Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

SORULARLA TÜM YÖNLERİYLE DEFİNECİLİK

Başlatan Master Hunter, 10 Eylül 2007, 10:11:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ankebut


sahbaylar

Olduğu kadar , Olmadığı da kader.( mevlana)

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ---5

19 yy da metal dedektörlerinin artık bir çok alanda işe yarayacağı anlaşılmıştır.Aşaağıdaki resimde görüldüğü üzere,1882 yılında yeraltında bulunan telgraf kablolarını tespit etmek için dedektörlerden faydalanmışlardır. Görüldüğü gibi dedektör başlığı yaklaşık 150 santim çapındadır. Ama zaman ilerledikçe daha farklı metal dedektör başlıkları üretilmeye başlamıştır. Kaptan mc evoy 1900 lü yılların başında yapmış olduğu dedektör başlığın suya kaza sonucu suya düşmesi sonucu denizden geçmekte olan bir denizaltının parazite sebep olduğunu fark etmiş ve su altında çalışan bir metal dedektörü çalışmalarına başlamıştır. Sistem hiç değişmemiştir. Bir batarya, dinleme hoparlörü devrenin bulunduğu kutu ve uzun bir kablo ucuna takılı başlık bulunmaktadır. Başlık su geçirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Metal dedektörleri su altında balık adamlar tarafından da kullanılmaya başlamıştır. Su altındaki gömülerin çıkartılmasında başarı sağlanmıştır.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ--6

1830  li yıllarda metal saptamak için değişik  bir yöntem kullanılmıştır. Bu metal dedektör  olarak kabul edilebilir mi bilemiyorum. Ama kabul edilirse neredeyse ilk dedektör olarak ta kabul edilebilir. İngiliz jeolog ve maden mühendisi rx fox tarafından metal bulmak üzere tasarlanmış bir cihazdır. Cihazın özü kısa devre yöntemine dayanır. Bir akü alalım aküden çıkan artı ve eksi kutupları bir çubuk içinde yalıtılmış olarak uca kadar uzatalım. Bu arada aküdeki kutupda bir kısa devre ortamı oluşturalım. Uzun şiş toprağa saplanır ve çubuğun ucunda bulunan iki kutup metale temas edince devre tamamlanır ve aküde kıvılcım atar, böylece çubuğun ucunun bir metale geldiği anlaşılır. Gerçi suya temas edince de kısa devre yapar ama onu da hesaplamışlardır sanırım. Bu yöntem maden bulmak metal bulmak için uzun bir süre kullanılmıştır.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ---7

Metal dedektörleri kullanan kişiler artık yavaş yavaş dedektörlere bir şeyler katmaya başlamışlardı. Metal dedektörleride yavaş yavaş teknolojik bir evrim geçiriyordu. George Hopkins alışılmışın dışında bir bobin tasarlamış ve iki bobini birbirine dik gelecek şekilde yerleştirmişti, böylece daha derinden tespit imkanı ortaya sunmuştu. Dedektör tutma kolları hala yoktu ve uzun bir kablo ile yere doğru başlıklar sallandırılıyordu.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ---8

Savaşlardaki teknolojilerin gelişmesi ile birlikte kullanılan silahlarda değişkenlik göstermiştir. Patlayıcılar toprak içine gömülmeye başlamış personel ve araçlar için büyük tehlike oluşturmaya başlamışlardı. Bunlar kara mayınlarıydı. Ayrıca tanklar için metal tuzaklar veya yer altına gömülmüş bulunan silahlar , mühimmat içinde metal dedektörleri askeri alanda tercih edilen cihazlar olmuşlardır. Askeriye işe el atınca metal dedektörleri basamakları ikişer üçer çıkmaya başlamıştır. Gerçi askeri alanda kullanılan teknolojiler sır gibi saklansa da ister istemez piyasayada sürülmek durumunda kalıyordu. Ülkeler teknoloji yarışında oldukları için çok farklı dedektör tasarımları da ortaya çıkarmışlardır. Genel çalışma prensipleri aynı olmak kaydıyla ufak tefek değişiklikler içeriyorlardı. Resimlerde de görüldüğü üzere yer altındaki yapıları veya tank mayınları bulmak için yapılmış devasa askeri araçlarda bulunmaktaydı.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ----9

Daha önceki yazılarımızda çinliler tarafından kullanılan yaklaşık 2000 yıl öncesine ait manyetik kapı dedektöründen bahsetmiştik. Çinliler bu cihazı yaparlarken doğal mıknatıslardan faydalanmışlardı. Modern çağda ise yapılan ilk kapı metal dedektörü almanlar tarafından kullanılmıştır. Almanlar bu cihazı fabrikada çalışan işçilerin dışarı bir şey çıkartmalarını yani hırsızlık yapmalarını önlemek amacıyla kullanmışlardır. Bu cihaz yaklaşık 250 santim yüksekliğinde, 150 santim eninde ahşap bir yapıydı. Bobinler kolonlara yerleştirilmişti. Bir görevli yanında devamlı durmak ve kulağında bulunan kulaklık ile sinyal alındığı zaman kontrol etmekteydi. O günün şartlarına göre bayağı gelişmiş bir alet sayılabilirdi. Günümüzde de değişen bir şey yoktur. Sadece kapı metal dedektörünün boyutları ,teknolojisi değişmiş ancak kısmen aynı kalmıştır. Hatta başında duran görevliye kadar bile hala aynı özelliğini korumaktadır.


Not: Sevgili ziyaretçiler genelde yazılarımın tümünde  fotoğraflar bulunmaktadır. Görmek için lütfen üye olunuz.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ--10

Metal bulmak için çeşitli tipte dedektörler geliştirilmiştir. Bunlardan bir taneside indiksiyon denge esasına göre yapılan vlf yani very low frequency ( çok düşük frekans-alçak frekans) yöntemine göre çalışan dedektörlerdir Arama başlığında iki bobin bulunur ,Osilatör bobini. verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine, etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin fazı osilatör sinyaline göre değişmeye başlar. Bu değişen sinyal, ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Böylece yayılan dalga içinde bir metal bulunduğu anlaşılır. Yapılan ilk örnekler çok kaba görünmekle birlikte çok işe yaradığı kesindir.

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ---11


Zamanla metal dedektörlerinin yüzeyde bulduğu metaller insanları tatmin etmemeye başlamıştır. Daha derinlere inmek için değişik başlık ve ebatlarda ve çalışma prensiplerinde cihazlar tasarlamışlardır. Örnek resimlerde görüldüğü üzere kısa zamanda ne kadar çok alan tarayabiliriz, ya da ulaşılamayan yerlere nasıl ulaşırız diye çeçitli düzenlemeler ve başlıklar ortaya çıkmıştır. Şimdi bunları görünce bize tuhaf gelebilir ama onlar icat edilmeseydi bu günlerdeki güzel cihazları kullanamazdık.


Not :sevgili ziyaretçiler resimleri görmek için lütfen üye olunuz.

fearless_035

Çok güzel bilgiler Ankebut ustam severek okuyorum vala TSK ler emeğine saglık
"Hayat bir tecrubedir yasamak gerekir.." ;)


"T€kNoLojī €kīBī"

Ankebut

Sağolasın sevgili fearless_035 elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sevgilerimle

Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ-12

2.Dünya savaşında sadece Almanya ya karşı ülkeler tarafından yaklaşık 3,5 milyon ton yani kabaca 14 milyon tane bomba atıldığı iddia ediliyor. yani her metra karede neredeyse bir bomba var olarak düşünülebilir. Bu sebeple demir türevlerinin iç ve dış malzemesi olarak kullanıldığı bu bombaların bulunması için manyetometreler geliştirilmeye çalıştırılmıştır. Bu konuya daha sonra ayrıntılı bir biçimde değinmeye çalışacağız.
Vlf çalışma sistemine alternatif bir çalışma sistemi 1950 yıllarında geliştirmeye çalışılmıştı.Bu sistem BFO sistemi Beat Freguency Osilatör 'dür. Kabaca iki osilatörün frekansını karşılaştırma esasına dayanır. Metal dedektörün başlığı manyetik alanının bu alana giren bir metal ile etkileşimi sonucu devrenin osilasyon frekansında bir değişim meydana gelir. Cihaz içinde bulunan başka bir osilatör ile arasındaki bu frekans farkı karşılaştırma yapılır ve kullanıcıya bu fark ses ikazı şeklinde duyurulur. Bu sistem  fazla bir rağbet görmemiştir.





Ankebut

METAL DEDEKTÖRLERİ TARİHİ--13

Metal dedektörleriyle çalışma yapan kişiler gördüler ki, metal dedektörlerinin mesafesi çok kısa , yüzeydeki metalleri net olarak görüyorlar ama mineralden etkilenme ve derinliklerin kısa olması dezavantaj olarak kalıyordu. Bunun için tekrar denemelere başladılar.Ve 1960 yıllarda biraz biraz birşeyler geliştirmeye başladılar. Pulse Induction kısaca pı metal dedektörleri. Bu dedektörlerin özelliği manyetik dalgaların daha derine gönderilmesi ve mineralden daha az etkilenmeliridir. Başlıktan gönderilen manyetik atımlar nabız şeklinde ve darbelidir. Gönderir dinler gönderir dinler. Kısaca bu şekilde çalışır. Genelde tek bobin ve tek başlıkla hem gönderme hem dinleme işi yapılır. İlk zamanlarda bu cihazlarda toprak ayarı bile bulunmuyordu. Ya da yapma gereği duymamışlardı. Bunun sebebide mineralden çok az etkilenmeleriydi. Ancak bobinler büyüdükçe ve elektronik alanındaki yenilikler ortaya çıktıkça derinlik artmış ve toprak ayarı yapılması zorunlu bir hale gelmiştir. Ayrım konusunda ise ilk zamanlar sınıfta kalan bir dedektördü. Eski dönemler için söylüyorum Bu dedektörü önemli kılan sadece derine gitmesi ve mineralden etkilenmemesiydi. Eric foster isimli bir mühendis pulse dedektörlerle ilgili çalışmalar yapmış ve bu cihazları geliştirmiştir.(karadağ usta üstüne alınmasın 1980 li yıllardan bahsediyorum) Aşağıdaki resimlerde çeşitli dedektörler karışık olarak gösterilmiştir.

Ankebut

TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--1

Son zamanlarda internette , haberlerde, arkadaş çevremizde duymaya alıştığımız sözler. Bir tablete veya akıllı telefona program yüklüyorsunuz, bu cihaz uydu ile bağlantı kuruyor ve define tespiti yapabiliyorsunuz. Boşlukları tespit ediyorsunuz. Hem de bunları 3D programı ile daha gerçekçi görüntülerle kullanıcının karşısına çıkartıyorsunuz.
Evet herkesin gözü bu tablet ve telefonlarda ...Bizim ellerimizde kullandığımız büyük cihazları gören herkes şunu söylüyor. Elin gavuru bir tablet yapmış 10 metre yerin altını gösteriyor. Ama siz hala eski cihazlarla uğraşıyorsunuz. Milletimizin genel düşüncesi bu yönde. Sadece elektronikten anlamayan değil , elektronikten biraz anlayan kişiler bile bu işe olumlu bakabiliyorlar. Peki gerçek nedir? Bu cihazlar ne gösteriyor? Tablet veya akıllı telefonla define bulunur mu? Bir program yükleyerek cihazlarımızı süper dedektörlere dönüştürebilirmiyiz? Yoksa milletçe kazıklanıyormuyuz? Bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız ve karanlıkları aydıntamaya çalışacağız..

sahbaylar

Alıntı yapılan: Ankebut - 31 Ekim 2015, 17:40:22
TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--1

Son zamanlarda internette , haberlerde, arkadaş çevremizde duymaya alıştığımız sözler. Bir tablete veya akıllı telefona program yüklüyorsunuz, bu cihaz uydu ile bağlantı kuruyor ve define tespiti yapabiliyorsunuz. Boşlukları tespit ediyorsunuz. Hem de bunları 3D programı ile daha gerçekçi görüntülerle kullanıcının karşısına çıkartıyorsunuz.
Evet herkesin gözü bu tablet ve telefonlarda ...Bizim ellerimizde kullandığımız büyük cihazları gören herkes şunu söylüyor. Elin gavuru bir tablet yapmış 10 metre yerin altını gösteriyor. Ama siz hala eski cihazlarla uğraşıyorsunuz. Milletimizin genel düşüncesi bu yönde. Sadece elektronikten anlamayan değil , elektronikten biraz anlayan kişiler bile bu işe olumlu bakabiliyorlar. Peki gerçek nedir? Bu cihazlar ne gösteriyor? Tablet veya akıllı telefonla define bulunur mu? Bir program yükleyerek cihazlarımızı süper dedektörlere dönüştürebilirmiyiz? Yoksa milletçe kazıklanıyormuyuz? Bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız ve karanlıkları aydıntamaya çalışacağız..
Ankebut ustam beklemedeyiz. Bu programi bulmak binlerce dolara cihaz almaktan daha kolay.  Kolay olmasina kolay ama program iş yapmaz. Bilgisayarin eti ne butu ne ki güçlü manyetik sensorleri olsun. Bakalım bize nasıl bir sunum hazırlayacaksın. Kolay gelsin
Olduğu kadar , Olmadığı da kader.( mevlana)

Ankebut

Sağolasın Sevgili Sahbaylar bazı işlerim vardı geç kaldım. Bakalım dediğin gibimi durum. Bir inceleme yapayım.Saygılarımla

Ankebut

TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--1

Tablet ve cep telefonları son zamanlarda büyük atağa kalkmış cihazlardır. Hem geliştirmeye müsait olmaları hemde elimizin altında olmaları sebebiyle üreticiler tarafından neredeyse isviçre çakısına dönüştürülmeye çalışılmış cihazlardır. Akıllarına ne gelirse içine doldurmaya başlamışlardır. Bu insanlara bir yandan kolaylık sağlarken bir yandan da elinin altında ne taşıdığının farkında bile olmayan milyonlarca insan tarafından sadece alo ve iyi günler demek için kullanılan cihazlardır. Üreticiler ilanlarda onlarca özellik doldururda dururlar  kullanıcı bunların ne anlama geldiğini bile bilmez.Son dönemlerde ise sensör çılgınlığı başlamıştır. Tabletlerimize veya akıllı telefonlarımıza yerleştirilen çeşitli sensörler sayesinde bir çok teknik işi elimizde ve evimizde yapmak mümkün hale gelmiştir. Bunlara örnek vermek gerekirse, ışık sensörü, basınç sensörü, manyetik sensör, jiroskop,parmak izi okuyucu,ivme ölçerler,hareket algılayıcı(ya da yakınlık sensörü diyelim) işte bu ve benzeri belki de daha birçok sensörler telefonun içine yüklenmeye başanmıştır. Bu sensörlerle  başka ne yapabiliriz diyen kişilerde android programların kolaylığı sayesinde çeşitli programlar oluşturmuşlardır. Bunlardan bizim konumuzi ilgilendiren tabiiki manyetik sensör ve bu sensör için üretilen programlardır.

Ankebut

TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--3

Peki bu konu ile ilgili yapılanlar nelerdir?


1-Size ait olan tablet veya cep telefonuna program yüklemek.
2-Kendi ellerinde bulunan program yüklü cihazları satmak.
3-Size ait olan tablet veya cep telefonuna program yüklemek ve extra bir elde taşınan probe yani manyetik sensör yerleştirilmiş bir çubuğu size satmakdır.


Saymış olduğum ürünlerin satış fiyatları çok ciddi rakamlar içermektedir. Son dönemlerde herkes bu işin sırrını öğrenmiş ve daha ucuza da satışlar yapmaya başlamışlardır. Ama birde ilk zamanlar evini, arabasını, tarlasını, altınlarını satanlar kredi çekip 10000-20000 tl bu cihazı alanları bir düşünün. İnsanlar gözünü bir tarafa açınca başka yerlere gözler kapanıyor maalesef.

Ankebut

TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--4

Bahsi geçen konulara yüzeysel bir göz atalım.


1-Size ait olan tablet veya cep telefonuna program yüklemek .


A-)Şahıslarla irtibat kurulduktan sonra sizi davet ederler genelde çakma yerlerde buluşurlar , bir mekana bile ihtiyaç duymazlar hatta bluetooth'dan bile ayaküstü yükleme yapabiliyorlar. 3D programını cihazınıza yüklerler. Bu program internette bulabileğiniz basit metal dedector programı kadar bile iş yapmayan çakma bir programdır. Manyetik sensörün algıladığı verileri kendi programı içinde dönüştürmez bile. Tek yaptığı şey program içinde bulunan önceden yüklenmiş binlerce görüntüyü programı her açışınızda rastlantısal olarak size açmasıdır.Belli bir sıralama içinde görseller sunulmaz. Öyle olmadığı içinde kullanıcı bir acaba çekebiliyor ve belki doğrudur diye düşünebiliyor.


B-) Birde gerçekten manyetik sensörün verilerinin işlendiği program mevcuttur. Bu programda alınan veriyi sözde üç boyutlu görüntüye dönüştürmektedir. Aslında yaptığı tek şey görsel şov sunmaktır. Tek güzel tarafı manyetik sensörle olan bağlantısıdır. Bunda gerçekten algılama olduğunda ekranda bir kırmızılık görünür. Tabiiki satıcı tarafından el içinde ve karış mesafesinde tutulan ferromanyetik maddelerden ibarettir. Gerçi bu maddelerin içine mıknatıs gizleyerek mesafe 40 cm ye kadar da çıkmaktadır.Ama sonuç itibari ile magnetometre olarak kullanmaya uygun bir alete dönüşememektedir.


Ankebut

TABLET VE CEP TELEFONLARIYLA DEFİNECİLİK NASIL YAPILIR?--4

2-Kendi ellerinde bulunan program yüklü cihazları satmak.


Az önce yukarıda bahsettiğimiz olayın aynısıdır. Tek farkı kendi ellerinde bulunan cihazları da size satmış olmalarıdır. En azından bir tablet veya akıllı telefon karınız olmuştur. Buna sevinebilirsiniz. Ama sistem yukarıdaki anlatılanların aynısıdır. Belki size sattıkları cihazda extra ekran koruycuları falan olabilir, bunlara kanılması yanlış olur, bu cihazlar kendileri tarafından özel olarak üretilmediği gibi, cep telefonu ya da tablet(el bilgisayarı) amacı ile üretilmiş cihazlardır. Tek yapılan şey ekran koruyucusuna veya cihaza intro koymak veya arka plan değiştirerek yapılan aldatmacadan ibarettir. Cihazları açtığınızda bilindik firmaların cihazları olduğu görülecektir. Hatta dış görüntüsünden anlaşılmasın diye de pahalı olan değil piyasadaki en ucuz cihaz satılır kullanıcıya. Bir de burdan darbe  yenir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious