Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

basit fakat iyi bir dedektör

Başlatan asahin58, 13 Haziran 2016, 22:21:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asahin58

Olcu aleti varsa kisadevre konumunda BC547 yi olc kirmizi probu orta ayaga tutup siyahla hem sag hem de sol ayaklari kontrol et ayni islemi BC557 icin de yap
Linkback: Ynt: basit fakat iyi bir dedektör

kocyigit0

evet bobinlere 0.070v elktrik gidiyo

asahin58

Hoparlor mu taktin buzzer mi hoparlorden nasil bir ses geliyor titresimli mi

kocyigit0

hoperolerden upuzun tizli bi ses geliyo kulagi rahatsiz edercesine

asahin58

Potlar ile sesin kesilip basladigi yer su sekilfedir
Normal calisan bir devrede pot baglantisini kopartinca surekli otmeye baslar bu demektir ki sonsuz direnc oldugu icin bu degeri kuculltukce ornegin pot ile 50k dan 30k ya getirince ses kesilir senin bu degeri bulman gerek tabi devrede baska bir problem yoksa

asahin58

Suanda ilk acilista kisa bir ses gelip susuyor ve sonra tekrar otmeye mi basliyor eger boyleyse yukarda bahsettigim gibi potlarla sesin sustugu yeri bulman gerekli

kocyigit0

transistorleri kisa devre kontroku yaptim her.gi bi vermedi alet.

ses olayi aynen dedigin gibi oluyodu. yani pot baglantilarini kesince araliksiz otuyordu. ama simdi potlarda bagli iken araliksiz otuyo

kocyigit0

Alıntı yapılan: asahin58 - 20 Haziran 2021, 23:03:16
Suanda ilk acilista kisa bir ses gelip susuyor ve sonra tekrar otmeye mi basliyor eger boyleyse yukarda bahsettigim gibi potlarla sesin sustugu yeri bulman gerekli

aynen oyle oluyo ama malesef potla sesi susturamiyorum

kocyigit0

Alıntı yapılan: kocyigit0 - 20 Haziran 2021, 23:04:43
transistorleri kisa devre kontroku yaptim her.gi bi vermedi alet.

olcum aleti her.gi bi ses vermedi.
ses olayi aynen dedigin gibi oluyodu. yani pot baglantilarini kesince araliksiz otuyordu. ama simdi potlarda bagli iken araliksiz otuyo

Radar

Bobin tur sayısı çok fazla bence öyuzden olmuyor olabilir sonumleme direnci 370 iyi oluyor 20 cm 20 tur sar  devreye 10v asagi verme 100 k lik pot tak potu hızlıca çevir seste değişiklik göreceksin 

SM-A705FN cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

kocyigit0

radar ustam denicem. bugun gec oldu artik. sonucu haber ederim. ancak elimde 100k pot yok 2 tanr 50 lik 2 tane 10luk var

asahin58

100k ve elindeki 50k lik tum potlari seri bagla ya da tum potlari sok yerine 300 400k lik bir sabit ditenc bagla sezin susmasi sart

asahin58

Eger susturabilr ve buyuk bir parca metali algilarsa hersey yolunda demektir tek yapman geteken kac k ohm degerinde ses susup otmeye basliyor ona gore potlarin onune sabit direnc (iptal ettigimiz 47k yerine ki bu direncin amaci bu degistirmen gerekecek) ekleyip potlarla kontrol etmeye baslayabilirsin

asahin58

1mohm yerine daha once 1.2mohm taktiginda ilk acilista ses kisa bir sure gelip sonra susuyordu galiba ve potlarla ayar yapilmiyordu su anda burada 1mohm civari direnc serisi var ve potlarla susmuyor yani aradaki fark 200kohm 200k ohm luk bir deger icinde bir noktada potlari devreye sokarak sesin gelip sustugu yeri ayarlayabilrsin ben senin anlattiklarindan bu sonuca vardim en azindan sunu yap sadece iki tane 50k pot seri tak ikisi 100k yapar geriye 100k kalir buna da sabit direnc ekle ve potlar ile ayarlamaya calis

kocyigit0

farkli degerlerdeki direncleri deneyip durumu haberdar edecegim

kocyigit0

usta dedigini yaptim. potlari iptal ederek susma ve otme noktasini bulmak icin 1mohmlara kadar cikti. 1 mohmun uzerinde buyuk bir metale tepki verdi. ama cizirtili bi sekilde. yani tak tak tak degilde cizirtiliydi. o noktada 50k ve 10k potlari devreye soktum. potlarla ayar yaptigim da ise sanki bi radyonun sesini acip kisar gibi tepki verdi. yani cizirtiyi tak tak tak olan sese cevirmedi. ya tamamen kisti yada cizirti sesini yukseltti.

asahin58

Bu dedektorun sesi tik tik diye degil zaten hafif bir tikirti sedi ile hişıtrili bir ses verir potla bu ses kisilir gibi olur

asahin58

Devrede biyerlerde yanlislik var normal 1mohm var buna ek olarak da 1mohm uzerinde bir direnc ekledin degil mi bu sekilde ancak potlar ise yaradi ve sadece buyuk metali sen devrenin net ve yakindan yani direnc vs parcalari okuyabilcem sekilde birkac foto yukle sonumleme direnci suanda kac ohm

kocyigit0

1mohm larin uzerinde olmasi normal mi?

kocyigit0

sonumleme 390 a yakin bi degerde.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious