Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

transistörlü turn on (çekmede gecikmeli) devresi yardım...

Başlatan hakanogru, 06 Kasım 2008, 16:05:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hakanogru

Merhaba arkadaşlar; Makinada basit bir transistörlü Turn on (çekmede gecikmeli) devre şeması arıyorum. Devre 12 veya 24 vdc ile çalışabilir. Benim tetikleme sinyalim 24 vdc olacak. (yani 24 geldiği anda devre çalışacak) çıkışta 24 vdc - (bobin direnci 195.4 ohm) olan bir kontaktör sürecek. ben böyle bir devre yaptım. ama sinyali kestiğim anda kondansatör hemen deşarj olmuyor. yaklaşık 1-2 sn sonra kontaklar bırakıyor.
Linkback: transistörlü turn on (çekmede gecikmeli) devresi yardım...

Uykusuz

Merhaba, Çekmede gecikmeli devreye ihtiyacınız olduğumu belirtmişsiniz ama yazınzızn bir kısmında 24V geldiği anda devrenin çalışacağından bahsetmişsiniz. Biraz daha açık anlatabilirmisiniz tam olarak nasıl birşeye ihtiyacınız var?

hakanogru

makinalarımın kumanda sinyalleri 24 vdc olduğu için bana gerekli olan devrenin input sinyali 24 olacak ama devrenin kendi beslemesi 12 yada 24 olabilir. ben inputu optokuplorle veririm, bana sadece devrenin çıkışında rölenin işi bittiği zaman hemen devreyi kesmesi önemli. çünkü benim yaptığım devrede röle çekmede gecikmeyi yapıyor ama mesela beslemeyi veya sinyali (herneyse ) kestiğim vakit röle kendini bırakırken geç kalıyor. yani kestiğim anda 1-1,5 saniye sonra bırakıyor. devrenin şemasını proteus ta çizdim bmp ye çevirdim sonra paintte jpg ye çevirdim çıkan dosya 80 kb olmasına rağmen buraya yüklerken problem oluşuyor. (bir önceki açtığım konuya resim kopyalamak istedim onun için hata mesajı verdi) önceki açtığım konuyuda isterseniz silebilirsiniz.

asenkron

  röle gec bırakıyor demişsin .röle bobinine paralel ters diyot koymadın herhalde ondan gec bırakıyor.

Uykusuz



Girişten sinyal uygulandığında gecikmeli olarak röle çeker. Girişe sıfır uygulandığında (dikkat sıfır uygulandığında, boşta bırakıldığında değil) röle hemen bırakır. Zamanım yok proteusta deneyemedim fakat mantığı bu.

hakanogru

hocam sen bu devreyi entegre kullanarak mı yaptın  ben çözemedim..

Uykusuz


hakanogru

hocam kusura bakma cevap vermekte biraz geç kaldım.. bu devreyi transistörle yapmamız mümkün değil herhalde, o zaman daha profesyonel bir şey yapalım, hem turn off - hemde turn on çalışan bir devre. eğer sizcede sakıncası yoksa . Haa bir de hocam, yeni konu açmamak için burdan anlatayım, ben bugün moc 3021 le triyak kullanarak bir lamba sürdüm. (deneme olarak) moc u +24 vdc kullanarak tetikledim, normalde çalıştı. ama internette araştırma yaparken şöyle bir detay gözüme çarptı. böyle bir devreyi yüksüz konumdayken yani her.gi bir yük bağlı değilken moc a tetikleme vermek sakıncalıymış, aksi halde moc bozulabilirmiş, bunun önüne geçebilmemiz için hem moc u hemde gate tetikleme direncini nasıl koruruz.

ali kaptan

triakı yuksüz çalıştırdığında üzerinden çok fazla akım geçer.bu akım tiriakın maxımum sınırını geçerse tirak bozulur. bunu sınırlamak için direnç kullanabilirsin.direnci seri bağlaman gerekiyor.

hakanogru


ali kaptan

yükün yerine direnç kullanmış oluyoruz aslında.

hakanogru

tiyakın çıkış ucuyla notr arası diimi hocam. birde ne kadarlık direnç lazım kaç watt olmalı

ali kaptan

triak iki yönde de akım geçiren bir elemandır.dolayısıyla geyt ucu haricindeki iki uçtan her.gi birine seri olarak bağlayabilirsiniz.kullanacağınız direnç uygulayacağınız gerilime baglıdır.V=I*R formulünden istediğiniz direnç değerini bulabilirsiniz.burda şuna dikkat etmelisiniz ;geçirmek istediğiniz akım, direncin ve triakın dayanabileceği değeri aşmamalıdır.kolay gelsin

hakanogru

örneğin 5 A geçirmek istiyorsam benimde voltajım 220 Vac ise  R=220/5   değilmiydi. yani 44 ohm. ama güç olarak 1100 watt değilmi yanlış mı? hocam..

ali kaptan


hakanogru

bu arada halen bana basit veya profesyonel hiç farketmez, çekmede ve bırakmada (turn on- turn off) zaman devresi lazım. elinde olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.....

emekli AMCA

#16
merhabalar..

burada bir adet transistorlü gecikmeli röle çekme devresi veriyorum belki işinize yarar..ama yalnız devreyi vermeyeceğim devrenin çalışması nı da kısaca anlatmak istiyorum ..genel bir bilgi olsun diye ..

şemadaki en çok kullanılan basit bir turn -on devresidir..çalışma prensibi  şöyledir devrede enerji yokken Q1 in beyz i C1 de boş olduğundan C1 üzerinden( eksi ,şase,toprak )pozisyonundadır dolayısiyle emiter beyz arası da volt  o dır ve   TR tıkalı ,kapalıdır.devreye enerji verildiğinde  R1  RV1 üzerinden akan akım C1 i yavaşça doldurur çünkü R1 RV1 akıma zorluk gösterirler .C1 dolmaya başlayınca  TR ni beyzi şaseden uzaklaşır ve iletime geçer  bu sırada belli bir süre de geçer.D1 diotu röle bobininin üzerinde oluturduğu ters akımlardan TR yi korur mutlaka konmalıdır.

şimdi burada geciktirme elemanları olan R1 RV1 C1 ile oynanarak istenilen gecikmeler elde edilir.dikkat edilecek nokta eğer  C büyük seçilirse  bırakmada da bir gecikme olur.bu bir sakınca oluşturuyorsa   Tr nin tıkanmasını geciktiren  C yi aniden boşaltmak lazım .ben şemanın sol tarafındaki gibi bir anahtarlama düşündüm..enerji verilince Q2 aniden tıkanır ve iç direnci Mohm sevyesine cıkınca C1 in dolmasını engellemez ama enerji kesilin ce birden açılır ve emiter kollektor arası kısa devre olduğundan C nin boşalmasını beklemeden Q1 in beyzini şaseliyerek tıkaayıp röleyi bırakmasını sağlar.. bu mantığı kullanarak turn-off tasarlayabilirsiniz  selamlar...




ali kaptan


hakanogru

emekli amca zahmet edip devreyi çizmişsin bende senin şemaya bakarak çizdim ama bende çalışmadı. bende proteusta çizilmiş şemayı rapidden yayınlıyorum incelerseniz sevinirim..

http://rapidshare.com/files/167819927/turn_on.rar.html

emekli AMCA

Alıntı yapılan: hakanogru - 27 Kasım 2008, 09:47:19
emekli amca zahmet edip devreyi çizmişsin bende senin şemaya bakarak çizdim ama bende çalışmadı. bende proteusta çizilmiş şemayı rapidden yayınlıyorum incelerseniz sevinirim..

http://rapidshare.com/files/167819927/turn_on.rar.html

relay özelliklerindeki coil resistance şu an 240    bunu 500 yap çalışır ...


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious