Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

tgsl

Başlatan GORDİANUS, 25 Mart 2011, 22:58:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GORDİANUS

baz arkadaşların tgs le yapımında sorunu oldugunu göruyorum kısaca devrede hata yok orijinal tgs tamıre geldı bana devreyı kople kontrol ettım hata duzeyı sıfır. sadece 68pf yazan 680pf olacak tek gözume carpan hata bu kararlı ve de ıyı bı cıhaz .bı de yapan arkadaşlarda şunu gozlemnıyom beklentılerı cok fazla 70cm gıbı tek parada bu şimdilik mumkun degıl sadece taşici f la hava da ayarsıs bı devre ancak ceker topraga gelınce afallar.bı de geotecte olsun anahtarlama olarak kullanılan tıs 75 ler cok onemlı  her yere yazmişlar bf245 kel alaka sadece 2 si de  n fet burada cok elektronık okuyan var arkadaş var ama .......... bf245 a    245b  245c kendı aralarında dahı cok fark var data bakmak gerek.tgs d 1 adet pn4393   3 adet te tıs75 yada muadılı tam muhadıl bulursanız başlıgınız da ıyı ayarda sa super bı alet olur 3000tl lık aletlere taş  cıkartır. şu da var dırenc okuyamayan dedektor meragından dedektor yapmaya calişiyo bu tıp arkadaşlara sözum sis yapmayın boşa malzeme parası vermeyın hazırını alın daha kyarlı cıkacaksınız   işten fırsat bulursam  bir arazı vıdeosu cekerım yapma tgs.cok ıyı calişiyor
Linkback: tgsl

ceryan3200

slm ustam ben tgsl yaptım birtek mesafede sorunum vardı ama dediğiniz gibi değil yani 1tl 70cm değilde 25 cm çekiyordu bir 10cm falan artarmı diye çözüm aramıştım verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim ama bi şey takıldı aklıma ben şemada tıs75 görmedim bu hangi şemadır link vermeniz mümkünmü tıs 75nasıl bir malzeme tr mi birde bf 245hangi modeli daha verimli teşekkür ederim saygılarımla
ceryan3200

ademsu

slm GORDİANUS kardeş bende merak etim bu devreyi yayınlarsan sevinirim .

Dekamon

http://img850.imageshack.us/i/schematicc.jpg/
[IMG]http://img850.imageshack.us/img850/9066/schematicc.th.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

GORDİANUS'un bahsettiği açık şema budur..Bu orjinal şemada bf245c yerine TIS75 kullanılmış..Yalnız TIS75 üretimi durduruldugu için piyasada yoktur..Farneldede bulamazsınız..Muadili olan parçalar dahi piyasada yoktur..Bu yüzden bf245c bu devre için piyasada bulunan en uygun transistördür..

GORDİANUS

2n4858 2n4861  bsv80   bfs76 bfs79  muadıl bunnar  piyesada var ama zor bulunuyo ya da smd olarak bulmaya calişin belki daha kolay dır bulması takarken az dıkkat edersınız

ceryan3200

slm ustalar cevaplarınız için teşekkür ederim saygılarımla..
ceryan3200

tekin_efe

arkadaşlar merhaba ,

size birkaç sorum olacak
-vlf cihazda bobine takılan akort kondansatörü RX emi Tx emi takılacak ?
-birde başlıga bobini yerleştirirken rx mi allta olacak tx mi
- rx bobinini tx e , tx bobinini rx olarak bağlarsak ne olur ( yani karışsa iki ) :)
- son sorum bobinin start la finish tarafıda karışsa ne olur ?

:) bilmiyorum arkadaşlar belki size saçma gelir sorular ama acemilik işte idare ediverin
şimdiden cevaplarınız için teşekkur ederim  herkese iyi çalışmalar

saygılar

tekin_efe

birde arkadaşalr unutmuşum akord kondansatörünü nasıl seçiyoruz kaç değer takacağımızı nasıl anlayacaz

kuzey

merhaba tekin*efe cevapların su sekilde
1. akord kondanstor rx e takılır.
2.başlık yapılırken once tx verici bobin alta konur sabitlenir. sonrasın da rx bobin üste konur ayar yapılır.
3. yanlış baglama olmaz bu çorba degil. lcr metreniz yoksa- olcu aletinin en dusuk ohm kademesinde bobinleri olçersiniz yüksek deger çıkan bobin rx alıcı bobinidir.
4. bobin start end karışsa bişey olmaz sadece bobini başlıga yerlestirken bobin yonunu dogru bulman gerekir. yoksa frekans karısır ayrım iyi olmaz mesafe düser. bunu anlaman içinde gecici masa üstünde tx bobin sabitlenip rx bobinide üstüne koyup sıfırlama yapılır ve cihaz ayarıda yapılınca disc modda sonra bakılır degerli bir madenle eger metai gorunce sesde uzama çatalllama oluyorsa ve mesafe düsükse o zaman anlarsınki bobin yonu ters. şimdi yapman gereken rx bobini üstten alıp ters çevirmek olacak. şimdi dogru yonu buldunuz. ve probleminizde ortadan kalkmış oldu.
5. akord kondanstoru secimi ise matematiksel yonu ve teori aynı kapıya çıktıgı için (bu benim için oyle) genelde 10 nf ile 15 nf arasıdır. dogrusunu bulmak içinde olcu aletinin AC mv kademesinde bobin sıfırlamasını yaparken olcumde en düsük mvolt degerini hangi condanstor veriyorsa o uygun olacaktır. işte hersey bu kadar basit.
iyi günler

tekin_efe

Alıntı yapılan: kuzey - 17 Haziran 2011, 10:27:41
merhaba tekin*efe cevapların su sekilde
1. akord kondanstor rx e takılır.
2.başlık yapılırken once tx verici bobin alta konur sabitlenir. sonrasın da rx bobin üste konur ayar yapılır.
3. yanlış baglama olmaz bu çorba degil. lcr metreniz yoksa- olcu aletinin en dusuk ohm kademesinde bobinleri olçersiniz yüksek deger çıkan bobin rx alıcı bobinidir.
4. bobin start end karışsa bişey olmaz sadece bobini başlıga yerlestirken bobin yonunu dogru bulman gerekir. yoksa frekans karısır ayrım iyi olmaz mesafe düser. bunu anlaman içinde gecici masa üstünde tx bobin sabitlenip rx bobinide üstüne koyup sıfırlama yapılır ve cihaz ayarıda yapılınca disc modda sonra bakılır degerli bir madenle eger metai gorunce sesde uzama çatalllama oluyorsa ve mesafe düsükse o zaman anlarsınki bobin yonu ters. şimdi yapman gereken rx bobini üstten alıp ters çevirmek olacak. şimdi dogru yonu buldunuz. ve probleminizde ortadan kalkmış oldu.
5. akord kondanstoru secimi ise matematiksel yonu ve teori aynı kapıya çıktıgı için (bu benim için oyle) genelde 10 nf ile 15 nf arasıdır. dogrusunu bulmak içinde olcu aletinin AC mv kademesinde bobin sıfırlamasını yaparken olcumde en düsük mvolt degerini hangi condanstor veriyorsa o uygun olacaktır. işte hersey bu kadar basit.
iyi günler

kuzey usta çok teşekkur ederim vermiş olduğun bilgi için aydınlattın beni teşekkuler tekrardan :)

elsidi

Kuzey hocama cevap
Akort kondansatörü seçimi TX alta RX üste sıfırlamaya 15-20 mv kala akort kondansatörü devreye uygulanır
en yüksek voltaj elde ettiğin kondansatör bulunur sonra RX sıfırlanır.
Bobin start end düzeltmesi bobin halkasını cevirmek bobin kablolarının başka yöne kaymasına neden olur buda hiç hoş olmaz
bunun yerine bobin bağlantı uçlarının yerlerini değiştirmek daha pratik bir yöntemdir.
Ben böyle biliyorum yanlışım varsa kuzey hocamdan özür dilerim. Saygılarımla

asenkron

bır konuda dogru bılgınız varsa yorum yazınız derım .eksık ve yanlış bılgıler verıyorsunuz.
bobın akortlama-
gerekenler:lcr metre ,frekansmetre
1.enduktans ölçülür
2.tx frekansı ölçülür.
3.tx frekansına 100 hz ılave edın hesaplayın.akort kondansatoru hesaplanır www. chemelec.com
4.iyi bir alış için pıko degerlerde önemlıdır.aynı yönde tx ve rx ustuste konup en yüksek peak to peak ac volt verecek sekılde ayarlanır.kondansatör degerı az yada fazla oldugunda .ac volt düşer.
bobin ayarı:
1.tx sabıtlenır
2.rx akort yapılmış vazıyette ıken rx bobın uçlarına 1k yuk dırencı baglanır.bu uçlardan multımetremız en dusuk kademede ac  konumda ıken.
3.bobın yaklastıkca ac volt duser.sıfırlanır tekrar ılerı ıttıgımızde yukselır.burada faz ters dönmuştur.
4.her analog kartın dızaynına göre baslık hangı tarafında olacagı degışır.yanı faz yönu. tgsl için ılk yaklasma sıfır olmadan öncekı  10-50 mv  gıbı bır degere ayarlanır. bu deger alıcı kartın dızaynından fark eder.scop kullandıgımızda daha rahat ayar yaparız .
5.bobın sabıtlenır.
6.uygun dökum malzemesı ıle baslık kalıbına sabıtlenır.
7.alıcı karta baglanır metal algılama tam merkezden olmalıdır.metal kenardayken bıle etkıyorsa .rx bobın ucları ters cevrılır.
8.artık alıcı katımızın önce gnd daha sonra dısc ayarlarını yapabılırız.

saygılarımla asenkron

kuzey

asenkron hocam sizin bilginiz yanında bizimkisi devede kulak bile olamaz. eger kastiniz kendi yazmış oldugum yoruma ise: eksik bilgi olabilir,ama yanlış bilgi yoktur. tabi sizin tekniginize aykırı olabilir. benim yaptıgım vlf lerde uyguladıgım yontem budur ve gayette basarılı. yazmış oldugum yorumda anlatılan dil amatör bir dildir ve kolaylıkla anlaşılır ve uygulanabilir. ama sizin yazmış oldugunuz yorum gayet professyonelce anlatılmış bu işe yeni başlayan birininde anlayıp uygulaması zor.
saygılarımla.

asenkron

kuzey cım kusura bakma ben dogru ıslem sırasını yazdım ıster uygulayın ıster uygulamayın.en ufak hatanız sıze yol su elektrık olarak döner sanırsın dönmez.vlf yapıyorsanız lcr metre ve frekasmetre olacak.pulse ugrasıyosanız scop olacak.
yoksa bu iş samanlıkta igne aramaya benzer.  saygılarımla asenkron.

tekin_efe

ustalar merhaba ,

tgsl tamam güzel cihaz ama bu ayar meselesi beni ayar etti ya mesafe sorunu boşa ötmeler kanser etti beni. biz bu işi beceremiyecez galiba tek para 10 cm altın bilezik 40 cm 25cm başlıkla normalmi sizce ama salladığım zaman ötüyor cihaz .

kuzey

yaptıgım cihazdan bir video...

tekin_efe

Alıntı yapılan: kuzey - 21 Haziran 2011, 09:17:38

güzel anlatmmıssın usta emeğine sağlık keşke baştan koysaydın videoyu ölçü alteini lf353 ün 7 numaralı bacagından ölçüyorsun demi

Karadağ

Alıntı yapılan: kuzey - 21 Haziran 2011, 09:17:38

Merhaba,

Anlatımınız için teşekkür ederim. Butür yardımlar sayesinde ilerliyor ve başarılı işler ortaya çıkartabiliyoruz.

Saygılarımla
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

kuzey

yok usta rx girişden olçüldü. burdaki asıl konu kit ile bobin konfigürosyonun birbirine uygun olması.

kuzey

asıl ben tesekkür ederim karadag hocam herşey bu site sayesinde oldu. saygılarımla

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious