Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

xr-71 hakkında

Başlatan tivos, 17 Ekim 2011, 10:17:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tivos

Merhaba ustalar
Hafta sonu elimde hazır xr-71 pcb vardı.Elimdeki malzemelerle toparladım . fakat enerji verdiğimde makinada hiçbir tepki yok ve IRF 840 ısınıyor.Başlık 4.9 ohm geliyor.makinayı kapatırken tık sesi geliyor .bir türlü işin içinden çıkamadım.bu konuda tecrübesi olan ustalar yardım ederse sevinirim.kolay gelsin...
Linkback: xr-71 hakkında

pro-TR

Alıntı yapılan: tivos - 17 Ekim 2011, 10:17:15
Merhaba ustalar
Hafta sonu elimde hazır xr-71 pcb vardı.Elimdeki malzemelerle toparladım . fakat enerji verdiğimde makinada hiçbir tepki yok ve IRF 840 ısınıyor.Başlık 4.9 ohm geliyor.makinayı kapatırken tık sesi geliyor .bir türlü işin içinden çıkamadım.bu konuda tecrübesi olan ustalar yardım ederse sevinirim.kolay gelsin...

s.a.

ustam devrenide büyük ihtimal osilatör katınız çalışmıyor, yani 556 çalışmadığı için frekans çıkmıyor ve dolayısıyla mosfet sürekli iletimde kaldığından ısınıyor ve devamında yanar. öncelikle devrede ki beslemeleri kontrol etmelisiniz. mesela 556 nın 7. pin ile 14. pin arası voltaj ölçümü alın, entegre takılı iken ve sökülü iken....
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

tivos

Teşekkürler ustam akşama ölçümleri yapıp bilgi veririm.olmazsa rahatsız ederim.ilginiz için teşekkürler...

tivos

ustam dediğiniz kontrolleri yaptıp.Elimde 2 adet 556 var.Fakat ikiside aynı zamanda aynı yerden alındı.ikisindede aynı sonuçlara ulaştım.556 takılıyken 7-14. bacaklar arasındaki voltaj 4.60V dan başlıyor ve 0V kadar iniyor.tabi ırf de 52 dereceye ulaşıyor.makinayı kapatırken tek tık sesi duyuyorum.556 yı çıkardığımda 9.18V dan başlıyor voltaj ve düşüyor.ne kadara düştüğüne bakamadım çünkü ısı 52 C yi geçti.kapanırken çift tık sesi geliyor.

Birde aklıma takılan birşey oldu ustam devre açıkken 357 takılı durumdada çıkarılmış durumdada bacaklarından her.gi bir voltaj alamadım.357 yi değiştirdim ama birşey değişmedi.anlıyacağınız kafam çorba oldu.bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim ustam .Kolay gelsin...

Karadağ

Bu sorun benimde başıma sıklıkla geliyor. Elinizde osiloskop varsa işiniz daha kolay entegrenin 5. pini ile 7. pininde pulse görebiliyormusunuz buna bakmanız gerekli. Öte yönden pro-TR nin söylediği beslemeleri kontrol ederken bobinin takılı olmaması gerekli. Sanırım bobin takılı iken deneme yaptınız. Daha dün akşam başıma geldi alakasız gibi görünebilir ama güç potansiyometresi bozuk çıktı. LF357 ye gelince, eğer giriş yada çıkışından sinyal alamıyorsanız bu şu an için normal çünkü osilatör çalışmıyor.

Saygılar.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

s.a.
ustam şimdi XR-71 için söyelenecek arızalar ve dikkat etmen gerekenler şunlardır,
1. bobini takmadan voltajları ölçün, voltajları ölçerken tüm entegreleri sökün 1 tane TL062 kalmalı o da suni şaseyi oluşturan TL062 o takılı kalmalı, entegre beslemelerinde (555 hariç) bataryanın 12v olduğunu düşünürsek, 10,5v civarında bir voltaj okumalısınız. okuyamıyorsanız bu voltajı beslemenizde hata var demektir. ilk önce bataryanızı kontrol edin. yeterli enerjiyi sağlatıyormu? daha sonra -v hattında seri iki adet 1n4148 vardır onları kontrol et sağlammı? sonra entegreleri teker teker takarak her taktığınız entegre sonunda voltaj ölçümü yapın hala 10,5v mu? değilsevoltajı bozan entegrede sorun var demektir. ta ki bütün entegreleri taktınız v değişmedi yani 10,5v civarı ozaman
2. osilaskopunuz varsa onunla 556 nın 5 ve 9 pinlerinde kare dalga sinyal varmı? diyelim elinizde osilaskop yok telaş etmeyin o zaman elinize bir hoparlör alın, küçük bişey devrenizde kullandığınız türden, hoparlöre 2 kablo ile çıkışları uzatın bir ucunu -v yazan yere diğer ucunu 5 ve 9 nolu pine dokundrun bir vızırtı geliyor mu? geliyorsa başlığınızı takın, tüplü bir tv ye yaklaştırın tv çalışır vaziyette yatay çizgiler varsa mosfet çalışıyor, eğer çalıştığı halde ısınıyorsa bobininizi kontrol edin bobin direnci çok mu düşük? bobin direnci düşük değilse (3R civarı olmalı) mosfetinizi değiştirin yanmışta olabilir.
3. diyelim ki 556 da çıkış yok, power potu yanık olabilir, direnç, cond. değerleri hatalı olabilir yada 556 yanık olabilir
4. ayrıca devre kartı kendi baskınız ise yollara dikkat edin zira bizim gibi amatörler 0 hata ile pcb basamıyor yani ben basamıyorum sizi bilmem.
söylenenlerden sonra durumu bize bildirin ve oluşan hataları net söyleyin ki bizde elimizden geldiği kadar yardımcı olalım. ayrıca biz devreyi görmüyoruz ezbere bişeyler diyoruz. söylediklerimizde hata var ise sebebi bundandır.

tivos

Sağolun ustalar ben başlık takılı iken ölçümlerimi yaptım.Pro-Tr ustanın dediği bütün ölçümleri yapıp bildiririm.ama ne yazıkki osiloskop um yok.ama elimden geleni yapıp haber vericem .ilginiz için tekekürler.Kolay gelsin...

tivos

Merhaba Pro-Tr usta
Sizin istediğiniz bütün işlemleri yaptım.sonuçları size yazayım.ilk olarak kartı dışarıdan satın aldım çift yüzlü hazır pcb yani.Entegrelerin giriş voltajlarını ölçtüm.giriş voltajları 11.75 volt okunuyor.Sadece TL072 giriş voltajı 0.50V.Enetegreyi değiştirdim . Fakat voltaj aynı .556 nın 5 ve 9. bacaklarında ses var.sanırım entegre sağlam.Bobin omajın 4.6 ohm.

Birde sormak istediği birşey var birincisi ben sigorta noktalarını kısa devre yaptım bu bir problem oluyor mu.İkincisi bu kart üzerinde hiç atlama var mı.ben sadece bir adet kısadevre jumper ı var.onu kısa devre ettim.

pro-TR

bahsettiğiniz kart bundanmıdır yani çift yüzlüsü,

pro-TR

ustam atlama olacak kısmı belirttim en sağda anahtarın olduğu kısım bu kısım auto-manuel anahtarıdır. başka atlama olmaması lazım kartta,
ayrıca ortada yuvarlak içine aldığım TL062 suni şasenin üretildiği noktadır bu nokta 1-2 pinleri bitişiktir. ve o noktadan batarya +v ve -v undan voltaj ölçümü aldığınız zaman bataryanın yarısını görmelisiniz yani 11,75v ise bataryanız 5,8v civarı 6v civarı değer okumalısınız her iki batarya kutubunda da, ayrıca başlık omajı biraz fazla ama o kadar sorun yaratacağını sanmıyorum. biraz mosfet ısınır bu halde ama çokta sorun yaratmaması lazım. mosfeti doğru taktınız mı (beni yanlış anlamayın dalgınlık olabilir) mosfetin arka yüzü yani metal sırtı resme göre yukarıya bakmalı, yada mosfetiniz de yanmış olabilir. ayrıca kırpıcı diotlarınızı kontrol edin arızalı olabilir mi? (resimde 85 rakamlarının yanında ki diotlar)
sigortayı kısa devre etmenizde fazla bir sorun olacağını sanmıyorum.

tivos

Pro-tr ustam dediğiniz gibi kısa devre ettiğim yer doğru.Irf nin yönüde doğru hatta soğutucuda taktım.062 nin bacaklarını kontrol edip ölçüm yapacağım ve sonucu size bildireceğim.ama inanın çıldırttı.hiç bu kadar uğraşmamıştım.Kolay gelsin...

tivos

pro-TR usta e-mail adresinize mesaj attım .Gördünüz mü.Cevabınızı bekliyorum.Kolay gelsin.

tivos

Merhaba Pro-Tr usta
Aklıma gelen birşeyi daha size sormak istedim.pcb üzerinde jumper atacağımız yerin hemen üzerinde tantal bir kondansatör var.ben bunu kutup uçlarını soldan sağa +/- olacak şekilde bağladım. birde bat 49 zener diyot piyasada bulamadığımdan yerine 1n4148 kullandım.acaba yanlışlık buralardamı ustam.saygılar...

pro-TR

bat49 (shotki diot) yerine 4148 takmanın bir sakıncası yok ancak cond. yönü olarak sanki ters bağlanmış gibi şemaya göre ve oradaki o cond. kritik bir cond. dür tantal olup olmaması önemli değil, tabi olsa daha iyi olurdu ama olmasada kutuplu 10uF lık bir cond. olması gerekmektedir. ve - yönü 4k7 ile suni şaseye bağlanmalı, yerleşimde sanki siz ters bağlamışsınız gibi geliyor.aslında yerleşim planında (bunda değil) açıkca belli olması lazım başka yerleşim şeması yokmu ordan kontrol etseniz. zira ters gibi...

tivos

ustama doğru diyorsunuz ters bağlamışım .düzelttim ısınma problemi kalmadı.ırf 55 C ye kadar çıkıyordu.şimdi 32-33c de kalıyor .fakat tüplü tv ye başlığı yaklaştırdığımda hiç parazit alamıyorum.sizce bunun nedeni ne olabilir.sayenizde yavaş yavaş problemi çözücem sanırım.

pro-TR

Alıntı yapılan: tivos - 27 Ekim 2011, 10:08:24
ustama doğru diyorsunuz ters bağlamışım .düzelttim ısınma problemi kalmadı.ırf 55 C ye kadar çıkıyordu.şimdi 32-33c de kalıyor .fakat tüplü tv ye başlığı yaklaştırdığımda hiç parazit alamıyorum.sizce bunun nedeni ne olabilir.sayenizde yavaş yavaş problemi çözücem sanırım.

LM556 entegreniz frekans üretmiyor olabilir. bir harici hoparlöe bulup, devrenizde kullandığınız tiptekinden, hoparlöre iki kablo bağlayın.bir ucunu -V kısma değdirin diğer ucunu 5. ve 9. pinlere sıra ile dokundurun bir vızırtı geliyormu? geliyorsa 556 sağlam mosfet yanık olabilir. mosfeti değiştirin.
eğer 556 daki o noktalardan bir ses çıkışı yoksa, 556 yanık olabilir yada besleme noktalarına bakın yeterli voltaj geliyormu? yani 7 ve 14. pinleri kontrol edin 10,5v civarı bir voltaj varmı? güç potunu kontrol edin sağlammı? beslemenin -v kısmında seri 4148 leri kontrol edin, muhakkak arıza bir yerde çıkacaktır.

tivos

sağolun ustam kontrol edip buraya yazıcam.ilginiz için teşekkürler....

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious