Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Dedektör üzerine Devre tasarım kursu

Başlatan mc_307, 15 Şubat 2015, 23:56:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mc_307

slm arkadaşlar. selami ustama ısrarım sonucu benim gibi acemi arkadaşlar için en basit devreden başlayarak  hangi parça lazım ne ölçüde ne birimde niçin o parça lazım, neyi nasıl kullanmalı.... gibi sorulara cevap niteliğinde bir anlatımla ilk basamaktan başlayarak gerek dökümanla gerek resimlerle ve yorumlarla bize bu konunun öğretimi için uğraşacak. böyle bir konu zannımca türk sitelerinde ilktir.
analog yapı ile başlayıp zmanla dijital yapıya da geçmemiz muhtemel.
böyle bir desteği bize vereceği için selami ustama burdan çok teşekkür ediyorum. bilgisi olan ve bu kursa öğretici olarak dahil olmak isteyen herkesi bekliyoruz.
öğrenci olarak ilk sıra nosu benim :D
acemi usta da kesin dahil olur...
hadi bismillah....

bu arada yapılan devrelerin pcb hazırlanması konusunda benim aklıma gelen walkman ustam ve mustafa ustam sanırım destek çıkarlar bize, hatta öğretseler ne güzel olur...
Linkback: Dedektör üzerine Devre tasarım kursu
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

pro-TR

mc_307 ustam;
daha öncedende böylesi denemelerim oldu, hiç birisi sonuçlanamadı bu beni ziyadesiyle üzdü, üzülmemek adına en az 3 kişi projeye devam etmek şartıyla ben adım adım bir PI yi anlatarak tasarlayabilirim.

not: yukarıda yazdığın son yazıyı şimdi farkettim ustam. mustafa ustam şu sıralar tembelleri oynuyor, zira site için tasarladığım devreye pcb çizimini 2 haftadır yapmadı, hala beklemedeyim.

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

acemi-usta

selamun aleykün  maratona başlıyoruz hadi hayılı olsun  :D
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

mc_307

pro_tr ustam ;
sen iste ben toplarım zaten şimdiden 2 kişi var. suriyeli falan da buluruz, nede olsa önümüz seçim kimlik vermişlerdir çoğuna :D

pcb çizim konusunda diğer aklıma gelen galaksi usta var. inş taşın altına elini kor herkes. boynuz olmaya adayım ben, geçecek kulak siz olun yeter ustam...

acemi-usta

bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

mc_307

acemı ustam yol yordam yöntem selami abiden. o bizi yönlendirir, takıldığımız yerde sorarız. sen öğrenci bul biraz.
size iyi geceler sabah mesai var.

acemi-usta

Alıntı yapılan: mc_307 - 16 Şubat 2015, 00:18:42
acemı ustam yol yordam yöntem selami abiden. o bizi yönlendirir, takıldığımız yerde sorarız. sen öğrenci bul biraz.
size iyi geceler sabah mesai var.
selametle

pro-TR

Alıntı yapılan: acemi-usta - 16 Şubat 2015, 00:15:47
böyle bi şeyden başlasak

acemi-ustam bu BFO tipi bir dedektördür, iki sinyalin karşılaştırılması mantığında çalışmaktadır, açıkcası ben PI olarak düşünmüştüm. ama benim için farketmez. 5 tip metal dedektörü vardır. ben hepsine varım. yarın öğlene kadar bir karar verin, verdiğiniz karar doğrultusunda devremizi tasarlayalım.
tasarlayacağımız devre ister özgün, isterseniz bilinen bir devre üzerinden gidelim. ha benim şahsi görüşüm şu, en azından tasarladığımız devre işe yarar tipte olsun diyorum. yine de siz bilirsiniz. dediğim gibi en az 3 kişi ben varım demezse bu başlık burada biter.

acemi-usta

ustam  han gisini önerirseniz  biz ona yöneliriz  ben bunu örnek olarak gösterdim   demek istediğim buna benzer basit bişeyle başlamak pi olması tabiki bizim için daha iyi saygılar

acemi-usta

çalışma esnasında bu  başlığa ilgi artacaktır  selami ustam bi allahın izniyle bir başlayalım  icraat nekadar  olursa okadarda ilgi artar  bilgi aktarılarak değer kazanır  3 cü kişide hazır  işinden dolayı sdevamlı hazır olmayacak  başlamak içinse siz seçimi yapın   ben akşam  saat 7 den 12 ye kadar burdayım her zaman  saygılar 

mc_307

Pro_tr ustam konu göruldukce ögrenci sayısı artar. Sen başla yeter inş

Karadağ

Bana bir görev düşerse haber etmeniz yeterli :)
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

başlamak sorun değil usta, kimin ne istediğini bilmiyoruz. mesela tamamen analog mu olmalı yoksa, yarı dijital mi? tam dijitalmi olsun tasarlayacağımız devre?
bir devre üzerinden mi gitmeliyiz? yoksa özgün mü tasarlamalıyız? bunlar belirsiz iken başlamak zor? zira bilende nerden başlayacağını bilmeli değil mi?

galaksi

" Kız oğlan kız... ama 3 aylık hamile..." Nasreddin hocanın dediği gibi...
Hep armutla üzümü karıştırmışızdır.
Mc Gayver bir gün markete girer.
- Potasyum var mı?
- Yok der market sahibi...
- Sodyum var mı ?
- Yok..
- şu var mı?
- Yok...
-Bu varmı ?
- oda yok...?

En sonunda dayanamaz:
- Domates, soğan salatalık var mı?
- Var cevabını alınca...
- Ver onlardan hiç olmazsa Çoban Salatası yapıp yiyelim...

mc_307

Alıntı yapılan: pro-TR - 16 Şubat 2015, 10:53:26
başlamak sorun değil usta, kimin ne istediğini bilmiyoruz. mesela tamamen analog mu olmalı yoksa, yarı dijital mi? tam dijitalmi olsun tasarlayacağımız devre?
bir devre üzerinden mi gitmeliyiz? yoksa özgün mü tasarlamalıyız? bunlar belirsiz iken başlamak zor? zira bilende nerden başlayacağını bilmeli değil mi?
Ustam hoca sensin. Sence hiç bilmeyen biri icin nasıl bir sistem uzerine düşmeliyiz. Bence sıfırdan bir devre ile başlayalım.hatta bize kolay olursa yarı dijital çok iyi olur. Parcaları ve dedektorde yapılmak istenen özellikler icin neler.yapılır gibi gidelim ustam

acemi-usta

selam  arkadaşlar prot-tr ustam  tek bir devre   uygun neyse  amaç öğrenmek kademe kademe   birden en iyisi olacak  diyemeyiz  öğrencinin ders seçeneği yok hoca ne verdiyse  saygılar ^-^

acemi-usta

acelemin kusuruna bakmayın   ne zaman başlıyoruz hayırlısıyla

pro-TR

tamam başlayalım şimdilik iki kişi ile;
öncelikle PI sistemde sinyal nasıl oluşturulur, ondan bahsedeyim.tabi kimseden bir ses çıkmadığını düşünerek.

arama bobini dediğimiz ve başlık olarak sardığımız sargıya belirli peryodlarda verilen voltaj ve akım ile bobinde bir induklenme meydana gelir. bu indüklenme neticesinde bir flyback gerilimi oluşur. bunun başka terimlerde de adı vardır. konuyu kabaca anlatıyorum, zira detaylara girdikce konudan uzaklaşırız. ama sizlerin kafasına takılan bir konu olursa soru sorabilirsiniz. verilen bu voltaj ve akıma elektronikte frekans denilmektedir.
frekans ekteki gibi bir konum alır

frekans nedir diyen arkadaşlar için hz googleye soru sormaları yeterlidir.
http://frekans.nedir.com/

şimdi bobinimize bobinimizi doyuracak kadar bir frekans verelim.

pro-TR

şimdi bobinimize mosfet yardımıyla 12v luk 250 herztlik bir pulse verdik ve bobin çıkışımızda oluşan flyback gerilimini gördük.

dileyen isis dosyasını indirip sinyali inceleyebilir. bobine paralel direnc ekledim. o bizim meşhur söndürme direncimiz. ileride o varken ne oluyor, değeri tutmayınca ne oluyor ne oluyor hep birlikte göreceğiz. dileyen direncin değeri ile oynayarak anlayabilir.

acemi-usta

mosfet dediğiniz cihazın bir bölümümü  veya bir elektronik parçamı ustam

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious