Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

4013 ün +24Vdc ile beslenmesi

Başlatan hakanogru, 20 Ekim 2008, 12:38:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hakanogru

Merhaba Arkadaşlar; nette siteleri gezdim ama yaptığım basit bir on-off devresinde 4013 entegresinin +24Vdc ile nasıl besleyeceğimi hesaplayamadım. Malum kataloglarda bazen pek bir şey anlaşılmıyor. Devrem +5vdc ile çalışıyor. Detaylı bir açıklama yapabilecek bir arkadaş arıyorum.
Linkback: 4013 ün +24Vdc ile beslenmesi

asenkron

  4013  3-15v arasında calışıyor 5v la calıştırabilirsin.

ali kaptan

lm317 ile 05 volt elde et.gayet basit ve pratik

yanlızkurt

4013 zaten 5 voltta rahatlıkla çalışır ihtiyaç duyarsan zenerlede kullanırsın regülatörlerlede cmos olmaları avantaj bir noktada

YAK

Bir adet 7805 bağla olsun bitsin.niye yapamadın anlamadık.

hakanogru

bende zaten 7805 ile yapıyorum, benim istediğim regule entegresi kullanmadan dirençlerle bu besleme yapılabilirmi diye.

Bir soru daha: 4013 ün datasheetine baktığımda giriş ve çıkış akımları (voltajları değil) high level output current değeri      -0,36 mA gibi birşey gözüküyor. neden eksidir. açıklama yapabilirmisiniz. birde en fazla kaç mA çekebilirim çıkışlardan. yardım edin

hakanogru

genel olarak cmoslarda çıkış ve giriş akımları ne kadardır.

Uykusuz

Arkadaşların da dediği gibi bir direnç ve zener diyot ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Gerilim bölücü iki direnç ile de bu iş yapılabilir.

Çıkış H olduğunda entegreden yüke, çıkış L olduğunda da yükten entegreye doğru akım akar. Bu yüzden birinci akım ikinci akımın - ile çarpımıdır. Çünkü ters yönlüdür. Fakat niçin L değil de H durumundakini eksi ile belirtmişler bilmiyorum.

hakanogru

uykusuz hocam cmosllu devre yaptığınız zaman çıkıştan  max kaç mA alacaka şekilde tasarlıyorsunuz. mesela bu değer 10 mA olabilirmi. Ben mesela çıkışta bir röle (12V) sürmek istiyorum. bu rölenin böbini 398.6 ohm geliyor. Buna göre siz olsanız bu devrede nasıl bir transistör ve direnç kullanırdınız. hesaplama yaparak gösterebilirmisiniz.

Uykusuz

Şu an iş yerindeyim eğer akşam zamanım olursa hesaplamalarıyla anlatmaya çalışırım.

hakanogru


Uykusuz

Selam

Röleyi herzaman bir transistör ile sürmenizher zaman iyidir. Röleler genelde basit entegrelerin sağlayamayacağı akımlar çekerler.

Rolenin çekme akımı değeri vardır. Bu akımı röleye düşük bir gerlim uygulayıp bu gerilimi yavaşça arttırıp rölenin kontağını çektiği andaki akımı ölçerek bulabilirsiniz. Örnek olarak 40mA değerinde röleniz çeiyor olsun.

Röleyi npn bir transistör ile süreceğinizi düşünülim. Çünkü size daha önceden gönderdiğimiz örnek şemalarda bağlantı şeklini rahatça görebilirsiniz. Transistörün Beta akım kazancı da 100 olsun. Bu Beta denen olay, siz entegrenizden transistörün beyzine eğer 1mA akıtırsanız transistörünüz kollektöründen emiterine 100mA akıtır anlamına gelir. Böylece entegrenizden 1mA çekerek 100mA lik yükü kontrol edebilirsiniz.

Eğer Betası 100 olan bir transistör ile 40mA de çalışan bir röle kontrol edilecekse sizin beyz akımınız 0.4mA olmalıdır. Bu akım sınırlamasını beyze bağlanan direnç ile yapabilirsiniz.

Direncin Formülü: (Entegreniz 5V ile besleniyorsa)

R = (5 - 0.7) /0.4 = 10K

Beyz direnciniz yaklaşık olarak 10K olmalıdır. Böylece eğer röle besemeniz yeterli ise ve transistörünüzün Betası 100 ise rölenizden çekme akımı akacaktır ve röleniz çekecektir. Genelde tasarımcılar rölelerden çekme akımlarının birazdaha üstü bir değerde akım akıtırlar ki sağlam olsun  ;)

Saygılar

hakanogru

Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Transistörlerde beta akımı dediğiniz kataloglarda hFE olarak geçen değer herhalde diimi .

Uykusuz

Evet kataloglarda hFE olarak geçer

hakanogru

teşekkürler konu kapanmıştır.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious