Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Deltam düşük cekiyor!

Başlatan Elektro_NİCK, 09 Eylül 2007, 20:39:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

otomasyoncu

adls kablosundan sardıgım bobini attım. diger bobin telinden sardıgım bobini kullandım oda az çekti bi degişiklik olmadı.acaba neden olabilir. 2.2k lık dirençden kaynaklanabilirmi. şuanda 680 ohm direnç takılı tekrardan 2.2k lık direnci takayımmı yada direnç degerini düşüreyimmi.

bişey daha fark ettim potları ölçdügümde sola çevirdigimde direnç degeri düşüyor, saga çevirdigimde direç degeri yükseliyor. acaba potlar düzmü çalışıyor yoksa tersmi farketmez herhalde.
Linkback: Ynt: Deltam düşük cekiyor!

ercan

Alıntı yapılan: otomasyoncu - 12 Nisan 2009, 19:24:46
adls kablosundan sardıgım bobini attım. diger bobin telinden sardıgım bobini kullandım oda az çekti bi degişiklik olmadı.acaba neden olabilir. 2.2k lık dirençden kaynaklanabilirmi. şuanda 680 ohm direnç takılı tekrardan 2.2k lık direnci takayımmı yada direnç degerini düşüreyimmi.

bişey daha fark ettim potları ölçdügümde sola çevirdigimde direnç degeri düşüyor, saga çevirdigimde direç degeri yükseliyor. acaba potlar düzmü çalışıyor yoksa tersmi farketmez herhalde.

doğrusu sağa doğru direnç artar sola düşer.ters çalışan potlardan dolayı yanlış ayar yapmadıysan preampta kullandığın entegredendir.potların ters çalışıp çalışmadığını bi kontrol et.

simon46

Potlarda ters çalışma gain potunda belirgindir.Normalde gain potu düşük dirençte sesin artması gerekir.Yüksek dirençte ses artıyorsa pot ters çalışıyor demektir.Gain potu opampların önündeki direnç engelini kaldıran ayardır.Opampların önündeki direnç kalkarsa opamplar maksimumda çalışır. Ters çalışma sorununu söndürme direnci ile düzeltemezseniz ugraşmayın.Önemli olan potun ters çalışması degil,alım mesafesidir.Tek parayı gain potu ortadayken 35cm den alıyorsa tamamdır.Hatta gain potu yerine 10K bir metal film direnç takın.Ters çalışma sorunu kullandıgınız parçaların degerlerinin toleranslarının farklı olmasından kaynaklanır.Bu da önemli bir sorun degildir.Deltanın signal potunu kısadevre yapın.Sens potu için potu için 250k bir direnç takın gain potu içinde 10ktakın.Bu potların arazide size fazla bir faydası yok.Çünkü cihazınızda auto tune özelliği var.Deltayı arazide kullanımını bilenler deltadan çıkan her sesin metala ait olmadıgını bilirler.Siz signal potunu mineralli bir arazide maksimum dirence dogru azalttıgınız da verim düşecektir.Signal potuna gerek kalmadan minerali filtre edebilecek bir yapıya sahiptir delta.Deltayı maksimum kapasitede kullanmak için gain potu ortada signal minimum dirençte.sens ortada noise maksimum dirençte.eşik ise tıkırtıtının sürekli geldiği noktada olacak.Dedektör kullanmak yapmaktan zordur.Dedöktör yapanlar araziye çıkınca çuvallıyorlar.Dünyanın en iyi cihazı lorenzdir.Dedöktör kullanmasını bilmeyen lorenzi rezil eder arazide.Bu lorenz herşeye ötüyor yaw deyip lorenzi bir anda dünyanın en kötü dedöktörü kategorisine sokar..bOL BOL ARAZİDE PRATİK YAPIN.KOLAY GELSİN

beyaz

ARKADAŞLAR MOSFETE + DAN BAGLANAN DİRENCİ TAKMAYIN MOSFETİN ARKASINDA 1K DİRENCİ ALTAKİ 820NLUK DİRENÇLE YER DEGİŞTİRİN  357 Yİ UA 741 İLE DEGİŞTİRİN MOSFETİ  640 YAPIN  100N LARI 0.1 YAPIN  VOLTAJI  15 OLARAK KULANIN  10 volta kadar devamlı 3metre algılıyor bobin turunu 1mm telden 100 tur sarın çapı 27cm olacak.başarılar dilerim

otomasyoncu

deltamın düşük çekme sorununu buldum herhalde ama nasıl düzeltebilirim bilmiyorum kısaca aşagıda açıklıyorum.

öncelikle potların durunu açıklıyorum:
potlar saga dogru çevrilince direnç degeri artıyor, sola çevrilince düşüyor.ama sadece gaim potu tam tersi oluyor diger potlara göre.

simon46 dedigin gibi gaim potu düşük direçde ses artıyor

simon46 dedigin en iyi delta ayarını yapıyorum. bütün potları dedigin  şekilde ayarlıyorum. yalnız en son eşik potunu çevirdigimde max direnç yönünde ses azalmaya başlıyor. yani ses sadece inceliyor. ''tıktık'' sesi gelmiyor sonada sonuna kadar potu çevirmiş oluyorum. herhalde ince ayardan az çekiyor gibi geliyor.

yardımlarınızı bekliyorum şimdiden ilginizden dolayı teşekkürler...

ercan

Alıntı yapılan: beyaz - 13 Nisan 2009, 10:47:37
ARKADAŞLAR MOSFETE + DAN BAGLANAN DİRENCİ TAKMAYIN MOSFETİN ARKASINDA 1K DİRENCİ ALTAKİ 820NLUK DİRENÇLE YER DEGİŞTİRİN  357 Yİ UA 741 İLE DEGİŞTİRİN MOSFETİ  640 YAPIN  100N LARI 0.1 YAPIN  VOLTAJI  15 OLARAK KULANIN  10 volta kadar devamlı 3metre algılıyor bobin turunu 1mm telden 100 tur sarın çapı 27cm olacak.başarılar dilerim

0.1 zaten 100n eder.100 tur sarımsa 5.5 mH yapar.27 santim bobinle 3 metreden alması çok ilginç.

simon46

otomasyoncu;deltanın  düşük çekmesinden yakınmanı normal karşılıyorum..Deltanın düşük çekmesinin bir kaç sebebi var;birincisi deltanın potlarını maksimum alış mesafesinde alabilecek şekilde ayarlaman gerekir.Bu da çok basit.Deltayı çalıştırmadan önce noise potunu  ve signal potunu minimum dirence al,sens,gain,eşik bu üç potuda ortalaladıktan sonra cihazı açıyorsunuz.Cihazı açtıgınızda ikaz sesi duyacaksınız.Ve noise potunu maksimum dirence çeviriceksiniz.Ve reset butonuna basıp eşik potunu soldan saga dogru yavaş bir şekilde çevireceksiniz. İlk başta kısa bir ötme olacaktır.Biraz bekledikten sonra ötme kesilir.Tekrar kaldıgınız yerden soldan saga çevirmeye devam edeceksiniz.Sona yaklaştıgınız bir noktada tık tık sesi almaya başladıgınızda orda ayarı bırakacaksnız.Bu ses 3 saniye arayla tık sesi geldiği zaman cihazınız maksimum seviyeden alır.Bu işlemleri ev içinde, elektrik hatlarına yakın bir yerde yaptıgınızda sonuç alamazsınız..
Deltanın düşük çekmesinin diğer sebebi ise lf357 opampı ile alakalıdır.Bu opamp sahte olursa mesafe kısa çeker.Muadili diye taktıgınız parça devreye uyum saglamazsa yine az çeker.Mesala ben Motorolanın lf357j seramik kılıflı olanını kullanıyorum.Diğer opamplara en az 7cm fark atıyor tek parada.
Lf 357 Opampı takılan yerde entegre soketi kullanıyor iseniz,entegre bacakları tam temas etmedigi için düşük çeker.
Bobin telinin omajı da çok önemlidir 3.5 ile 5ohm arası olmalıdır.Daha fazla olursa düşük çeker.
Diğer sorun ise mosfet transistörünüzden kaynaklanır.Transistörünüzde sızma vardır yada kalitesizdir bu yüzdende düşük çeker.Kullandıgınız eşik potunu ölçün tam 10k geliyormu.Daha düşük omajda çalışan eşik potundan tık tık sesi alamazsınız.Gain potunu her kademe yükselterek eşik potunu ayarlayın tık sesini alıncaya kadar.Benden bu kadar Kolay gelsin..

otomasyoncu

öncelikle çok teşekür yardımlarından dolayı simon46

dediğin ayarı defelarca yapıyorum ama tık sesini bir türlü getirtiremedim (evde bobini en boşluk alana tutup denedim)
LF357 bulamadığımdan nationeel LF356 yı kullanıyrum..
entegre soketi kullanıyorum ama biraz hırpalanmış soket kontrol etim tekrar çıarıp taktım lf356 yı..
bobinin omajı 3.7 ohm (bobin telinden 25 tur 38 çap)

mosfetin kalitesiz olduğunu zannetmiyorum ama sızma varmı onu bilmiyorum nasıl anlayacağımıda bilmiyorum..
eşik potunu ölçtüm tam 10k küsür..

artık uğraşmayacam gibi ne yapalım bukadarla yetineceğiz artık umarım hoca beğenir ders için yapmıştım zaten bu hafta vizelerimde var uğraşamıyorum artık...
tüm arkadaşlara tşk..

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious