Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

INDUKTANS ÖLÇÜMÜ

Başlatan simon46, 18 Aralık 2008, 17:53:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

simon46

Arkadaşlar vlf dedöktörlerin bobin başlıklarının indüktansını LCR METRE ile nasıl ölçüyorsunuz?Bende VC9808 MULTİMETRE var bu cihazla indüktansı bir türlü ölçemedim.Yardımcı olursanız sevinirim.SAYGILAR..
Linkback: INDUKTANS ÖLÇÜMÜ

emekli AMCA

indükans ölçerken kırmızı probu siyahın solundaki yere tak..

simon46

simon46

Tesoron'un bobini cihaz takılı çalışırken mi ölçüyorsunuz yoksa boşta iken mi?Tesoronon rx ve tx bobinlerinin standart indüktansı kaç olmalı?

simon46

Bobin indüktansı folya kaplandıgında yükseliyormu?Şuan bobin endüktansım tx=6mH, Rx=6,5mH folyosuz bu degerleri gösteriyor.Bobin ekranlanma (aliminyum folyoyla) yapıldıgında endüktans degişirmi?Eger degişirse verim kaybı olurmu?
SAYGILAR...

asenkron

folyoyla kaplanınca yükselir.ölçümünü kapladıktan sonra al akordunu ona göre ayarla.

simon46

Teşekkürler Asenkron..Bobin başlıgında omaj mı daha önemli indüktans mı?Bobin omajı ve çapı indüktansın degerini belirliyor.Yalnız 18ohm da 6mH ölçerken farklı çapta bir bobinde 24ohm da 6mH ölçüyorsun.Bu yüzden omaj farklı olmasına ragmen indüktans aynı olabilir..Önemli olan indüktans mı omaj mı arkadaşlar?

asenkron

enduktans önemli olan onu tutturdugunda frekansı tutturursun.omaj tel capına göre degişir.bobinde tur sayısı ve cap endüktansı belirler.
http://www.pronine.ca/lcf.htm  akorduda endüktansı frekansı girip bu programla hesaplatırsın.

simon46

yardımların için teşekkürler Asenkron.Bobinden iyi bir sonuç aldıgımda sizlerle payaşacagım degerleri..Tesoronun bobiniyle ugraşıyorum..İlk başlık yaptıgımda ayrımsızda tek parayı 40cm den görmüştü..Yalnız bu seferde ayrımda alım seviyesisi çok düşüktü.TEk para ayrımlıda 25cm den alıyordu.O bobinin tx;11.5mh rx;12.5mH İNDÜKTANSI.
Bu seferki sardıgım bobini standart indiktans degerde sardım uygun akord kapasitörüde taktıgımda sonucu sizlerle paylaşırım arkadaşlar.

simon46

tesoro golden sabrenin orjinal başlıgı satılan bir yer var mı arkadaşlar?Varsa adresi verirseniz memnun olurum..

simon46

TESORONUN başlıgıyla ugraşmaktayım.Pes etti diye düşünmeyin sakın..En iyi sonucu aldıgımda sizinle detayları büyük bir keyifle paylaşacagım.Orjinal başlıgını sormamın nedeni bu başlıga çok talep var.Orjinal başlıgın bana şuan için bir geregi yok.Benim için en önemli olan şey kendi yaptıgım başlıkta en iyi sonucu almak.İşin heyecanı da burda zaten.Hazırı alacaktıkda bu formda ne işimiz var degil mi arkadaşlar!!!SAYGILAR..

kemall

hazır başlık varsa çokk harika olur nerde bulacağızki ?

simon46

Deltayı yapmakla bitmiyor arkadaşlar.En önemli kısım bobindir.Başlık için sardıgınız bobinin indüktansı devreye uyum saglamalıdır.Yani devrenin çalışacagı frekans aralıgıyla aynı olmalıdır.Peki bu güne kadar deltanın bobin çapı ve turuyla ilgili bir çok deger verildi. Deltada kullanılan sönümleme direnci kullandıgınız bobinin indüktansına uyum saglamalıdır..Vlf dedöktörlerinin başlıgındaki akor kondansatörleri indüktans ve frekans degerlerine göre takılıyorsa.Deltanın söndürme direnci de bobinin indüktans degerine göre takılmalıdır.Bu güne kadar bu konuyla ilgili layıkıyla bir bilgi verilmedi..O halde deltanın en ideal bobin indüktansı ne olmalı ve bu indüktansa uygun sönümleme direnci ne olmalı?Arkadaşlar arazide deltam susmuyor diyenler; işte bunun sebebibi bobindir.

ercan

sana katılıyorum arkadaşım yanlız sönümleme eğrisini doğru tutturmak için osilaskop şart.yoksa ben 200uh de sardım 2000uh de 1 ohm da 20 ohm da sardım hepsindede çalışıyor.bazen sönümlemeyi tesadüfen doğru tutturduğum düşük omajlı yüksek endüktanslı bobinlerde çok iyi mesafeler gördüm.10x10 plaket 145 cm gibi.

simon46

Genellikle 0,40mH ile 1mH arasında çalışan bobinler 680ohm luk söndürme direnci ile düzenli çalışıyor.Asıl dikkatimi çeken nokta benim delta genellikle potları ters çalışıyor..0,8mm telden 2.5ohm degerinde sarınca dogru çalışmaya başladı sönümleme direnci ise 680ohm..Zaten sönümleme direncini tutturamadıgın zaman deltanın sesinden belli oluyor.Ses kararlı çıkmıyor azalıyor yada çogalıyor gibi çıkyor.Dogru sönümleme direncini bagladınızda ses düşmeden zorlanmadan çıkıyor..Ercan senin başlıgın teli 0.8mm oldugunu söylemiştin.En iyi degeri aldıgın 0.8 telden sardıgında omajı kaç çıkıyor?mesala 10x10 1.45 cm den aldıgını söylemişsin.Bu mesafeyi kaç cmlik başlıkla elde ettin ve kullandıgın tel 0.8mm mi?ve bobinin omaJı nedir?SAYGILAR..

ercan

dostum bobin 40 cm çapında 25 tur evet 0,80 tel çünkü elimdeki tel bu.malum tel fiyatları çok pahalı ve üstelik bobinlerde çok büyük. bu telle 3 ohm yapmaya kalkarsan endüktans 2000 lere vuruyor (çin malı ölçü aletinin yalancısıyım)yanlız bobini zırıldamayacak şekilde çok sıkı bantladım.ve oynamayacak şekilde sert bir yüzeye monte ettim.omajı 1,5-2 arasında ters çalışan tek pot gain potu idi.o potu kullanmadığım için düzeltmeye uğraşmadım.şuı anda yaptığım 700hz de çalışan karttada o pot ters çalışıyor üç dört tane direnç denedim düzelmedi bende uğraşmayı bıraktım.zaten o potu hemen hiç kullanma gereği duymadım.

kemall

dediklerinizi denemedim amaa snifferin .80lik telden orjinalinin olduğunu duymuştum endüktans çokk önemli tabiki buda çapp büyüdükçe tell kesitinin kalınlaşmasıyla değişecektir amaaa yolu buuu mantığıda buuu tabiki bilzer sürekli başlık deneyemiyiz sizin yaptıklarınız şuanda ennnn iyisi diyorsunuz 0.75lik telden 40cmlik çapa 25tur sarmayı düşünüyorum sonucu yazarım

simon46

Erca arkadaşım, ters çalışan gain potunu dogru çalışması için söndürme direncini 1k dan başlıyarak 470ohm kadar düşürmelisin.Yinede ters çalışıyorsa bu sefer 2 cmlik inşaat telini bobine yatay gelecek şekilde yapıştır.Gain potu dogru çalıştıgını göreceksin..Gain potu biliyorsun düşük omaja dogru çevirdiğinde ötmesi gerekir..Ters çalışma sorununu bu şekilde halledebilirsin..Kolay gelsin..

simon46

Arkadaşlar tesoronun tx bobininin frekansını cihaz calışırken ve her iki bobin takılı iken tx uçlarına ölçü aleti uçlarını tutup öyle mi ölçüyoruz?
Sonra ölçtüğümüz tx frekansının degerine göre rx bobinin indüktansını da ölçüp iki bobin arasında 500hz fark olacak şekilde mi akort ediyoruz?
Bu konuda aydınlatıcı bilgi verirseniz memnun olurum saygılarr..

dekoratör

Alıntı yapılan: simon46 - 22 Aralık 2008, 18:16:33
Arkadaşlar tesoronun tx bobininin frekansını cihaz calışırken ve her iki bobin takılı iken tx uçlarına ölçü aleti uçlarını tutup öyle mi ölçüyoruz?
Sonra ölçtüğümüz tx frekansının degerine göre rx bobinin indüktansını da ölçüp iki bobin arasında 500hz fark olacak şekilde mi akort ediyoruz?
Bu konuda aydınlatıcı bilgi verirseniz memnun olurum saygılarr..

aynen öyle yapılıyor yalnız ben bobine giden kablo sorununu çözemedim kendi kablosundan etkileniyor masa üstünde denemek boş iş cihazı topla kablosuna dokun bak bakalım ne yapacak...
Biz Türkler, tarih boyunca hürriyet ve istiklal timsali olmuş bir milletiz.
Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.
Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.(M.Kemal ATATÜRK)

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious