Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

DENEMELERIM

Başlatan pro-TR, 27 Kasım 2012, 14:15:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
sitede aşağıdaki linkteki devreyi denediğimi ve bu deneyi mumetal ve ferrit cubukla yaptığımdan bahsetmiştim. 555 ile yaptığım denemeyi biraz daha geliştirmek adına, frekans üretimini ve denetimini işlemci ile kontrol edip bir deneme daha yapmayı düşünüyorum. önceki deneyimde mumetalin sanırım frekansını veya bobin endüktansını tam yakalayamadığımdan olacak sağlıklı bir sonuç alamazken, ferrit çubuk ile yaptığım deneyde tepkinin çok güzel ve verimli olduğunu gördüm, hedefim ferritten küçük bir bobin yapıp eğer mumetal parçaları bulabilirsem bu ferritin etrafında ekranlama yaparak hedefsel bir tepki yakalamaya çalışacağım. zira ferritle elde ettiğim frekansın tepkisi değerli metallerde frekansın düşümünü gözlemlerken, değersiz metallerde frekansın arttığını gözlemledim. bu mantık tıpkı BFO sistemle aynı mantıkta çalışıyor, belki magnetometre yapamayabilirim ama şöyle düşünüyorum, (BFo sistemlerin derinlikleri az fakat ayrımı sağlıklı kabul edilir) yapacağım sensörü tek noktadan sinyal yakalattığımda çevresel parazitlerden max. oranda kurtulmuş olup odakladığım noktada ki metalleri hem algılatmak hemde değerli, değersiz olarak ayrıabilmek, bunu başarmaya çalışacağım...
eklediğim PCB şemanın mantığı ise (şema çizmeye üşendiğimden direk PCB şemayı çizdim);
işlemci ile bir PWM sinyali üretip basit bir tr ile sensöre frekans gönderirken, bobindeki frekansı LM358 buffer ile AD736 RMS entegresinde DC voltaja çevireceğim, çevrilen voltajı işlemci ADC okuma değerinin ortasına almak için TL062 ile referanslandırıp (ki malum değerlide dc voltajım düşeceğinden, değersizde yükseleceğinden ben sistem boşta iken 2,5v a aldığımda bu 2.5v a göre aşağı ve yukarı değerlere göre metal cinsini belirleyeceğimden) ADC okutacağım, elde ettiğim ADC değerine göre, önce artan frekansı artıracağım, düşen frekansı düşüreceğim zira linkteki 555 li devre bu mantıkta çalışmaktadır. bu konuyu merak edenler için ileride detaylandırmaya çalışırım.
ayrıca okuduğum ADC değerine göre de ses katından sessel, lcd den de görsel algılama ve ayrımı yansıtacağım. umarım fırsatım olup uygulama yaptığımda başarıyı elde ederim... ;)

Linkback: DENEMELERIM
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

UNIQUE - TA5DF

üşenmeyip şema çizseydin ustam. anlattıklarını anladım ama şema olaydı daha güzel olurdu fikir yürütme açısından. inşallah denemelerinde başarılı olursun.
eğer 555 li devrede okuduğun frekansta metale göre değişme oluşuyorsa neden pic e frekans okutmuyorsun. ra4 pininden sanırım frekans sayılabiliyordu ;)
TA5DF

pro-TR

Alıntı yapılan: UNIQUE - 27 Kasım 2012, 15:47:04
üşenmeyip şema çizseydin ustam. anlattıklarını anladım ama şema olaydı daha güzel olurdu fikir yürütme açısından. inşallah denemelerinde başarılı olursun.
eğer 555 li devrede okuduğun frekansta metale göre değişme oluşuyorsa neden pic e frekans okutmuyorsun. ra4 pininden sanırım frekans sayılabiliyordu ;)

feridun ustam sizde protoncusunuz yanılmıyorsam, ben işi biraz yokuşa sürdüm, frekansı dc ye çevirip okumaya çalışacağım, oysa dediğiniz gibi protonda counter komutunu kullanarak frekansı sağlıklı bir şekilde okutabilirdim de, counter komutu için TOCKI pini hariç bütün girişlerde işlem yapabiliyoruz, belki haklısınız. ama denemeyi bu şekilde yapmak istiyorum.
şemaya gelince uzun iş çizmek :D

UNIQUE - TA5DF

proton, ccs c , ve bir dil daha, hepsi var bende. protondaki count komutu değil di bahsetmek istediğim, ra4 ü clock girişi olarak tanımlayıp timer kesmesi süresince kristal frekansı hassasiyetinde saat darbelerini saymak , böylece 1 - 10 hz e kadar duyarlı olarak 500 khz civarı frekansı ölçebiliriz. sizin yaptığınız şekilde nasıl olacağını sizin denemelerinizden sonra göreceğiz artık. olmazsa benim yöntemi anlatırım size.
TA5DF

pro-TR

DEKOMON usta size ulaşmam lazım, bu mesajımı okuyabilirseniz bana bir mail atarsanız memnun olurum.

pro-TR

s.a.
arkadaşlar uzun bir aradan sonra yavaş yavaş elektroniğe ve dedektörlere dönüyorum. Karadağ ustamın bana yollamış olduğu TE-modülü kendisinden izin alınarak aşağıdaki devreyi kurdum. bu devre ile amacım PI de metal metal ayrımın yaptırılmasıdır, doyumsuz isteklerim yüzünden çok fazla başarısızlık yaşadığım için artık başarısızlığa alıştım  :D

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 15 Şubat 2014, 12:09:43
s.a.
arkadaşlar uzun bir aradan sonra yavaş yavaş elektroniğe ve dedektörlere dönüyorum. Karadağ ustamın bana yollamış olduğu TE-modülü kendisinden izin alınarak aşağıdaki devreyi kurdum. bu devre ile amacım PI de metal metal ayrımın yaptırılmasıdır, doyumsuz isteklerim yüzünden çok fazla başarısızlık yaşadığım için artık başarısızlığa alıştım  :D

Hayırlı olsun Pro-TR. İnşallah güzel bir çalışma ortaya çıkar. Hepimiz için heycan verici.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

acemi-usta

s.a.
hayırlı olsun işllah
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

onur600

s.a. Selemi ustam,vermiş olduğunuz sistem PI mi yoksa IB olarak mı  dizayn edildi.
Net olarak şemayı gözlemleyemedim PC den dolayı  kb.
Hayırlı olsun şimdiden.
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

onur600

Görüntü alabildim... 8)
Başarılar.
(Bu bölüm neden giriş yapmadan gözükmüyor)
Saygılar
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

Mustafa-

Ustam eline sağlık inş. çok güzel olacak kutulama benden.....

pro-TR

onur usta bu devre PI olacaktı,Ib devresi değil. dual başlıklı PI ne var ki, çıkan sinyal hoşuma gitmedi
şimdilik çalışmalar devam ediyor

kripto55

ustam sizin projleri hala bekliyorum  ^-^ ^-^

patlatın bombayı artık..

pro-TR

Alıntı yapılan: kripto55 - 17 Şubat 2014, 13:31:32
ustam sizin projleri hala bekliyorum  ^-^ ^-^

patlatın bombayı artık..

muhammed usta benim projeler bitmez ar-ge hala devam ediyor, şuan PI de metal metal dökme ve mineral etkisini min. seviyeye indirme adına dual coil PI üzerine çalışmalar yapıyorum. 2-3 devre denedim şimdilik çalışmalar olumlu yönde ilerliyor ama biten bişey yok...

Mustafa-

ustam takipdeyiz ALLAH(C.C.) kolaylıklar versin..

kayzer1915

Allah kolaylik varsin

kripto55

usta dual bobınde bence de çalışma yapmanız daha doğru sizi yakından takip ediyorum ...hala projelerinizi 4 gözle bekliyorum..

allah yardımcınız olsun

Karadağ

s.a.

Merhaba,

Pro-TR, çalışmalar nasıl gidiyor?

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

kripto55

SELAMİ USTAM SKALALI YAPTIĞINIZ Pİ ÇOK GÜZELDİ O SİSTEM ÜZERİNE DUAL BAŞLIKLI Pİ YAPIN BEKLİYORUM ÇALIŞMALRINIZI

pro-TR

karadag ustam tersine mühendisliğe özendik  :D
şu sıralar PI de sıradanlığın dışına çıkmaya çalışıyoruz, çalışmalarım umut verici ama henüz sonuca ulaşamadım, aklımda hayalimden kalma bir türkü tutturdum, kürt kardeşlerimizin hesap leylim ley de leylim ley...
ama hala inancımı yitirmedim bu PI de metal metal ayrım, mesafe ölçümü vs vs bir hayaldir peşinde koşturup duruyoruz.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious