Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

BASKI DEVRE

Başlatan muratyeni, 21 Ağustos 2007, 21:15:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muratyeni



merhaba elbombacı kardeş çizmiş olduğun tek yüzlü pcb yi yayınlamanı bekliyorum bekliyorum.umarım yakın zamanda yayınlarsın
saygılar...çalışmanda başaşarılar.. ;)
Linkback: BASKI DEVRE

muratyeni

KUŞE KAĞIDI KULLANMAK

Gereken malzemeler: lazer yazıcı veya fotokopi makinesi, ütü, kuşe kağıdı veya ona benzer bir kağıt.
Piyasada bu iş için transfer kağıtlarını bulmak mümkün. Ama anlatacağım yöntem hem daha ucuza mal oluyor hem de kuşe kağıdı bulmak transfer kağıdını bulmaktan daha kolay.
İlk önce şunu söylemek istiyorum. Bu sistemin en önemli parçası, lazer yazıcı ve fotokopi makinelerinde kullanılan "toner"dir. Transfer kağıtlarında da toner şarttır, mürekkeple olmaz. Transfer kağıdı, üzerindeki tonerin kendisinden bir katman almasına izin vererek aktarım işini kolaylaştırıyor.
Fotokopi makinelerinde toner toz halindedir. Kağıdın üzerinde gereken yerler elektriklenir ve bu yerler toneri çeker. Kağıdın üzerindeki toz halindeki toneri sabitlemek için yüksek sıcaklık kullanılır ve sonra soğutulur. Bizim yapacağımız işlem de buna benziyor.

1.aşama:
Hazırladığınız çizimi lazer yazıcı ile kuşe kağıda çıkartın. Lazer yazıcınız yoksa mürekkep ile çıkartıp kuşe kağıda fotokopisini çektirebilirsiniz. Fotokopi kullanacaksanız çok temiz çekilmeli. Ben ikinci yöntemi kullanıyorum. Çıktıyı alırken çizimin lehim yapılan yüzün aynadaki görüntüsü olduğuna emin olun, çünkü aktarım işleminden sonra kağıttakinin aynadaki görüntüsü plakete geçecektir.





2.aşama:
Kağıdın tonerli yüzünü plaketin bakırlı yüzünün üzerine yerleştirin. Daha sonra kağıdın üzerinden en yüksek seviyede çalışan ütüyle 30sn-1dakika civarında bir süre ütüleyin. Çalışma masanızı korumak için plaketin altına kalın bir gazete koymanızı tavsiye ederim. Tonerin yapısı plastiğe benzer. Ütünün sıcaklığıyla erir. Eridikten sonra hem plakete hem de kağıda yapışır. Eğer plaket sıcakken kağıdı kaldırırsanız toner henüz donmadığı için iki yüzeyde de bir miktar kalır. Bunun için soğumasını beklemek gereklidir. Ben buzluğa atıyorum. Kağıdı plaketin üzerine koyduktan sonra kaymaması için yapıştırmaya gerek yoktur ancak büyük devrelerde gerekebilir, çünkü ütünün ilk temasında toner sayesinde kağıt plakete yapışır.






3.aşama:
Bu aşama kağıdın plaketten ayrılması aşamasıdır. Toner soğuyunca donar ve iki yüzeye de kuvvetli bir şekilde yapışır.




Kağıdı kaldırmak istersek toner bakırın üzerinde kalır ve kağıttan parçalar kopararır. Bu kalan kağıtları temizlemek isterken veya kağıdı ilk kaldırma işleminde plaketin üzerinden toner ayrılabilir. Bu nedenle (tercihen) sıcak suda kağıdın yumuşatılıp dağılması sağlanır.




Ben sıcak ve sabunlu bir suyun içinde bir süre bekletip daha sonra kağıdı ayırıyorum, kalan kağıt parçalarını da diş fırçasıyla temizliyorum.




Sonra plaketi bir bezle silin. Eksik çıkan yerler varsa bunları kalemle düzeltin. Eğer fazlalık varsa bunları da bir maket bıçağıyla kazıyabilirsiniz. Artık plaket eritilmeye hazır.




4.aşama:
Eritme aşaması. Bu aşamanın kalemle çizdiğiniz plaketin eritilmesinden bir farkı yok.




5.aşama:
Tonerin temizlenme aşaması. Bunun için de tel yumağı halinde olan bulaşık toplarından kullanıyorum.




Bununla çok kolay bir şekilde toner kazınabilir. Ama plaketi biraz çiziyor. İsterseniz tonerin yollanın üzerinde kalan kısmını bırakıp bakırı koruma altına alabilirsiniz. Aktarımda bir sorun yaşar ve bu tel gibi şeylerle çizimi tekrar aktarmak için toneri kazı***** temizlerseniz, daha sonra o yüzeye üzerindeki çizikler yüzünden tonerin tutunması zorlaşabilir, bizzat yaşadım.





2. YOL: ASETAT KAĞIDI KULLANMAK

Bu yolun farkı kullanılanılan kağıdın farklı olması ve buna bağlı olarak aktarım işleminin kolaylaşmasıdır. Diğerine göre çok daha güzel bir sonuç veriyor. Çizimi asetat kağıdına çıkartın. Fotokopiciler bunu yapıyor. Bir öncekinde olduğu gibi sonra plaketin üzerine yerleştirin. Asetat kağıdının ütüye yapışma ihtimaline karşı üzerine ince bir kağıt koyun (yapışmıyor ama olsun). Ütüleyin ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kağıdı kaldırın. Tonerin tamamına yakını plakete geçecektir. Suya sokmaya gerek yoktur. Çizimin boyu büyükse, plaketin üzerinde biraz önce bahsettiğim çizilmeler varsa yollar plaketin üzerine tam çıkmayabilir. Büyük boyutlu çizimlerde de çizimin tamamı çıkmayabilir. Bunun için asetatı kaldırırken dikkatli olun ve her yere yeteri kadar ütü uyguladığınızdan emin olun. Ama yine de büyük boyutlarda asetatın genleşmesi sorun çıkarabilir. Uzun ütüleme süresinin de tonerin plakete geçmesini zorlaştırdığını gördüm. """NOT Buyontem iyi sonuc vermiyor bilgi olsundiye ekledim Siz KUSE KAGIT Kullanın"""



Kuşe kağıt ne kadar ince olursa o kadar az sorunla karşılaştım. Ayrıca devre ne kadar büyükse çizimi aktarması da o kadar zor oluyor. Çünkü ütüleyince (özellikle asetat) kağıt genleşiyor ve soğurken toner tam yapışamadan kalkıyor. İnce kuşe kağıdı büyük boyutlu devrelerde daha iyi sonuç verdi.

Yöntemler çok basit ve kullanışlı. Bu şekilde her.gi bir kitaptaki çizimi de plakete aktarabilirsiniz. Bunun için kitaptaki çizimin aynadaki görüntüsünü almak gerekebilir. Bunu da, önce bir asetat kağıdına çizimin fotokopisini alıp, sonra şeffaf olan asetat kağıdının diğer yüzünden fotokopi çekerek elde edebilirsiniz. Neden kuşe kağıt kullanıyoruz diye düşünüyorsunuzdur. Çünkü sıradan bir kağıtta toner kağıdın içine işliyor ve kağıtla beraber büyük kısmı ayrılıyor. Önemli olan tonerin içine işlemeyip yüzeyinde kalacak bir kağıt kullanmak.

UYARI: Anlattığım konu ile ilgili denemelerinizde bütün sorumluluk size aittir. Ütü ve asit tehlikelidir dikkatli kullanmak gerekir. Denemelerimde, fotokopi çekerken ve diğer aşamalarda sorunla karşılaşmadım. Her türlü kaza, hasar ve başarısızlıkta sorumluluk bana ait değildir.Başarısızlıkla karşılaşacağınızı da zannetmiyorum. Bu iş ucuza nasıl yapılır onu anlattım, ayrıca kötü yanlarından da bahsettim
kolay gelsin
                                                                   -ALINTIDIR-


elaass

HERKESE KOLAY GELSİN
bEN DE KUŞE KAĞIT KULLANIYARUM.
Enson toneri temizleme konusunda selülozik tiner kullanıyorum
çok etkili hızlı ve emek istemiyor.tek yapmanız gereken kağıt peçeteyi tinerleyip önce üzerinden gezdirip tonerin nemlenmesini sağlayıp sonra tek hamlede tekrar silmek

yanlızkurt

bu arada sizde benimgibi kuşe kağıdı bulamazsanız yerine elişi kağıdı kullanabılırsınız. gayet başarılı.
iyi bir utu seansı cillop gibi oluyor valla

elaass

kuşe kağıt çok.sağolsun takvimler.
ayrıca marketlerin reklam afişlerini de unutmamak lazım

yanlızkurt

evet haklısınız takvımler vs. ama benimgibi sanslı bırısı ısenız zaten. fazla uğrasmanıza gerek kalmaz. nasıl olsa lazım olunca bulunmaz

Karadağ

arkladaşlar ütüleme sürelerinizi de yazarsanız çok faydalı olacaktır ziraa birçok arkadaş ütüleme safhasında yaptığı hatalardan dolayı çok problem yaşamakta

ben fax kağıdı kullanarak 20-30 sn içinde tek yüzlü deltayı çıkartıyorum (marka datafax)
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

yanlızkurt

transfer kağıdı 6 ytl ankarada elisi kağıdı 5 kuruş kadar ucuz ama genelde fotokopiciler elişi vs gibi farklı gramajlardakı kagıda fotokopı cekmıyorlar.ve bazı tonerı eski makinalarda iz bırakıyor. transfer ve kuse kağıdı hıc kullanmadım. en iyi sonucuda elisi kagıdından aldım.
her sey cok guzel oluyor ama asit seansından nefret ediyorum.  enson eşek arılarının yuvasına yakın biyerde yaptım farketmemıstım. onlarca arı zehırlenmıs yerde can cekısıyordu.

neyse her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. herkese kolay gelsin

yanlızkurt

ütüleme süresi bende 2 dakıkayı buluyor. elisi kagıdının ustunden bellı oluyor tonerın erıyıp plakete yapıstığı. zaten tahmınen tatmın edıcı bır gorunume kavustumu buzluğa atıyorum. 4 -5 dk sonra alıp suda ıyıce ıslatıyorum elısı kağıdı hemen soyuluyor ızlere zarar vermeden. eksık olursa asetat kalemi ile tamamlıyorum. bazen asetat zayıf kalıyor. ozamanda oje kullanıyorum.

profahmet

bir kaç tavsiyede ben yazayım :
kuşe kağıt yöntemini çok kulllandım ve hiç sorun yaşamadım. çok ince çizgiler bile eksiksiz çıktı.
plaketi zımpara ile temizlemenizi tavsiye etmem. tuzruhu (HCl) ile temizleyin.
işin en önemli kısımı ütüleme. yüksek sıcaklıkta buharı kapatarak ve ütüyü iyice bastırarak ütüleyin.
kağıt rengi değişmeye başlayınca yani yanmaya başlayıncaya kadar. ütülerken plaketin her tarafını gezin. bunlara dikkat ederseniz eksik yol çizme derdiniz olmaz.

kuşe kağıt bulamayanlar dergi sayfaları, elişi kağıdı, katalıg sayfaları gibisinden kağıt kullanabilirler. oradaki resim ve yazılar plakete çıkmıyor. etiketlerin arkasındaki yağlı kağıdı kullanmayın. yazıcınızı kirletiyor.
PNP kağıtı denen bir şey var fiyatı pahalı. kuşe kağıdın tek yüzeyine naylon yapıştırmışlar okadar. başka bir özelliği yok.

toneri plaketten çıkarmak için benzin kullanıyorum. böylece çizmeden düzgünce temizlemiş oluruz.
kuşe kağıtta dikkat etmeniz gerekenler bunlar.
kolay gelsin...
Proje dosyalarım (güncel):
https://github.com/profahmet/projedosyalar

keçelerli

#10
bideben yaptığım tekniği söylüyem pcb yazıcıdan çıkarın  sonra kırtasiyeden kuşe kağıt alın ama kalın olsun.sonra çıkarmış olduğunuz pcb yi kuşe kağıda fotokopi çektirin sonra .plaketi pcb boyutlarına göre ayarlayın bantla plakete yapıştırın ütüyü 2 kademeye alın 5 dakka ütüleyin kağıdın plakete yapışıp yapışmadığına emin olun sonra bi kovaya su doldurup içine atın 7 -  8  dak.sonra kağııdı elinizle owalayıp çıkarın.şimdi geloelim plaketi eritmeye:
ilk önce plaketi bi kabın içine koyun konra plaket gömülene kadar tuz ruhunu dökün plaket gömüldüyse eczaneden aldığınız perhidrolünde tamamını dökünsonra gidin 5 dak çay molası werin gelince göreceksin yollar çıkmış olacak . ama çayı 2 bardak içersen  yol mol kalmaz ona göreee .ondan sonra al eline süngerle cifi tonerleri çıkar olay bu herkeze kolay gelsin sağlıcakla kalın.   
ben böyle çıkarıyorum pcb yapamayan olursa isteyene çıkarıp yollarım.parayla deil bedavaya herşey para deil  hayatta.................
(ᵔᴥᵔ)◖⚆ᴥ⚆◗ʕ·ᴥ·ʔ(◕ᴥ◕)

gnani

Mini cnc lerle yapıyor yoğun bu işle uğraşanlar oda iyi bir yöntem

siberci7

bende çift taraflı pcb ler için uyguladığım yöntemi anlatayım
önce 1. yüz kağıdını normal olarak pcb ye ütülüyoruz.. kağıdı çıkarıyoruz( suyla yumuşattıktan sonra tabi) sonra köşelerden birbirine en uzak delikleri deliyoruz.daha sonra 2. yüz kağıdındaki aynı delikleri deliyoruz( delikleri karıştırmamak gerekir tabi:))  kağıttaki delikleride mümkünse aynı matkap ucuyla dikkatlice delin. iğneyle falan denerseniz delik yeri kayabiliyor. daha sonra 2  matkap ucunu plaketteki deliklere takıyoruz. 2. yüz kağıdınıda dikkatlice matkaplardan kaydırarak plakete yerleştiriyoruz. matkap uçları nedeniyle plaket masaya oturmayabilir. masanın köşesi bunun için uygun. sonra ütüyü kağıdın tam ortasında yapışacak kadar gezdiriyoruz.kağıt yapıştığında matkap uçlarını çıkartıp ütüyü tamamlıyoruz. gerisi aynı, tuzruhu ve perhidrol.. yalnız nedense altta kalan yüzey daha çabuk eriyor.. onun için arasıra plaketi tersyüz etmekte fayda var...
bu yöntemle çift taraflı palketler benim için sorun olmuyor.. başarılar


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious