az daha uzatılıp, sonraki pulseda/kesmede sönümün az daha sonrası ölçülebilir, sonrakinde de az daha sonrası. Fikir bu.

Ama Mcu ve Adc hızı yeterliyse, bir sönümde peşpeşe 3-5 ölçüm yapılabilir ve kaydedilebilir de. İşlemcide DMA modülü varsa, adc'nin tüm ölçümleri tek pulse da (hatta us başına 1 ölçüm) çok rahat ve hızlı ölçümleri kaydedebilir.


Eğer component kullanmaktan çekinmezsen tasarım değişir. Hem hız hem de hassasiyet çok daha yüksek olabilir.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

16F887 kullanıyorum. 20Mhz. Adc olarak ise harici ADC Mcp3201. Zaten hazır bir şema ya kendi yazılımı mı adapte etmek istedim. Şemayı atıyorum. Metali görüyor. Bakır ile demir arasında fark ta okuyorum ama istediğim gibi değerler yine az da olsa oynak. İçime sinmedi. Bu sönümlemenin kuyruğu çok kısa. Rezonansı yakalayamamış olabilirim. Şemayı ve esas yazılımı paylaşacağım. Ayrımlı PI. Sanırım RUS yapımı. Aslında sönümleme direnci haricinde bobini kısa devre etmek için de bir mosfet eklenmiş. Bunu ilk kez görüyorum. Amaç nedir tam anlayamadım. Paylaşacağım.

poke53280

Bildiğim kadarıyla, kısa devre mosfeti dediğin mosfet, decay(sönümlenme, çökme) konusunda ciddi faydalar sağlıyor.

Pulse'ın hemen peşinden kısa süreli olarak bobinin enerjisini kısa devre yapar (bunu yazılımla yaparsın),

kontrolsüzce geri dönen emfyi kontrol altına alır, hem yanıtlama süresi iyileşir (kısaltır), hem decayi
stabil hale getirir. Dolayısıyla da bir kısım parazite de engel olur, bobin sonraki pulse için hep aynı şekilde
hazır olur.

Bu kısa devrenin başlangıç zamanını ve süresini değiştirmek için özellikle ilk denemelerde ayar seçeneği konulabilir.

Hatta olur da, değişken pulse süreleriyle çalışmaya başlarsan, farklı pulse genişlikleri için test ettiğin sabit sürelere
göre kısa devre mosfetinin sürelerini değiştirebilir, otomatik süre tespiti de yapabilirsin.

Bir de kısa devre mosfeti kullanacaksan, decay başlamadan kısa devreyi bitirmelisin, çünkü buradaki gecikme
decay'ın en değerli kısımlarını iptal etmene neden olabilir bu önemli.

Bir de bu var diye sönümleme direnci iptal edilecek anlamına da gelmez tabi. İkisi farklı işlere yarıyor sonuçta.

Şema demişsiniz, göremedim.
Nadir olan değerlidir.

umitedi

Bu bilgilerde harika oldu üzerinde düşüneceğim . Tamda olarak bu mosfet bu işe yaramalı diye düşünüyorum . Bu ayrıntıyı düşünen bir devre mutlaka iyi tasarlanmış olmalı . Şimdi şemayı ve yazılımı paylaşıyorum .Aslında bu devre çalışıyor .Ne adar iyi bilmiyorum ama bu devre çalışıyorsa bende yazılım ile bunu çalıştırabilirim diye düşünüyorum . Sadece bobin değerlerini bilmiyorum . Şemayı şimdi paylaşıyorum ve yazılımı ....

umitedi

Bu dedektör şema ve yazılımı EK'tedir . Ayrımlı çalışıyor . Ama performansı ne kadar iyi bilmiyorum . Metallleri cinsine göre sesine göre ayırt edebiliyor diye video izledim.

poke53280

Devreyi proteusta yapıp, en azından pulse şekilleri vs bakarsan ne zaman ne oluyor,
mosfetlerin iletim zamanları falan, devre çalışması anlamakta çok yardımı olur. Osiloskopta zaman geçirmek gerekecek.

Tellerle bağlantı yapıp denemek için uğraşırken gerçek etkiyi göremeyebilirsin.

Bence devrenin aynısını yapıp, sadece MCU ve eğer harici adc kullanmak istersen bu kısımları farklı yapılır,
sonra MCU pinleri bu yapıya göre ayarlanabilir, sonuçta pinler vs. programla seçebilirsin, ama iskeleti önce kurmak gerekir.


Sonra programlamayla uğraşmak lazım. Çünkü tamamı sana özgün olmadığından, en azından denenmiş bir yapı üzerinde
çalışmak daha az yorar.


Bunun bobinini gördüğüm kadarıyla düz sarmışlar. Bobin ve devre önemli, önce bunları hazırlayıp sonra programa yönelmek lazım.
Nadir olan değerlidir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious