Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

T-R-Locator

Başlatan mutsuz4, 19 Ağustos 2007, 20:01:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tatarlar

Alıntı yapılan: simon46 - 25 Eylül 2008, 23:24:20
Degerli bilgileriniz için teşekkürler arkadaşlar..Sevzirfo şemasında hatalar çıkmış ise;hatasız T/R Locator şemasından hangisini önerirsiniz?
Bir de locator cihazında tx ve rx bobinlerinin tur sayısı aynı mı?
saygılar....
tur sayıları aynı
değişik semalar var ama tam deneyip çalıştırana rastlayamadım
Linkback: Ynt: T-R-Locator

Eyüp

        Merhabalar arkadaşlar. Hepinize kolaygelsin. Foruma yeni üye oldum Çalışmalarınızı uzun zamandır takip ediyorum. Gerçekten takdire şayan çalışmalarınız var. Bu formun kurucularına böyle bir hizmet verdiklerinden dolayı hepsine teşekkür ederim. Ayrıca katkıda bulunan arkadaşların hepsine de teşekkür ederim.
         Hepiniz Bayramını kutlar çalışmalarınızda başarılar dilerim. kolaygelsin.
         

Eyüp

        Sayın Dedektor33 kardeş. T-R Locator ile ilgili alıcı ve verici devreleren bahsediliyor. Ancak edilen tariflerde ve mevcut şemada bir devre var. bu konuda yardımcı olursanız sevineceğim. şimdiden teşekkürler.

YILDIRAY

merhaba arkadaşlar tip31c ile tip32c ve ıc14520 yerine ne kullanabiliriz.saygılar

tatarlar

Alıntı yapılan: YILDIRAY - 27 Eylül 2008, 04:47:02
merhaba arkadaşlar tip31c ile tip32c ve ıc14520 yerine ne kullanabiliriz.saygılar
bd 241 bd 242 cd4520

ta2ctp

#85
Sevgili arkadaşlar..
Bir arkadaşımız ;
''Alıcı - Verici birbirinden ayrılırsa,uzaklaştırılırsa daha iyi olur'' Demiş.
Fikir güzel,katılıyorum. Önemli bir konu..
Eğer alıcı-verici antenleri yada bobinleri verici frekansının dalgaboyunun katları oranında birbirinden uzakta değilse girişim dediğimiz olay gerçekleşir ve alıcı gereksiz yere etkilenmiş olur hemde alış hassasiyeti düşer.
Verici frekansı 2048Hz  (2,048KHz) kabul edersek iki bobin arası mesafe yaklaşık 146cm ve astkatları-üstkatları gibi mesafede tutmamız gerekir.
Ayrıca hatırlatmakta fayda var :Alıcı ve verici bobinlerin değerleri alma ve gönderme frekansına akortlu olarak sarılırlar,dolayısıyla her dedektörde her bobin tam randımanlı çalışmaz.
Hatta şunu diyebilirim ki aynı anda peşpeşe sarılan iki bobin bile farklı değerler gösterebilir.
Öneri ve fikirlerim şimdilik bu kadar.
Şimdi benim sorularıma gelelim  :)
Bu alet Derin aramalar ve Mağara için yazılmış..
Toprak altında (Cave) boşluk yada mağara ararken aletin tepkisi nasıl.?.
Metale rastladığında çınlama sesini verdiği söylenmiş.
Peki boşluk (Cave) denk geldiğinde sesi yada tepkisi nasıl oluyor çok merak ediyorum.
Bu arada hepinizin mübarek bayramını kutlar , nice bayramlara hayırlı vesile olmasını dilerim.
Hepinize saygılarımla
ta2ctp

dedektor33

Arkadaşlar bu cihazı yaptım arazide denedim ama evdeki kadar iyi sonuç vermiyor
1 metre aşağıda manyetik alan oluşuyor ve alan başka bir metal tarafından bozulunca gayet güzel algılanıyor ama daha fazla derinlik neredeyse yok malzeme çok büyük olursa belki

İkinci bir verici devresi hazırlayıp arama yapacağım alana metal kazık çakıp çıkışını toprağa vererek arama yapacağım bundanda tam sonuç alamazsam TR Locator yapmaya değmez bence

ASENKRON Arkadaşın 8 metreye ulaştığı cihazı yapın hatta ayrımda varmış

DP yapacağınıza ASENKRON arkadaşın cihazını yapın mutlaka daha iyidir veya whites ayrımlı PI mesafesini, gücünü arttırın daha kullanışlı olur illaki DP diyorsanız bobinden geçen akımı mesafeyi arttıracak şekilde arttırarak derinlere ulaşın yoksa yüzeyde bişey yok zaten dedelerimiz toplamış hep bize derinler kalmış






çavuş

#87
DP yapmaya değmez bence çok çivi,nal..vb.. bulursunuz başınız ağırır.en iyisi ayrımlı bir tane yapın.TARSOS veya TGS.bence daha iyi sonuç alırsınız ayrımlıylan....

alexis5.

ARAZİDE DAHA DENEYEMEDİM AMA EVDE 15*15 CM LİK Bİ METAL KUTUYU 2 MT DEN ALIYO VALLA. YALNIZ CIIIINNNN DEĞİLDE COOORT DİYE Bİ SES GELİYO HATTA TEPKİYİ KUTUYAMI BAŞKA ŞEYEMİ VERİYO DİYE BAYA Bİ UĞRAŞTIM TAMAMEN KUTUYA VERİYO VALLA  ;) çııııın sesinide bulabilirsem araziye çıkacam heralde,bulamasamda allah büyük ya harbi ustalar ve bu devreyi yapan beyler bu çıııııınnn sesini ben nasıl bulcam ayrıca trashold potunu çeviriyorum hiç bi tepki vermiyo acaba neden? alet çalışırken örneğin o kutuyu algılarkenki ayarda çalışınca vaaaauuunnn vaauuunnn diye ses çıkarıyo  :) ilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.SAYGILAR(tıp31 in yerine bd911-tıp32nin bd912 kullanın daha iyi soran arkadaşlar sizde saolun  ;)

alexis5.

AYRICA : locatörü yeni yapmaya başlayan arkadaşlar için bence ilk önce devreyi yapmadan kullanacakları yani kasayı bobinler için kullanıcakları malzemeleri temin etmeye başlasınlar çünki çooooook zahmetli bide bobin kondansatör bağlantılarını düzgün ve doğru biçimde yapsınlarki sooora yok bu devre çalışmıyo bu devrede hata var demesinler sağlam bağlantı sağlam sonuç  ;D bi kusurum olduysa affola heerkese saygılar sevgiler.TÜM SİTENİN BAYRAMI MÜBAREK OLSUN ;)

asenkron

  yaptıgının resimlerini ve videolarını yayınlarsan yapacak arkadaslara yol gösterirsin .basarılarının devamını dilerim.

alexis5.

tabiki asenkron hocam yollarım.SAYGILAR

alexis5.

Benim bi sorum olacak asenkron hocam şuandada başka bi devre üzerinde çalışıyorumda bu konu ile alakalı t-r locatör yer altındaki boşluklarıda tesbit ediyomuş doğrumu?

alexis5.

ALEXİS ten sizlere değerli bilgiler ; LOCATÖRÜ BU BİLGİLERDEN YOLA ÇIKARAK YAPTIM.SAYGILAR
Toprak altında bulunan altın ve gümüş gibi metaller atmosferdeki 15 ile 27 derece ıssı seviyesinde doğal olarak ısınacak ve genleşecek ısınma ve genleşe ile doğal olarak yaydığı manyetik alanı da aynı yönde açığa çıkacaktır. İletkenliği çok yüksek olan altın,sıcaklığın etkisi ile elektronlarında büyük ölçüde bir hareketlilik olacaktır, bu hareketlilik sonucunda manyetik dalgaları sıkışarak toprağın en zayıf yerinde atmosfere dağılma yapacaktır. Elektronların genleşmesi ile meydana gelen manyetik üst seviyede bir sıkışma meydana getirecektir. Sıkışma ve sürtünme olayında ateşlenme olayı da gerçekleşebilir. Bu nedenle ot ağaç gibi bitki örtüsünün toprak altındaki damarlarını zayıflatıp çevresine göre erken sarmalarına neden olacaktır, eğer sıkışma ve sürtünme fazla ise o yerde bitki örtüsü kalmayacaktır.

asenkron

  bosluk locator var ben bu konuda calışma yapmadım.

alexis5.

hocam tam anlayamadım yazdığınızı boşluk locatör var derken bu t-r olan locatör de boşluk tesbiti yokmu

YILDIRAY

arkadaşlar tr-locaterin rx ve tx bobin turları aynı mı ?  ayrıca bunlar folyo ile kaplanacak mı?teşekkürler

dedektor33

Rx ve Tx bobin turları aynı. C19'u Tx bobininden maksimum akım akacak şekilde ayarlıyoruz, ben yüksek voltajlı 220nF, C1'i ise göndermenin frekansını almada en net şekilde duyabilmemizi sağlayan değeri takıyoruz, ben 470nF taktım. Ama bu değerler sadece 2048 Hz. için. Frekansı yükselttikçe kondansatör değerleri düşer bunuda deneyerek bulmak gerekir. Fulyo ile kaplamaya gerek yok

http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal-Box/Box-1.png
Gönderme bölümüne üstteki kısayolun sağ altında bulunan devreyi eklesek ve 56k direnci ayarlı yaparak frekansı ayarlasak en iyi verim aldığımız frekansta sabit bıraksak daha iyi olur bence. Frekansı arttırdıkça almadaki C1'in değerini düşürmeyi unutmayalım. Yapan olursa metal boru yerine ahşap malzemeyi denesin belki daha iyi sonuç alabiliriz

alexis5 treshold gayet güzel çalışıyor kartını bir daha kontrol et. modifiyeyi yapsanızda yapmasanızda alma bölümü çalışıyor. Yalnız NE5534 4,5Khz.in altını geçiriyor üst frekanslarda ses duyulmuyor.


CA3035 entegresini bulabilirsek almada kullanıp daha geniş frekans alanında deneyelim. Göndermeden örnekleme alıp almayla arasındaki frekans veya faz farkınıda ölçerek değerli değersiz ayrımı yapabiliriz.

YILDIRAY

arkadaşlar ben tr/locaterin bu versiyonunu yapıyorum.tavsiyeniz ne ve her.gi bir yanlışlık var mı?

dedektor33

Kartı 2'ye bölmelisiniz yani alma ve gönderme ayrı kartlar halinde olmalı yoksa gönderme çıkışı almayı baskı altına alır


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious