Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

minimax pinpointer

Başlatan elc, 21 Kasım 2013, 11:22:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elc

evt. tabiki osilatör bobin ile beraber oluşuyor bobinin henry değerine göre frekans farklı olabilir buna bağlı oluşan voltajda  15khz civarı +- %10 işi değiştirmez yukarıda paylaştığım devre şemasında pp voltaj değeri 52volt olarak yazmışlar bu bende 40volt civarı çıkmıştı ben halen kullanıyorum bazı eksikleri olduğu için yeni bir pinpointer  projem olacak olursa paylaşımda olabilir.

"Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" Zümer Suresi - 8-9

tivos

elc usta hiç hazır bobinlerle denediniz mi. Algılama alanı daha dar olabilir fakat mesafe aynı olursa çok güzel olabilir. Sarım derdide ortadan kalkmış olur. Kolay gelsin...

elc

tivos ustam hazır denemedim ama çok bobin denemem oldu sorun derken aslında sorun yok denecek gibi sayılabilir benim sevdiğim pinpointer minelap tarzı yani objeye yaklaştıkça ses artacak kesik kesik bipleme şeklinde

bunda kullanımda ciddi kolaylıklar saylıyor fakat minelap tarzı daha iyi olur arazi tecrübesi olarak yani.

mc_307

slm elc ustam. 0.50 tele kalın demiştiniz. ne gibi bir etkisi olur kullansak. şöyle bir bilgiye ulaştım. denklemi kullanarak alternatif tel çapı ve sarım sayısı bulunamaz mı?
silisyum.net ten alıntı
Tel ve Sargı Kesitinin Hesabı
1. Tel Kesitinin Hesabı

Tel kesiti şu iki değer belirler:

- Akım yoğunluğu (J)
- Devre akımı (I)
Akım yoğunluğunun şu değerler arasında olması gerekmektedir:

Kendi kendine soğuyan transformatörde: J=1,8-2,6 Amper/mm2

Devre akımı ise şu bağıntı ile bellidir: I=P/V

P: Transformatör gücüdür. (Watt olarak alınır)
V: Primer veya sekonder gerilimidir. (Volt olarak alınır)

V yerine VP primer gerilimi yazılırsa, IP primer akımı bulunur. VS sekonder gerilimi ile de IS sekonder akımı bulunur.
Akım belli olduktan sonra, "d" Tel çapı yaklaşık olarak şu bağıntılar ile bulunur:

J = 2,5 A/mm2 için  :  d = 0,7√I+0,1
J = 3    A/mm2 için  :  d = 0,6√I+0,1
J = 4    A/mm2 için  :  d = 0,45√I+0,1

Burada " I " amper olarak yazılır ve " d " mm olarak bulunur.
" d " çap ifadesindeki "0,1" ilaveleri emaye kalınlığıdır.
Tel çapı bulunduktan sonra sıra telin kesit alanının hesabına gelir:

Telin kesit alanı: Atel = p(d2 / 4) = 3,1416(d2 / 4) = 0,785 d2 'dir.

Buradaki "d" çapına emaye kalınlığı dahildir.
2. Sargı Kesit Alanının Hesabı

Sargıların sarım sayıları hesaplanmış olduğuna göre belirli bir tel kalınlığı da seçilince, toplam sarımın alanı şöyle bulunur:

Sargının kesit alanı: Asargı = 1 telin kesit alanı * sarım sayısı

Tel çapından doğrudan sargı kesit alanına geçilmesi istenirse Tablo 5.1 'den yararlanılabilir.
Tablo 5.1. Tel çapına göre, 1cm2 alana sığacak sarım sayısı

http://i.hizliresim.com/5o2VmL.jpg

burdaki denkleme göre:
sargı alanı sizin mini için = 0.30x400
yani 120
elimizde 0.50mm tel varsa mesela
120=0.50xsarım saysısı
sarımsayısı= 120/0,50
sarım sayısı = 240
doğrumudur?
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

elc

a.selam ;

yukarıda bahsedilen tel kalınlığı transformatörler de belirli bir watt için belirli bir tel kalınlığı kullanmak ile alakalı sanırım anladığım kadarı ile

şimdi benim kendi tecrübelerime göre  sarım da (örneğin 100 tur)tel kalınlığı inceldikçe bobinin direnci artar henri değeri artar... tel kalınlaştıkça bobinin direnci düşer henry değeride düşer
örneğin 100tur sarım 0,3mm tel ile 100mh oluşuyorsa 0,5mm tel ile  50mh değer ancak oluşacaktır buradaki rakamlar örnek içindir nüvenin kalitesine göre bile henry değeri farklı çıkacaktır
bu durumda 0,5mm tel ile neredeyse 2 katı sarım sarmanız gerekecek devrede 3volt ile bir osilatör oluşturulmuş çalışabilir fakat tam anlamıyla performans elde edemeyebilirsiniz

tivos

elc usta izninizle devreyi yapıp hazır bobinlerle deneme yapıcam. Sonuçları burada paylaşırım. İyi çalışmalar...

mc_307

ustam elimde 680uh kond. tipi hazır bobin vardı, denemek için taktım. alet sürekli ses veriyor hala. hz ölçtüm 57 khz civarlarında. eğer bu hazır bobin devrede belirtilen değerde olsaydı çalışma durumu olurmuydu?

mc_307

elc ustam 0.50 den 1700 tur sardım :D
frekans:15.45khz
ac : 22,5volt

sanırım dediğiniz gibi. alet hala susmuyor.
istenilen değerde bobin takıldığında alet sesi kesecek mi. bu çok turlu 10k trimpotla her iki yönde sona kadar deniyom, ses kesilmiyor.
Linkback: Ynt: minimax pinpointer

fearless_035

Minimax pinpointer devresi su anki sekliyle calisir durumda mi arkadaslar  degisiklikler varsa bilgilendirirmisiniz
"Hayat bir tecrubedir yasamak gerekir.." ;)

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

Alıntı yapılan: elc - 18 Mayıs 2014, 20:59:29
Selam;
bu devrede  ustunde çarpı olan  dırec hıc baglanıyo mu elc usta

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

"T€kNoLojī €kīBī"

elc

hayır x olan direnç devrede olmayacak.

fearless_035

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

Alıntı yapılan: elc - 18 Mayıs 2014, 20:59:29
Selam;
sa. mınımax pp yı yaptım ancak algılamayı cozemedım devre olcumlerı : pıl 2,8v - c4 kondansoru ayağı 42v -bobın uçları ac 27v  bobinden ınce bı ses gelyo   metal yaklastırdımda c4 un ayağındaki değer 42den 30 a kadar dusuyo. DMN2075U bulamadığım ıcın FQB50N06 FET KULLANDIM.  IPTAL OLAN DIRENCI BAGLAMADIM 100 K DIRENCI  POTUN 3. AYAGIYLA +3V A BAGLADM.   G akımı en dusuk 0,2v pot ayarlandıkça 0,9v a kadar cıkıyo ancak D ayağında 2,2v sabıt gıbı hıc bı degısım olmuyo buzzer bu ayağa serı bağlı 5v actıve olandan. S ayağı saseye bağlı durumda. Durumu cozemedım  yardımcı olursanız sevınırm. ferıt nüve capı 5mm/07mm- boyu 6 cm  buldm 400 tur sardım saygılar 

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

kullandığım mosfetle mı alakalı bı durm bu acaba

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

bu arada bobın 0,3  kllandıgım

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

Arkadaslar bu durumda neleri kontrl edeyim yardimci olursanz sevinirim

"T€kNoLojī €kīBī"

elc

fearless_035 buzzer e 5volt verdiğinde ses çıkıyormu iki tipleri var onların devreli devresiz şeklinde

fearless_035

5 v ta ses verıyo usta arızalıdır dıe denedım. fetın g ayağına 01v la 0,9 arası akımda gelyo ancak otekı ayaklar arasında   sureklı 2,3 v goruyom 5 volta cıkmıyo hatta bobınle oynadım falan  ama nafıle

"T€kNoLojī €kīBī"

fearless_035

DMN2075U YERINE   FQB 50N06 KULLANDIM  SIKINTI OLUR MU USTA

"T€kNoLojī €kīBī"

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious