Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

VLFlerde Bobin - Frekans ilişkisi

Başlatan Elektro_NİCK, 14 Kasım 2013, 04:27:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Elektro_NİCK

Slmlar ,
  Arkadaslar vlf dedektörlerde degişik başlıklarda osilatör frekansını osilaskopla ölcen oldumu? Deneyıminizi ve fikirlerinizi paylasırsanız sevınırım.

saygılar

Linkback: VLFlerde Bobin - Frekans ilişkisi

Elektro_NİCK

slm arkadaşlar fransız sitelerinde gezerken biri bobin hesabı vermiş , turk sıtelerindeki  hesaplama ıle yaptım aynı sonucu vermıyor  aslına bakacak olursak çarpım katsayıları  farkı  var. Hesapla bobin saran varmı ? cevirisini yaptım fikri olan var mı ?

Formule empirique utilisée pour le calcul de l'inductance d'une bobine à l'air dans laquelle on ne tient pas compte du diamètre du fil.( hava aralıklı emprik bobinde tel capını kullanmıyoruz )

a2 x n2
     L (µH)=      __________
                         9a + 10 b

a = rayon en pouces    ( inç olarak yarı cap)
b = longueur du bobinage en pouces (bobın uzunlugu inç olarak)
n = nombre de tours  ( tur sayısı )
L = inductance en micro Henrys. ( uH )

Si on remanie la formule, on obtient  ( eger, formulde yer degıstırır isek)

( L (9a + 10b) )1/2
n =      ________________
                        a

On retrouve cette formule dans tous les Radioamateur Handbooks. ( bu formulu radyo amatörlerin kitabında buluruz)

BigBang

İndüktansın formülü verdiğiniz gibidir . Siz değerleri veriyorken yanlış bişeyler yapıyor olabilirsiniz . Mesela orada b değerine uzunluk derken bobinin enine kalınlığın değerini vermeniz ve tüm uzunlukları metre cinsinden girmeniz şart . Çünkü başka bir hava nüveli bobin hesaplama formülü yok  ;)

Elektro_NİCK

Baska bir sitede arkadasın biri program yazmıs  aynı degerleri giriyorum aynı cıkmıyor. Tşk dedıgınız gıbı bu formulu kullanacam.

Vlf dedektör tx için ;

a: 10cm - 4 inç ( formulde yarı cap inç olarak bende  1in: 2,5cm dedim )
b: 0,9cm - 0,36 inç
n: 100sp

sonuc : 4040,4 uH  BUDA 4,04 mH   bir vlf için normaldir umarım teste gecince görecegiz yeni bir tx osilatörü tasarlıyorum Deneyımlerinize ihtiyacım var ewb üzerinde gayet güzel sonuc aldım gayet temiz...

tşk...

Elektro_NİCK

Besleme 9v, Bobin üzerinde multimetre ile 16v ac ölcüyorum vpp 44v ac ins plakete gecirecem hafta sonu olumlu sonuc alırım

Elektro_NİCK

Slm Arkadaşlar,
   Boş zamanlarda yapmaya basladıgım vlf dedektörün baslıgını kademe kademe anlatacagım tavsıyelerinizi ve önerilerini bekliyorum umarım yardımcıda olurum.tşk

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious