Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

10.000mf patladı acaba neden?

Başlatan ste_ganos, 13 Eylül 2007, 14:10:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ste_ganos

Devreyi tamamladım. sadece 100R potansiyometresinin yerine birşey takamadım. Bobini adsl 4 tur yaptım ve uçlarını birleştirdim. Devreye 13v verince 10.000mf olan kondansatör 3-5 saniye sonra kabak çiçeği gibi yarıldı. Acaba ne gibi bir hatam var ?
Linkback: 10.000mf patladı acaba neden?

elbombaci

iki itimal var:

Kondansatörü ters taktınız,
Devreye kondansatörün voltajından daha fazla gerilim verdiniz.

ste_ganos

Kondansatör 16v luktu. Sizce bu kondansatörün voltajını artırmalımıyım? Yoksa devreye verilecek en uygun voltaj kaç? Bide bacaklarını yanlış bağlamadım :)

elbombaci

13V ile 10V arasında sorunsuz çalışıyor. Siz 16V'dan fazla vermediyseniz sorun olmaz. Kondansatörü ters de bağlamadıysanız patlama sebebini bilmiyorum malesef...

E_Studio

16 voltluk kondansator bi sorun çıkarmıyor.devreye ters voltaj verseniz diyot koruma yapıyor.en yüksek ihtimal kond. ters bağlanması.

VERON

arkadaşım diğer arkadaşlarında söylediği gibi ters voltaj vermişsin  10.000 kondonsatör doğru takmışsan bile ters akım vermişsin bu yüzden patlamış hatta giriş katındaki yolları bile kaldırmış olabilir çünkü benimde basıma geldi test edlidi onaylandı kendine iyi bak  ;D

daredevil

deltaya enerjiyi ters verdim yanlışlıkla 15 saniye kadar ırf740 çok ısındı kapattım ama iş işten geçti enerjiyi normal verdim ama cihaz çok cırtlak ötüyo hiç susmadan ve hiç algılama olmadan acaba neler yandı yardımcı olurmusunuz...teşekkürler

elbombaci

Devrenizi ters gerilimden koruyan D7 (1N4001) D8 ve D9 (1N4148) diyotlarıdır. Eğer 1N4148'ler sağlam ise elektronik aksamınıza birşey olmamıştır. 1N4001 ve mosfetinizin olduğu bölgeyi açık şemaya bakarak sağlamlıklarını kontrol edin. Kolay gelsin.

daredevil

kontrol ettim diyorların hepsi sağlam ama entegrelerin eksisine artı gelmiş oluyo bu durumda entegreler yanarmı? Diğer malzemeleri kontrol ettim sağlam.Transisitör ler ve mosfet hariç onları kontrol etmedim sizce neyi değiştirmeliyim veya ölçmeliyim teşekkürler..

elbombaci

diyotlar eksi hat üzerinde bu yüzden entegrene eksi ulaşamaz. sadece artının ters gelmesi entegrenin bozulmasına sebep olmaz eksinin de ters gelmesi gerekiyor.

mertu

Alıntı yapılan: elbombaci - 06 Ekim 2007, 16:38:02
Devrenizi ters gerilimden koruyan D7 (1N4001) D8 ve D9 (1N4148) diyotlarıdır. Eğer 1N4148'ler sağlam ise elektronik aksamınıza birşey olmamıştır. 1N4001 ve mosfetinizin olduğu bölgeyi açık şemaya bakarak sağlamlıklarını kontrol edin. Kolay gelsin.
elbombacı kardeş sen 1N4148 sağlamsa elektronik aksamda bişey olmaz demişşin ama benim cihaz sürekli bağırıyo hiç susmuyo bende ilk başta ters bağlamıştım ve 1N4001 diyotu ve 1N4148 diyotları capasitör yanmıştı...değiştirdim ama halen cihaz susmuyor acaba hangi devre elemenları zarar görmüştür diyecem şu kadarını söyliyim bütün entegreleri değiştirdim bütün dirençleri kontrol ettim sadece kondansatörler kaldı kontrol etmediğim hatta baskı devreyi baştan yeniden değiştirdim sorun var diye eski malzemelerle ama tabiki kondansatörleri kontrol etmemiştim yardım edersen sevinirim...seninle ses konusunda bir hayli bilgi alışverişi yapmamıza karşın hala olayı çözemedim inan artık bu cihazı kontrol etmekten kafayı yiyecem...

daredevil

mrb mertu bende ters verdim enerjiyi ukardaki yazılarımı bi okuyup cevap verirsen sevinirim.teşekkürler..

elbombaci

Alıntı yapılan: mertu - 06 Ekim 2007, 22:39:23
elbombacı kardeş sen 1N4148 sağlamsa elektronik aksamda bişey olmaz demişşin ama benim cihaz sürekli bağırıyo hiç susmuyo bende ilk başta ters bağlamıştım ve 1N4001 diyotu ve 1N4148 diyotları capasitör yanmıştı...değiştirdim ama halen cihaz susmuyor acaba hangi devre elemenları zarar görmüştür diyecem şu kadarını söyliyim bütün entegreleri değiştirdim bütün dirençleri kontrol ettim sadece kondansatörler kaldı kontrol etmediğim hatta baskı devreyi baştan yeniden değiştirdim sorun var diye eski malzemelerle ama tabiki kondansatörleri kontrol etmemiştim yardım edersen sevinirim...seninle ses konusunda bir hayli bilgi alışverişi yapmamıza karşın hala olayı çözemedim inan artık bu cihazı kontrol etmekten kafayı yiyecem...

Mantıken düşünecek olursak devrenizde kondansatörleri, diyotları,potansları ve transistörleri kontrol ettiğinizde devreniz çalışacak. Fakat biliyorum ki bu iş ancak bir lise1 öğrencisinin çaresiz yapmak zorunda olabileceği bir yöntem.

D8 ve D9 diyotları devrenizde  -12V üzerinden -E gerilimini üretir. Devrenizde 555 hariçtüm entegrelerin eksi (-) beslemesi -E hattındandır. Dolayısıyla daha önceden diyotlarınızda ve entegrelerinizde bir sorun yok ise ters gerilim verildikten sonra da bir zarar görmeyecektir.Devrenizden -E hattından beslenmeyen tek entegre 555 entegresidir. Devrenizden sürekli ses geldiğine göre de 555 entegresi çalışıyor anlamına gelir.   

Eğer devrenizde ters gerilim vermeden önce bir sorun yoksa D7 (her ihtimale R6, VD3, VD4, T1) elemanlarını kontrol edin. Kolay gelsin.

mertu

T1 hariç dediklerini kontrol ettim sorun yok ama  T1'i nasıl kontrol edeceğim konusunda hiç bir fikrim yok çünkü pratiğim zayıf anlayacağın ;D amacımızda pratiği ilerletmek aslında okulunu okuyoruz daha adamlar elimize bir transistör verip nasıl sağlam değil sağlam öğretmediler hep kendi çabamızla öğreniyoruz. eğitim sistemi böyle işte... bu T1 in nasıl çalışıp çalışmıyacağını anlayabiliriz söylersen sevinirim çünkü bacaklarından hiç bir değer okuyamıyorum şu an enteresan gibi gözüküyo ama bilmiyorum...bu dertten muzdarip olan diğer arkadaşta mosfeti kontrol etmemiş yani diyorum biz galiba mosfetleri yaktık...birde şunu sorayım benimle aynı kaderi paylaşan arkadaşım senin cihaz daha önce çalışıyormuydu? çünkü ben ters bağladıktan sonra baya birşeyi yakmışım 1n4001 diyodu 1n4148 ler ve birde şu 100 uF ın yanındaki BC546 yı nerdeyse hepsini yakacakmısız ızgara olacaktı zor kurtardım...ama benim cihaz baştan beri hiç çalışmadı... ;D

daredevil

meru arkadaş benim cihaz çalışıyodu.mosfeti bide 555 i değştirdim şimdide hiç ses yok devrede. diyotlarda sağlam neyi kontrol ediyim neyi değiştiriyim bana bi akıl ver bekliyorum...

mertu

bu konuda hiç bir bilgim  yok ama orda tl 062 entegresi var 555 in üzerinde ona bak derim çünkü onun sesle ilgisi var entegren bozuk olabilir...peki ses olayını nasıl kestin mosfetle 555 i değiştirince kesildimi???bide ben sana şunu sorayım mosfetin yandığını nasıl anlarız yani multimetreyle bir değer okumamız gerekiyomu bacaklarından...

daredevil

sesi kendisi kesti değiştirmeden bi şeyler daha yandı galiba (062 olabilir) mosfete gelince mutlaka bi değer okunur bende hiç ölçmedim ama transistör gibi olabilir(tahminimce) yeni bi mosfet al  dijital avometreni diyot konumuna al bi ölç eskisiyle yenisini hemde öğrenmiş olursun...

mertu

senin olayda baya enteresan kendi kendine nasıl kesiliyo onuda anlamadım... acaba yollarda damı bir problem var diyecem zaten sen bakmışşındır onlara...mosfet olayına gelince abi hiç mi bir değer okunmaz bacaklardan daha önce mosfet okumadığımdan sormuştum ama yarın yenisini alacaz artık o zaman anlarız...

daredevil

walla bana hiçde enteresan gelmedi sürekli öten bozuk bi devreye enerji verip ayar yaparak susturmaya çalışırsan başka malzemelerde yanabilir seste kesilebilir.sen 100uf nin yanındaki bc546 yandı demiştin hangi transistör T kaç yani??ben ters verince yandı dediğin diğer malzemelerin hepsini kontrol ettim sağlam.. bide transistörü(leri) kontrol ediyim..

çavuş

o kondansatör 10.000mF değilde 10.000uF olmayacakmıydı

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious