Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

çok yönlü dedektör kartı.

Başlatan YAK, 25 Haziran 2008, 17:15:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: Profesör - 05 Temmuz 2008, 18:42:59
Alıntı yapılan: Profesör - 05 Temmuz 2008, 17:29:39
.sanırım pic lerin içinde 10 bit 10 adet adc var ve bir multıplekserle seçiliyor.Kolay gelsin. feridund senin dediğin gibide deneyebilirsin .

feridund sonradan aklıma geldi.Adc lerin süresi senin için neden sorun oluyor.Bizim dedektörümüzün almadaki bekleme süresi 9760usn bu süre boyunca integratorlar aldıkları örnekleri zaten tutuyorlar.(sample and hold). SenTX darbesi 150 usn ve örnekleme darbeleride 15 usn olarak pıcde üretip devreye uygularsan kolayca sorunu çözersin.

10 adet adc olmasına gerek yok 1 tane yeter. eğer dediğiniz gibi integratörler bu değerleri tutuyorsa örnekleri önce integratorlere yükleyip oradan adc okutup değerleri çıkaracağız.
3. adc yani 0 volta gerek yok zannımca. çünkü elde ettiğimizz adc değerlerde  0 volta göre seviyeyi ölçüp 0 ile 1024 arasında bir değer veriyor(10 bit adc için). yani elde ettiğimiz her değer 0 volta  göre sinyal seviyesi zaten.

sinyal kesildikten 15 us sonra ilk adc , bundan 15 us sonra ikinci adc alınacak doğrumudur.

Linkback: Ynt: çok yönlü dedektör kartı.
TA5DF

UNIQUE - TA5DF

bu arada ustalar 4066 nın 13. pinine 0v geldiğindemi  1 ve 14 kısa devre oluyor, yoksa +5v verdiğimizdemi kısa devre oluyor.
TA5DF

UNIQUE - TA5DF

yazılım %95 hazır. tek sorun 4066 daki anahtarları iletime geçirmek için +5v ilemi yoksa 0 v ilemi sürmek gerekiyor.
not. profesör dostum adc 1 ve adc 2 uçlarından alınan sinyallerin grafiğini yaklaşık olarak çıkartman mümkünmü. (0v a göre)
ne555 yerine 150 us lik sinyali picle veriyorum.
TA5DF

Uykusuz

Merhaba,



4066'nın iletime geçmesi için 10V besleme geriliminde kontrol uçlarına entegrenin 7. ayağına göre en az 5.5V gerekli olduğu yazıyor. Yani siz şaseye göre kontrol girişine 0V ferirseniz 7. ayak -5V'da olduğundan kontrol pinine +5V vermiş gibi olursunuz. Pic den çıkışa 1 gönderdiğinizde de 0'a göre 5V, 7. pine göre de 10V göndermiş olursunuz. Kısaca özetlersek

0 verdiğinizde 4066'ya 5V,
1 verdiğinizde 4066'ya 10V gider.

İletime geçmesi için 5.5V gerekli olduğuna göre 1 vererek iletime 0 vererek yalıtıma gittiği sonucuna ulaşabilirsiniz.

Fakat 5V ile 5.5V birbirine çok yakın değerler olduğundan malzemenin de toleransını işin içine katarsak bu işin biraz sakıncalı olduğu ortaya çıkıyor. Size şöyle bir devre lazım

Pic'den girişine 0 geldiğinde çıkışında -5V, picden girişine +5V geldiğinde de çıkışında +5V veren bir devre gerekli. Zmanım olursa çizer gönderirim şu an müsait değilim

Klay gelsin.

UNIQUE - TA5DF

sağol uykusuz ustam. bende hep incelediğim picli sistemlerde 4066 neden bir transistörle sürülüyor diyordum. şimdi anladım.
bu forum bi harika, okul gibi yani.
TA5DF

Uykusuz

Merhaba,

Bu şekilde bir devre yaparsanız pic'den 1 verdiğinizde 4066'nın girişine -5V, 0 verdiğinizde de +5V gider. Yani 4066'yı iletime sokmak için pic'den 0 vermeniz, yalıtım için de 1 vermeniz gerekiyor.


Ayrıca sayın Profesör'ün belirttiği adc'ye gidecek olan çıkışları pice uygulamadan ek bir analog devreye daha ihtiyaç var bunu da zamanım oldukça belirtmeye çalışırım. Çalışmalarınızda başarılar.


UNIQUE - TA5DF

#46
teşekkürler uykusuz üstadım. valla öğretmenimiz gibi oldunuz. herbişeyleri öğretiyorsunuz. sonsuz teşekkürler. (iyi tarafı sınav yapmıyorsunuz)
Alıntı yapılan: Uykusuz - 06 Temmuz 2008, 14:57:40

Ayrıca sayın Profesör'ün belirttiği adc'ye gidecek olan çıkışları pice uygulamadan ek bir analog devreye daha ihtiyaç var bunu da zamanım oldukça belirtmeye çalışırım. Çalışmalarınızda başarılar.

nasıl bir devre? ben analog tan anlamadığım için yardımlarınıza muhtacım.
TA5DF

Uykusuz

#47
Pic'in girişlerinde iki adet diyot vardır. Bu diyotlar girişteki gerilimin pic'in + beslemesinden yüksek, - beslemesinden düşük olmasını engellemektedir. Eğer siz picin  adc girişlerine -5V ile beslenen bir opampla sinyal uygularsanız ufak bir kalibrasyon hatasında picin girişlerini zorlayabilir belki de yakabilirsiniz.

Size +5V ve 0V hattından beslemesini alan bir opamp devresi gerekmektedir. Ayrıca bu opampa analog karşılaştırma işlemini yaptırabilirsiniz.

Analog karşılaştırma işlemi nedir?

Bir çıkışı terslenmişini alırsınız bir opampla. Daha sonra tesrlenmiş giriş ile diğer çıkışı toplarsınız. Böylece iki çıkışı analog olarak karılaştırmış olursuz ve tek bir darbeden sonra tek bir adc işlemi ile sonuç elinizde olur.

Son opampın ofset değerini +2.5V olarak ayarlarsınız böylece iki sinyal biririne eşit iken çıkışta 2.5V görürsünüz bu da 10bit adc değeri olarak 512'ye denk gelir.

Siz de yazılımsal olarak devamlı okuduğunuz adc değerinden sürekli 512 sayısını çıarırsınız böylece iki sinyal birbrine eşit iken elinizdeki adc değeri 0 dir.

Karşılaştırma sonucu pozitif olduğunu düşünelim örneğin 520 okumuş olalım. Sürekli 512 çıkaracağımızdan elimizde pozitif 8 değeri kalır. Bu değeri de + şeklinde ekranda gösterebilirsiniz veya karşılaştırma sonucu negatif ise adc en 508 gibi bir değer okuduğumuzu varsayalım bundan 512 çıkarıldığında da 4 gibi elimizde negatf bir sayı kalır. pic deki status resigisterleri kontrol edilerek sayının pozitif mi negatif mi olduğunu anlayabildiğimize göre sonuç negatifse ekranda da - leri gösterebilirsiniz.

Böylece girişe opamp devresi eklemekle hem picin girişlerini koruduk, hem de yazılımsal olarak iki adc okumak yerine tek pals tek ölçüm ile işi bitirdik.

Örnek ekran görüntüsü için bu linkteki videomu izleyebilirsiniz.

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=390.140

Burada P: pil seviyesini, S: alınan sinyalin şiddetini, + lar karşılaştırmanın pozitif olduğunu  ler de karşılaştırmanın negatif olduğunu gösterir. S: değerini karşılaştırmanın mutlak değerini alarak elde ettim. Saygılar.

Bu arada aynı ekran görüntüsünü yapmayın sonra bozuşuruz ona göre  ;D

okantex


okantex

beyler linkten 7 nolu maile bakin
grafikten altın ,kursun ve demir  deki dalgalanmaya bakarsanız
demirde altından farkli olarak   asagiya dgogru olan eksrem daha fazla.bununla altınla demir ayrılır.hani su grafikte sinyalın yansıma suresi veya sonumlenmesi aynı diyen arkadaslar buradaki fakttorude tasarjımlarına alırsa .aayrım olur sanırım.
sayglar.

UNIQUE - TA5DF

uykusuzdan alıntı:
----------
Analog karşılaştırma işlemi nedir?

Bir çıkışı terslenmişini alırsınız bir opampla. Daha sonra tesrlenmiş giriş ile diğer çıkışı toplarsınız. Böylece iki çıkışı analog olarak karılaştırmış olursuz ve tek bir darbeden sonra tek bir adc işlemi ile sonuç elinizde olur.

Son opampın ofset değerini +2.5V olarak ayarlarsınız böylece iki sinyal biririne eşit iken çıkışta 2.5V görürsünüz.
-------------------
profesör ustam bunu analog kısımda değişiklik yaparak halledebilirmisin bende yazılımı ona göre değiştireyim.
uykusuz ustam ekran görüntüsünü farklı yaparız. saygılarımla.........

okantex hangi linkten bakacaz????????????
TA5DF


Uykusuz

Sayın okantex link için teşekkürler.

Daha önceden vermiş olduğum pdf dosyasındaki bu grafiğe destekleici bir link oldu örnekler switch açıldıktan 4uS sonra alınmaya başlanmış.



Saygılar.

okantex

o konuda destekliyor ,öteynadan da demirle altının grafiklrindeki  farklilıga bakasarsanız ayrım mı gorebiliryorsunuz.
demirde asagıya dogru olan dalgalanma daha fazla .oysa degerli metallerde  bu kadar belirgin degil.

bunun nedeni bu kısım sinyal gonderme zamanına ait olması ve demir hedefin  demir nuve etkisi yaparak,gonderilen sinyali kuvvetlentdirmesi diyelim.

YAK

Alıntı yapılan: feridund - 06 Temmuz 2008, 16:51:25
uykusuzdan alıntı:
----------
Analog karşılaştırma işlemi nedir?

Bir çıkışı terslenmişini alırsınız bir opampla. Daha sonra tesrlenmiş giriş ile diğer çıkışı toplarsınız. Böylece iki çıkışı analog olarak karılaştırmış olursuz ve tek bir darbeden sonra tek bir adc işlemi ile sonuç elinizde olur.

Son opampın ofset değerini +2.5V olarak ayarlarsınız böylece iki sinyal biririne eşit iken çıkışta 2.5V görürsünüz.
-------------------
profesör ustam bunu analog kısımda değişiklik yaparak halledebilirmisin bende yazılımı ona göre değiştireyim.
uykusuz ustam ekran görüntüsünü farklı yaparız. saygılarımla.........

okantex hangi linkten bakacaz????????????

feridund istediğin değişiklik devrede zaten var.İntegratorun + girişlerindeki trimpotlarla opamp çıkışlarını istediğin değere ayarlayabilirsin..Eğer dersenki bunların önüne birer opamp daha koyalım onuda yaparız.

bu arada uykusuz, feridund ve diğer arkadaşlara teşekkür ederim.herkes üzerine düşeni yapmış.Şehir dışındayım formu takip edemiyorum.Eve dönünce detaylı olarak konuyla ilgilenirim.
bu yazıyı bir internet kafeden yazdım herkese iyi çalışmalar.

UNIQUE - TA5DF

http://www.savefile.com/files/1652565

profesör dostum ilk hex dosyası ve pic bağlantıları.
bu yazılım deneme içindir. dedektör ilk açılışta kendi otomatik olarak ortama uyum sağlayacak şekilde yazdım.
bu yazılımla lcd ekranda okunan min. ve max değerlere göre dediğin + ve - li bir şekle getiririz.
TA5DF

gnani

Alıntı yapılan: Uykusuz - 02 Temmuz 2008, 12:44:53
Merhaba



Sayın gnani Metalden alınan sinyale göre eğim değişir fakat o an alınan sinyal seviyesinde de değerli ile değersiz arasında bir miktar farklılıklar vardır.

Forumda bir başlık açmıştım VLF sistemler için... Metalden alınan sinyal arttıkça faz kayma derecesi de değişiyordu. Bu olay PI dedektör de de bezer şekilde eğim değişir.

İlk yaptığım lcd ekranlı cihazımda  aldığım sinyal şeklini grafiklerle hiç üzerinde oynama yapmadan ekrana yansıtıyordum. Kullanıcı eğime bakarak değerli değersiz olduğunu çıkarmaya çalışıyordu.

Toprak yapısının PI dedektörlerde çok fazla bir etkisi olmuyor. Olsa bile yazılımsal olarak toprak ayarı olayı çok basit. Dedektör ilk önce havaya tutulur ve sonra toprağa tutulur aradaki fark belirlenip matematiksel hesağlamalarda bu fark işlemlere katılır. PI dedektörde bu fark eğim farklılığıdır VLF lerde de  açı değeridir.

Bu anlattığım yöntemler toprağın etkilerinden kurtulmada bir miktar fayda edebiliyor. Toprağın etkilerinden dolayı dedektörlerde hiç bir zaman %100 verim elde edilemez. PI dedektörler topraktan en az etkilenen sistemlerdir. Bu yüzden ben PI dedektörleri çok severim.

Yukarıdaki grafikte bazı kritik anlar var. İlk yaptığım tasarımımda bu anlarda opamp doyumda  kalıyordu. Bu da tasarımcıyı geri kalan eğim farklılığına bakılarak ayrım yapımaya mecbur bırakıyordu .

Fakat yukarıdaki grafikte opampın kazancı az tutularak olabildiğince kısa sürede saturasyondan çıkması sağlanıyor ve işaretli olan bazı anlardan örnek alınıyor. Fakat bu anlardan örnek almak için  yüksek hızlara  ölçüm devrelerine ihtiyaç var. Yani sıradan bir picin okuyabileceğin bir sinyal değil bu. Bunun için eski projemi tamamen iptal ettim ve hazlı ölçümler alabilmek için devreler tasarladım. (araştırınız sample and hold). Fotolarını forumda yayınlamıştım.

Öğrenen dedektör yani metali tanıyan dedektör tasarımları için araştırmalar yapıyorum. Bu konuda VLF dedektörlerde alınan sinyal fourier analizine ile işleniyor. Bu konuda şuanki projemi bitirdikten sonra ilgileneceğim araştırmalar sürüyor.

Bu arada bu başlık altında tasarım yapan arkadaşlar matematiksel hesaplamalarını da verip anlatırlarsa işte o zaman "gerçek" paylaşım olur.  Devreyi ben tasarladım şema bu demek yetmez  herkes tasarımı öğrenmeli.

Herkese çalışmalarında başarılar "gerçek" paylaşıma devam.


Peki Sayın uykusuz belki komik olacak ama şöyle bir şey söz konusu olabilirmi?

Şimdi metal büyük yada küçük, uzak yada yakın  burda değişen şey metalin oluşturduğu eğri.
Ama her ne olursa olsun bu eğri o anki duruma göre belli bir oranda artıp eksilecektir.
Peki aynı oranda artar ve eksilirse ne olur  Örnek verecek olursa G( aktın noktası ) sizin örnekleme
aldığınız zamanda yukarıya yada aşağıya doğru kendi eğrisini kesen yeni bir eğri oluşturur
bu onun ortak yörüngesidir diyelim. Şimdi aşağıdaki metalin boyutunu unutalım yada yakınlığını
bir sinyal geliyor ve bizim bunu G noktasının eğrisinde olup olmayacağını kontrol etmemiz lazım
örneklemeye başladığımızda  sinyal seviyesi X iken  G noktasının yörüngesinde bulunabilecek
bir hatta eğri oluşturdu biz mikrokontrol ile sinyal seviyesini x1 x2 gibi arttırıp g noktasının yörüngesinde
eğrinin arttığını görebiliriz. Böylece çok daha yakınbir tahmin elde ederiz yanibir nevi sinyal gücü ile
oynayarak aşağıdaki metali yakınlaştırıp uzaklaştırmış ve sstandart olan eğriyi kesen yeni bir eğri
oluşturmuş oluruz.

Çok karışık oldu bilmem anladınızmı ama sadece bir fikir.

gnani



Burdaki resimde biraz çizmeye çalıştım. Belki Pic ile bu işlem yapılamayabilir hız açısından onu bilemicem önce simule etmek gerek yada mantıksızmı olanaksızmı ona karar vermek lazım. Ama bence metalin uzaklığını ve büyüklüğünü bu şekilde absorbe etmiş olabiliriz. TAbi sinyal seviyesi ile oynamak bize mesafe kaybettirirmi orasını bilemem bunu tanımlayacak başka bişeylede oynayabiliriz hassasiyet vs vs. :)

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: gnani - 09 Temmuz 2008, 09:07:47
biz mikrokontrol ile sinyal seviyesini x1 x2 gibi arttırıp
sinyali mikrokontrolör ile nasıl yükselteceğiz. microkontrolorde opamp yokki ??????
TA5DF

gnani

Alıntı yapılan: feridund - 09 Temmuz 2008, 20:36:23
Alıntı yapılan: gnani - 09 Temmuz 2008, 09:07:47
biz mikrokontrol ile sinyal seviyesini x1 x2 gibi arttırıp
sinyali mikrokontrolör ile nasıl yükselteceğiz. microkontrolorde opamp yokki ??????

Elektronik bilgim çok fazla değil ama analog dijital karışımı bir devre olursa araya digital bir pot entegresi koyarak ( Dallasın falan vardı sanırım ) sorun hallolur herhalde. Kaldıki bütün potların kontrolünü dijital yaptıran dedektörlerde var bir çözümü vardır mutlaka. Ben sadece öyle bir fikir attım zaten baba bir MCU gereklidir sanırım bu işlemler için.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious