Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

DC Devrede Kondansatörler

Başlatan oongit, 05 Kasım 2009, 22:34:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oongit

Merhaba Arkadaşlar...

DC bir devrede 1 adet direnç (39k) 1 adet te kondansatör (220n) bulunmaktadır. Bu kondansatörün şarj-deşarj süresi nasıl hesaplanır? Formülü nedir?

Kondansatörün 1 ayağı -10V'a, direncin bir ucu da GND'ye bağlı... Dirençle kondansatörün bir ayakları da birleşmiş. Şema gönderemiyorum...
Linkback: DC Devrede Kondansatörler

Uykusuz

Merhaba,

Kondansatörün şarj eğrisi exponansiyeldir.

Fakat bu eğrine öyle bir an vardır ki, T = RxC zaman sonra kondansatör üzerinde devrenin besleme voltajının her zaman 0.7 katı vardır.

oongit

Teşekkürler uykusuz...

Ancak yukarıdaki formülde şarj ya da deşarj süresi ile ilgili bir formül göremedim. Bir de yukarıda verdiğin formüldeki kısaltmaların ne olduğunu da yazabilirsen çok sevinirim.

Tekrar teşekkürler...

Uykusuz

Şemada görüldüğü üzere R ve C elemanları birbirine seridir. Seri devrede de her devre elemanı üzerinden geçen akım aynıdır.

I=(V/R)e^(-t/RC) formülü devreden geçen akımın zamanla değişimini verir.

Vb=besleme voltajı
R=seri direnc
C=seri kondansatör
e=2,71
t=zaman

t yerine saniye cinsinden değerler vererek o andaki devrenden geçen akımı bulabilirsiniz.

Direnç üzerine düşen gerilim :

Vr = I x R kadardır.

Kondansatör üzerinde düşen gerilim de Vb - Vr kadardır.

Yok arkadaş bana bu iş zor geldi derseniz simülasyon programları ile işinizi görebilirisiniz. LTspice Pspice gibi programlar olabilir.

oongit

Hiç de zor değilmiş  ;D Teşekkürler uykusuz...

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious