Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Gary's Pulse-2 ve dedector x2 kısmen basit ama işe yararmı?

Başlatan crazyowl, 27 Ekim 2011, 23:14:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

crazyowl

Arkadaşlar google da hobi amaçlı bir metal dedektör ararken önce şu nu http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal-2/Metal-2.htm buldum burdan pulse kelimesini araştırınca Pı nin filan ne odlugunu o bilgilerle delta pulse delta pulse dende forumunuza ulaştım..

Ben teknik eğitim Bilgisayar öğretmenliği mezunuyum fakat devreler üzerinde teorikten öteye çok fazla gitmeyen derslerden dolayı Projeden ve forumdaki konuşmalardan çok çok şey anlayamadım:)

Şimdi birincisi yukardaki gönderdiğim linkteki uygulamayı inceleyebilrimisniz ben o siteyi ve geri dönüşlerini okudum küçük ve büyük şeyler bulmuşlar, sanki maliyeti daha az gibi geldi tabi forumda okuduklarıma göre delta pulse 100 lira civarında bir maliyeti varmış , yarın gidip elektronik malzemesi satan bir yerden fiyat hesaplaması yaptıracam...

Sizce yeni başlayan biri olarak yukardaki linktekinimi yoksa delta pulseyimi yapayım , aslında bir de şu var bu çok çok daha basit burda yapımı  burdada ikinci versiyonu ve çalışması 1. versiyonun çalışma vidyosunu da görmüştüm topraktan mermi jarjor filan bulmuş ..

Proje seçimi konusunda bana yardımcı olabilriseniz sevinirim, Teşekkürler..

Linkback: Gary's Pulse-2 ve dedector x2 kısmen basit ama işe yararmı?

crazyowl

Daha kısa şekilde yardımınızı istiyeyim:) Yeni başlayan biri için Proje tavsiyesi:)

Teşekkürler iyi çalışmalar...

pro-TR

Alıntı yapılan: crazyowl - 28 Ekim 2011, 12:13:22
Daha kısa şekilde yardımınızı istiyeyim:) Yeni başlayan biri için Proje tavsiyesi:)

Teşekkürler iyi çalışmalar...

s.a.
şimdi ustam yapmak istediğiniz dedektörü ne maksatlı yapmak istiyorsunuz? elektronik hobyy maksatlı ise ilk videodaki chamelecin devresini yapabilirisiniz. ama devre metali algılar muhakkak ama devreden bişey beklemeyin.
amacınız hem hobyy hem metal dedektörünü kullanma maksatlı ise yani yaptığınız devreyi de kullanayım diyorsanız? bu soru beraberinde bir çok soru getirir.
şöyle ki
metal dedektörlerinin yeterli performansı yoktur yani yapımcılar henüz teknolojinin gereği kadarını yapamadılar, sonuç olarakta kullanım kısıtlılığı getiriyor. anlatmak istediğim, kullanacağınız metal dedektörü ayrım olsun istersen derindeki metalleri algılatamazsın. olsun derseniz VLF tarzı bir cihaz yapmanızı öneririm. yok yüzeyde bişey kalmadı BİRAZ derindekileri algılasın derseniz o zamanda ayrımdan vazgeçip PI sistem bir dedektör yapmanız gerekir.
VLF yapmak isterseniz; TGSL, IGSL gibi metal dedektörü yapabilirsiniz
PI sistem yapmak isterseniz delta pulse yapabilirsiniz.
yapacağınız bir dedektör eğer elinizde hiç bir kompenent yoksa 100 tl gibi bir rakama çıkar, yok ben amatörce lehimler yapıyorum elimde muhtelif direnç, cond. gibi genel kompenentler var derseniz 30-40 tl ye mal edersiniz.
umarım açıklamalarım sizi tatmin etmiştir.
şundan çekinmeyin burada konu elektronik ve özellikle dedektörse muhakkak bir cevap yazan çıkar, bazen geç cevap olur ama idare edin, zira burada herkes amatör ruhlu elektronik meraklısıdır ve devam eden bir hayatımız var ;)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

crazyowl

öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim :) yanıt verilmesini heycanla beklediğim ve karmaşık konuştuğumu düşündüğüm için ikinci soruyu sordum..:)

Ben hobi amaçlıdan kastım dedektörü hobi aaçlı kullanmak hoş herkez onun için yapıyordur zaten:))
Benim üniden kalma takım taklavat var fakat devre elamanlarım yok (tu) bu gün gidip pulse 2 nin devre elamanlarını aldım yaklaşık 40 liraya maal oldu pil hoparlör hariç sanki biraz kazıklandım:P bir dükkandan baya bir malzeme aldım sonra eksikleri iki üç dükkan gezrek tamamladım son gittiğim dükkanda l357 yi sorunca dedektörmü yapıyorsun dedi:) biraz muhabbet ettik abi delta pulse dedektör değil yaa diyince dünya başıma yıkıldı okadar para verdiğinemi yanayım 2,5 saat dükkanda devre elamanlarını toplamalrını beklemememi...hoş  ne yaptıgımıda ben söylemedim onuda kendisi dedi .biraz muhabbet ettik, abimiz orjinal cihazları kopyalıyormuş sen bunu yap yanıma gel sana güzel dedektör şemaları vereyim dedi, bir cihaz gösterdi orda vlf ve pi kadar derini arıyor steryo filan dedi:) kendisi jeologlar için 1000m2 lik alanı 3 boyutlu gosteren aletler yapıyormuş , hazine amaçlı kullanılmaz mezar filan bulursun onla en fazla dedi ... ben elimdeki malzemelerle delta pulsemi yapmaya çalışacam. Daha sonra gidip bir kapısını çalırım davet edildik icap etmek gerekir:)) sağolsun  baya deteylı bilgi verdi ama ben okadar detaylı bilgiyi yorumlayamadım,özetle anladığım bu delta pulse için en kaliteli gerçek ölçülere özellikle 100 nano yada piko için 100 tane alıp içlerinden tam 100 ü gösteren kondansttarü kullanmak gerek dedi, dirençlerde emir değilmişde başka bir şey dedi ... Benimde toparladığım bi,lgiler bunlar :)) Bir soru daha normal 1,5 voltluk pillerden 8 taneyle çalıştırsam nasıl olur bu aleti:))

crazyowl

Bu arada o göstedi dediğim dedktörün başlıgının içindede devre varmış , makineyi kopyalamış başlık zor olanı dedi

pro-TR

s.a.
şimdi ustam söylediklerinden anladığım kadarıyla delta pulse yapmaya karar verdin değil mi? 40 tl tuttuysa herşey dahil dediğim gibi 0 dan başlayan için normal. ama aldığın dirençler 3-5 er adetse evet kazık yemişsiniz zira biz direnç aldığımızda bir değerden 100 adet alıyoruz 100 adedi 1,5 tl bile tutmuyor, 10 cond. ü 1 tl ye alıyoruz (nF değeirndekileri), tranzistorlerin 10 tanesi 1,5 tl bile tutmuyor, sonuçta adetsiz alımlarda fiyatlar normal.
aldığın LF357 ye dikkat et patates olmasın, keşke LF356 alsaydın zira genellikle patates çıkıyor ne hikmetse..
satıcı arkadaşa gelince delta üzerindeki yorumlarına bakılırsa deltayı hakkıyla kullanamamış sanırım, gerçi bende kullanamadım, taşa toprağa çok ötüyor ve çözümü yok, ancaak delta pulse piyasada satılan 10,000 tl lik pı sistemlerle boy ölçüştürecek derinliklere rahatlıkla inmektedir. tabi yapabilene ve kullanabilene...
o satıcı arkadaşınız daha çok emfad tarzı cihazlardan kabaca GPR dediğimiz toprakaltı görüntüleme cihazlarına ilgili sanırım.
son olarak diyeceğim şu ki bu işlerde hayalperest ve yalancı çoktur. senden şuna dikkat etmeni isterim, bilime güven ve onu kendine düstur al, kimse kandıramaz. benim söyleyeceklerim ve tecrübelerim bunlar, yanlış sözüm var ise sözümün arkasındayımdır.

crazyowl

::) Sağol ustam işte tekte k alınca tutturabildiklerine galiba l357 yi kendi kullandığı malzemelerinden verdi hatta biri orjinal phlips miş bunn hızı daha iyi dedi,
Tabi ben bunda acemi bile değilim daha duydugum öğrendiğim bilgileri paylaşmak istedim, doğru yanlışlar elenerek bulunuyor sonuçta:)
Pro ustam sizede teşekkür ederim yardımlarınızdan ve paylaştığınız bilgilerden dolay, hoş şimdi sadece size teşekkür etmek olmaz Tüm teknoloji ekibie teşekkür ederim .. Bir saat sonra çalışmalara başlıyorum biten projeyi sizle paylaşırım:))

pro-TR

ustam çalışmalarınızın sonucunu merakla bekliyoruz, başarmak veya başaramamak önemli, devrenin kaabiliyeti bizle alakalı değil, zira sınırları biz belirlemiyoruz.
ve define cihazlarına gelince efsaneleri yaratan insanlardır ve efsanelerin büyüklüğü kişilerin tekrarına bağlı, yani bir söz vardır "şeyh uçmaz, mürid ucurur" yani belli bir kapasitesi vardır efsanenin ama çok konuşulur çok sevilir efsaneye döner, yapmaya çalıştığın devrede aslında bir efsane devre, yapım yılı 1970 li yıllar zira bunun aynısına xr-71 derler herşeyi aynı versiyon farkı var ve devrenin çalışma frekansı yüksek ve manuel-outo tune seceneği var delta pulseden farkları bunlar ama bizler sürekli içerisinde olduğumuz için efsane gelmiyor bize...
yoksa inan çanakkalede düzeneği bozulan topla koca gemiyi tek atışta batıran seyid onbaşıyı hatırlayamadığımızdan efsaneleri bilmiyoruz. ki o mehmetcik sayesinde çanakkale geçilemedi, detaylı araştıranlar bilirler. saygı ile anıyorum onu....

crazyowl

Peridrol  ile tuz rhu karışımı biraz keskin oldu nedense 1 e 2 oranda kullandım yollarda çok eksik var atlama yapayım dedim başa çıkılacak gibi değil bu ikisinden hangisi seyrekleştriyor ? yarn büyük olasılıkla kapalı olur dükkanlar pazartesiye kaldı gibi..birde bunu net çıkarmanın yolu nedir biz şeffaf kağıda fotokopisini çektirip ütüledik ?

Bende Seyyid On başımıza dualarımı ve minnetlerimi tekrar snuyorum, Savaşın kaderini değiştiği efsaneden ziyede bir gerçek..

pro-TR

Alıntı yapılan: crazyowl - 29 Ekim 2011, 21:02:53
Peridrol  ile tuz rhu karışımı biraz keskin oldu nedense 1 e 2 oranda kullandım yollarda çok eksik var atlama yapayım dedim başa çıkılacak gibi değil bu ikisinden hangisi seyrekleştriyor ? yarn büyük olasılıkla kapalı olur dükkanlar pazartesiye kaldı gibi..birde bunu net çıkarmanın yolu nedir biz şeffaf kağıda fotokopisini çektirip ütüledik ?

Bende Seyyid On başımıza dualarımı ve minnetlerimi tekrar snuyorum, Savaşın kaderini değiştiği efsaneden ziyede bir gerçek..

USTAM

perhidrol, tuz ruhu karışımınız orantısız olmuş, ben genellikle 4/1 tekniğini uygularım, yani
4 birim tuzruhuna, 1 birim perhidrol kullanırım buna ilave olarakta 2 birim su koyarım ki çok hızlı bir reaksiyon olmasın. ekleyeceğin su mümkünse ılık olsun. ve tuz ruhunu temizlikçilerde satılan markasız olmasın, imkanın varsa belli markası olan tuzruhu kullan.

kağıdı bakır plakate çıkarmanın püf noktası yazıcıdır. kartuşlu yazıcılardan alınan çıktılar pek sağlıklı olmuyor ben genellikle tonerli yazıcı kullanırım. kullandığım yazıcı samsung ML-1660 serisi gayet memnunum. ayrıca kullanılan kağıtta önemlidir. ben kırtasiyelerde satılan A4 ebatlı kuşe kağıdı kullanırım, eğer kuşe kağıdı yoksa beyaz elişi kağıdı ile de güzel çıkıyor, elişi kağıdının kötü tarafı ütüleme işi bittikten sonra pcb den kağıdı kaldırmak biraz zor, kuşe kağıdında ise ütüledikten sonra pcb yi suya atıyorum 5 dk sonra hafif ovalayınca kağıt kalkıyor, hatasız çıkıyor. eritmeden önce de elimde edyy kalemi ile yollardan şüphelendiğim yerleri tekrar gecerim. bu benim tecrübelerim umarım işinize yarar.

kenanserhat

sevgili arkadaşım anladığım kadarı ile siz yaptığınız cihaz ile aramalara çıkmak niyetindesinizki bu genelde tüm arkadaşların ruhunda var :D fakat okulda kitaplarda kalan bilgiler ile işiniz bayağı zor görünüyor ben dahi çekirdekten yetişme elektronikçiyim fakat ara vereli uzun bir zaman olduğundan veya teknolojiyi tam takip edemediğimizden dolayı oldukça zorlanıyorum bu sitede aklınıza gelen tüm soruları sora bilirsiniz mutlaka cvp gelir benim size tavsiyem ilk önce hangi sistem üzerine çalışacağınızı belirlyin pi mi vlf mi seçimden sonra en basit olan devreden başlayın en azından cihazın çalışma antığını kavramış olursunuz deltaya gelince gerçekten güzel bir cihaz fakat bence delta yapaya başlamak için erken dediği gibi ilk olarak basit devrelerden başlayın yok ben arama yapak istiyorum diyor iseniz sitede birçok arkadaşımızın yapmış olduğu hali hazırda olan cihazlar var hatta fiyatları bazen malzeme parasını bile karşılamaz birde onlara göz atın isterseniz size şimdiden kolay gelsin

crazyowl

8) Tekrar merhaba yardımlarınız ve önerilerinizden dolayı teşekkürler yaklaşık 4 gündür  engin elektronik bilgimle pardon engin değil ingin:)) delta pulse 2 ve yukarda ilk mesajdai 1.. vidyodaki  dedektöreleri yapmaya çalışıyorum .. 1. vidyodaki devre bitti bobinleride söylediği şekilde yaptım ama hiç bir ses alamadım:S  resimeri paylaşacam

Delta pulseyide şimdi toparıyorum ortalık dagınık düzenleyince devrenin fotograflarını çekip ekliyecem , dirençerden epey eksik vermiş... Birde arkadaşlar 1n4001 yerine 13 tane :)) 1n4007 vermiş yerini tutamı fark edermi? yarın gidince 1n4001 de ısrar edimmi:)
bir soru daha :) bu dikdörtgen şeklinde bişeyler var mavi sarı turuncu sanırsam kondanstatör ama değerlerini ve yönlerini okuyamıyorum mesela sarı oolanbirinn teepsinde 4n7J 400 yazıyor birinde01-05 yan yüz tepede 15nK100 yazıyor turuncu seramik olanda 01 J 250 MKT yazyor,mavide de 4n7 JS 250V DC  yazıyr renkleriyle birlikte söyledim belki anlamı vardır iki bacaklı bir alet bunlar :)) Teşekkürler .. basit olan devre çalışaamdı umuyorum delta pulse çalışır:)) bir tavsiyeniz varmı çalıştırmadan önce ? unu şunu kontrol et şeklinde?

pro-TR

Alıntı yapılan: crazyowl - 03 Kasım 2011, 00:46:29
8) Tekrar merhaba yardımlarınız ve önerilerinizden dolayı teşekkürler yaklaşık 4 gündür  engin elektronik bilgimle pardon engin değil ingin:)) delta pulse 2 ve yukarda ilk mesajdai 1.. vidyodaki  dedektöreleri yapmaya çalışıyorum .. 1. vidyodaki devre bitti bobinleride söylediği şekilde yaptım ama hiç bir ses alamadım:S  resimeri paylaşacam

Delta pulseyide şimdi toparıyorum ortalık dagınık düzenleyince devrenin fotograflarını çekip ekliyecem , dirençerden epey eksik vermiş... Birde arkadaşlar 1n4001 yerine 13 tane :)) 1n4007 vermiş yerini tutamı fark edermi? yarın gidince 1n4001 de ısrar edimmi:)
bir soru daha :) bu dikdörtgen şeklinde bişeyler var mavi sarı turuncu sanırsam kondanstatör ama değerlerini ve yönlerini okuyamıyorum mesela sarı oolanbirinn teepsinde 4n7J 400 yazıyor birinde01-05 yan yüz tepede 15nK100 yazıyor turuncu seramik olanda 01 J 250 MKT yazyor,mavide de 4n7 JS 250V DC  yazıyr renkleriyle birlikte söyledim belki anlamı vardır iki bacaklı bir alet bunlar :)) Teşekkürler .. basit olan devre çalışaamdı umuyorum
delta pulse çalışır:)) bir tavsiyeniz varmı çalıştırmadan önce ? unu şunu kontrol et şeklinde?

a.s. crazyowl
öncelikle adınıza üzüldüm, ancak bir devreyi oluşturduktan sonra ortaya çıkan ilk olumsuzlukta vazgeçmek veya pes etmek amatör ruha yakışmayan bir davranıştır (bunu sizin şahsınıza söylemiyorum,sadece öyle olduğuna inanıyorum). Herneyse...
1n4001 yerine 1n4007 vermesinde sakınca yok zira aralarında voltaj farkı var sanıyorum, her ikiside kullanılabilir. ki eğer delta pulse de kullancaksanız 1n4001-1n4007 her ikisini de kullanabilirsiniz. hatta boş bile bırakabilirsiniz, zira onun işlevi sigorta yani devre ye verilecek ters gerilimde üzerinde ki kompenentleri koruma maksatlı eklenmiştir.
dikdörtgen cond. lere gelince onlardan alıp kullanmanız yerinde olmuş zira polyester cond. elinizde ki ve %5 toleranslı yani gayet güzel. üzerinde yazan 4n7J400 demek, 4.7nF cond. olup (J toleransını ifade ediyor ama şuan değerini hatırlamıyorum) 400v luk olduğunu ifade etmektedir.
15nK100 de aynı şekilde 15nF değerinde 100v luk, 01j250 ise yanılmıyorsam 100nF değerinde 250vluk, şimdi hatırladım bununla ilgili bir programda vardı, yani direnç renk kodları, kond. rakam ve harf kodları ile ilgili, programın adını hatırlamıyorum ama türkçe yazılmış açılışta türk bayrağı olan bir programdı, olmasa akşama evde ki pc den eklerim buraya..

crazyowl

@pro-TR  taşakkürler ustam.. vazgeçmedim fakat bayram dolayısıyla haft sonu köye gidince bir bizim bahçeyi dolaşim  istiyorum:))  8) o yüzden 1. vidyodakinin fake olma ihtimalini düşündüm delta puse geri dndüm birde evde multimetre yok analog var fakat deger vermiyor düzgünyada ben okuyamıyorum :) amatör ruh hakkında söylediklerinizin hepsine kelimesi kelimesine katılıyorum :) kodanstorleri karışık vermiş 104 ler mercimek birde şu kapasitörmü yuvarlak olanlar 2 tane 10 u var listede ayrı ayrı banada birni 25 v birni 400 v vermiş biri büyük biri küçük ama ikside 10u bunlar arasında ffark varmı yerleri için. Ustam kusra bakma belki çok basit sorular Google amcayı severim :) ama soruyu nasıl soraagımıbilmiyorum ona. ::)

pro-TR

söylediğiniz cond. ler kutuplu yani elektrolik cond. 25v iyi ama 400v olanı pcb ye nasıl yerleştirirsiniz bilmiyorum. yoksa sorun olmaz

crazyowl

ustam bu şekilde condanstatörler birbirne değiyor yukardaki iki kahverengiden alttaki 10u  küçüm mavide 10 u 25 v

pro-TR

s.a. kartınız güzelmiş CEM baskı orta seviye ama güzel bir kart. bu kartla çalıştırmanız lazım. cond. değsin birbirine sorun değil. lehimlerken kısayol veya kopukluk oluşmasın yeter.
devreyi dizip biritdikten sonra bobini takmadan ve o iki cond. hemen sağındaki TL062 takılı iken devreye enerji verin. ve sonra voltajları kontrol edin. voltaj kontrollerinden emin olmadan başlığıda enetegreleride sakın takmayın. alttaki ledlerin enerji verildiğinde ve kesildiğinde yanma şeklini takip edin.
ledlerin yanması ise dışa bakan led enerji verdiğinizde sürekli yanmalı, içteki led ise sönük olmalı, ta ki enerjiyi kestiğinizde bi anlık yanıp sönmesi lazım.

pro-TR

bu arada resimde ki LF357 sanki bana biraz patates gibi geliyor. zira bende bir yerde böyle beyaz bantlı net yazılı 10 tane 357 almıştım. sabah kahvaltı da kızarttım ama çocuklar yemediği için çöpe attım  ;D  ;D  ;D

pro-TR

edit.
bu arada kart diziminde sıralama hatası yapmışsınız, şu şekilde dizim yapmanız pratik olurdu.
1. atlama (jumper) tellerinin montajı
2. direnç ve diotlar
3.entegre soketleri
4.kutupsuz kondansatörler
5.tranzistorler
6. soketler
7.kutuplu cond.
8.mosfet ve potlar

yani inceden kalına doğru. tabi elinizde her malzeme yoksa buldukça yaparsanız bu şekilde olur. eleştiri değil sakın yanlış anlamayın. bizde böyle başlamıştık   ;)

crazyowl

ustam PR1 yerine gelecek malzmee listesinde 200k yazan nedir dirençmi? forudaki paylaşılan bir fotografta orda kondanstatör var şimdii liste çıkarıyorum eksikleri alacamda.
bu arada bilmiyorum yardımcı olurmu bir png yaptım  katmanlarda hangi elamnı arıyorsak görünür yapınca onların yerini gösteriyor örnegin tüm 10k lık dirençler yerleşim yerleri bitince ekliyimmi acaba  işine yararmı başkalarının

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious