Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TOPRAK AYARI SORUNUNU ÇÖZELİM.

Başlatan YAK, 13 Temmuz 2011, 19:23:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gutaussehender

Hani nette hep bu ve buna benzer şemalar varya siz bu egrının neresını olcuyorsunuz? Anladıgım kadarı ıle sonlara dogru 0 a yakın olan t4 noktalarından bı yerden. pekı daha berilerden ölçme sanşımız yokmu? belki o zaman toprak sorununu çözer ve ayrım yaparız.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/52205161293011025276.gif[/img]
Linkback: Ynt: TOPRAK AYARI SORUNUNU ÇÖZELİM.

defineciii

Alıntı yapılan: gutaussehender - 21 Temmuz 2011, 21:55:09
Hani nette hep bu ve buna benzer şemalar varya siz bu egrının neresını olcuyorsunuz? Anladıgım kadarı ıle sonlara dogru 0 a yakın olan t4 noktalarından bı yerden. pekı daha berilerden ölçme sanşımız yokmu? belki o zaman toprak sorununu çözer ve ayrım yaparız.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/52205161293011025276.gif[/img]

bu sorunu cozumune odaklanmıssınız sanırım  bır fıkır acısından katılmak ıstedım 

calıstınız frekanslar  cok dusuk  artı  derınlık arttıkca  her metalde farklı o
len  egrı  noktaları  da degısecek  bununla bırlıkte  kaymalarda olacak ve  derıne gıtmek ıstedıkce  sınyalı  genlını buyuten bununla beraber   topraktakı  indıksıyon bobınıne   daha fazla yuk bındırmek  dengesız alan sacıntısına sebeb olucak  buda  alıcı opampının  cok alcak ferekansta  gurultulu calıstını  hesaba katarsak   derıne  gıttıkce  olusan alıcıdakı  egrının   degıstını gorunecektır  ....su an  en gelısmıs dedektorlere  bakın  bun larda  hala   derınlıkle  ayrım yada toprak cesıdınden  metallere gore yanılıyorsa  ustekı anlatmak ıstedımden vede  bu cıhazların  sınırı bu  yanı cıkıs yok   yolun sonundasınız  ......fabrıkasyon cıhazlarda  dahı  varsa  bu toprak yanılmaları ve onlar ısın ıcınden cıkamamıssa       durun bır daha dusunun  ..........

iyi calısmalar herkese   

gutaussehender

Alıntı Yapher metalde farklı o
len  egrı  noktaları  da degısecek  bununla bırlıkte  kaymalarda olacak

her metalde derken metal çeşidine göre mi yoksa aynı cins metal ama metal büyüklüğüne göre mi bu konuyu biraz daha açabilirmisiniz.

gücü fazla arttırmadan t1,t2,t3,t4t,t5 noktalarından birer örnek alabilirsen belki sorun çözülür.

pro-TR

S.A.
arkadaşlar PI için toprak sorunu çözümüne biraz beyin jimnastiği yapalım, EKteki şekil sembolik olarak bir pals ve sönümlenme eğrisi ve de bir örnekleme penceresini temsil etmektedir. toprak sorununu otomatik olarak kontrol edebilmek için dijital sistemlerde benim önerim şudur:

Şimdi mineralli toprak, taş, tuğla vs içeriği metal barındıran cisimlerdir, ve makinamızın başlığını bu tür materyallere yaklaştırdığımızda sanki ortamda metal varmış gibi makinamız tepki veriyor değil mi?
şimdi biz şekilde ki B1 noktasından bir işlemcimize bir kontrol ucu aldığımızda ve bu kontrol ucumuz süre olarak sönümlenme süresine tekabül etmektedir. atıyorum bu B1 kontrol ucumuz 0,25v dolayında bulunsun. yani biz 0,25v u kendimize referans alacağız. makinamız bir metali, minerali gördüğünde sönümlenme süremiz uzayacağından B1 noktamızda ki referans voltajımız 0,25v tan yukarıya çıkacaktır. buraya kadar bir yanlış varmı sizce? bence yok.
A1 noktamız ise bizim örnekleme penceresinin başlangıç noktası ve örnekleme referans değerimiz misal 2,5v dolaylarında ve makinamız bir metal, mineral vb objeleri yakaladığında sönümlenme süremiz uzayacağından örnekleme voltajımızda bir artış olacaktır, yani 2,5v olan örneklememiz (açık maviye boyalı kısım) 2,5v üzeri bir değer taşıyacaktır. bu seferde makinamız algılama nedeniyle bargraf ve ses katını aktif edecek ve bize metal var diye ikaz verecektir.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/56375725048582631152.jpg[/img] Yukleresim.com
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

biz devremize B1 noktasını sürekli kontrol ettirip 0,25v ta kalması için sinyal üzerinde kaydırma işlemini yaptıracağız, buna paralel olarakta A1 noktasını B1 noktası ile mesafesini korumasını isteyeceğiz. bu sayede kısmen minerali elemiş olabiliriz. şimdi içinizden şu soru gecebiliyor olabilir. biz B1 noktasının kontrolü ile A1 noktasını kaydırdığımızda minerali elemiş olsak dahi bu seferde metale olan hassasiyeti kaybetmiş oluruz yani mesafe kaybına uğramış oluruz, benim teorim şu sönümlenme eğrimizde oluşan hipotenüs süreki 45 derece oluşmamaktadır, aşağıda gautessehender ustanın resminde olduğu gibi sönümlenme eğrimiz metallerin cinsine göre farklı açılarda değişim göstermektedir. dikkat ettiyseniz aynı zamanda kısmende olsa ayrım konusuna girmiş oluyoruz. bu düşüncemi geliştirme veya eleştirme adına sizden yanıtlar bekliyorum, lütfen vermiş olduğunuz yanıtların belli bir temele dayandırarak yapınız, zira olmaz demek imkansız demek peşin hükümlülüğü doğurur.

Karadağ

Merhaba Pro-TR

Yazdığın şekilde yapılması durumunda ilk alınacak örnek noktası sürekli kayacağını yazmışsın. Bu durumda metalden alınması gereken ilk örnek alınmaması gereken yerden alınıyor olabilir. Bunun için bir deneme yaptın mı?

Saygılarımla
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

Alıntı yapılan: Karadağ - 23 Temmuz 2011, 22:32:57
Merhaba Pro-TR

Yazdığın şekilde yapılması durumunda ilk alınacak örnek noktası sürekli kayacağını yazmışsın. Bu durumda metalden alınması gereken ilk örnek alınmaması gereken yerden alınıyor olabilir. Bunun için bir deneme yaptın mı?

Saygılarımla

henüz bir deneme yapmadım ustam, şuan için teori aşamasında, daha doğrusu olabilirliğini denetliyor ve sizlerden fikir alıyorum, düşünceleriniz veya farklı yaklaşımlarınızı merak ediyorum.

gutaussehender

Pro-TR usta.

Güzel bir konuya deyinmişsiz. Biz B1 noktasını kontrol ederek kaydırma ıslemı yapacagız ve buna paralel A1 noktasını kaydıracagız Yanı aralarındaki süre hep eşit kalacak buraya kadar tamam.

Peki o zaman misal B1 noktasını referans voltajı olan0,25v a kadar kaydırdık kayma süresi misal 3usn buna paralel A1 noktasınıda 3usn kaydırdık ve A1 noktasının şuanki konumundan Adc işlemi uyguladık doğrumudur. Pekı A1 noktasından adc uygulayacagız ama A1 ın adc referans degerının yenı noktadakı degerı bılmıyorz neye gore fark alıp bargraph a aktaracagız. belkı şöyle bırsey olabılır işlem başında hiçbir metal yokken A1 noktasını sınyalın başından sonana kadar her usn da bır ornek referans voltajı alıp kaydedıp daha sonrakı metal varken ve adc noktamız kaydırdıgımızda olctugumuz adc ıle hafızadakı adc degerı ıle karsılastırma belki  olabilir.

İyi çalışmalar.

pro-TR

peki adem usta 100 hertzde çalışıyoruz sönümlenme süremiz 50 uS ve her bir us da bir örnek aldık yarım saniye geçti, tabi bu işlemi 10 bitlik bir işlemci ile yapacağımızı varsaydığımızda yaşarız. zira her palsden bir örnek al sonraki palsde 1 us kaydır ve bir örnek daha bu şekilde yarım saniye süre gecer, bu çok yavaş ve ayrıca analog bir yük getirir. bilemiyorum belki sende haklısındır, denemeden bişey denemez.

diğer A1 ile ilgili cevabıma gelince, A1 için referans değerine gerek yok, sadece sen işlemcinle A1 değerini denetleyeceksin, artış varmı?
yani kabaca şöyle diyebiliriz.
sonuÇ= enson A1 değeri -  bir önceki A1 değeri
eğer sonuç 1 ve 1 den büyükse bargrafı, ses aktif et
anlatımlarımdaki kabalık için kusuruma bakmayın kendimizi ifade etmede sıkntılarımız var.

gutaussehender

Sen Konuları Karıştırdın gibim egeliyor ben yukarıda 1usn orneklemeden bahsetmedım ki :)

neyse demek istediğini anladım. Haklısın.

pro-TR

Alıntı yapılan: gutaussehender - 24 Temmuz 2011, 08:04:12
belkı şöyle bırsey olabılır işlem başında hiçbir metal yokken A1 noktasını sınyalın başından sonana kadar her usn da bır ornek referans voltajı alıp kaydedıp daha sonrakı metal varken ve adc noktamız kaydırdıgımızda olctugumuz adc ıle hafızadakı adc degerı ıle karsılastırma belki  olabilir.

İyi çalışmalar.

yok ustam ya ben bu sözün üzerine yazmıştım

asenkron

toprak ayarı sorununu cözelım, benim sorunum degil burcum toprak grubunda gayet ıyı anlasıyoruz.yeni ar-ge kampından cıktım yorgunum.
 ferıdund kardesım 4 gun mısafırım oldu .guzel bır calışma yaptık onun içinde ıyı egıtım fırsatı oldu.
corum pı pro-tr göndermısti.ben ustaya böyle zulüm görmedim.ferıdun ters voltaj verdı .duzelttık opları vs sökmuştuk .
4053 ısınıyor gecenın besı .kafada tılkılerın kuyrukları dugum oldu.ertesı gun bıraz uyuyunca cözdüm .selami beni denemeye
herhalde 4053 soketini ters takmış.senin yaptıgını corumlular yapmaz dıycem.ömrümü yedin selami...
yazılımın dosyasını görunce ferıdund bıldıgınıde unuttu .hoca ne demiş testi kırılmadan vurucan tokatı.bu yüzden yazdım.
selami ye ustalıgı kım verdı bılmıyomda ben vermedım .benım gözumde kalfadır .
nıye bu sekılde sert yazıyorum bılıyormusunuz.teori pratikle birleşmedıkce ılerleme olmaz.birde sunu unutmayın .şeytan ayrıntıda gizlidir.   saygılarımla asenkron.

pro-TR

Alıntı yapılan: asenkron - 25 Temmuz 2011, 19:18:01
4053 ısınıyor gecenın besı .kafada tılkılerın kuyrukları dugum oldu.ertesı gun bıraz uyuyunca cözdüm .selami beni denemeye
herhalde 4053 soketini ters takmış.senin yaptıgını corumlular yapmaz dıycem.ömrümü yedin selami...
yazılımın dosyasını görunce ferıdund bıldıgınıde unuttu .hoca ne demiş testi kırılmadan vurucan tokatı.bu yüzden yazdım.
selami ye ustalıgı kım verdı bılmıyomda ben vermedım .benım gözumde kalfadır .
nıye bu sekılde sert yazıyorum bılıyormusunuz.teori pratikle birleşmedıkce ılerleme olmaz.birde sunu unutmayın .şeytan ayrıntıda gizlidir.   saygılarımla asenkron.

s.a.
asekron ustam, usta olduğumu iddia etmiyorum, kalfa olabilmek içinde bir eserim olmalı,
çorum pı deki 4053 sorununa gelince ustam diyelim ben hata yaptım soketi ters taktım, e mübarekler, elinizde isis şeması, pcb yerleşim şeması vs herşey var, bakmamakla hata yaptınız demek ki  ;D  ;D  ;D

yazılıma gelince yazılımda çok iyi değilim, çok kodların açıklaması vardır, bi ara tam yazılımı vereyim feridun ustaya kıllık olsun, yaz tatilinde devre çözeceğim  die kafayı sıyırtam hocaya, ama yazık daha mektebte talebelerine lazım o   ;D  ;D  ;D

pro-TR

son olarak PI sistemde toprak ayarı denen şey için garibime giden konu şu sen dijital bir dedektör yapacaksın ve toprak ayarı sana sıkıntı yapacak, çok garip...

kawizen

merhaba  söndürme  dirençini   watlı  bir  pot  kulanarak  toprak  sorunu  aşılır  bence

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious