Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Toprağın iletkenliği yerine yalıtkanlığını kullanmak

Başlatan Karadağ, 04 Ekim 2011, 16:29:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Uğraştığımız dedektörler toprağın iletkenliğini kullanıyor. Geçen gün toprağın yalıtkanlığı kullanılarak yapılan bir dedektör inceledim. Ürün metal dedektörü değil plastik katman v.b. ayırabiliyor. Zaten tasarımı da dedektör firması tarafından yapılmamış. Bir arama kurtarma cihazı. Göçükte canlı bulmak için kullanılıyormuş. Tasarlayan mühendis ile tanıştım kullandığı anten mantığını müsait olduğu bir ara bana da anlatacak. Öğrenince buradan yazarım. Butür ürünler hakkında ve bu sistemler hakkında sizin bilginiz varmı?

Saygılarımla
Linkback: Toprağın iletkenliği yerine yalıtkanlığını kullanmak
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

BigBang

Üstadım toprağın iletkenliğini elektromanyetik dalgalarla ölçmek için 3-4 farklı  yöntem kullanılıyor . Tabi bunların ölçüm aralıkları (yalıtkanlık olarak ) DC Resistivity cihazları kadar geniş değil ve anten konfigürasyonlarına göre de bazı kısıtları var.

Arama-kurtarma cihazları hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim. Ancak madenlerden yeryüzü ile iletişimde veya yer belirleme ile ilgili birkaç devre ile ilgilenmişliğim var . Bahsettiğiniz yöntemi , cihazı ve frekans aralığını ben de çok merak ediyorum . İlgisi olanlar için güzel bir konu olacağını düşünüyorum . Kolay gelsin ...

Karadağ

Teşekkür ederim BigBang,

Bu konu hakkında yeterli bilgi edinebilir ve birde ürün ortaya çıkartabilirsek dedektör camiası için güzel bir soluk olabilir.

Saygılarımla

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

pro-TR

takipteyim, heran balıklama atlayabilirim (bu arada yüzme bilmiyorum, başınıza bela olurum  ;D)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

Karadağ

Açıkcası bende bu konuda daha yüzme bilmiyorum :) Beraberce dalabiliriz. Ama gerçekten çok yetenekli cihaz yapmışlar. Plastik, katman, taş şeklinde ayırılabiliniyor.

asel38

HA HA PRO TR ONUN İCİNMİ SUYUN DİBİNDESİN
ALLAH SENİDE GÜLDÜRSÜN

pro-TR

Alıntı yapılan: asel38 - 04 Ekim 2011, 22:35:07
HA HA PRO TR ONUN İCİNMİ SUYUN DİBİNDESİN
ALLAH SENİDE GÜLDÜRSÜN
korkularımı yenerim belki  ;D
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

spectrum05

BigBang

Bu cihazlardan olduğunu sanmıyorum . Çünkü kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek cihazlar değil bunlar. Ama bunların da boşluk bulmada kullanılabilirliği vardır . Çünkü toprak meğerleri zaten toprak direncini (resistivite) ölçmek için kullanılırlar. Ama jeofizikte kullanılanlardan en önemli farkları daha düşük akım kullanmalarıdır .Dolayısıyla problar arası mesafeyi çok açmanıza müsade etmezler. Nihayetinde kazık çakma işçiliği olduğu için ölçüm yapması kolay da olsa arazide çok vakit kaybettiren cihazlardır  :)

Karadağ

Merhaba arkadaşlar,

Benim gördüğüm ürün toprağın direncini ölçen bir ürün değildi. Yüksek frekanslı bir sinyali toprağa uygulayarak yansıyan sinyalin incelenmesi mantığı üzerine kurulmuştu. Tasarlayan kişi 5GHz lik bir sinyal kullandığını söyledi. Bugün kendisi ile görüşüp detaylı bilgi almak için tarih istiycem. Bakalım nekadar detaylı bilgi alabileceğiz.

Saygılarımla

BigBang

Üstadım 5 Ghz. fazlasıyla yüksek bir frekans  :o Teknolojinin sınırlarını zorlayarak yüksek frekanslar kullanarak mümkün olan enderine inebilmek için üretilen GPR ( Ground Penetration Radar ) ların bu frekansta ulaşabileceği derinlik toprağın veya kayanın iletkenliği , manyetik geçirgenliği ve dielektrik özellikleri de göz önünde bulundurularak 30 cm.i geçmeyecektir .Bu da oldukça iyimser bir rakamdır. Yani kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek bir cihaz olduğunu düşünmüyorum açıkçası  ;) En fazla inşaat duvar ve zeminlerinde, karayolları ile havaalanı betonlarındaki bozulma-kırılma-yıpranma veya döküm sonrası beton içinde kalan boşluklar bulunabilir . Daha ayrıntılı bilgiler gelecektir sanırım . Kolay gelsin ...

Karadağ

Merhaba BigBang,

Zaten daha aleti sahada görmedim sadece kendisini gördüm:) Detaylı bilgiler aldıkça ekleyeceğim. Ama amacım bu dar boğazdan bir şekilde çıkmak yada en azından yeni soluğu getirmek. Eğer yeni bişeyler yapabilirsek ne mutlu teknolojiekibine.

Saygılarımla

BigBang

Üstad aynı cihazın daha düşük frekanslarda çalışan antenleri vardır , olmalıdır da  ;) 5 Ghz de çalışabilen (hız ve örnekleme ) bir cihaz için düşük frekanslar hiç sorun çıkarmayacaktır . Ancak bu sistemler gerçekten zor sistemlerdir . İnternette bu konu ile ilgili ( yanlış hatırlamıyorsam 10 Mhz. frekanslı) borehole bir GPR projesi (şemalarıyla) mevcuttu . İşin en zor kısmı bence bundan sonra başlayacaktır . Data-logger ve yazılım aşamaları  ??? Özellikle de bu cihazlarda kullanılan yazılımları piyasada 5000 Euro'dan aşağı bulmak çok zor . Tüm bunlar bittikten sonra da bu cihazı herkes kullanamayacaktır . Eğitim veya kurs gerektirecektir.

Sank şu an'a kadar çok karamsar bir tablo çizmiş gibi görünebilirim .  Sonuçta cihaz konusunda başarılamayacak bir şey yoktur . Kısa vadede bitecek bir proje olmayacağı da şimdiden aşikar  ::)  Zira PI sistemlerde ülkemizde çok ciddi ve bize ait projeler henüz tam anlamıyla ve açıklığıyla tamamlanmış görünmüyor .

Bu GPR sistemler de PI dedektörler gibi Pulse kullandıkları için benzerlikleri vardır .Vericilerde dipole (çok düşük frekanslar için) ve horn tip antenler kullanılmaktadır .Ancak benim zamanında nette gördüğüm ve düşük frekansla çalışan Borehole GPR solenoid tip antenler kullanıyordu .

Karadağ

Merhaba BigBang,

İnşallah PI dedektör işini halledicez. Şu anda devam eden projelerimin tüm dökümanlarını yayınlamayı düşünüyorum. Bu konuda da uzun soluklu olacağı kesin ama öncelikle havada uçuşan soru işaretlerini ortadan kaldırmamız lazım.

Karadağ

Arkadaşlar bu konuda araştırma yapan oldumu? Ben haftasonu için randevu aldım.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Bugün bu konuda ciddi bilgiler edindim fakat bunların matematiksel hesaplamalarını yapmadan çok detaya inmek istemiyorum. Kısaca belirtecek olursak yüksek frekans hiç suya ve ıslaklığa gelmiyor. Kuru toprağın zayıflatma katsayısı 3, mermerin de 5 olarak gerçekleşiyormuş pratikte. Boş bir zamanımda hesaplamalarını yapıp yayınlayacağım.

Saygılarımla

...SİNYALCİ...

sayın karadag cep tel numaranızı tekrar msn adresime gönderin veya sizinle irtibata geçe bileceyim bir tel no.SAYGILARIMLA
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

Karadağ

a.samet

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious