Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

CORUM-PI LITE

Başlatan pro-TR, 26 Ekim 2013, 00:04:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

slm arkadaşlar projeye 3 gün ara veriyoruz, zira gıç35 ustadan gelen GLCD sizlere ömür, yeni kartta PCB de GLCD girişlerini tak kullan yapmıştım Vee girişini yanlışlıka +5v bağlamışım devreye ennerji verdiğimde GLCD deki 7660 yandı, GLCD deki 7660 ı değiştirdim ama 2,5v tan yukarı çıkamadım, herneyse yenisini sipariş ettim. bu arada lıte  devremizin PCB si 12864B ye 1-1 uygun çizilmiştir. yeni kartı denemeden önce devre voltajını ekrana bastık, öncelikle ben ekrana pil resmi basmıştım ama gıç35 usta bunu pek beğenmedi, onun yerine 10v ile 18v u ölçen ve ekrana yazan şekle soktuk, devrenin aküsü 10v a düşünce voltaj yazısı yanıp sönerek kullanıcıyı uyarıyor..
devremizde geriye sadece arama esnasında GLCD deki ana tema resmini basmak kaldı, bugün ekranı sipariş verdik artık çarşamba, perşembe çalışmaya devam....
Linkback: Ynt: CORUM-PI LITE
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

mc_307

acemi bir hobi elektronikçi olarak sabırsızlıkla sonucu bekliyorum. devreye 18 volt mu uygulanacak. 24 volt 1800 mah bir lithiumlion batarya ile araya konulacak ayarlı dctodc regületor ile sabit 18 volt versek stabilite açısından nasıl olur acaba? ayrıca boyutuda 3 kibrit kutusunu üstüste koysak o ayarda olur. birde kuru akülerin ölmesi daha çabuk gibi, delta pulseye aldığım aküden bunu biliorum. bi ara elime almadim, akü gitti
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

onur600

S.A Selami ustam lcd için geçmiş olsun diyorum hep benmi ters bağlantı yapacam :)
Senden ricam madem proje aşamasındayız devreye örneklemeden alınan iki farklı ''sinyali'' kullanarak şu değerli değersiz görselliği açısından iki ad.led eklemen mümkünmü..Hatta birde medium da olabilir ;)
saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

pro-TR

Alıntı yapılan: onur600 - 03 Aralık 2013, 09:33:15
S.A Selami ustam lcd için geçmiş olsun diyorum hep benmi ters bağlantı yapacam :)
Senden ricam madem proje aşamasındayız devreye örneklemeden alınan iki farklı ''sinyali'' kullanarak şu değerli değersiz görselliği açısından iki ad.led eklemen mümkünmü..Hatta birde medium da olabilir ;)
saygılar

onur usta 2 led senin için eklerim sorun değil, ancak bir açıklama yapmak istiyorum.
bu devrede algılama ayrım mantığı üzerine kurulmuştur. yani devrenin algılama yapabilmesi için önce ayırması gerekir, demek istediğim ayrım oldukça keskin ve net, ben ayrımın ve algılanamnın belirtilerini şu şekilde yaptım, ayrım; GLCD de bir skala yapıp skala ortada iken metal yok, sola kaçtığında değersiz, sağa kaçtığında değerli diye belirttim, ayrıca ekranın bir köşesine arial 12 lik punto ile 00 bastım, yani değersizde 00 dan -99 a, değerlide 00 dan +99 a doğru bir rakamsal ifade kullandım, ayrımın belirtilmesi içinde sessel olarakta iki farklı ses tonu kullandım, ve bu ses tonlarının seçimini kullanıcı belirleyecek hale soktum, yani değerlide bir ses tonu, değersizde başka bir ses tonu ile ikaz verdirdim. ledlere ihtiyaç duymadım, ama sen devrenin yaptığın zaman işlemciden 2 pine 330R +led bağla ben o ledleri değerli değersizde yakayım sorun olmaz.

devre beslemesine gelince;
devremizin opamp+işlemci katı (sinyal işleme katı) beslemenin üzerinde çalışıyor. bu sebeble devrenin kaç voltta çalıştığının hiç önemi yok, hatta biz bu devrede beslemeyi regüle bile etmedik, etseydik biraz daha iyi olurdu, ama buna ihtiyaç duymadık, sonuç olarak devremiz 5v ile 30v arasında çalışır, tabi kaç voltta çalıştıracağımızı önceden ayarlamamız lazım, şöyle ki, lm2577 nin çıkışını önceden ayarlamak kaydıyla, yazılımsal olarak tek sorun var oda pil göstergesi, ben pil ölçümünü 10v ile 15v arasında gösterdim, yani devreyi 24v ta çalıştırdığınızda pil göstergesinde 15v u okursunuz, bu sorun değil derseniz istediğiniz voltta çalıştırabilirsiniz.

devreyi yüze yüze kuyruğuna getirdik, ekran elime ulaşır ulaşmaz çalışmalara devam edeceğim. nasip....

onur600

Ustam cevap için teşekkür.
Bu sıralar herşeye led eklemek geliyor içimden:)
Cihazın ekran donanımını tartışmaya gerek yok herşey düşünülmüş ve olması gerekenden fazlası mevcut.Ben sadece şu sebepten dolayı istedim kullanıcını gözü sürekli ekrenda olmasın tutma kolu üzerine yerleştirilmiş reset butonu ve led göstergesi kullanıcıya çok daha aktif bir kullanım sunması açısından belirttim.Sesli olarak heryerde kullanmak veya kulakta kulaklı gezmek biraz zahmetli.
saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

pro-TR

tamam usta senin için 2 led ekledim, yalnız pcb yi önceden çizdiğim için led çıkışlarını ped olarak ekledim, dileyen o pedlere 330R +led bağladıklarında değerli ve değersize ait ledler yanacak.
bu arada malzemeye acımadım devreye 1 adet lm386 ekledim sesi oldukça güçlü, tonu için bişey diyemem, zira istediğim tonu ben elde edemedim.

mc_307

dalgıc35 ustam bu devrede 18 voltu kullanım olarak belirlesek ve stabiliteyi ve çekimi buna göre ayarlasak, akü zayıflarken bu mesafelerde değişim olmayacakmı? ben bundan dolayı regüle ederek uzun süre dalgalanmasız voltaj alalım ve bu sayede mesafe ve ayarladığımız stabilite değişmesin tabi bu yorumu deltaya göre yapıyorum. pcp ye dcto dc 5-24 volt bir regüle eklesek ayarlı

mc_307

Alıntı yapılan: dalgic35 - 03 Aralık 2013, 15:15:55
18 volta göre ayarladığında akü 12 volta düşsede ayarları değişmicek
devre işinden pek anlamam ama sanki kendinden regüleli gibi :D

onur600

Selami ustam eklenti için teşekkürler...
gıç ustamda beğenmiş yavaş yavaş güzel bir dedektör daha ortaya çıkıyor,emeği geçenlere teşekkürler...
Ses tonu için lm 386 lı ses çıkış katının girişine bir tonlama devresimi uygulansa (555li)Şahsen benim için sesin önemi yok.İster gıcırdasın ister gacırdasın.
Gerçi tam şemayı,çalışma vidosunu görelim. Beklentiler yüksek ;)
Devrenin masa üstü değil, arazi cihazı olmasından dolayı kullanımda kolaylık da ön planda tutulmalı.
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

pro-TR

@mc307 ustam;
regüle olursa elbette ki daha iyi olur, yani elektroniğin bir sınırı yok. şunu belirteyim. regüle işlemi step down olmalıi yani yüksek voltu alçak volta düşürme işlemi, mesela 24v akü kullanıp 18v a indirmek gibi, zira devredeki işlemci ve opamp beslemeleri için step up kullanıldı voltajı iki kez step up yaparsak parazitten dolayı devrenin hassasiyetini kaybederiz. her beslemede çalışır zira devrede yazılımsal olarak auto tune işlemi vardır. yani uyumlama işlemi yazılımsal olarak yapılmaktadır. biz bu devreyi size sunmadan önce devreyi test edelim derken bu uyumlama hızının belirlenmesi vb işlemlerin oturması için düşünmüştük.

@onur600 usta;
lm386 bir ses amplifikatörüdür, yani bir nevi opamptır, girişindeki sesi yükseltiyor. bir önceki versiyonda ırf9640 kullanmıştık ama bu entegre mosfettende daha güçlü ses çıkışı sağlıyor. güzel dedektör sesi için 500 hertz ile 1.5 khz lik frekans gerekli ancak biz işlemcimizi 10MHZ kristal bağlayıp PLL yi aktif ederek 40 MHZ hızda çalıştığımız için işlemcimiz min. 4 khz lik frekans üretebiliyor. yüksek frekanslı ses sinyalleri tiz sesler verdiğinden maalesef gıcırtı sesi alamıyoruz. alternatif olarak almanların miner serisi dedektörlerde ki ses katı gıcırtı sesini veriyor ancak o ses katında ise sesin şiddet ayarı işlemci ile yapılamıyor bu sebeble biz bu şekilde bir ses katını tercih ettik, umarım beğenirsiniz...

bu arada arkadaşlar sipariş ettiğim GLCD henüz elime ulaşmadı, ancak boş durmak yok bende isisden yararlanarak devrenin ana temasını vs hazırladım. eksik olarak yazılımsalda devreyi ilk kez yapacak arkadaşların ayarları ekrandan bakarak yapabilmeleri için bir alt program kaldı. onu yazmak kaldı, muhtemelen 1-2 güne kadar onu da yazarım, ondan sonra ekranı takıp test yapmak kalıyor.
gıç35 ustaya devreyi perşembe günü göndereceğimi söylemiştim ama sanırım pazartesi kadar işi bitmeyebilir. o zamana kadar bende bitmiş hali ile bir video çeker siteye eklerim.  gıç35 usta da güzelçe kutularsa devremiz tamam olur.
yapacak arkadaşların biraz daha beklemelerini rica ediyorum.  sizden ricam sadece biraz daha sabretmeniz inanın sizleri pişman etmeyeceğim...

pro-TR

arkadaşlar benim bu kadar üzerinde durma nedenim;
bu sitenin eski müdavimlerindeniyim, sitede %100 çalışır devreleri yapmaya çalışıpta, çalıştıramayan arkadaşların devreye çamur atmalarından korkum var, zira sitede bir izleyici olarak karadağ ustamın neler çektiğine tanık oldum. yani dp3 veya dp3-s i dizip çalıştıramayıpta hatayı devrede bulan arkadaşların karadağı nasıl sıkıştırdıklarını biliyorum. kimseyi kınamıyor veya aşağılamak istemiyorum yani kimse üzerine alınmasın.
size basit bir matematik yapayım hatta bilindik delta pulse (dp3) üzerinden;
pulsemiz bobinden geçtikten sonra ortalama 800v luk bir flayback sinyali oluşuyor, 4148 lerle biz bu sinyali 0,6v dolaylarına çekiyoruz, ilk opampta LF357 ile 120 kat büyütüyoruz, ikinci opampta da 4,7 kat , sinyal 564 kat büyüyor, düşünün girişte 1mV luk bir parazit çıkışta 564 kat büyüyünce o devredeki algılamayı düşünün, devre ne yapsın, karadağ ne yapsın. olay ortada, sonuç olarak dedektör işi 1-2 direnç lehimlemeyle olmuyor. bu işler biraz kasıyor adamı,
geçmişte biz bunu çok yaşadık, ercan ustamın bir çırağı vardı, sitede adı sinyalcidir, kendisi bu yazıyı okursa bir cevap yazsın, o delta pulse yaptığında epey tırmalamıştı, ama ercan abimizden aldığı tiyolar sayesinde yaptığı bir delta pulse var ki videosu hala sitededir. çok güzel bişey olmuştu, adam paraziti kesmek için potların şaselerini bile GND ye bağlamıştı, yani o kadar hassas işler bu işler....

onur600

Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Aralık 2013, 19:04:39

@onur600 usta;
lm386 bir ses amplifikatörüdür, yani bir nevi opamptır, girişindeki sesi yükseltiyor. bir önceki versiyonda ırf9640 kullanmıştık ama bu entegre mosfettende daha güçlü ses çıkışı sağlıyor. güzel dedektör sesi için 500 hertz ile 1.5 khz lik frekans gerekli ancak biz işlemcimizi 10MHZ kristal bağlayıp PLL yi aktif ederek 40 MHZ hızda çalıştığımız için işlemcimiz min. 4 khz lik frekans üretebiliyor. yüksek frekanslı ses sinyalleri tiz sesler verdiğinden maalesef gıcırtı sesi alamıyoruz. alternatif olarak almanların miner serisi dedektörlerde ki ses katı gıcırtı sesini veriyor ancak o ses katında ise sesin şiddet ayarı işlemci ile yapılamıyor bu sebeble biz bu şekilde bir ses katını tercih ettik, umarım beğenirsiniz...
s.a Ustam söylediklerinizin farkındayım.Siz aslında ses tonu ilgili sıkıntının hem nedenini hem cevabını vermişsiniz aslında....
Peki ben son bir soru daha soracağım,cihaza eklenen osilaskop görüntüsü(sönüm eğrisi) bunu 1-10 arası rakamsal olarak tasarlasak...
Belki bu devre için geçmiş olsada diğer versiyonlar için kulaklarda bir yer etsin.
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

pro-TR

@onur usta bu devre için skop görüntüsünü ekledim, rakamsal ifade olabilir tabi ama ileride taasrlanacak devre için belki, bu arada ekran bugün geldi, nasipse çalışmalara devam edeceğiz.

kripto55

başarılar selami ustam açıkcası sizin cihazıda 4 gözle bekliyorum..

analog kat biitnce digital ile bütünleşince birde kutu bak ustam yakışılısından bide leksan çaksın ona mustafa usta ohh kebab kebabbb ^-^ ^-^ ^-^ ^-^

...SİNYALCİ...

sayın pro-tr sözlerinize katılmakla beraber.çevremdeki insanların yeter artık bu cihazdan daha fazla performans bekleme serzenişlerine kulaklarımı tıkadım ta amerikadan entegreler getirttim kilolarca bobinteli harcadım sürekli testler parazit konusunu iyi yakalamışsınız ve 11 kademeli sönümleme dirençlerinden derken.şuan cihazımın kazanç ve eşik max konumunda arazide kullanabiliyorum.inanın cihazı yüzde yüz performansla kullana biliyorum.EMEYİ GEÇEN BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDEN HERKESE TEKRAR TEKRAR SAYGILARIMI SUNUYORUM.varını veren utanmamış."İLİM VE BİLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR"saygılarımla başarılar.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

kripto55

sinyalci usta sizin tecrübelrinize dayanarak bobin teli en iyi hangisi sizce.

teslamı -emaye tel cat hangisi sizce en iyisi

...SİNYALCİ...

Sayın kripto 55 ben bobinajcı arkadaşımdan en kaliteli olanı ver diyip alıyorum fakat işçilik ve kalite malzeme işin sırrı.saygılarımla
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

kripto55

anladım değerli ustalarım bilgiler için tşk ben cat kablo ile yapıyorum pekde memnun olduğum söylenemez ama iş görüyor sadece indüktans olayı enteresan kimi 990 uh kimi 500 uh sarıyor mesafe  uh arttıkca ıyıdır ama arazide durum ne oluyor onuda arge yapamdım ıcın aklımda 3 boyut çziiyorum sürekli bu işler paraya argeye bakıyor.

tecrübeleriniz için tşk ustalarım..

kripto55

peki mesafedeki değişkenliği nasıl gideririz usta .

birde gıç ustam tesla başlık denedinimizmi arazide onda derinilk ıyı ama araziye çıkıpta sonra sürekli parazit söndürmeye uğraşmak ıstemıyom

pro-TR

SLM arkadaşlar lite devremiz yazılımda ufak tefek sorunlar haricinde bitti, nasipse haftasonu masaüstü denemelerini yapıp pazartesi gıç35 ustaya yollayacağım. devredeki sorunlardan birisi, menuden değersize tepkiyi kapattığımızda hoparlörden hafif bir uğultu geliyor, sanırım ses katımızın çok güçlü olmasından kaynaklı,diğer sorunlardan bir tanesi de batarya ölçümü, zira batarya ölçümünü %100 doğrulukta yapamıyorum, sanırım bataryadan alınan sinyallere ait direnç değerlerinin tam oturmamasından kaynaklı, ayrıca çözemediğim hafif bir mesafe kaybı var, bunların çözümünü ileri bir tarihe bırakıyorum. bakalım inanın arazide bu devrenin nasıl olduğunu bende merak ediyorum.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious