Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

ADIM ADIM PI Öğreniyorum. :)

Başlatan LORD_EX, 12 Mart 2011, 18:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

LORD_EX

PI Dedektörünü ince ince ele alıp sizinde yardımınızla yapalım birşeyler. Bilenede bilmeyenede bir rehber hazırlamak istedim. Tabi sizin yardımınızlada büyük bir kaynak olacak. Birkaç saatimi verebildim ancak bu kadar çıktı. Yanlış birşey varsa düzeltiriz.
Bizim buna ihtiyacımız var. Yalnız konu konu gideceğiz. Ta burada iken ADC den bahsetmeyelim lütfen. Bir bölümüde ben hazırlarım diyen olursa hazırlasın ekleyelim. Tartışalım.

PI Rehber v.1

Linkback: ADIM ADIM PI Öğreniyorum. :)

pro-TR

Alıntı yapılan: LORD_EX - 12 Mart 2011, 18:51:06
PI Dedektörünü ince ince ele alıp sizinde yardımınızla yapalım birşeyler. Bilenede bilmeyenede bir rehber hazırlamak istedim. Tabi sizin yardımınızlada büyük bir kaynak olacak. Birkaç saatimi verebildim ancak bu kadar çıktı. Yanlış birşey varsa düzeltiriz.
Bizim buna ihtiyacımız var. Yalnız konu konu gideceğiz. Ta burada iken ADC den bahsetmeyelim lütfen. Bir bölümüde ben hazırlarım diyen olursa hazırlasın ekleyelim. Tartışalım.

PI Rehber v.1

s.a.
bitmiş proje varmı lord usta, herşeyi ile şöyle 1 tl 60-70 cm lik ama ayrımlı olacak, yoksa lazım değil, devre kurmak için masraf edemem.

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

s.a.
lord_ex ustam şu kısmı ben mi yanlış anladım acaba?
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/65596874299386431880.jpg[/img]

yani bobin doyum süresi;
mosfetin ton seviyede kalma süresi yani, bobinin doyum süresi deyince 5*L/R formulünde R değerimiz ohm olmalı değil mi? ve ayrıca bobinin direnci hesaba katılmıyor mu? ve ayrıca bobine paralel atılan direnci niye hesaba katmıyorsunuz? anlamıyorum. yani onlarıda ekleyin, mosfetin iletimde kalma süresi 1,5mS sürelere çıksın, sonrada ayrodinamik yasaları, boşa batarya sarfiyatı deyin durun ustam, sonrada ya bu meret neden 1 tl yi 20 cm den yukarıya çıkmıyor diye dert yanarsınız? anlamıyorum? yanlışmıyım lord_ex ustam. elbette ki hatalarım olacak, olunca düzeltelim ki bizde bi adım daha ilerleyelim.

pro-TR

bu arada ustam öğretirken insan bişeyler öğrenir  ;)
hani bize bişeyleri öğretiyorsunuz ya, şeytan ayrıntıda gizlidir. ayrıntıları yakalama şansınız olur. aslında benim de yapmak istediğim buydu, yani sistemi anlamak, öğrenmek ve en iyiyi bulmak, işin zor bilesin, zira birileri çıkar hemen devre ayrımlı mı? kaç cm den çekiyor, kullandığın bir malzeme 5 tl dir mesela bu malzeme pahalı acaba 5 kuruşluk şunu kullansan olmaz mı der durur.

YAK

Lord-ex ben kendi adıma teşekkür ediyorum.Böyle matematiksel analiz yoluyla olaya yaklaşman güzel.İlerleyen sayfalarda katkıda bulunacağımız bir konu olursa katılırım.Şimdilik iyi çalışmalar.

pro-TR

S.A.
EVET lord_ex usta dediğiniz gibi 300R lik direnc değeri ile alınan sinyal ideal sinyal, yalnız burada anlatmak istediğim konu şu; ki yazılımcı usta beni yanlış anlamıştı, izah edeyim
sinyale iyi baktığımızda sönümlenmenin bitimine yakın noktada bir kıvrılma var (tabirlerim bilimsel olmayabilir)
işte o kıvrılma noktasından sonra algılama noktası üst noktaya göre daha hassastır. eğer ki o kırılma noktası ADC okutabileceğimiz kadar uzun ise ne ala, değilse önemi yok, ayrıca henüz o konuya gelmedik ama diffreansiyal opampında bias ayrı mutlaka olmalı, biasla sinyalimize müdahale şansımız oluyor.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/74036075836102899543.bmp[/img]

Teknoloji13

Elinize sağlık çok faydalı bilgiler sunmuşunuz başarılar dilerim.
Doğru yazdım diye kızma!

Teknoloji13

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Mart 2011, 19:13:30
Alıntı yapılan: LORD_EX - 12 Mart 2011, 18:51:06

PI Rehber v.1

s.a.
bitmiş proje varmı lord usta, herşeyi ile şöyle 1 tl 60-70 cm lik ama ayrımlı olacak, yoksa lazım değil, devre kurmak için masraf edemem.

Bence yapıcı olmakta fayda var diye düşünüyorum aksi takdirde imzanızın bir anlamı olmayacaktır.

Benide yanlış anlamamanız dileğimle saygılar.
Doğru yazdım diye kızma!

yazılımcı

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Mart 2011, 20:47:15
S.A.
EVET lord_ex usta dediğiniz gibi 300R lik direnc değeri ile alınan sinyal ideal sinyal, yalnız burada anlatmak istediğim konu şu; ki yazılımcı usta beni yanlış anlamıştı, izah edeyim
sinyale iyi baktığımızda sönümlenmenin bitimine yakın noktada bir kıvrılma var (tabirlerim bilimsel olmayabilir)
işte o kıvrılma noktasından sonra algılama noktası üst noktaya göre daha hassastır. eğer ki o kırılma noktası ADC okutabileceğimiz kadar uzun ise ne ala, değilse önemi yok, ayrıca henüz o konuya gelmedik ama diffreansiyal opampında bias ayrı mutlaka olmalı, biasla sinyalimize müdahale şansımız oluyor.
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/74036075836102899543.bmp[/img]

evet selami abi şimdi anladım ikinci eğim noktası daha dik daha hızlı değişim gösteriyor

pro-TR

Alıntı YapBence yapıcı olmakta fayda var diye düşünüyorum aksi takdirde imzanızın bir anlamı olmayacaktır.

Benide yanlış anlamamanız dileğimle saygılar

yazılımcı ustam, hocam. bende insanım malum, ismet sıfatı yok bende, bazen bende daralıyorum. imzamda ki söz benim için hedeftir, edebi elden bırakmamaya gayret ediyorum. elbette ki çizgiyi aşdığım zaman olacak ve sizler devreye girip uyaracaksınız, bunu istemek benim hakkımdır.

yazılımcı

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Mart 2011, 21:44:30
Alıntı YapBence yapıcı olmakta fayda var diye düşünüyorum aksi takdirde imzanızın bir anlamı olmayacaktır.

yazılımcı ustam, hocam. bende insanım malum, ismet sıfatı yok bende, bazen bende daralıyorum. imzamda ki söz benim için hedeftir, edebi elden bırakmamaya gayret ediyorum. elbette ki çizgiyi aşdığım zaman olacak ve sizler devreye girip uyaracaksınız, bunu istemek benim hakkımdır.

abi onu ben yazmadım teknoloji  rumuzlu arkadaş yazmış  ;)

pro-TR

ya yokmu bakırköy ruh ve sinir hast. hastanesinde denize nazır havadar bi yer, kafam dönmüş, yakında sıyıracağım, zaten 3-5 tahtamız eksik...
kusuruma bakmayasın yazılımcı usta ;)

TEKDEDEKTOR

..............SELAMI USTA....BEN  BAKIRKOY  SINIR  RUH  HASTALIKLARINDAN  YER  AYIRTTIMMMM........BEN  BOGAZA  NAZIR  YERDEN   MEZARIMDA   HAZIR YER  AYIRTTIRAYIMMI......BOS  KONTEJYAN  VARR  ARKADASLARR  BEKLERIZZ.......

zerog26

lord-ex kendi adima soyleyeyim baya yararli 1 kaynak hazirlamissin insallah devami gelir... bu anlattiklarini gecen yil devre analizi dersinde okumustum ...pi sistemlerin neredeyse hepsi ayni sistemde calisio artik yeni pi cihazlar mikro islemcili o kadar ek 1 ozellik yok (ayrim olayini saymiorum net olarak toprak altinda ayirdigini gosteren 1 pi videosu cekip kimse gondermedi foruma net ayrimi gectim uykusuz ustanin ayrim devresinin toprak altindaki cisimlere nasil tepki verdiginide gosteren 1 videoda yok uykusuz usta masa ustunde ayrimi gusel yaptirmis ama 30 cm cukur acip parayi veya altini koyup nasil tepki verdigini gostermemis .....)

yazılımcı

lord-ex ustam çok güzel bi kaynak olmuş ama şu 5To  süresi biraz fazla değilmi , çünkü genelde 3To süresi tercih edilir , adım motorları olsun her alanda bobini olan herşeyde 3To kabulu  var , yalnız pi dedektörde %95 değilde %99 a ulaşmak çok şey ifade ediyosa dediğinize katılıyorum .

pro-TR

Alıntı yapılan: yazılımcı - 12 Mart 2011, 21:52:25
Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Mart 2011, 21:44:30

abi onu ben yazmadım teknoloji  rumuzlu arkadaş yazmış  ;)

s.a.
benim kulaklar sakat ama demekki artık gözlerde arızaya geçti, karıştırıyorum, iyi tarafı çorba dibine tutmaz  ;D

LORD_EX

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Mart 2011, 19:29:56
s.a.
lord_ex ustam şu kısmı ben mi yanlış anladım acaba?
[IMG]http://www.yukleresim.com/images/65596874299386431880.jpg[/img]

yani bobin doyum süresi;
mosfetin ton seviyede kalma süresi yani, bobinin doyum süresi deyince 5*L/R formulünde R değerimiz ohm olmalı değil mi? ve ayrıca bobinin direnci hesaba katılmıyor mu? ve ayrıca bobine paralel atılan direnci niye hesaba katmıyorsunuz? anlamıyorum. yani onlarıda ekleyin, mosfetin iletimde kalma süresi 1,5mS sürelere çıksın, sonrada ayrodinamik yasaları, boşa batarya sarfiyatı deyin durun ustam, sonrada ya bu meret neden 1 tl yi 20 cm den yukarıya çıkmıyor diye dert yanarsınız? anlamıyorum? yanlışmıyım lord_ex ustam. elbette ki hatalarım olacak, olunca düzeltelim ki bizde bi adım daha ilerleyelim.

Akım yolu üzerinde  0.05 ohm direnç , mosfet , bobin iç direncide mevcut. hesaba 0.05 ohm'luk direnci ekledim ama yazmayı unutmuşum.
0.05+0.85+0.40 = 1.30 ohm. yapıyor. bu değerlerin hepsi devremizin maksimum akımını belirliyor.Ve amacımız bobin bu maksimum akıma ne kadar sürede ulaşır.  diyeliki bunlardan birisi yükseldi devreden geçen akım azalır doğru mu? bobin düşen bu akım seviyesine daha az bir sürede ulaşır. 5*L/R formüldende görülüyor. R , Ton süresinde  bobin üzerinden akan akımın izlediği yoldaki dirençlerin toplamı olacaktır.

LORD_EX

Alıntı yapılan: yazılımcı - 13 Mart 2011, 13:58:34
lord-ex ustam çok güzel bi kaynak olmuş ama şu 5To  süresi biraz fazla değilmi , çünkü genelde 3To süresi tercih edilir , adım motorları olsun her alanda bobini olan herşeyde 3To kabulu  var , yalnız pi dedektörde %95 değilde %99 a ulaşmak çok şey ifade ediyosa dediğinize katılıyorum .

Tabii kullanılabilir. Ama 1cm fazla çeksin diye debelenip duruyoruz. Peki fazlası yani bobin uzun süre doyumda kalsa ne olur? yerim aküsünü eğer işimize yarayacaksa neden olmasın.ben 5 aküyle çıkarım araziye.

Ama birşey var unuttuğumuz. Bobinin doyumda kalması hedef metalde bir etkiye sebep olmaz diye düşünüyorum. Kanuna göre bir iltkende gerilim endüklenmesi için ya değişken bir manyetik alan üçerisinde sabit bir bobin olmalı yada sabit bir manyetik alan içerisinde iletken haretket ettirilmeli. bobin üzerinden akım maksimum değerinde akarken sabit bir manyetik alanımız vardır. Yani doyumdan sonraki süre bence boşa geçmiştir. Bu benim yorumum acizane . Ama aksini kanıtlarsanız yeni birşey daha öğrenmiş oluruz.

LORD_EX

Teşekkürler arkadaşlar. Alakanız biza moral veriyor. Selami abi sen olmasan böyle birşeye kalkışmazdım. Desteğini hissetmek güzel. (ilk mesajı saymıyorum abi)

LORD_EX

C)Ton Ve Toff sürelerinde bobin enerjisinin incelenmesi :
Bu bölümün amacı diyotların üzerinden bize lazım olan eğriyi ne zaman değerlendirmeye almamız gerekiyor. Ters ve pararlel bağlı diyotlar +0.7 volt – 0 volt arasında özel bir alan oluşturuyorlar , bu bölgede sinyalimiz aşağıdaki grafikteki gibi bir yol izliyor. Amacımız bu noktaya kadar geçen süreyi yakalamak......

.....Bu eğrilerin her biri  yakın yada uzak bir metali ve/veya birbirinden farklı metalleri temsil ediyor. Bu noktayı devre elemanlarının sayesinde yaklaşık hesaplayarak mosfet toff süresinden itibaren kaç sn sonra bu noktaya ulaşabiliriz. Bunu noktada ADC aktif olacak. Neden bu nokta çünkü bu noktaya kadar tüm eğriler aynı yolu izliyor. Buradan örnek almak hiçbir anlam ifade etmez...
...

Konu Hazırlanıyor. Bir kısmı bitti. Yarım yamalak yayınlamak istemedim.İnşallah yarın akşam biter. Malum gündüz çalışıyorum.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious