Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

yeni arayışlar (AR-GE)

Başlatan YAK, 20 Kasım 2008, 20:22:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YAK

Forumdaki tüm arkadaşlara selamlar.Oldukça uzun zamandır metal dedektörlerinin tekniği ve yapımıyla uğraştığım halde henüz istediğim gibi bir dedektöre sahip değilim.Bu konuda kendimi suçlamıyorum dedektör dünyasındada henüz dört dörtlük bir cihaz yok.Burada yargı biraz sert oldu ama malesef gerçek bu.Hatta dahada ileri gidip şunuda söyleyebilirim;o ilk yaptığımız BFO türü cihazlarıda pek fazla üstün özellikleri ile geçen cihaz yok.
Bir çok şemayı yapıp hayata geçirdik ama hiç birisinden yüzde yüz kimse memnun değil.Metal dedektöreri başındaki sorunları şöyle sıralayabiliriz.
1-toprak ayarı sorunu:hiç bir dedektör toprağı sağlıklı bir biçimde filtreleyip atamıyor.
2-derinlik sorunu:tek parada 10cm ila 30 cm lik derinliği aşan cihaz yok.
3-metal ayrımı sorunu:henüz hiç bir dedektör metalleri tek tek ayırma özelliğine sahip değil.Sadece demirler ve demir olmayanlar şeklinde sağlıklı bir ayrım var.
Yukarıdaki sorunları çözmek ve aklıma takılan sorulara cevap bulabilmek maksadıyla bir deney düzeni kurdum.Bu başlığa AR-GE sözüde oradan geldi.
TEORİ VE AMAÇ
Bilindiği gibi elektromagnetik sinyallerin uzaklara gidebilmeleri için belirli bir güç seviyesine sahip olmaları gerekmektedir.Yani nekadar büyük güç okadar mesafe uzaklık demek.Endüstride büyük güçlü sistemlerde kwatt ve mwatt düzeyinde güçler kullanmaktadır.
Bende bu amaçla 28 cm çaplıbir karkasa 1mm bakır telden 30 tur sararak bir bobin yaptım.Geniş bandlı (100Khz) simetrik çalışan blakpunt oto anfisini kullanarak bobini rezonans frekansında sürdüm.
oluşan sinyal tam sinüs biçimli oldu ve tepe değeri olarak 2KV luk voltaj üretmesine neden oldu.simetrik kolların herbirisinden 750 ma akım akıtan anfi toplamda 1500-1600ma akımla çalıştı.
aynı frekansta çalışan bir alıcı bobin yaptım.Bobin aynı rezonans frekansını tutsun diye uçlarına hesabını yaparak kondansatörünü taktım.
frekans 98,876 khz di.sonra alıcı bobin uçlarına doğrultucu olarak bir germenyum diyot ve 100uA lik bir ampermetre taktım.Verici bobine doğru tutunca 210cm uzaklıktan 60uA indükledi.Normal dedektörlerin arama başlığının üzerine mikroampermetreli bobini yaklaştırıyorum hiç bir sapma olmuyor.

devam edecek

Linkback: yeni arayışlar (AR-GE)

cihan19

güzel bir fikir arkadaşım bende butür şeyler deniyorum sıfırdan bi cihaz tasarlamaya çalışıyorum tabi vakit bulabildikçe bakalım iyi bir sonuç alabilirsem paylaşırım çalışmalarınd abaşarılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

asenkron

    profesör güzel calışma takip ediyorum.

UNIQUE - TA5DF

profesör üstadım çalışmalarını takdir ediyor , başarılar diliyorum.
TA5DF

ali kaptan

devamını merakla bekliyorum

mert

profesör güzel bir  calışma

ortak bir proje yapıla bilir diye düşünüyorum gerci günümüz şartlarında buzor gibi kiminin zamanı olmuyor kimi ise aman ben bu kadar uğraştım yaptım neden paylaşayım diye düşünenlerde var....Çalışmanda başarılar dilerim

cihan19

evt haklısın mert kardeş ama uğraşıyoruz işte bazı arkiler uğraşıyor.iyi sonuç almadanda burada yayınlamak koymak iyi olmaz boşa uğraşmasın arkadaşlar herkesin fikrinden yararlanarak bişeyler ortaya koyabilecekmiyiz bakalım herkese çalışmalarında başarılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

remzi

Alıcı ve verici bobinin arasına metal koyduğunda akımda bir arttma meydana geliyormu?

ercan

arkadaşlar: telsiz ve radar sinyalleri güneş sistemi ötesine iletilebiliyor ve milyonlarca ışık yılı öteden çok zayıf sinyaller dinlenebiliyorken,dedektör teknolojisinin(piyasadaki)bir-iki metreden öteye sinyal gönderememesi diye birşey olamaz.bilindiği üzere sırp dahi Nikola Tesla elektrik sinyallerini telsiz olarak iletip 40 km ötedeki bir alıcı ile bilmem kaç yüz adet lambayı yakmayı başarmıştı.profesör hocamın deneyi bana bunu çağrıştırdı.belki voltajı kilovoltlara çıkararak toprakta çok derinlere inilebilir.teslanın deneyinden anlaşıldığı gibi bu teorik olarak mümkündür.tesla bunu yüksek genlikli(megavolt) uzun dalgalarla başarmıştı.profesör hocam genliği ne kadar arttırabilirsen mesafeyi okadar arttırabileceğini düşünüyorum.kolay gelsin.                                 

YAK

Arkadaşlar ilginize övgülerinize teşekkür ederim.Bahsettiğim olayın daha net anlaşılması için bir video hazırlıyorum.Bitince foruma ekleyeceğim.İyi çalışmalar.

cihan19

teşekkürler profesör kardeş kolay gelsin
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

VERON

ercan arkadaşım dedektör olayı 1 2 metre değil dedektör bir sinyali calıştıgı khz arasında fark olabilir ama saniyede 20 km ileriye gnderebiliyor   ama olay gönderdiğin sinyali geri almakta profesör hocam konuyu bende takipcisiyim bizde   kendi yaptıgımız devreye 30 amper güc  bastık  ama önemli olan sinyali geri almak derinlik fena değil ama kullanılan güce göre hüsran demekten başka  diyecek bir şey yok kolay gelsin

ercan

hocam bende bunu anlatmaya çalışıyordum.bence burda gönderme akımı değil genliği önemli.yüksek genlikli sinyal 40 km ötedeki ampulleri yakıyorsa alıcının hassas olmasına gerek yok.

agenor

Bir sorum olacak,
Toprak altında derinlere ulaşmak için düşük frekanslara ihtiyacımız var diye biliyorum. Yüksek frekanslarda derinlere inmek gibi bir şansımız kalmıyormu?Eğer kalmıyorsa yani yüksek frekanslar toprak altında ilerleyemiyorsa, alıcıyı büyük yapsakda farketmeyecektir değilmi?

baron66

profesör hocam yanındayım. çalışmalarında kolaylıklar dilerim..
HAYALLERİ OLAN İNSAN DURDURULAMAZ.

nahita

Sayın Profesör girişiminizde başarılar dilerim keşke katkıda bulunabilecek bilgim olsaydı diye üzülüyorum. Ercan arkadaş Tesla bu deneyler sırasında yaşadığı şehirde hatırı sayılır bir depreme neden olmuştu, sadece eklemek istedim. İyi çalışmalar.

ercan

nahita kardeş bu deprem olayı elektriğin telsiz iletiminden farklı bir projenin sonucunda teslanın laboratuarının bulunduğu semt civarında olmuştu.tabi herkes bu durumun teslanın deneylerinden kaynaklandığını anlayarak onun labatuarına koşar ve teslayı deprem yaratan makinasını balyozla parçalarken bulurlar.ve bumakina teslanın bir çok projesi gibi tarihe gömülür.konu biraz dağıldı ama uygun frekans ve voltajla nelerin yapılabileceğini(imkansız sanılsada)göstermesi açısından yazmıştım.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious