Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

lf357 ile tl062 ne işyapar devrede

Başlatan reality2088, 14 Mayıs 2013, 17:48:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

reality2088

hocam buradaki opamplar ne iş yapar kısaca acıklarmısınız
Linkback: lf357 ile tl062 ne işyapar devrede

reality2088

galaksi

Adı üstünde işte Opamp..
Aspirin gibi birşey.
Her derde deva ...

reality2088

o kadar bende biliyorum hocamda devredeki görevi nedir tam olarak nerede ne iş yapar o lazım bana

onur600

Hocam çok zor bi soru sormuşsun baksana ses yok....şok durumları olmuş lütfen böle ağır sorular sorma
dahaca bunu kavrayamadık sadece karta dizep enerjiyi veriyoz duman çıkana kadar devem durumları :)
saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

Karadağ

Merhaba,

Başkalarından bekledim öncelikle ama ses çıkmadı. Bu konu gerek klasik delta pulse gerekse delta pulse 2 altında çokca irdelendi. Ama kısaca üzerinden geçecek olursak lf356 eviren yükseteç olarak çalışmaktadır. tl062 lerden u6a gerilim bölücü olarak çalışmaktadır. U5a da eviren yükselteç olarak çalışmaktadır. Daha sonrası da integral alıcı devre gelmektedir. Bu çok kaba anlatım.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

onur600

benim iğrenç espirilerimden birini yaptım umarım yanlış anlaşılmamıştır....
:)
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

reality2088

hocam cok saolasın. ama zahmet olmazsa biraz daha açabilirmisin.
birde  burada U5B üzerindeki iki diyotun işlevi ve  T2 ile cd4538 i ne için bağlıyoruz. okulda hocama anlatmam gerekde o yüzden bu kadar ayrıntıya giriyorum

galaksi

U5:B opampı bufferdir yani 1:1 oranında gerilimi artırır. Giren sinyalin akımını artırır. Genliğini değil.
4148 diyotları üzerinde yaklaşık 0,5 volt olduğunda iletime geçer
2 * 0,5 = 1 volt demektir.
giriş sinyali şayet 1 voltu aşarsa bu opampa gerek kalmadan direkt diyotlar üzerinden çıkışa geçer.
bu demektir ki opampın bu bölümü sadece +1 volttan düşük giriş sinyallerinde sinyal akımları artırmakta kullanılır.

Karadağ

Alıntı yapılan: galaksi - 15 Mayıs 2013, 17:41:16
U5:B opampı bufferdir yani 1:1 oranında gerilimi artırır. Giren sinyalin akımını artırır. Genliğini değil.
4148 diyotları üzerinde yaklaşık 0,5 volt olduğunda iletime geçer
2 * 0,5 = 1 volt demektir.
giriş sinyali şayet 1 voltu aşarsa bu opampa gerek kalmadan direkt diyotlar üzerinden çıkışa geçer.
bu demektir ki opampın bu bölümü sadece +1 volttan düşük giriş sinyallerinde sinyal akımları artırmakta kullanılır.

Sağolasın galaksi

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

reality2088

hhocam cok tesekkür ederim... size zaahmet olmazsa su devrenin çalışmasını anlatırmısınız biraz fazla soru sordum ama devre devreyi kaba taslak çözdüm gibi ufak sorunlar var onlarıda çözebilsem tamamen devreyi anlamış olacam şimdiden çok teşekkür ederim yardımlarınız için...

reality2088

proteusda denedim ama birsürü hata verdi

reality2088

vaktim kısalıyor çok acil yardım lütfen

pro-TR

Alıntı yapılan: reality2088 - 18 Mayıs 2013, 00:58:07
vaktim kısalıyor çok acil yardım lütfen

slm reality2088 sen delta pulsenin şemasının işlevini soruyorsan belki yüzlerce kez anlatıldı, bu anatım belki bir bütün şeklinde olmayabilir ancak biz modifiye edebilmek için anlamak gerektiği için öğrenmiştik. esasen düşündüğün kadar zor bir şema değildir.
ama madem bu başlığı açtınız size LF357 nin işlevini anlatayım:
arama bobininde oluşan flyback gerilimi (buna sönüm eğrisi diyelim) ac değerde 700-800v AC dolaylarındadır. oluşan bu sinyal VD3-VD4 ile her iki kırpılarak 0,7v dolaylarına çekiliyor yani oluşan flyback gerilimini -+ kısımları 0,7v fazlası kırpılıyor ve elimizde sadece 0,7v luk sinyal kalıyor, bu sinyali LF357 tekrar büyütüyor, büyütme oranı ise opampların eviren opamp formulüne göre;
kazanç =R17/R6
buradan
120000/600 =200 kat kazanç elde ediliyor.
tabi burada klasik işlem dışında aynı anda başka bir işlemde yapılıyor. oda şudur;
kırpılan sinyalimiz beslemeyi 12v olarak kabul ettiğimizde N kanal mosfet kullanılması nedeniyle +12v üzerinde oluşmaktadır. yani sinyalimizin GND noktası +12v tur. di,kkat ettinizse diotların bu sinyalle +12v arasında konulmuştur. buna göre kırpıcı sonrası sinyalimiz 12v +0,7 =12,7v ile 12v-0,7v =11,3v arasında oluşmaktadır.
buraya kadar anladınızsa şayet, opampların sinyalleri işleyebilmesi için beslemelerinin giren sinyalden her zaman büyük olması gerekir yoksa girilen sinyal işlenir, hatta bunu denemek isterseniz U6 opampını söktüğünüzde LF357 niz anında yanacaktır.
gelelim devremize;
LF357 ye giren bu sinyali yeni bir gnd noktasına taşıyarak elde ediyoruz. yeni GNd noktamız ise U6-B nin 5. pine girilen +6v luk noktası oluyor. bu +6v luk nokta ise U6-A da +12 ve ile 0v arasından alınan 100K lık dirençlerle besleme ortadan bölünerek +6v elde edilmiştir.
taşıma işlemi LF357 çıkışından U9-D (4066) ile sönüm eğrisinin hemen öncesinden alınan örnekle C16 cond. ile sample hold işlemi yapılarak LF357 nin non-invert girişine uygulanarak elde ediliyor. yazılarım uzadığı için anlatrımım karmaşıklaşıyor, kusura bakmayasın. sonuç olarak LF357 çıkışında yeni sönüm eğrimiz +6v ile 12v arasında oluşmuş olup, sinyal işlemeye devam edior.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

bu sitede sevmediğim tek şey yazıları düzeltme şansımız olmayışı, demin yazdım dönüp okuyayım dedim, yazma hatalarını düzelteyim dedim ama olmuyor. kusuruma bakmayın.

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 18 Mayıs 2013, 12:35:46
bu sitede sevmediğim tek şey yazıları düzeltme şansımız olmayışı, demin yazdım dönüp okuyayım dedim, yazma hatalarını düzelteyim dedim ama olmuyor. kusuruma bakmayın.

Yazdıktan kısa bir süre sonra 20 dk lığına mesajı düzenlenebilinyor. Ama normal şekilde ayarlayacağım yakın zamanda.

Saygılar

reality2088

pro-tr cok tesekkür ederim orayakadar anladım sitedede çok arama yaptım ama pek birşeye ulaşamadım yada yanlış kelimelerle arama yaptım şimdi bişey saaha soracam C14-C17-C22  VD12-VD13- C25    R22-R25 buradaki kondansatörler integral alıcı olarak biliyorum ama  aslında başka bir işlevi var o işlevi anlasam taslar yerine biraz daha oturacakda anlayamadım bi türlü geribesleme direçlerinin işlevleri normalda stabil çalışmasını sağlıyor ama buraki görevi nedir kafamı çok karıstırdı...onlarda yardımcı olursanız çok iyi olacak.

reality2088

bu blok şemada ne556 darbe üreteci oluyor zamanlama devresi cd4538 orasıda tamam kuvvetlendirici lf557 ve bir kaç tane daha var gibi opamp  dedektör kısmını hiç çıkaramadım...

pro-TR

Alıntı yapılan: reality2088 - 18 Mayıs 2013, 23:07:36
pro-tr cok tesekkür ederim orayakadar anladım sitedede çok arama yaptım ama pek birşeye ulaşamadım yada yanlış kelimelerle arama yaptım şimdi bişey saaha soracam C14-C17-C22  VD12-VD13- C25    R22-R25 buradaki kondansatörler integral alıcı olarak biliyorum ama  aslında başka bir işlevi var o işlevi anlasam taslar yerine biraz daha oturacakda anlayamadım bi türlü geribesleme direçlerinin işlevleri normalda stabil çalışmasını sağlıyor ama buraki görevi nedir kafamı çok karıstırdı...onlarda yardımcı olursanız çok iyi olacak.

bahsettiğin cond. işlevlerini söyleyeyim, şemada cond. lerin yerini bulmak biraz zor ya hata yapmadan yazmaya çalışayım.
C14 =100nF filtre amaçlı konulmuştur. değeri kritik değildir.
C17 = 47pF filtre amaçlı konulmuştur. burdaki cond. sinyale direk etki ederek sinyali yavaşlatarak sinyal üzerindeki rippleleri yok ediyor. değeri oldukça kritiktir.
C22 =100nF bu cond. integral alma işlemi yapar, aynı zamanda dedektörün tepkisini belirler, burdaki integral işlemi sample hold gibi çalışır. sinyal büyük oranda DC şeklindedir. bu cond. değerini düşürürsen algılamadaki tepkiyi hızlandırırsın, yükseltirsen yavaşlatırsın, kritik bir değerdir.
VD12 -VD13 = opampla yapılan yarım dalga doğrultucu işleminde kullanılır, seri olarak eklenen dirençler ve cond. tepki hızını ve kazancını ayarlamak için eklenmiştir. bu opampın configrasyonu aşağıdaki linkteki gibidir
http://www.silisyum.net/htm/opamp/yarim_dalga_dogrultmac_olarak_kullanilmasi.htm

C25 =220nF yukarıda anlattım, değeri çok kritik değildir

R22 =47K U5-A opampının non-invertine uygulanan sample-hold sinyalinin değerini ayarlıyor, C18 cond. doldurulup boşaltılıyor.çok kritik değildir

R25 =4k7 algılama için önem arzeden sinyalin geçtiği dirençtir, kritiktir ve mümkünse %1 lik direnç takılmalıdır.

ilave olarak analog devrede dedektörümüzü açtığımızda kısa süreli bir ötme olur onun sebebi de C21 10uF cond. dolumu ve stabilitesi sağlanana kadar cihazı ilk açtığımızda öter, bu cond. mümkünse tantal olmalıdır. kritik bir dirençtir.

umarım yararlı olmuşumdur

pro-TR

Alıntı yapılan: reality2088 - 18 Mayıs 2013, 23:12:01
bu blok şemada ne556 darbe üreteci oluyor zamanlama devresi cd4538 orasıda tamam kuvvetlendirici lf557 ve bir kaç tane daha var gibi opamp  dedektör kısmını hiç çıkaramadım...

yapmış olduğun blok şema tamam bu mantıkta çalışıyor. blok şema ile asıl şemayı karşılaştırırsak;
darbe üretici =556
arama bobini aynı
kuvvetlendirici =LF357 +U5-A (U6-B ve U5-B ise lf357 ve U5-A yı takviye ediyor)
dedektör =U7-A +U7-B (kabaca)
klik üretici = vco katı yani 555

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious