Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

dc-dc converter nasıl yapılabilir?

Başlatan pro-TR, 30 Ekim 2012, 19:32:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

said_jarrah

pro-tr hocam kısa sürede tasarladım işallah işinize yarar.
Linkback: Ynt: dc-dc converter nasıl yapılabilir?
Engineer

said_jarrah

En sol alttaki toprakta gnd 1 olacak unuttmuşum :D
Engineer

surge

teslacoil

selami usta
+12+5-0-5-12 şeklinde sondaki eklenti devredeki voltajlardan her.gi cıkış gerilimlerinden bir olmadığı durumda ledler yanmıycak sekilde devrede her.gi beslem olmadımı devre çalışmıycak şekilde olabilir yada
n kanal bir DP için gnd neresi olmalı size göre  yada besleme sırlaması nasıl olmalı
ben akü ve pil gurubunda kararlıyım çünki

teslacoil

said_jarrah

devrenin ne amaçla kullanıldığını bilmiorum ama tek bir 12 V luk kaynaktan 12,5,0,-5,-12 V cıkışları alınabilir bu kadar batarya kullanmaya gerek yok.
Engineer

teslacoil

devreye göre toplamda 18v kulanıp tek bir ortak sanal olmayan gnd uygulamk amaç opamnpları iptal etmek 3 adet akü yada pil gurubuyla
regüleden kaynaklanda çözüm bulunamıyosa opmaplarda aynı durum var sonuçta en azından onların beslmelerini direk aküden sağlamak78-79 serilerinde bu durumlar yapar denirse daha yapıcak hiç bir durum kalmıyo :D
selami usta gerçi daha yüksek voltajlar uygulamak için araştırması bu normal sartlar için geçerli durum aküyle yapıcam dediği için
buda yüksek voltajlardan simdilik vazgeçtiğini düşünüp ekledim
ben bir şemada artı eksi 75vluk simetrik bobin uygulamaı gördüm nette şemayı kaybettim besleme kaynağı direk girş voltajları yazıyordu nasıl olduysa sayfayı kaybettim başka şeylerle ilgilenirken
neyden beslendi bilmiyom bulmaya çalışacam tekrardan bulunca selami usta sana yönlendiririm siteyi

said_jarrah

Yüksek gerilimle sadece mosfeti surmuşlerdir.mosfetin yüksek gerilimle sürülmesi bobinden gecen akımın artmasını sağlayacaktır.buda manyetik alan şiddetinin artmasına neden olur.manyetik alanşiddetinin artması nelere sebep olabilir bilemiorum aranan nesnenin daha kucuk boyuttan ve daha derinden algılanmasını sağlayabilir;  gözle görülecek bir etkiside olmayabilir denemek lazım :D yuksek gerilim yuksek akım uygulamaları için İXFF firmasının HİPERFETLERİ kullanılabilir.Opto cuplör ile sürülmesinde fayda vardır.
Engineer

teslacoil

sitede güzel ürünler var tşklr said ürünleri incelelerim
-------
selami ustayla daha önce konuşmuştuk tesla bobinlerini uygulamalarında ıgbt hexfet ve güç mosfetleri gibi imkanlarda vardı 
birde tam kesime giden coğallan ve azalan tip diye normalleri kendi içinde değişiyor
başarı ulşamak için her konuda iyi malzemler kullanarak sonuçta çok iyi devreler çıkartılabilir işin ticaret boyutunda bakmadan
3 adet akü yada 15 pil değil 4 tane aküde olsa 2 tllik mosfet yerine 20 tllik başka üründe olsa en baştan başlayıp sonuçlara ulşamaya çalışıyorum
daha önceki konuşmamlarımızd selami usta +12v gnd demişti bu sekilde sanal gnd kurtulmak için bu tür uygulamada nasıl olmalı
bunu merak ettim ayrıca 1.4v gibi bir durum oluşturmak fark da gerekiyormu 12v den sonra yada öncesinde

said_jarrah

her türlü mosfet kullanılabilir bu devrelerde besleme gerilimini referans alarak fakat igbt olay biraz farklı onda genelde yuksek güçte kW mertebesindeki güçleri anahtarlamada kullanılır.Motor sürücülerde Yüksek güçte harmonık şebeke filtrelerinde hastane otel vs SMPS lerde sürülmeside mosfete göre zor gate akımı yuksek guc tuketimi fazla external kaynakla kullanmaya elverişli değil 100-200 vluk 50-100 w lık devrelerde gerek yok  ixfh40n30 hiperfetini çeşitli devrelerde kullandım gayet hızlı güzel bir ürün.türevleri ihtityaca göre seçilebilir.
---
son cumleni anlamadım tesla usta 
Engineer

teslacoil

IGBT konusu geçti sadece tesla bobiyle ilgili farklı neler olabilir derken eski ilgilendiğim konuda uygulamlarda
dediğniz gibi yeterli ürünle var zamanı gelince bakınıcam en karalı iyi olanı neyse devrenin gücüne durumuna göre
son kısımlarda bir devre için ticaret zihniyetin kıstlamayla yapılmadan ilerlemesi gerekir
devre tasarlanması ksıtlamay gidilerek yapılması hata olur öncesinde ve sonrasında
diğer kısmıda selami ustaya sormuştum sanal gnd yerine bu şekilde uygulama için gereken voltaj sıralaması

pro-TR

tesla ustam DP3 beslemesinin sembolik durumunu ekledim, umarım beni anlamışsınızdır. zira 3 farklı GND noktası var ve her sinyal geçişi bir kayıptır...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

ve buda benim bir PI için hayal ettiğim besleme şekli, -+5v ile opamplar + işlemci 0v-GND arası mosfet+bobin beslemesi....
bu arada said usta vermiş olduğunuz smps devresi güzele benziyor fırsat bulursam yapmayı düşünüyorum. Ama demek istediğim yani yapmak istediğim bu şekilde bir besleme elde etmektir.

oongit

pro-TR

oongit ustam mantık hatası yapıyorsunuz, şöyle ki bobini o şekilde beslediğinizde opampı taktığınız anda bobinden gelen sinyalle o opampınız yanar, opamp beslemesi daima oluşan sinyalden -+v olarak büyük olmalı, yani elimizdeki bardak sinyal, sürahi ise opamp beslemesi olmalı ki, bardaktaki suyu sürahiye koyabilelim, DP yi iyi incelerseniz şayet, LF357 beslemesi ve bobin beslemesi eşit ancak LF 357 altında TL062 ile sinyal -6v dolaylarında non-invertten geri besleme yapılarak sinyali 6v dolaylarında oluşturmaya çalışıyoruz, o TL062 veya 4066 yanık olsun veya takılı olmasın devreyi çalıştırdığınızda 1 dk sonra LF357 nin aşırı ısındığını ve hatta yandığını göreceksiniz. zira N kanalda zaten GND +12v iken oluşan flyback sinyali (sönüm sinyali) 12v + üzerinde oluşuyo, 4148 ile kırptığımızda da 12v +0,7v =12,7v luk sinyalimiz var...

oongit

Peki bazı konularda rastladığım bir düşünce var... Mosfetin beslemesinin olabildiğince yüksek tutulmaya çalışılması yani... Mesela Mosfet ve / veya bobin 24V veya daha yukarısındaki bir gerilimle beslendiğinde; alıcı opamp dahil, tüm opampların da 24V ile mi beslenmesi gerekiyor bu durumda?

teslacoil

selami hocam tşekürler hayalinizdeki geerçekleştirmeye çalışıcam hem kendim için hem sizin için
------------
ilk sekil fazla karışık işin içinden çıkamadım sistem basitte nerden nereye gidip dönüyo devrede anlamadım
hüseyin usta halletmiş bende kulanıyom öyle kalsın durum :)
--------------------------------
ikinci şemaya göre ben verdiğim resimdeki 7805+7905+7912 yi kularak sizin resimdekini elde etmiş oluyorum ozaman
pil gurubu tercihdi niyetimdi
ilk altı tanesi
1.2x6 =7.2v
1.2x6=7.2v
1.2x7=8.4v
toplamda 23v
12v kısmına 15.6v burda 7 adeti
8 çıkartırım bobin sürücü kısmı taha fazla harcıya ona 16.8 düşer tam şarjda 18v olur o kısım
20 tane pil demek 2.7A lik buda bana en kötü ihtimalle 2 -3 saat kulanım demek
bunu aküyle haledilebilmesini isterdim ama olmuyo mesala 6v akü tam şarda o değeri verse dahai ilk yarım saat sonra regüle işin içinden çıkıyo çıkış 5v altına düşüyo
buna göre 12v+12+12v akü sıralması gerkir bunda ortak gnd için 7912 için falza üzerine 24v düşüyo
tam şarj bahsetmiyom aynı zamanda 05 ler içinde böyle
lm serisi diğer ayarlılardan lazım bobin sürücü kısmı içinde TO_3 tipinde 3055 gibi metal kılflı
-----------------
7912 nin metal kılflı varmıydı kendi uygulamam için  onuda bilmiyom 15 vardı sanırım genemi tırtladık :D
selami hocam
Arşimetin başı bizim kadar pi den dolayı arıdımı acaba merak ediyom :D

pro-TR

oongit ve tesla ustam benim son verdiğim resime dikkatli bakın, aslında yapmak istediklerimi 78xx ve 79xx serileri ile 24v akü ile kolayca yapılabilir. bunu düşünmemek aptallık olur benim için, ama işin püf noktası şurda gizli (yada ben kendimi ifade edemiyorum), şöyle ki 12+12v lük 2 akü ile 15v u elde edebilirim. hatta bunu LM337 veya 7815 +PNP güç TR ile destekleyerek elde edilebilir. buraya kadar problem yok, yapmak istediğim şu oluşturduğum 15v luk GND noktasına göre -+5v u elde etmek istiyorum, bu 15v luk yükselme (aşırı akü dolumu) veya düşme (bataryanın zayıflaması) durumlarında hiç bir şekilde +-5v um bu 15V a göre değişmemeli, yani diyelim 15v luk kısım 14v a düştü -+5v umda buna göre değişim göstermeli, yani 0v noktasından baktığımda +5v um 14+5=19v , -5v kısmı ise 14-5 =9V dolaylarında olmalı. yada 16v die düşündüğümüzüde siz hesaplayın...
ha bu arada çok fazla histeriz davranıyorum, bununda farkındayım ama hangi elektonikçi normal ki ben olayım  :D

oongit

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious