Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

basit fakat iyi bir dedektör

Başlatan asahin58, 13 Haziran 2016, 22:21:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:01:09
ilk açılısta buzzerden ses yok mu buzzerin de artı ve eksi yönleri vardır ters olmasın
Ayrica LB ters takildigindan arızalanmış olabilir
Onun için devreyi sadece hoparlörle çalıstırdıgımız kısmindan hoparlör bağlayarak test edin bunun içon 10 ohm fa bağlamanız gerekecek buradan hoparlör sesi ve metale tepki varsa o zaman LB arizali diyebiliriz

Şemaya göre bağladım. + yönü Bd140 tarafına dogru. LB ters takılıyken buzze hiç susmuyordu yani calısıyor sanırsam.
Bobin değiştirdim 2ohm bobin ölçüm şimdi ışık koca çekice 4cm de yanıyor ama buzzer yine ötmüyor..

Şimdi herzamnaki gibi mesafe sıkıntım + buzzer sıkıntım var.
(Normal buzzer kullanıyorum )

Linkback: Ynt: basit fakat iyi bir dedektör

asahin58

Sizin kullandıgınız buzzer devresiz dolayısı ile ses vetmez

asahin58

Buzzer ses veriyorsa tamam devrelidir

asahin58

Potlarla ışığı yakıp söndurebiliyor musun

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:11:20
Buzzer ses veriyorsa tamam devrelidir

Başka bobin taktım ışık 20-25cm den tepki vermeye basladı.. Ama ses yok nasıl çözerim ben bunu :) Buzzer LB tersken susmuyordu şefim

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:12:43
Potlarla ışığı yakıp söndurebiliyor musun

Aynen sonunda uzak mesafe potlarla ayarlıyorum kapatıyorum oldu gibi ama ses eksik :)

MrJuke

Buzzer 12v takmıstım ondan mı acaba 5 mi yapsam ?

asahin58

1 TL mesafesi ne kadar 10k pot ile hasas ayarla

asahin58

Buzzerin takildigi yerdeki bd140 in arkasinda bir direnc daha var goremiyorum o kismin fotografini gondetebilir misin

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:20:39
Buzzerin takildigi yerdeki bd140 in arkasinda bir direnc daha var goremiyorum o kismin fotografini gondetebilir misin

1k o hocam.

https://i.hizliresim.com/CMhC7d.jpg

asahin58

Ordaki bd140 in bacaklarini kisadevre konumunda olç belki o arızalı olabilir

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:27:13
Ordaki bd140 in bacaklarini kisadevre konumunda olç belki o arızalı olabilir

Kısa devre olayını anlamadım. Buzzer 12V ondan değildir dimi ?

asahin58

Buzzer 12 volt olması sorun değil
Ordaki diyotun çizgili tarafı nereye bağlı
Bd140 in ayakları arasını ölçü aletinin kisadevre konumunda test et

MrJuke

Evet çalışan 5V buzzer ilede calısmadı..
Diyot çizgisi TL072'ye doğru.
Bd140 3 ayağıda her yönden test ettim ekranda her.gi bir değer veya kısa devre uyarısı yok.

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 01 Nisan 2021, 23:42:18
Buzzer 12 volt olması sorun değil
Ordaki diyotun çizgili tarafı nereye bağlı
Bd140 in ayakları arasını ölçü aletinin kisadevre konumunda test et

Sıfır BD140 değiştirdim ayaklardan değerler veriyor.  Fakat yine ses yok. direnc ile alakalı olabilirmi ? Potlarla ışığı kapatıp açabiliyorum. 1 TL mesafe 20cm yakın

asahin58

Diyot burdaki gibi olacak cizgili ucu 1K dirence baglı
https://i.hizliresim.com/4F0QTr.png

MrJuke

Alıntı yapılan: asahin58 - 02 Nisan 2021, 00:06:43
Diyot burdaki gibi olacak cizgili ucu 1K dirence baglı
https://i.hizliresim.com/4F0QTr.png

Beyaz olan şema yanlış ozaman ? Ben bu şema yanlış sanıyordum . Tekrar çeviriyim.

MrJuke

Evet hatalı lb hatalı diyot ve bobin değişimi sonrası cihaz stabil fakat pot kontrol etmek zor 100k ve 10k ile tam ayar yakalıyorum milim bile çevirsem bi anda ya çok açılıyor ya çok kapanıyor. direnç ayarı gerek sanırsam

asahin58

Once 10k potu ortala sonra 100k pot ile tepki verip sustuğu yeri bul tekrar ince ayari 10k pot ile yap bunu yaparken bobin metalden uzak bir sekilde olsun

asahin58

Eger 100k pot sonlara dogru ayrlaniyorsa potlarin onunde bagli olan 47k sabit direnci ya iptal edip 1mohm dan potlari bagla ya da 47k direncini 60k civari vb.. direncle degistir

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious