Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

DC / DC CONVERTER

Başlatan BigBang, 26 Haziran 2009, 18:44:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BigBang

Arkadaşlar yapacağım bir devre için 6 veya 12 volt girişli +/- 15 V. simetrik ve regüleli çıkışlı bir besleme devresine ihtiyacım var.İnternette step-up converter'ler arasında istediğimi bulamadım.

Bir alternatif de converter ile voltajı +/- 24V.a çıkarıp (+) ucu 7815'e ve  (-) ucu 7915'e verip voltajı istenilen seviyede tutmak diye düşünüyorum.Sizce hangisi daha mantıklı ve böyle güç devreleri hazırda elinde olan var mı ?
Linkback: DC / DC CONVERTER

Uykusuz

Merhaba, ne kadar akım çekeceksiniz? ona göre bişeyler düşünelim  :)

BigBang

Yapmayı düşündüğüm devreyi vereyim.1,5 Amperi geçmeyeceğini tahmin ediyorum.Bu şemada direk şehir elektriğinden doğrultma yapıp simetrik 15v. elde etmişler.Ancak ben bu devreyi arazide deneyeceğim için taşınabilir bir beslemeye ihtiyacım olacak.

http://www.vlf.it/kurt/elf.html

remzi50

Cok basit bir devre isini gorebilir.Istersen atx psu larin icindeki trafodan kullanabilirsin.Yada kucuk bir devre yapayim diyorsan toroid nuvelerden birini modifiye edebilirsin.Devreyi Atx trafosunun 5 volt cikislarina uygulayip 12 volt cikislarindan simetrik 24 olt gibi bir deger alabilirsin.220 volt tarafina dikkat et carpilmayasin  :)

Bana sorarsan en iyisi trorid bir nuve yi modifiye etmen,sarim sayisi ile frekansi tutturman biraz ugrastirir ama fazla yer kaplamayan guzel bir sey olur.

Uykusuz

Merhaba

Bir örnek uygulama da benden olsun;

Bu devreye takla attırsanız taş çatlasa 100mA akım çeker. Ben bu devre için MC34063A entegresini tavsiye ederim. Linkini verdiğim entegrenin datasheet'inde hem negatif hem de pozitif gerilim elde etmek için örnek uygulamalar mevcut. Bu entegreden iki adet kullanarak hem +15V hem de -15V elde edebilirsiniz.

BigBang

Alıntı yapılan: remzi50 - 27 Haziran 2009, 10:17:43

Cok basit bir devre isini gorebilir.Istersen atx psu larin icindeki trafodan kullanabilirsin.Yada kucuk bir devre yapayim diyorsan toroid nuvelerden birini modifiye edebilirsin.Devreyi Atx trafosunun 5 volt cikislarina uygulayip 12 volt cikislarindan simetrik 24 olt gibi bir deger alabilirsin.220 volt tarafina dikkat et carpilmayasin  :)

Bana sorarsan en iyisi trorid bir nuve yi modifiye etmen,sarim sayisi ile frekansi tutturman biraz ugrastirir ama fazla yer kaplamayan guzel bir sey olur.

Verdiğiniz devre dc/ac değil mi?

BigBang

Alıntı yapılan: Uykusuz - 27 Haziran 2009, 12:58:20
Merhaba

Bir örnek uygulama da benden olsun;

Bu devreye takla attırsanız taş çatlasa 100mA akım çeker. Ben bu devre için MC34063A entegresini tavsiye ederim. Linkini verdiğim entegrenin datasheet'inde hem negatif hem de pozitif gerilim elde etmek için örnek uygulamalar mevcut. Bu entegreden iki adet kullanarak hem +15V hem de -15V elde edebilirsiniz.

İlginize teşekkür ederim.Aslında ben 1,5 A. yı düşünürken akü değerleri gibi düşünüp akım sarfiyatını düşünmemişim.Ompampların çekeceği akımı hesaplamak zor ama 50mA çekeceğini bile tahmin etmiyorum.

Bu konuyla ilgili birçok ipucu var internette ancak elektronik hesaplamaları yapabilmek bana göre ayrı bir uzmanlık.Benim hiç anlamadığım hesaplamalar bunlar , çünkü basit fizik formülleri yetmiyor.Elektronik elemanları da tanımak gerekiyor.Kısaltılmış eleman ayaklarının hepsinin ne anlama geldiğini bilemiyorum.

Mesela her.gi bir opampın giriş ve çıkışlarındaki dirençlerin değerlerini değiştirerek hem voltaj simetrik hale getirilebiliyor , hem de gain'i istenildiği gibi arttırılabiliyor.Ama ben çıkışı +/- 15V. olan ve DC/DC girişlisine ulaşamadım.Sizin verdiğiniz de böyle bir örnek gibi geldi bana.Ama mantığımın almadığı bir çok şey var bu devrelerde de.Örneğin doğru akımın kullanıldığı devrelerde indüksiyonun yahut transformatörlerin kullanılması gibi.Transistörlü yapılan devrelere de ulaştım ama dediğim gibi giriş ve çıkış değerleri uymuyor.Tabi bir de simetrik ve regülasyon da var.

Aslında bu gibi konuların forumumuz üyeleri ve yeni başlayanlar için çok önemli olduğunu düşünüyorum.Sonuçta kendi devrelerini yapacaklar veya benim gibi evde kullanılabilecek devreleri dışarıda kullanmak isteyenler için güzel bir kaynak olabilir.Aslında forumda bunlarla ilgili bilgiler var.Ama çeşitli giriş ve çıkışlar için , hem de tek bir başlıkta bunlara ulaşmak daha zevkli olabilir.

İlginize tekrar teşekkür ederim.Saygılar ...

BigBang

Alıntı yapılan: remzi50 - 27 Haziran 2009, 10:17:43

Özür dilerim.Sonradan akımın doğrultulduğunu yeni farkettim.Ancak işlem biraz uzamış gibi geldi.DC/AC/DC şekli olmuş.Tabi bu da ayrı bir çözüm .Ancak dediğiniz gibi dikkatsizliğe gelmeyecek bir durum söz konusu.Ama sanki "daha kolay ve kullanışlı bir çözüm olmalı" gibime geliyor.Aman , "sen de gösterdiğimiz yolu beğenmiyorsun" imajı kafanızda oluşmasın.Alternatiflere ihtiyacımız hep olacaktır.Sonuçta devrelerin de beslenmeye ihtiyacı var.Saygılarımla...

BigBang

Sonunda internette bir devre buldum.Ancak onda da 4 adet 6v.luk pil kullanılıyor.Linki vereyim.

http://www.discovercircuits.com/H-Corner/bat-power-15v.htm

İlgisini eksik etmeyen herkese teşekkür ederim.

Uykusuz

Merhaba

http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml

Bu linkte giriş volltajınızı belirtin. Örneğin elinizde 6V ışıldak aküsü olsun. Vin girişine 6V yazın. Vout olarak da 15 yazın akım olarak 20mA civar yazın ripple olarak 5-10 gibi bişey yazın frekans 50KHz olsun. Calculate dedikten sonra size şemayı ve eleman değerlerini hesaplayıp verecek. Daha sonra çıkış voltajına -15 yazın size yine bir şema çizip eleman değerlerini hesaplayacak.

Böylece elinizde iki adet şema olmuş olacak. Bunların ikisini de yapmalısınız Böylece elinizde 6Vaküden hem +15V hem de -15V veren bir devre olmuş olacak  ;)

BigBang

Çok güzel bir paylaşım bence.Hem daha önce hiç düşünmediğim bir araştırma şekli de sayenizde kafamda oluşuverdi.Harikasınız.Çok teşekkür ederim  :)

Rakamları hemen denedim tabi  ;) Vripple ' ın ne anlama geldiğini bilmiyorum  ??? Bir de frekansın optimum ne civarlarda olması doğrudur.Mesela 50Hz. için , 10 kHz. için belli bir katsayı filan var mıdır ? Frekansın gereğinden yüksek veya alçak olmasının sakıncaları var mıdır ?

tarikkoc

Arkadaşlar ben 1,5 voltu 6 volta yükseltmeye çalışıyorum acaba bu devreyi uyarlayabilirmiyim veya böyle bir devre bulabilirmiyim...

Uykusuz

Merhaba, ne kadar akım çekeceksiniz?

tarikkoc

ortalama 300 - 500 ma max 1000 ma çeker diye tahmin ediyorum

tarikkoc

basit bi devre işimi görür

Uykusuz

6V çıkışından 500mA çekilen bir converter devresi 1.5V girişinden 2Amper akım çeker. Eğer niyetiniz kalem pil kullanmaksa bu iş biraz zor  ;)

tarikkoc

evet kalem pil kullanmayı düşünüyorum ama bu söylediğim değerler maximum yani yarısını çeksemde olur

tarikkoc

kalem pil en fazla kaç ma güç verir

tarikkoc

Uykusuz

Standart kalem piller ne kadar akım verirler bilmiyorum fakat şarjlı kalem piller baya akım verebiliyorlar.

Mesela bu pilden 2.7 amper akım çekseniz 1 saat dayanırmış. Devre olarak da bunu buldum. Çıkışı 5V. Referans dirençleri ile oynayarak çıkışı 6V'a çıkarabilirsiniz.

http://bp1.blogger.com/_BQac7gcHPK0/RjVUEnbcEwI/AAAAAAAAAOU/VPBByQgyX78/s1600-h/MAX1674_converter.gif

Çıkıştan kaç amper çekilir bilmiyorum entegrenin datasheetini okumak lazım.

MAX1674 1 amper değerinde anahtarlama yapabilen bir mosfet içeriyormuş. İyice incelemek lazım.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious