Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Hadi gelin bobin saralım :)

Başlatan elbombaci, 11 Ağustos 2007, 20:16:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercan

arkadaşlar
benim osiloskopum yok.ama o şekiller yaptığım propla winscop programında görülebiliyor.tabi analog sinyaller bu programlarda pek düzgün görüntülenemiyor.probu ve yapımını(iki direnç.iki diyot)osiloskop yapmak başlığında anlatmıştım.
ayrıca bildiğim kadarıyla sırf endüktans değil bobinin dc direncide rol oynuyor.o yüzden şu değere şu direnç uyar denemez.ben çoğunlukla yaklaşık 450uh hesapla sarıyorum ama çap ve omaj değiştiği için hep aynı direnç uymayabiliyor.
ayrıca potların doğru çalışıncaya kadar direncin değerinin düşürülmesi gerektiği uykusuz arkadaşımız tarafından defalarca yazılmıştı.
bobine tel bantlamakta endüktansı değiştireceği için faydalı olabilir.yani bobini dirence uydurabilir.

Linkback: Ynt: Hadi gelin bobin saralım :)

BigBang

Bu endüktif bobinlerin formülleri varsa sanırım konuyu anlamak daha kolay olacaktır.Hangi değerlerin indüksiyon ile ters-doğru orantılı olduğunu en azından teorik olarak görebiliriz.Bu formüller elinde olan arkadaşlarımız foruma eklerlerse çok güzel olur  ::)

simon46

indüktans telin kalınlıgına ve bobinin çapına ve tur sayısına göre degişir.0,8mm telde 1mH elde ettiğinde omaj 1,5ohm civarı bir şey çıkıyor.O,5mm telden 1mh indüktans elde ettiğinde omaj 3ohm çıkıyor.Sonuçta elde ettiğiniz indüktans degere göre sönümleme takılmalıdır.Şuan delta en iyi sonucu verdiği indüktans degeri 1mH ..bU DEGERDE BU CİHAZ DOGRU ÇALIŞIYOR.Yabancı sitelerdede delta pulse için uygun indüktans 1mH olarak belirlenmiş.Diğer pulse cihazlara göre indüktansı biraz yüksek bir cihaz.Potların ters çalışması tamamıyla indüktasla ilgilidir..1mH altındaki bir çok bobinde delta ters çalışır.Özellikle gain potu ve noise da belirgindir.Kısacası bobinin omajı tur sayısı,çapı,telin kalınlıgı ve bunların toplamı indüktansı belirler.Bizi ilgilendiren indüktanstır.Gerisi teferruattır..Yani kullandıgınız tel 5mm den küçük 10mm den büyük olmıyacak şekilde her.gi bir tel çapıyla 1mH sardıgınızda istediğiniz ideal sonucu alırsınız..
Bu konuyu fazla uzatmaya gerek yok.Saygılar

ercan

simon46 arkadaş ,
1mh değeri hesaplamı yoksa ölçü aletiyle ölçerekmi alıyorsun.ölçü aletiyle ölçtüğümde, hesapladığımdan nerdeyse iki kat fazla çıkıyor.

simon46

Ben bobini rlc metre ölçüyom..Bobini hiç bir zaman hesapla sarmam.Çünkü hesaba uygun bobin sarmak teoriktir. Elektronik işinde teorik bazı durumlarda pratiğe uymuyor.Özellikle bobin işinde hiç tutmuyor degerler.Teorikteki hesaba uygun bobin sarmak pratikte çok zordur.BUnun nedeni fabrika gibi aynı standartta saramadıgımız içindir.Telin bakır kalitesi,teller arası boşluk,vb.şeyler degerlerde çok şey degiştirir.Size pratik olsun diye söylüyorum.Bobin sararken kesinlikle elinizde RLC VOLTMETRE olsun..Voltmetrenin ölçtüğü deger,sizin teorik hesabınızdan daha dogrudur..Delta 0.8mm tel 1mH indüktans, sönümleme direnci 1k oldugunda tek para 40cmde net 50cm de tık tık sesini alırsın. ;)Size, yabancı siteden aldıgım deltanın orjinal bobin başlıgı ile ilgili degişik ölçülerin verildiği listeyi aşagıdan inceleyebilirsiniz..

Volendo inoltre fornire qualche dato teorico utile per la realizzazione della sonda del nostro Delta Pulse:

Diametro della sonda : 60 cm
Induttanza della sonda : 1 mH
Sezione del cavo : 0.5 mm
Intervallo tra le spire : 0 mm
Numero di avvolgimenti : 23,5
Lunghezza del cavo : 44,35 metri
Resistenza ai capi della sonda : 3,85 Ohms

Diametro della sonda : 45 cm
Numero di avvolgimenti : 28,5
Lunghezza del cavo : 40,35 metri
Resistenza ai capi della sonda : 3,5 Ohms

Diametro della sonda : 30 cm
Numero di avvolgimenti : 38,5
Lunghezza del cavo : 36,35 metri
Resistenza ai capi della sonda : 3,15 Ohms

BigBang

Alıntı yapılan: simon46 - 04 Şubat 2009, 03:13:21
indüktans telin kalınlıgına ve bobinin çapına ve tur sayısına göre degişir.0,8mm telde 1mH elde ettiğinde omaj 1,5ohm civarı bir şey çıkıyor.O,5mm telden 1mh indüktans elde ettiğinde omaj 3ohm çıkıyor.Sonuçta elde ettiğiniz indüktans degere göre sönümleme takılmalıdır.Şuan delta en iyi sonucu verdiği indüktans degeri 1mH ..bU DEGERDE BU CİHAZ DOGRU ÇALIŞIYOR.Yabancı sitelerdede delta pulse için uygun indüktans 1mH olarak belirlenmiş.Diğer pulse cihazlara göre indüktansı biraz yüksek bir cihaz.Potların ters çalışması tamamıyla indüktasla ilgilidir..1mH altındaki bir çok bobinde delta ters çalışır.Özellikle gain potu ve noise da belirgindir.Kısacası bobinin omajı tur sayısı,çapı,telin kalınlıgı ve bunların toplamı indüktansı belirler.Bizi ilgilendiren indüktanstır.Gerisi teferruattır..Yani kullandıgınız tel 5mm den küçük 10mm den büyük olmıyacak şekilde her.gi bir tel çapıyla 1mH sardıgınızda istediğiniz ideal sonucu alırsınız..
Bu konuyu fazla uzatmaya gerek yok.Saygılar

Peki bu değerleri Pulse Star Pro 2 için de kullanabilir miyiz.Orijinal 1x1 m. bobininin indüktansı 0,558 mH. , Direnci 2 Ohm. (Bunları LCR metre ile ölçtüm).Uykusuz sönümleme direnci yok diye belirtmiş.Bir de bobin teline direnci paralel hangi değerde bağlarsak bu 1mH. değerde daha verimli çalışır ? Antenin derinlik değerleri düşük.Daha çok yeniyim . Şimdiden teşekkür ederim.

ercan

parayı algılama mesafesi cihazın ayarlanmasıyla ilgili.cihazınız kararlı çalışıyorsa 3 saniyede 1 tık yapacak şekilde ayarlayabilirseniz.60 santimin üzerinde bile hissettiğini tık sesinin saniyede 1-2 ye yükselmesinden anlayabilirsiniz.tabi direnç doğru değerde olmalı.ben düşük omajlı 0.80 telden sardığım 40 santimlik bobindende adslden sardığım 55 santim 5 ohmluk bobindende hemen hemen aynı sonucu aldım.
yani bir sürü tel zayettikten sonra anladığım bobinin çapı sarımı okadarda önemli değil.belli sınırlar içerisinde hepsi aynı.o yüzden bobine fazla takmayın.
önceki mesajlarımda bu boşuna denemelerden sonra öğrendiklerimi yazmıştım.

BigBang

Alıntı yapılan: ercan - 05 Şubat 2009, 18:41:10
parayı algılama mesafesi cihazın ayarlanmasıyla ilgili.cihazınız kararlı çalışıyorsa 3 saniyede 1 tık yapacak şekilde ayarlayabilirseniz.60 santimin üzerinde bile hissettiğini tık sesinin saniyede 1-2 ye yükselmesinden anlayabilirsiniz.tabi direnç doğru değerde olmalı.ben düşük omajlı 0.80 telden sardığım 40 santimlik bobindende adslden sardığım 55 santim 5 ohmluk bobindende hemen hemen aynı sonucu aldım.
yani bir sürü tel zayettikten sonra anladığım bobinin çapı sarımı okadarda önemli değil.belli sınırlar içerisinde hepsi aynı.o yüzden bobine fazla takmayın.
önceki mesajlarımda bu boşuna denemelerden sonra öğrendiklerimi yazmıştım.

Dediğiniz doğru olabilir.Dedim ya işin daha çok başındayım.Ama sanki antene yapılabilecek modifikasyonlar verimini çok arttırabilecekmiş gibi geliyor.Kendi adıma yazacak olursam direnç ve kondansatör ilavesi ile canavar gibi bir anten yapılabilir fikrini taşıyorum.Tabi sizler bu işlerin pratiklerini çok yapmışsınızdır. Bu yüzden üniversitede çok sevmediğim elektrik dersini bile çalışıyorum.Okulda bu kadar çalışsaydım herhalde dereceye oynardım.

ercan

sayın arkadaşım
direnç ve kondensatör ilavesiyle verimin artacağını sanmıyorum.
pulse dedektörlerde bobin söylediğin gibi anten olarak çalıştığı için.bazı metallerin şekline ve antene göre algılama mesafesi değişiyor.mesela
para gibi yassı cismi dik tuttuğunuzda kısa, paralel tuttuğunuzda daha fazla bir mesafeden algılarken.uzun bir cismi dik tuttuğunuzda daha
fazla bir mesafeden algılıyor.eskiden antenler ve polarizasyon hakkında biraz okumuştum.şimdi pek birşey hatırlamıyorum ama bu durum sanıyorum polarizasyonla ilgili.burdan yola çıkarak antenin büyüklüğü ve şeklinin verimliliği etkilediğini düşünüyorum.

BigBang

Alıntı yapılan: ercan - 06 Şubat 2009, 10:31:57
sayın arkadaşım
direnç ve kondensatör ilavesiyle verimin artacağını sanmıyorum.
pulse dedektörlerde bobin söylediğin gibi anten olarak çalıştığı için.bazı metallerin şekline ve antene göre algılama mesafesi değişiyor.mesela
para gibi yassı cismi dik tuttuğunuzda kısa, paralel tuttuğunuzda daha fazla bir mesafeden algılarken.uzun bir cismi dik tuttuğunuzda daha
fazla bir mesafeden algılıyor.eskiden antenler ve polarizasyon hakkında biraz okumuştum.şimdi pek birşey hatırlamıyorum ama bu durum sanıyorum polarizasyonla ilgili.burdan yola çıkarak antenin büyüklüğü ve şeklinin verimliliği etkilediğini düşünüyorum.

İlginize ve cevabınıza teşekkür ederim.Sanki Voltaj yükseltilirse hem çekeceği akım düşer hem de verimliliği artar diye düşünmüştüm.Bir taşta iki kuş olayı oluşuverdi kafamda.Saygılar...

myfavorites

arkadas tamam guzel olmus ama devre şemasını vermedıkten sonra ne ıse yarar  ;)

esila66

Değerli arkadaşlarım bu bobin sarım işini daha acık ve net bir şekilde anlatılsa daha iyi olmazmı adsl kablosu ile değilde bobinaj teliyle yapılsa verimi artmazmı ?
Bu hususta abimiz elbombaci den yardım taleb ediyorum
Ustam şu işi daha geniş anlatırmısın bizlere

hyrt

lcr metre ile bobinin indüktans ı nasıl ölçülür. Ben birt tane başlık yaptım ama bunu ölçmek istiyorum. birtane lcr metre aldım ama indüktans nasıl ölçülür bu konuda yardımcı olurmusunuz

ercan

Alıntı yapılan: hyrt - 11 Ağustos 2009, 15:40:42
lcr metre ile bobinin indüktans ı nasıl ölçülür. Ben birt tane başlık yaptım ama bunu ölçmek istiyorum. birtane lcr metre aldım ama indüktans nasıl ölçülür bu konuda yardımcı olurmusunuz
kardeş, ölçü aleti multimetre tipi kırmızı probu siyahın solundaki yere takıp,komütatörü '' L '' bölümünde  '' 2mH '' yazan kademeye alıp,propları doğrudan ölçülecek bobinin iki ucuna tutuyoruz.senin stinger 2 için sardığın kablonun endüktansını sağlıklı ölçmen için kablo kare yada dikdörgen hangi şekilde kullanacaksan o formu kabloya verdikten sonra ölçme yapacaksın.yoksa kablonun şeklinin değişmesi endüktansıda değiştirir.

hyrt

üstadım verdigin bilgi için teşekkür ederim peki şunu soruyum sana başlıgı kare yapıp ölçmen gerkli demişsinya ben aynı uzunluktaki kabloyu yuvarlak yapsam bu sefer indüktans degerleri degişecek.yani başlıkta önemli olan indüktansmı yoksa dirençmi ?
kare ile yuvarlak başlıgın indüktansını ayarlamak için belki sargı sayısını degiştirmek gerekecek. bu seferde direnci degişecek yanış anlamadıysam peki bu sefer bunun çözümü nasıl olacak

reqo

Arkadaşımızın gösterdiği bu bobin sarma tekniği TGS için uyar mı acaba eğer uyarsa bobni bilgilerini verebilirmisiniz?

arizali

Alıntı yapılan: reqo - 09 Şubat 2010, 20:15:09
Arkadaşımızın gösterdiği bu bobin sarma tekniği TGS için uyar mı acaba eğer uyarsa bobni bilgilerini verebilirmisiniz?

slm

bu bobin tekniği Pİ sistemler dedektörler için...
İnsanları yücelten iki büyük meziyet vardır
Erkeğin cesur kadının namuslu olması
Bu iki meziyetin yanında hem erkeği hem kadını şereflendiren bir meziyet vardır
İcabında tereddütsüz canını feda edebilecek kadar vatanına bağlı olmak
İşte Türkler bu meziyetlere sahiptir

reqo

Tamam teşekkürler...

SAYGILAR.

deltabg

slm beyler  bu resımde kabloların ek yerlerini kapatmak için siyah kılıf var onun adı nedir vede gevşek duruyor onu nasıl sımsıkı bantlıyacaz (kılıfı).

ayrıca  CAT6  23 AWG (4PR)   kablo aldım  1m2 başlık için  bu uygun mu sizce ?

1m2 bobini tek tur 8li sardım diyelim bobine 5W 2R2 seri direnç balamalımıyım ?   

benım multimetre hassas omaj ölçmüyor sorun çıkmaz değilmi ?

teşekkürler

gurdal

a.selam kardeş.onlar makaron.kablolara göre  boyutları var.çakmakla ısıtıcınca iyice daralır parmaklarınla bastırınca iyice yapışır.sım sıkı        olur  kolay gelsin
Amatör

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious