Merhaba arkadaşlar ben henüz pi sistem dedektör yapmadım boş zamanlarımda bağzı testler yapıyorum da kafama takılan bir konuda açıklama (yardım) istiyorum .
Denediğim bağzı mosfet ve transistölerdeki yansıyan pic gerilimleri farklı farklı çıkıyor kafamı karıştırdı.
Bu pic geriliminin derinliğe ne derece etkisi var ?
Örnek BD 244 de 80v pic oluşuyor.
IRF740 da ise 285v çıkıyor.
Bir başka mosfet denedim 375v çıkıyor
Bu işlerde tecrübeli arkadaşlar bir açıklama yaparsa sevinirim saygılar
Merhaba
Bir bobinden ne kadar fazla akım akıtırsanız akım kesildiği anda o kadar fazla ters geri vurumlar oluşur. Siz farklı transistörler deneyerek bobinden pals anında farklı akımlar akıtıyorsunuz. Yaptığınız testlerden anlaşılıyor ki PI sistemlerde mosfet, bjt transistörlerden çok daha iyi akım sağlayabiliyor. Bunun için PI dedektörlerde normal transistör yerine mosfetler kullanılır.
ustam bilgi için teşekkürler o zaman tv beslemesinde kullanılan buz90 türü mosfetlesden mesela benim test ettiğim mosfet P9NC60FP her elektronikçide bulunan bu mosfeti deneyip farkını bizimle paylaşırmısın
saygılar
birde akımla yansıma gerilimi doğru orantılı doğrudur
ama gözlemlediğim kadarıyla mosfetin kaç volt olduğu da önemli örneğin 50v mosfet kullandığımda
40v civarı yansıma oluyor bu da şunu gösteriyor piyasadan aldığımız mosfet kalitelimi sahte mi
yansıma geriliminden anlayabiliriz sanırım tabi bu sadece benim fikrim
kardeş slm devrede kullandığın mosfet 50 volt ise geri dönüş voltajı 50 olamaz zaten bunun sebebi mosfetlerin içinde koruma amaçlı ters tepe gerilimlerini kesici diyot bulunur eğerki o diyot 50 volt olsaydı zaten senin mosfetin arızalanırdı inşallah anlatabilmişimdir yani o mosfetlerde çeşitlerine türlerine göre yapımcı firma tarafından en iyi çalışma şekline göre tasarlanmaktadır ve o geri dönüş voltajı yüksek olabilir ama akım azdır.yani dedektör devresinde bjt transistör kullanırsak transistörlerde tepe gerilimlerini önleyen yapı yok cihaz iyi çalışmayabilir yad akararsız davranabilir saygılar.
arkadaşlar uykusuzun da dediği gibi asl olan bobinden olabildiğince fazla akım akıtmaktır.arkadaşımızın yaptığı denemelerdeki elemanların rds on değerleri farklı olduğundan flyback gerilimleri de farklı oluyor.şahsen ben 9nc60 ı hem yüksek akım hem düşük rds on değeri ve hemde yüksek voltajlı olması sebebiyle tercih ederim.
rds on değerleri
ırf 740=0,48ohm
P9NC60FP=0,6ohm
buz 90=1.6ohm
ali kaptan kardeş burda şu anda en ideal kullanılabilcek ırf740 zaten çokta büyük değerli bi mosfet yinede fark etmez bobinden çok akım akıtmak bazen akü sarfiyatına sebep veriyor iyi çalışmalar.
sanırım beni tam olarak anlamadın.9nc60 ın rds on değeri ırf 740 tan fazla.benim 9nc60ı tercih sebebim daha yüksek akım ve gerilimlere dayanabiliyor olması.
ayrıca akünün boşalması fikrine katılmıyorum.gereksiz fazla akım akıtmak elbette doğru değil ama uygun frekansta uygun darbe süresi her zaman faydalıdır.
ayrıca ırf 740ın ideal bi mosfet olduğuna ben de katılıyorum
uygun frekans uygun darbe süresi okey ama mosfetlerin giriş dirençlerini vermişsin sen o verdiğin 9nc60 mosfetin giriş değeri diğer ırf740 a göre biraz fazla bu bile mesafeye azda olsa etki eder.mesela boboin telinin sipir sayısını düşürürsen akü sarfiyatı olur ve mosfeti daha çok sürmen akü sarfiyatına sebep verir buları istersen dene ondan sonra kara ver kardeş okey burdaki arkadaşlarda bilir bunu boboinden fazla akım akıtmak biryere kladar fayda sağlar anlatabildimmi bilmiyorum .hatta sana bi örnek dah avereyim ben deltada osilatör katında değişiklik yaptım sadece mosfetin besleme voltajını artırdım bobin değerini artırdım 18volt verdim alıcı kısmı osilatör kısmı yine 12 volt ile çalıştırdım 5cm oynadı derinlikte yani belli bir yere kadar değişiyor kardeş kendinde bi test et gözlemle ha voltajı ve amperi büyük mosfet hiç ısınmadan çalışır devrede güzel yanı bu olur iyi çalışmalar.
neden anlaşamıyoruz bilmiyorum
-740 ideal bi mosfettir
-9nc60 rds on değerinden dolayı çok azda olsa daha az akım akmasına sebep olur yani senin de dediğin gibi verim birazcık düşebilir ama ben tercihlerimde özgür olduğuma göre yine de bunu tercih ediyorum
bunlara tamam.
amaç mosfeti sürmek değil bobinden gereken akımı akıtmak.bobinleri doyuma ulaşana kadar sürmek faydalı fazlası akü israfıdır.bu durumu uykusuzun pı tasarımı konusunun başında ayrıntılı görebilirsin.
e bende bunu diyorum zaten kardeş sana o mosfeti kullanma demiyorum sadece bildiklerimi anlatıyorum.denemelerimi anlatıyorum yanlış bişey söylemişsem affola iyi çalışmalar.
estağfirullah.ben seni üzdüysem özür dilerim.nihayet anlaştık.ok.
yok kardeş amacımız paylaşmak zaten ben bunları denedim gözlemledim pi sistemd mantık olarak düşündüm ben ilk bobinden nekadar çok akım akıtırsam derine gider sinyal diye sinyali gönderiyoruz ama işte geri dönüşünüde alıcı kısmınıda güçlendirmek gerekiyor baya bi çalışma isteyen bir iş ben sadece fazla akım akıtmayıd enedim pi sistemlerde çokta bi fark alamadım delta ve hammerhead da denedim sen neler yaptın?
bu işlerden osiloskop olmadan tam randıman almak imkansız.ben de bi kaç delta hummer vs yaptım.çok değişik bobinler denedim.söndürme dirençleriyle çok denemeler yaptım ama çok fazla bi fark görmedim.sadece bi kez sardığım bi bobinde 1ytlyi 70-80 den net aldı.ama onda da bobin elimden bile etkileniyordu.
evt osilaskop şart.Anladım sende denemiş oldun işte zaten:D
Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 15:01:15
kardeş slm devrede kullandığın mosfet 50 volt ise geri dönüş voltajı 50 olamaz zaten bunun sebebi mosfetlerin içinde koruma amaçlı ters tepe gerilimlerini kesici diyot bulunur eğerki o diyot 50 volt olsaydı zaten senin mosfetin arızalanırdı
merhaba ustam ilginize teşekkürler ustam bu konuda size katılmıyorum şu an masada test devresi kurulu
3.5om adsl kablosu ile
ırfz44 takıyorum 45v pik gerilimi çıkıyor iç direnci 0.22 om
ırf740 takıyorum 285v
P9NC60FP takıyorum 375v çıkıyor
test yapıp görebilirsiniz saygılar
slm kardeş bence o tepe gerilimlerinin çok olması bi makinada iyi değil ali kaptan kardeşe bide sen cvp ver bakalım fikrini alalım ben zaten zamanında çok test yaptım ne mosfetler denedim kardeş.
Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 16:14:15
slm kardeş bence o tepe gerilimlerinin çok olması bi makinada iyi değil ali kaptan kardeşe bide sen cvp ver bakalım fikrini alalım ben zaten zamanında çok test yaptım ne mosfetler denedim kardeş.
kardeşim ben de zaten onu öğrenmek istiyorum
bu pic geriliminin mesafeyle ne derece alakası var saygılar
o geri dönüşün benim düşüncemde mesafeye şu yönden kaybı olur geri dönen sinyal cihazda kararsız çalışmaya sebep verebilir yani toprağa atılan sinyal geri dönerken metali görünce faz kayması oluyo sinyal zamanlamalarının değişimine göre algılanıyor sinyal pi sistemde yani geridönüş voltajı pıc değeri yüksek olursa cihaz hassas çalışamaz zaten pıc değeri yüksek olursa lf357nin girişlerine bağlı olan 2 adet diyot arızalanıyor bazen lf357 bile arızalanabiliyor yani pıc değerinin fazla olması benim gördüğüm kadarıyla iyi değil alıcı opampın kararasız çalışmasına sebep veriyor.delta ve hammerde bunu gözlemledim diğer arkadaşlarda yazarsa onların görüşlerini öğrenmiş oluruz iyi çalışmalar.
bilgi için teşekkürler ustam sizin en iyi sonuç aldığınız pic gerilimi kaç volt acaba aklınızda kaldıysa paylaşırsanız sevinirim saygılar
deltada 75.33volt gibi kusuratlı bi değer çıkıyo gördüm en iyi kendi testlerimde ırf740 kullandım ve sönümleme direncinin bile çok rolü var bu devrede eğer skop varsa elinde kırpmaya göre ayarla sönümleme direncini bobinle iyi orantılarsan cihazın çok kararalı çalışacaktır bende skop olmadığı için bukadar yapabildim allah nasip ederse askerden gelince alıcam bitane bildiğim bu kadar ben deltamda 0.35mmtelden 24 sipir sardım 30 cm çap üzerine
ve sönümleme direnci olarak 270 ohm ve 470 ohm arasınd aiyi verim aldım
ustam bu ölçtüğünüz değeri neyle ölçtünüz
fly back gerilimiyle ilgili özel bi incelemem olmadı.sadece bi kez küçük bi bobinde 1000v gibi bi değer okudum ama mesafe çok kötüydü
kaliteli alman malı bir multi metre ile ve skoptada baktık arkadaşla aynı değer çıktı.çıkış voltajı ac ye yakın bir değer olduğu için ac kademesinde ölçtüm ben.
çok teşekkürler arkadaşlar bu konuda deneyimi olan başka arkadaşlar da varsa paylaşırsa
olayın bu bölümünü iyice anlamış oluruz saygılar
evt yorumları bende bekliyorum bilgi paylaşıldıkça güzeldir arkadaşlar benim gözlemlemem bu kadar herkese başarılar iyi çalışmalar.
dün akşam skopta incelerken flyback geriliminin doğrudan söndürme direnci ile ilgili olduğunu gördüm.vaktim olmadığı için araştırmadım ama direnç değeri düştükçe gerilimde düşüyordu.zaten görevi de bu değilmi
evt onun devredeki önemi çok fazla.skop varsa zaten çok güzel görürsün.
arkadaşlar sönümleme direnci her bobine göre değişir en iyisi ayarlı direnç bağlayıp sinyalin en iyi olduğu
yerde bırakıp direnç değerini ölçüp sabit direnç bağlamak çok basit oluyor
doğru düşünüyorsunda ayarlı direncin biraz wattlı olması lazım kardeş:D:D:D:D:D:D
arkadaşlar ben bu hafta 3 tane komütatör alıp 1 ohm ile 999 ohm arası değişken direnç kutusu denilebilecek bir şey yapacam.ilk kademe komütatöre 9 tane 100 ohm,ikinciye 9 tane 10 ohm,üçüncü ve son kademe ise 1 ohmluk dirençlerden olacak.tabi 2 wlık dirençler.böylece çok daha net ve kolay söndürme direnci ayarı yapılabilir diye düşünüyorum.tabi watlı pot ta olur ama araştırdım baya pahalı.hem direncin değerini görmek için ölçmeye de gerek yok.ayrıca böyle bir sistem her.gi arızalı bir kartta değerini bilmediğiniz yanmış dirençlerin değerini
kolay yoldan tutturmak arızayı gidermek içinde kullanılabilir.bu aletlere etalon direnç denir.komütatör sayısını ve bağladığınız dirençlerin değerini arzunuza göre belirleyebilirsiniz.tabi 1ler,10lar,100ler,1000 ler gibi basamaklarında olacak.bu şekilde etalonkondensatör de yapılabilir ,self de.
evt bu daha mantıklı ercan kardeş dene bakalım sonucu bekliyoruz
Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 17:10:58
doğru düşünüyorsunda ayarlı direncin biraz wattlı olması lazım kardeş:D:D:D:D:D:D
ustam ben 5k pota 2.2k parelel bağladım ucunada 100 om seri bağlayıp denedim gayet güzel ayarlıyor
100 om bağlamazssan pot tutuşabiliyor saygılar
Alıntı yapılan: j.ali - 17 Nisan 2009, 20:19:50
Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 17:10:58
doğru düşünüyorsunda ayarlı direncin biraz wattlı olması lazım kardeş:D:D:D:D:D:D
ustam ben 5k pota 2.2k parelel bağladım ucunada 100 om seri bağlayıp denedim gayet güzel ayarlıyor
100 om bağlamazssan pot tutuşabiliyor saygılar
evet hatta 2-2.5 k paralel bir direnle hem potun değeri uygunlaşır.hemde gücü artırılabilir birkez 330 ohma seri 5 k ile bende denemiştim ama sinyalin şeklini görmeden hangi değerin doğru olduğunu bilemezsiniz.çünkü çok farkedilmiyor.