Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Elektronik devre sökme

Başlatan türkelli, 09 Ocak 2016, 20:52:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

türkelli

kıymetli ustalarım ve tüm forum üyesi arkadaşlar eski tv lerin elektronik devrelerin lehimlerini kolayca  söken özel bi ilaç yada sıvı tarzı bir şeyler varmı acaba şayet böyle bir şey varsa paylaşırsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim saygılar.
Linkback: Elektronik devre sökme

türkelli

Eksik oldu hurda devrelerin komple elamanlarının sökülmesi için saygılar.

ercan

Bir ara sıcak hava tabancasıyla yapıyordum yani hurda karttan malzeme söküyordum ama en iyisi lehim potasından başka bir şeyle kolay söküm olmuyor.

Ankebut

Sevgili türkelli asitler var ama tehlikesi yüksektir. Yani üstüne bir zerre sıçrasa deler geçer. Sen pratik ve uğraştırmayan biryöntem istiyorsun sanırım. Bugünde benim aklımdaydı böyle bir şey.Bende şöyle düşünmüştüm. 200-250 derece arası Isıtılmış metal bir tablaya devreyi koyalım. O lehim akınca devreye hafifçe darbe vuralım metal lehimler dökülsün gitsin. Denemedim ama bu gün hayalini kurmuştum acaba olurmu diye... Mantıklı gelirse bir dene istersen.Saygılarımla

türkelli

ankebut ustam güzel fikire benziyor saygılar

türkelli

Alıntı yapılan: ercan - 09 Ocak 2016, 22:17:33
Bir ara sıcak hava tabancasıyla yapıyordum yani hurda karttan malzeme söküyordum ama en iyisi lehim potasından başka bir şeyle kolay söküm olmuyor.
ercan ustam bu lehim potasının basitve pratik yapımını paylaşmanız mümkünmü acaba saygılar

ercan

Kardeş 10-12 santim çapında 1-2 santim derinliğinde bir metal kap kap içerisinde nalburdan alacağın tenekeci lehimini silme olana kadar ocağın veya ufak elektrikli ocağın üzerinde eritecen,sonra sökeceğin kısmı bu erimiş lehime temas ettirecen lehimler bırakınca elemanları çekip alacan.hazır ısıtıcılı potalarda var ama tr de yok.aliexpres den alacan.

ercan

Lehim potası elbette aslen adetli üretimde kartı komple lehime batırma suretiyle hızlı lehimleme için kullanılmakta ama tabi hızlı ve karta hasar vermeden sökme için de kullanılıyor. Burdaki bilgileri okumadan lehim potası kullanmamakta fayda var.
http://www.robots101.com/lehim-potasi-nasil-kullanilir/

ercan

türkelli

Ercan ustam bilgilendirmeler için sağolasın güzel bilgiler.

türkelli

Ankebut ustam belirttiğiniz asitleride paylaşırmısınız forumda olsun zaten hayat risklerle ve tehlikelerle dolu birde o asitler horasan çözme tekniklerinden biride olabilir diye düşünüyorum ustam siz bizimle bilgiyi paylaşın da varsın riski olsun onada katlanacağız artık saygılar.

elc

türkelli parçaları söktüğün kart yada malzemelerin sağlamlığı önemli değil ise  çinlilerin bu şekilde ayrıştırma  yaptığı bir videoda izlemiştim küçük piknik tüpü üzerinde kartı ısıtarak söküyorlardı..
"Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" Zümer Suresi - 8-9

türkelli

Alıntı yapılan: elc - 11 Ocak 2016, 10:12:52
türkelli parçaları söktüğün kart yada malzemelerin sağlamlığı önemli değil ise  çinlilerin bu şekilde ayrıştırma  yaptığı bir videoda izlemiştim küçük piknik tüpü üzerinde kartı ısıtarak söküyorlardı..
elc ustam tv tamircisi dostlardan işlerine yarayan önemli kompenentleri söktükten sonra gerisini alıyorum kondansatördü diyottu dirençti entegreydi sökmem lazım havyayla saatlerce uğraşmak gerekiyor artı malzemeye zarar veriyor onun için bu konuyu açmak luzumu gördüm sağolasınız her ustamız değişik tecrübelerini paylaşıyor yıllarca cevabını bulamadığımız horasan çözme yönteminide burdan çıkaracağız gibime geliyor ankebut ustam bi asit meselesinden bahsetti inşallah cevaplarsa o hem bu işe hem horasan işine yarayacak gibi nasib saygılar

Ankebut

Sevgili türkelli dostum gmailden kaçıyorum windowsta beni buluyorsun :D . Anlaşılan senden kurtuluş yok. Arkadaşıma mail attım cevap bekliyorum. Asitlerle oynarken derimin içinden kılcallardan kemiklerime kadar akmasını an ve an takip ettim, parmak kemiğim(kalsiyum) yavaş yavaş inceden inceye delinirken neler hissetiğimi tahmin edersin sanırım. Neden asitleri sevmediğimi anlamışsındır sanırım. Ayrıca taş ve horosan ve metallerin erimesi veya çözünmesi çok farklıdır. Antik hindistanda gerçek kayayı eriten asitler kullanıldığı bilinmekte , güney amerikada ise bitkilerden elde edilen bir sıvının( formülü bilmiyorum) taşı çimentoya çevirdiği bilinmektedir. Tabii bunların kullandığı karışımlar çok değişiktir sanırım. Horasan çözmek için ise içindeki mineralleri (kalsiyumu) ve  bağı sağlayan yapıştırıcıyı çözmektir.Çünkü horasanda genelde yarıyarıya kireç  kullanılır; bazik olduğu içinde asitlerin etkisini azaltır diye düşünüyorum Şahsi kanaatime  göre ..Şu an işteyim inşallah haber gelirse iletirim.Saygılarımla

türkelli

Ankebut ustam kusura bakma sizi üzmek istememiştim.Acı hatıralarını tazelediğim için özür dilerim.Ama ne yapayım karadeniz damarı var tuz ruhunun derecesini kokusundan anlamaya çalışan biri olunca başka nasıl davranabilirimki

Ankebut

Sevgili türkelli arkadaşım daha dönmedi bana; ama sana horasan için bir karışım söyleyeyim. 253 gram aliminum toz halinde, 747 gram da demir veya bakır oksit içinede ister 50 ister 100 gr magnezyum tozu at. bunları karıştır. Daha sonra horasan veya kayaya bir delik aç karışımı içine dök. Karışımı yak sonra biraz uzağa kaç , karışımı yakmak için iyi bir ateşleyici lazım mesala havai fişek veya yanan maytap çubuklar vardır kıvılcım gibi yanarlar; bunlardan biri ikisini yakarak deliğe sokarsın. en az 5-10 dk yanar zaten delikten ateş çıkmadımı bilki reaksiyon tamamlanmıştır. Kaya sıcakken elindeki suyu veya sirkeyi kova ile horasan veya kayaya dökersin sonra çatır çatır çatlar kaya veya horasan. Buna termit bombası denir. Patlamaz asit  gibi dağılmaz, sadece yüksek ısı çıkartır , yaklaşık 2000-2500 derece arası ısı yayar. Saygılarımla

türkelli

Alıntı yapılan: Ankebut - 11 Ocak 2016, 23:40:22
Sevgili türkelli arkadaşım daha dönmedi bana; ama sana horasan için bir karışım söyleyeyim. 253 gram aliminum toz halinde, 747 gram da demir veya bakır oksit içinede ister 50 ister 100 gr magnezyum tozu at. bunları karıştır. Daha sonra horasan veya kayaya bir delik aç karışımı içine dök. Karışımı yak sonra biraz uzağa kaç , karışımı yakmak için iyi bir ateşleyici lazım mesala havai fişek veya yanan maytap çubuklar vardır kıvılcım gibi yanarlar; bunlardan biri ikisini yakarak deliğe sokarsın. en az 5-10 dk yanar zaten delikten ateş çıkmadımı bilki reaksiyon tamamlanmıştır. Kaya sıcakken elindeki suyu veya sirkeyi kova ile horasan veya kayaya dökersin sonra çatır çatır çatlar kaya veya horasan. Buna termit bombası denir. Patlamaz asit  gibi dağılmaz, sadece yüksek ısı çıkartır , yaklaşık 2000-2500 derece arası ısı yayar. Saygılarımla
Allah senden razı olsun sende ne cevherler varmış.Allah aşkına bizi bu gibi güzel bilgilerden mahrum bırakma.illa zorlamaya bırakma abi  :D saygıların en yücesi

türkelli

Ankebut ustam unuttun bizi galiba yada arkadaşın daha dönmedimi mesaj karşılığını saygılar

Ankebut

Alıntı yapılan: türkelli - 15 Ocak 2016, 00:57:14
Ankebut ustam unuttun bizi galiba yada arkadaşın daha dönmedimi mesaj karşılığını saygılar

Dostum kimseyi unutmadım, farklı işlerim vardı giremedim siteye kusura bakma, arkadaş evet hala dönmedi, tellere çıkmıyor. Sende aklımdasın .......

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious