Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi

Başlatan Karadağ, 16 Eylül 2012, 12:19:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karadağ

Merhaba,

Tesla te2012 uzun soluklu bir proje. Zamana yaydım ben onu. Öncelikle bitane piib dedektör yapalım. Piib için artık devre tasarımı yapma vakti geldi.

Saygılar
Linkback: Ynt: Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Yukarıdaki videoyu delta üzerinde çekmiştim. Sanırım bu işte deltanın giriş katını kullanabiliriz. Ben normal PI dedektördeki gibi TX bobinindeki sönümlenmeden metal varlığını algılamayı, RX bobininde oluşan yukarıdaki videoda görülen sinyalden de metal bilgisini almayı düşünüyorum. Bu sayede aynı zamanda monocoil olarak da kullanılabilir diye düşünüyorum. Bu nedenle aşağıdaki gibi bir devre kullanmayı yani temel delta giriş katı ve 2. bir kat ile iyice yükseltilmiş sinyali almayı düşünüyorum. Pasif malzeme değerlerine çok takılmayın. Mantıksal olarak bakalım diye düşünerek şemayı ekledim. Çizerken de deltanın çiziminden kopyaladığım için malzeme değerleri aynı kaldı. Buradan sonrasında düzgün bir mcu ile yazılım yapmak gerekecek. Bu işte herkesten destek bekliyorum. Nasipse birde pulse IB dedektörümüz olur.

Saygılar

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

said_jarrah

Merhaba ;
Niçin igbt kulanmayı tercih ettiniz karadağ hocam?
Engineer

asenkron

devre dahada sadelesecektir deneme kastıyla 2 şerden 4 kanal cıkıs yapmısın .bu tip devreler similasyonla olmuyor .görmek en mantıklısı.
kolay gelsin takipteyim.

Karadağ

Merhaba,

Endüktif yükdeki spice analizinin daha iyi olması temel neden. Bir destekleyici neden ise sürülmesinin daha rahat( gate şarj ve deşarjının daha rahat gerçekleştrilmesi) Eğer reelde denediyseniz ve başka tavsiyeniz varsa çok sevinirim. 

Saygılar

pro-TR

S.A.
karadağ ustam neden 2 tane sinyal oluşturup kırpıcı kullandınız? bunda ki mantığı anlamadım. şemanızı inceledim. eğer bu şekilde verim aldıysanız bişey diyemem, size bir sözüm var henüz yerine getiremedim bundan çok muzdaribim, özür diliyorum.,
gelelim nacizane fikirlerime;
1. herşey bobin akortunda bitiyor
2. şemanızda sinyal işleme işlemi bana göre yetersiz
3.isterseniz sizin için delta tabanlı bir şema oluşturabilirim
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

Karadağ

Alıntı yapılan: asenkron - 18 Mart 2013, 00:15:08
      devre dahada sadelesecektir deneme kastıyla 2 şerden 4 kanal cıkıs yapmısın .bu tip devreler similasyonla olmuyor .görmek en mantıklısı.
kolay gelsin takipteyim.

Merhaba,

Simülasyon konusunda haklısın. En kısa zamanda bir pcb çizip basacağım. Gerçi simülasyon kullanmadım hiç huyum değildir. Çok darda kalırsam spice analizi yapıyorum. 4 kanal derken her kalanlda 4 opamp için mi yazdın? Eğer öyle ise her kanalda yükseltme yapan 2 opamp var. Birde gereksiz gördüğün yada ekleyeceğin bişeyler varsa yazarsan sevinirim.

Saygılar

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 18 Mart 2013, 00:31:57
S.A.
karadağ ustam neden 2 tane sinyal oluşturup kırpıcı kullandınız? bunda ki mantığı anlamadım. şemanızı inceledim. eğer bu şekilde verim aldıysanız bişey diyemem, size bir sözüm var henüz yerine getiremedim bundan çok muzdaribim, özür diliyorum.,
gelelim nacizane fikirlerime;
1. herşey bobin akortunda bitiyor
2. şemanızda sinyal işleme işlemi bana göre yetersiz
3.isterseniz sizin için delta tabanlı bir şema oluşturabilirim

Merhaba,

Yukarıdaki videoda olan sinyalde metal değerli iken sinyal bir tarafa, değersiz ikan diğer tarafa kayıyor. Sanıyorum(emin değilim) bu akord doğru.
Sinyal işleme derken tam anlayamadım biraz açabilirsen sevinirim. Açıkcası ben sadece sinyali yükselttim. Direkt sinyali adc ile okumaya niyetliyim. İşi MCU da bitiririm diye düşünmüştüm. Eğer daha verimli olacağını düşündün yada denediğin birşeyler varsa ve yazarsan sevinirim. Bu arada şemada zaten deltanın giriş katının iki kez peşpeşe koyulmuş hali:)

Saygılar

pro-TR

ustam ekteki resimde üstteki ıb sinyali ve ilk sönümde değerli-değersizi net bir şekilde görebiliyorsunuz, yapmanız gereken aynı değerde sarılmış iki bobini dd yapıp son opamp çıkışında bu şekilde yakalamak, opamp conf. yonuna gelince lf356 +Tl062+tl062 şeklinde ki gibi direk orj. olarak almak stabil bir sinyali elde etmek ve ilk TL062 den sinyali değerlendirmek mantıklı ayrıca besleme  katına gelince suni gnd yi opampla değilde bir sonraki mesajımdaki besleme katını kullanarak işlemciyide direk sinyali okuyacak şekilde dizayn etmek mantıklı

pro-TR

Karadağ

Benim çektiğim videodaki sinyal dümdüz olmasına rağmen metal ayrımı net gerçekleşiyor. Sinyalin düz olması da aslında yazılım sırasında bir avantaj. Ama reelde düz olması verimli olurmu bilmiyorum. Burada bu konuda tecrübe edilen hangisi ise onu kullanmak lazım. Ben tecrübe etmediğim için sizlerin tecrübesine güvenerek yapacağım işin bu kısmını. Opamplı kısımda benim yaptığım ile senin bahsettiğin aşağı yukarı aynı şey. Gerçi ben kendi yaptığım devrenin son tarafını denemedim daha. Burada önemli olan düzgün bir opamp kullanmak.Tl062 ile sinyali gerektiği kadar yükseltemeyiz. Doyuma girer o opamp. Sanal GND yi MCU beslemesi ile ayını tutmak iyi fikir ama sanal gnd nin böyle(gerilim bölücü mantığında) olmasının bir nedeni de besleme değişimini egale edebilmek. Bu nedenle sanal GND yi LDO ile yapmanın sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Bunu denemek lazım.

Saygılar

pro-TR

karadağ ustam ben IB devreleri ile ilgilenmiyorum zira işlenen sinyal PI sinyali, oluşturulan sinyal klasik sönüm sinyali,ilk verdiğim resimdeki sönüm sinyali bobin balansı ile oluyorsa sinyallerle oynayarakta oluşturulabilmeli diye düşünüyorum. rx sönüm sinyali tx sinyalinin duty değeri içerisinde oluşuyor, ve bu duty sinyali dikkat ettinizse bobinin sürüldüğü anda oluşuyor, kabaca anlatım yaparsam o sönüm eğrisine belirlenen oranda bir voltaj verildiğinde değerli, değersizi yakalamak hiç zor olmasa gerek, ben şimdilik sönüm içerisinde bir noktadan bunu yapabiliyorum. çok noktadan yapmak için büyük devre kurmak gerekir die düşünüyorum ve epeyde eziyetli olur, sana verdiğim son besleme katında da amacım sönüm sinyalini işlemciyle 1-1 işlemek adına düşündüm. aslında 6+6v iki akü ile de olur ama madem 2 akü o zaman 12v olsun aküler ki derinlik daha da fazla olsun zira yüksek voltta derinliğin arttığını superscanda gördüm ben. öyle yada böyle PI de bilinen ezberleri bozmak derdindeyim. bakalım ar-gelerimi karşılaması için 2-3 PI tasarladım hepsi ayrımlı ama ayrımda doğruluk oranı %60 larda kalıyor, ama ayrımda ayırma mesafesi diye bişey yaşamıyorum. herşey zaman ve imkanla alakalı bir durum. ya nasip dedik çıktık yola...

pro-TR

peki karadağ ustam LDO yerine bu işlemci GND si ile deltadaki sinyal (suni) GND lerin eşitleneceği bir besleme katı olarak ne önerirsiniz? bir bakıma LDO lar sağlıklı değil, LM2577 li geri beslemeli bir şekilde kullanmak ise parazit demektir.

asenkron

TE10 -14 cıkıs var onlar mcu ya gitmiyormu .o yüzden 4 kanal dedim.atelye calısması yapan herdaim ilerler .basarı deneyde gizli.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Pro-TR umarım başarılı olursun. Ben bu yönde bir çalışma hiç yapmadım. Sanal GND konusunda, mcu nun analog gnd sini sanal gnd ye bağlarsak sanırım senin istediğini yapmış oluruz.

Asenkron, o bağlantılar mcu ya gitmiyor. lf356 ların + girişine bağlanıyor.

Saygılar

Mehmed Kurusiuleyman

Alıntı yapılan: pro-TR - 02 Ekim 2012, 20:25:09
evet ustam
consantrik başlık ile ilgili elimdeki döküman bu, gavurcası iyi olanlar resimlerdeki değerleri bize bildirebilirmi?
Bunlar pek konsantrik baslik gibi gorunmuyor . Daha dogrusu , bunlar "Omega" gibi adlandirilmistirlar ve oyle de biliniyorlar , saniyorum yalnis adlandiriyorlar ...

Mehmed Kurusiuleyman

Alıntı yapılan: pro-TR - 23 Şubat 2013, 22:36:46
s.a. mehmet ustam 2 aydır ben IB sisteme bakamıyorum, şuan için elimde 2-3 tane PI tasarımı siparişlerim var onları bitirmeye çalışıyorum. IB sistem için dd ve omega başlık denemiştim. bence dd başlık yeterli gelir.
Tabii ki DD baslik IB sistemli detektorlerde sik kullanilandir . Nicin mi ? ... Sarmasi , sifirlamasi daha kolay elde ediliyor , sonuclar da hic fena degildir ! ... Ancak , bu tip basliklarin bazi ufak sorunlari cikiyor ve onlari temizlemeye kalkindiginizda , helbette kiymetli olan ozellikler elden gidiyor ... Mesela` aramada derinlik ... Isler birbiryle bagalidir , beklenen sonuc ` da .

Mehmed Kurusiuleyman

s.a. mehmet ustam 2 aydır ben IB sisteme bakamıyorum, şuan için elimde 2-3 tane PI tasarımı siparişlerim var onları bitirmeye çalışıyorum. IB sistem için dd ve omega başlık denemiştim. bence dd başlık yeterli gelir.
Helbette , her uretici kendi malini reklam ediyor ! Bizim amacimiz incelemek , ve en basit sekilde bir detektor elde etmek ... Dogru dusunmiyorrmuyum ? ! ... Her bir basligin iyi , veya otu taraflari vardir . Universal diye bir seyler yoktur ... Benim anladigima gore , kullanima ve amaclara bagalidir . Yine benim dusunceme gore , her bir seyin sinsirlari vardir ki , onlari asmak mumkun degildi ... Insan tarihi bunu dogrulamistir ki , bizim elimizde fazla secim kalmiyor ...

Karadağ

Alıntı yapılan: Mehmed Kurusiuleyman - 22 Mart 2013, 22:34:17
Helbette , her uretici kendi malini reklam ediyor ! Bizim amacimiz incelemek , ve en basit sekilde bir detektor elde etmek ... Dogru dusunmiyorrmuyum ? ! ... Her bir basligin iyi , veya otu taraflari vardir . Universal diye bir seyler yoktur ... Benim anladigima gore , kullanima ve amaclara bagalidir . Yine benim dusunceme gore , her bir seyin sinsirlari vardir ki , onlari asmak mumkun degildi ... Insan tarihi bunu dogrulamistir ki , bizim elimizde fazla secim kalmiyor ...

Allah nasip ederde tamamalayabilirsem burada hepimiz güzel bir dedektör elde etmiş olacağız. Bakalım becerebilecekmiyim.

Saygılar

Karadağ

Devreyi çok kısıtlı zamanda da olsa bir şekilde çizdim. Eğer tamamlayabilirsem en baştan birisi site için çizer artık.

Saygılar

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious