Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

SOLAR SİSTEM

Başlatan makintel, 19 Kasım 2014, 22:37:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

makintel

Geçtiğimiz pazar, ekibimle birlikte, ormanda bir kışla evine kurduğum, Güneşten elektrik üretme sistemi... Zindan gibi karanlıkta da kahrı çekiliyor o ışıkların hani haaa...
Linkback: SOLAR SİSTEM
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

makintel

Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

makintel

makintel

onur600

Ustam maliyeti yaklaşık ne tuttu?Birde nekadarlik bir güç (W/T)eldettiniz...
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

makintel

Onur Ustam, bu benim ilk kurduğum teşkilat değil...bağ evlerine bir hayli kurdum...en miniminisinden 1200 Watlığına kadar...bu son kurduğum, 4x130  yani 520 wat...

makintel

Ben, 4-5 seneden beri  evimizde böyle bir sistem kullanıyorum... hele hele elektrikler kesilince çok şahane oluyor; Hamiyet Yüceses ile, Selma İstanbullunun 'her yer karanlık' şarkısı okunurken  ben de avazım çıktığı kadar '' Her yer Aydınlık'' şarkısını okuyorum ;) :D ;D...

ServetsizServet

Alıntı yapılan: makintel - 19 Kasım 2014, 23:19:39
Ben, 4-5 seneden beri  evimizde böyle bir sistem kullanıyorum... hele hele elektrikler kesilince çok şahane oluyor; Hamiyet Yüceses ile, Selma İstanbullunun 'her yer karanlık' şarkısı okunurken  ben de avazım çıktığı kadar '' Her yer Aydınlık'' şarkısını okuyorum ;) :D ;D...
MÜKEMMEL SİSTEM
Okumak tutkuların en soylusudur,

makintel

Ustam maliyeti yaklaşık ne tuttu?
.................................................
Onur Ustam kusura bakma; sorunun o kısmını es geçip  cevapsız bırakmışım ;
200 wat jel akü,
600 wat invertör
30 wat şarj kontrol
4x130 wat panel + motaj aparetleri
Bağlantı konnektörleri
50 amper taşıma gücündeki iniş kabloları
2 oda,bir salon,bir wc.duy ve lâmbaları.  bir kapı önü projektörü olmak kaydıyla tesisatı...
Kablolar, lâmbalar, açma kapama anahtarları ve bir piriz dahil '' 3250 lira...
işçilik ve arabamızın masraf  maliyetini de hesaba katacak olursak pek te kâr kalmış sayılmaz...
Ne yapalım; kiminin parası, kiminin duası ;)...        Saygılarımla.

...SİNYALCİ...

sayın makintel bende herzaman kiminin parası kiminin duası derim çok şükür Allah'ta hiç daraltmadı sistem on numara beş yıldız ustam saygılar
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

makintel

Yalnız bu günlerde çok dalgınım...yanlışlık yanlışlık üzerine... Deminki yazımda da şahane bir dalgınlık yapmışım; 200wat jel akü olurmu canım 200 amper olacak :o O0 :D :D
...........................................

makintel

sayın makintel bende herzaman kiminin parası kiminin duası derim çok şükür Allah'ta hiç daraltmadı sistem on numara beş yıldız ustam saygılar
...............................................................
Sinyalci Ustam çok teşekkür ediyorum... yıldızlı bir on... ehhh... fena değil ;D ;D ;D...
İnsan, severek uyguladığı bazı uğraşılarını, siz dostlarla paylaşmak istiyor...
Ve tabiki haklısın; kiminin parası, kiminin duası konusundaki yaklaşımında...    Saygılarımla.

makintel

MÜKEMMEL SİSTEM
.......................................
Servet Ustam, sana da çok teşekkürlerimi sunuyorum.  Senin de, sitemize sunduğun,istifade edilece çok faydalı ve MÜKEMMEL  bilgilerin oluyor zaman zaman.   Saygılarımla.

makintel

30 wat değil, 30 amper  şarj kontrol :-\ >:( >:(...

murat_42

Hocam merhaba. Bende boyle bi sistem kurmak istiyorum..
Bu guneş paneli ile eve led lambalar döşeyip yakmak için. Led 50 yada 100 arasi beyaz led. Aku 12 v amperi 7 yada daha yuksek olabilir ledlerin harcayacagina gore, guneş paneli de 12  volt 10 w yada 20 w iki tane. Boyle beş tane led lamba yapacam ancak hepsi bi anda yanmiycak tabiki. Nasi bişey yapabilirm...
Saygilar...

makintel

Hocam merhaba. Bende boyle bi sistem kurmak istiyorum..Bu guneş paneli ile eve led lambalar döşeyip yakmak için. Led 50 yada 100 arasi beyaz led. Aku 12 v amperi 7 yada daha yuksek olabilir ledlerin harcayacagina gore, guneş paneli de 12  volt 10 w yada 20 w iki tane. Boyle beş tane led lamba yapacam ancak hepsi bi anda yanmiycak tabiki. Nasi bişey yapabilirm...

...

Merhaba <murat_42 Ustam,
Bilmiyorum buradan anlatmayı becerebilecekmiyim;
Beyaz led'in , 3.3v. _ 20 m.amp. (0.020 Amp.) çektiğini varsayarsak;  bu hesaba göre, paralel bağlantımızda iki türlü uygulama yapabiliriz:
100 led olarak düşünürsek, devremiz toplam 2 Amp. çekecektir... Koyacağımız ön direnç üzerinde 8.7luk bir voltaj düşümü olacağından, bu direnç, R= V:İ formülü ile 4.3 ohm. çıkacaktır. Wat'ı ise;  Wat= İ.V=17.4 Wattır.

R 1

+12 V. _____/\/\/\/\/\___________( LEDLER )_______________ -12V.

( 4.3 ohm- 17.4 Wat. )    ( 100 adet parelel )

.......Veya.........

Her led girişine 435 er  ohm.luk mini mini dirençler bağlıyabilirsin... O zaman R 1 ön direncine gerek kalmaz...

Gelelim panel meselesine:
İlk bakışta, 2 Amperlik bir enerji lâzım; fazla bir kaynak gerekmez gibi görülebilir ama;  50 Watlık bir panel koysan,  50:17 = 2.9 Amp elde edersin... Lâkin bu durum Güneşin en etkili anında olur... pratikte gün doğumu ile batışı arasındaki zamanı, negatifler göz önüne alınarak 5 saat olarak hesaplarsak  günlük 15 ampere yakın bir şarj akımı elde ediyorsun; tabi  ortam günlük güneşlik olur ise... Gece, kaç saat harcama  yapacaksın bunu göz önünde bulundur...
Yeterli geldiğini düşünelim;   sana, 5 amperlik bir şarj kontrol da yeterli gelecektir...
Bütün bu anlattıklarım 100 beyaz led için yapılacak uygulamalar...  5 adet yaptığın zaman ve yine hepsinin aynı anda yandığını varsayarsak,  o zaman  20 amperlik bir teşkilat gerekecektir ki, 250 Wat lık panel gerekecektir. Şarj kontrol cihazı da 20-25 amperlik olacaktır.     Başarılar dilerin. Saygılarımla.

makintel

5 adet yaptığın zaman ve yine hepsinin aynı anda yandığını varsayarsak,  o zaman  20 amperlik bir teşkilat gerekecektir ki, 250 Wat lık panel gerekecektir. Şarj kontrol cihazı da 20-25 amperlik olacaktır.     Başarılar dilerin. Saygılarımla.
[/size][size=78%]:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

5 değil 10 adet yapıldığı zaman ki hesaplamalar bunlar ... yanlışlıktan dolayı özür dilerim.     [/size]
[/size][size=78%] [/size]

murat_42

Az cok anladim hocam ilginiz için teşekkürler.
Hocam lambalar kac ledli olsa bi odayi rahat bi şekilde aydinlata bilir ben 100 dedim ama 50 de olabilirmi...
Beş adet lamba olacak ancak biri en cok yanacak olan oda hava 5 de karanlik oluyo desek 12 ye kadar 7 saat yapar diger lambalarda 3 saat yandi desek Max 10 saat yapar tabi bu hesap kışın için gecerli yazin yari yariya düşer. Bu gucu karşilayacak bi sistem olacak. Benim caliştigim yerde 20 w guneş panelleri kullaniliyor bu solar trafik lambalari için ledli. Onlarin şarj devreleride var arti o led plaketleride var uzerinde 70 civarda led var ancak bunlar sari yada kırmızı akusude 7 ah yanip sondukleri için yeterli oluyor tabiki. Ben beyaz led döşeyecegim için ve biraz da fazla yanacagi için akuyu kac ah kullanmaliyim iki tane 20 w guneş panelide yeterli olurmu...

makintel

Ben beyaz led döşeyecegim için ve biraz da fazla yanacagi için akuyu kac ah kullanmaliyim iki tane 20 w guneş panelide yeterli olurmu...

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Murat Ustam,

10 saat harcama yapman için, 20 amperlik bir depolamaya ihtiyacın olacaktır; aküyü de 45-50 amperlik civarında kullanırsan iyi olur; çünkü, aküdeki  kapasitenin yarıdan aşarısının kullanılması pek önerilmez... tabi bu rakamlar 100 led ile yapılacak lâmbaya göre; 50 led ile yaparsan  hesap yarı yarıya düşer... zira, odalardaki ışık oranı, kişilerin zevkine göre değişir...  Çalışmalarında başarılar dilerim.   Saygılarımla.

mukadder

3 adet seri bağlı led ve 2,1V direnç üzerinde gerilim düşümü led sayısını 3 e katlar ve direncin harcayacağı enerjinin çoğunu ışık olarak kazandırır diye düşünüyorum sizce uygun olur mu?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious