Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Profosyonel Photoshop kullanmak için...

Başlatan Müslim yavuz, 07 Ağustos 2007, 10:56:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Müslim yavuz

Arkadaşlar Photoshop dersleri vereceğim burada. Ama kıytırık değil samimi ve profosyonel bilgiler aktaracağım.

Öncelikle ;
Photoshop kullanmak isteyen arkadaşlar photoshop un bir mantık programı olduğun net ve kesin bir dille söyleye bilirim. Kullanımı
temel bilgilerin dışında (kısa yollar, ek proglar, filitreler, kpt ler v.b.) tamamen matıksaldır. Kullanıcın zevklive geliştirmeye el verişli bir mantığı yok ise photoshop kullanamaz. Kullansada kendine özgü işler ve tasarımlar çıkaramaz.

Photosop ;
Tasarım yapan her bireyin bilmesi zorunlu olan bir programdır. Ne tasarımı yaptığınızın bir önemi yok. Eğer tasarım yapıyorsanız ve kendinizi daha iyi yerlerde görmek istiyorsanız photoshop öğrenmelisiniz. Belkide bu programı bilmeyen fakat tasarımyapan arkadaşlar da vardır. Fakat bunun eksikliğini mutlaka çekerler. İşleri ya yarım kalır yada istenilen seviyede iyi olmaz.

Dediğim gibi burada bu programın derslerini vereceğim. Sizin yapmak istediğiniz bir şey olursa sorun nasıl yapacağınızı anlatayım. Elinde photoshop olmayan arkadaşlara kargo masrafını üstlenmeleri şartı ile photoshop 9,0 ı yollaya bilirim.

Herkeze hobi hayatında başarılar dilerim.
Linkback: Profosyonel Photoshop kullanmak için...

mstf123

tasarım yapabilmek için photoshop a ihtiyaç oldugunu zannetmiyorum
ben orta düzeyde elektronik tasarımlar yapan biriyim.simdiye kadar ne photoshop'a nede autocad'e ihtiyaç duydum.
sence tasarım yapabilmek için neden photoshop'a ihtiyaç vardır.

Müslim yavuz

Alıntı yapılan: mstf123 - 07 Ağustos 2007, 13:39:44
tasarım yapabilmek için photoshop a ihtiyaç oldugunu zannetmiyorum
ben orta düzeyde elektronik tasarımlar yapan biriyim.simdiye kadar ne photoshop'a nede autocad'e ihtiyaç duydum.
sence tasarım yapabilmek için neden photoshop'a ihtiyaç vardır.

Demek istediğim bu ihtiyaç vardır ama kullanmayan bilemez. Tabikide devre çizerken photoshop kullanmayacakksın. Ama temizliğini ve montajını yapacaksın. Yani en başda dediğim gibi profosyonel tasarımlar için şart.  Siz kendiniz diyorsunuz ki ben orta düzeyde tasarım yapıyorum ve ihtiyaç duymadım. Ben zaten profosyonel tasarım yapanlar için şart demişdim.

elbombaci

Photoshop, elektronikçinin tasarım işinde ancak tasarladığı devrelerin kutularının ön leksan tasarımında kullanılabilir. Fakat leksan tasarımında sırf bu iş için üretilmiş profesyonel programlar da mevcut. Yani Photoshop elektronikçi için pekte olmazsa olmaz programlardan değil.

Ama ben Photoshop öğrenmeyi çok isyodum. Bu başlığı sürekli takip edeceğim. Tabi müslim benim  bu yazımdan dolayı sinirlenip vazgeçmediyse...  :)

Müslim yavuz

Arkadaşlar ben türkcemi yamazdım yoksa okuyanlar türkce mi okuyamıyor. Ben elektronicinin olmazsa olmazı demedimki. veya devre tasarımında şart da demedim.

Lütfen ilk yazdığımı tekrar okuyun arkadaşlar aynen şu yazıyor. (NE TASARIMINIZI YAPTIĞINIZIN ÖNEMİ YOK.Eğer tasarım yapıyorsanız ve kendinizi daha iyi yerlerde görmek istiyorsanız photoshop öğrenmelisiniz)

Anlamayan arkadaşlar için şuna yazayım. Burada her hangi bir meslek öne vurulmamaış, tasarıp yapan arkadaşlar için genel manada photoshop, ayrı bir estetik ve güzellik katar demişim tasarımlarına. Yine söylüyorum ki tasarım yapan arkadaşlar farklı  olamak istiyorsanız photoshop, flash ve 3d programlarda en azından temel bilginiz olmalı !!!

Müslim yavuz

Alıntı yapılan: elbombaci - 07 Ağustos 2007, 14:10:51
Photoshop, elektronikçinin tasarım işinde ancak tasarladığı devrelerin kutularının ön leksan tasarımında kullanılabilir. Fakat leksan tasarımında sırf bu iş için üretilmiş profesyonel programlar da mevcut. Yani Photoshop elektronikçi için pekte olmazsa olmaz programlardan değil.

Ama ben Photoshop öğrenmeyi çok isyodum. Bu başlığı sürekli takip edeceğim. Tabi müslim benim  bu yazımdan dolayı sinirlenip vazgeçmediyse...  :)

evet kalır bu başlık burada taki değerini bilen biri çıkana kadar. Kırıldığımdan yada küstüğümden değil boş yazı yazmamaktan dolayı yazmıyacağım. birilerinin çıkıpta bu topiği sürdürmesini isteyene kadar bişi yapmam, yapmakta içimden gelmez... :(

Karadağ

müslim açıkcası elektronikde photoshop banada hiç lazım olmadı ama internet ortamı ve site tasarımının olmazsa olmazı photoshop hiç bir tasarıma ihtiyaç yok evde digital fotoğraf makinenizle çektiğiniz resimleri bile düzeltirken çok gerekli ve bence bilinmesi öncelikli programlardan biri ben lazım oldukca kullanıyorum sanada bugün bana lazım olan ve bilmediğim birşeyi sormak istiyorum
resme sedir vermek nasıl yapılıyor bunu ve faydalarını anlatırsan sevinirim
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

Müslim yavuz

Karadağ bak ben elk yı belirtmedim ama elk da şu şekilde kullanıla bilir.
Çizdiğin devre üzerine kimse sahiplenmesin diye logo veya veya yazı yazarsın. Bu en basitinden
aklıma gelen bir örnek...
Neyse bu mesle uzamasın...

Photoshopta sedir diyebir terim yok ! Her halde  FEATHER(okunuşu fedir) Demek istedin.
Arkadaşlar feather yani fedir montajlamada ve fonlamda kullanılır. Ve bu manada kesinlikle
kullanılması gereken bir özellik.
Bu arada bu soruyu sorduğun için karadağ tşk ederim. Pohotoshota önemli bir ölçüdür çünki
fedir. Fedir kullanım alanına ve resme göre değeri değiştirilmeldir.

Resme fedir FEATHER vermek için kullanılaN kısayol  "CTRL+ALT+D"  dir.

Fedir verilen resmin kenarları incelir ve arka fona uyum sağlar. Yani resmim kenarları
saydam olur doğal olarak arka fon görünür. Bu fonlamada fonladığınız resmin kabak gibi
sırıtmaması için kullanılır.

Fedir değeri büyüdükce resimin yanlarının inceltilmesi o kadar içeri girer,
ve o kadar saydamlaşır. fedir tam manası ile resmin atılan fonda sırıtmaması
için resmin kenarlarını yumuşatılması demektir. alttaki resimlerde açıkca göreceksiniz.
Resimde Fedir verilmiş ve verilmemiş dir. kıyaslamayı siz yapın.

Resimler benim bir katoloğ çalışmamdandır...

ALTTAKİ RESİM DE FEDİR YOKTUR !

[IMG]http://img524.imageshack.us/img524/2716/fedirsizxk2.jpg[/img]

ALTTAKİ RESİMDE FEDİR VARDIR !
Fedir değeri olarak 3 verdim. Normalde 3 verilmez bu resme çok tur ama ben farkı herkezin görmesi açısında 3 verdim bu resmin hakkı 1 dir.
[IMG]http://img402.imageshack.us/img402/66/fedirlihu1.jpg[/img]

Karadağ

;D bende konuşmada duymuştum demekki fedir sedir anmalışım ama çok yakın :P

bu arada aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim ve hemen teşekkürünü 1 arttırıyorum

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Müslim yavuz

Arkadaşlar yapmak istediğiniz bir iş varsa buradan nasıl yapacağınız hakkında yardımcı olayım. Veya ben sadece teknoloji ekibi üyelerine özel olarak şahsen yardımcı olayım...

Karadağ

müslim bigilerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim bize menüler hakkında biraz bilgi verirsen sevinirim

bu arada hemen teşekkürünü 1 arttırıyotum ;)

Müslim yavuz

Menülerin hepsini bir anda anlatmam mümkün değil o yüzden parça barça doğalolarak ara ara anlatacağım.

MENÜ DERSİ. DERS 1

Arkadaşlar menülerin ne işe yaradığını ve nerelerde kullanabileceğinize örnekler vereceğiim.ilk olarak adobe photoshop un sol tarafında ki menü bölümündeki araçlardan başlayacağım.  Şimdi balayalım.

Menünün genel görüntüsü aşağıdaki resimde görülmektedir.
[IMG]http://img457.imageshack.us/img457/5666/anald6.jpg[/img]

Şimdi resimde görünen araçları tek tek tanıyalım. İlk olarak ;

RECTANGULAR MARQEE

Bu araç çok sık olmasada tasarımlarınızda baya kullanmanız gerektiren bir araç. Aşagıda gördügünüz gibi aracın altında yuvarlak, kare, dikey ve yatay olmak üzere 4 alt araç daha vardır. Amaca ve ihtiyaca uygun olanı seçilerek resim üzerinde alan secilir. daha sonra ne yapmak istediğinize bağlı olarak kullanılır.
[IMG]http://img179.imageshack.us/img179/8396/14027991lw7.jpg[/img]

Rectangular marqee yi kullanabileceğiniz alanlardan sadece aklıma gelen birkaç şey yazayım.
mesela; kesme, ekleme, montaj, efekt, renk verme, feather verme v.b.

ÖNEK
efekt efekt verelim bir resme... Bu arada feat heri kullanarak ne işe yaradığını da göstermiş olayım.
[IMG]http://img377.imageshack.us/img377/1852/rrak0.jpg[/img]
Yukarıda ki resimde Rectangular marqee in yuvarlak araçı kullanılarak yapılmıştır.
Denemek isteyen arkadaşlar için açıklıyorum adım adım.
Resim açın.
daha sonra Rectangular marqee  yuvarlağını secin ve resim üzerine mausun sağ tuşuna basılı tutarak çizin.
Feather vermek için (istemeyen vermez) ctrl+ alt+d yi kullanın değeri 150 yapın. daha sonra CTRL+ SHHIT+ I ya basın karşınıza çıkan penceredeki ayarlar ile renk verin veya beyazlatın ren ayarları yapan bir pencere çıkacak karşınıza.

işde bukadar. diğer derste  MOVE aracını anlatacağım.
Herkeze hobi hayatında başarılar.

Müslim yavuz

bu arada kristal cekimleri şahsıma aittir. Bir katoloğ çekimi idi.

Müslim yavuz

DERS 2 MOVE

Arkadaşlar bunun tek özelliği resim tutuyor olmasıdır. Yani resim üzerine eklediğimiz herşeyi move kullanarak resmin her.gi bir yerine taşıya biliriz. layer leri kontrol eder. meslela yazı ytazdınız ama yerini beğenmediniz move kullanarark istediğiniz yere taşıya bilirsiniz layeri.
Bu bukadar başka bire extra özellipi yoktur.
sadece tasımak istediğiniz yazıresim herneyse move ile üzerine gelin ve tıkayaraqk istediğiniz yere çekin. bukadar.

Sonraki ders Lasso

Müslim yavuz

Lasso aslında esnek  Rectangular marqee  dir.  Rectangular marqee de standar seçme özellikleri var iken ( kare, oval , dikey yatay) lassoda bu tamamen manuel dir. istediğiniz şekle göre seçimyapabilirsiniz. Lasso nnun altında secimlerinizi kolaylaştıracak 2 menüsü daha vardır. Bunlarda resme ve şekle göre kunlanacağınız araçlardır. şimdi bu menüyü inceleyelim.

LASSO :

Bu menü tamamen mausun hareketine göre çizim yapar. yani bir kalem gibi. Nereyi isterseniz orayı secili hale getirir. Esnektir. Genelde kaba taslak işler de kullanılır.

POLIYGONAL LASSO :

Bu araç ise lasso nun tam tersei düz çizgiler oluşturmak için kullanılır. bu araçla yaptığınız şekiller ile kare üçgen dikdöret gibi geometri alanları secilebilir.

MAĞNETİK LASSO :

Adından da anlaşılacağı gibi manyetiktir. Yani ne düz cizer nede isteğine göre dalgalı secim yapar. bu araç sekli kendi algılar ve otomatik bir şekilde seçim yapar. Mesela bir insan resmini bir fondan alıp başka bir fona atacaksınız. Magnetik lasso yu secin be ayağından başlayarak mause tıklayın ve adamın etrafında dolaştırın. Bu araç adamdaki ve fondaki renk leri ayrırarak tam orata alanıseçili hale getirir. ve adamı fondan ayırır. veya her. gi bir cismi.

Lasso nun kısa yolu "L" harfidir. Alt menülerin kısa yolu yoktur. alt menüler inik araç kutusundn seçmeniz lazım.
menü deki resmi alttadır.
[IMG]http://img400.imageshack.us/img400/1107/95321810uw8.jpg[/img]

Diğer dersimiz megic want !

Mutlaka anlattıklarımı tatbik edin takıldığınız yerlerde mesaj yazın.

Müslim yavuz

DERS 4

MEGIC WANT

arkadaşlar buda lasso ve alt menüleri gibi secim yapan bir araç tır. Bunun ile secim yapmak istediğiniz alanın üzerine gelip bir kere maus ile tıklamaları yeterlidir.

Aklınız şu gele bilir neden bu kadar çok seçim ve cizim aracı var.
Arkadaşlar malumunuz her resim aynı oranda ve aynı kalitede çıkmaz aynı renk oranı da yoktur bu işlemler ise renk tonlarına göre yapılır. Bu kadar fazla olmasının sebebi her resim de aynı aracı kullanamazsın. hangıisi uygunsa onu kullanırsın. Mesela şimdi sizinle bir örnek yapalım ve çalışma mantığını görelim. ama ilk önce menü deki resmini görelim.
[IMG]http://img374.imageshack.us/img374/6033/23216245ea0.jpg[/img]

ŞİMDİ ÖRNEK YAPALIM.

Photoşhopu acalım ve sol üstteki FİLE menüsünden new... i tıklayalım.
Karşımıza bir pencere çıkacak buradan sayfanın boyutunu ayarlayacaksınız. nasıl yapıldığını bir sonraki derste anlatacağım. Şimdi açılan sayfada OK ı tıklayın.

Karşınız boş bir sayfa çıkacak bu sayfaya siyah renkte bir şekil çizin kare, üçgen veya her.gi bir resim. bunun için il ders de gördüğümüz RECTANGULAR MARQEE aracı ideal dir. ondan sonra KILAWYEDEN ne işe yaradığını ilerde göreceğimiz  BRUSH aracını çağırmak için "B" ye basın. daha sonra RECTANGULAR MARQEE  ile cizdiğiniz alanın içini boyayın.
[IMG]http://img472.imageshack.us/img472/8605/untitled2copymb5.jpg[/img]

Şimdi MEGIT WANT aracını alarak beyaz alana bir kere tıklayın. Göreceksiniz ki sadece beyaz alan seçildi ve siyah alan secili alanın dışında kaldı. sonra birde siyah şeklin üzerine tıklaın bu seferde göreceksiniz ki siyah alanb seçildi dışındaki alan seçili alanın dışında kaldı.

Evet şimdi örnekten alınacak ders. Bilerek siyah ve beyaz kullandım . Çünki zıt renk ler ve bu araç çok kaliteli ayrım yapa bilir.
Ama düşünün ki beyaz alan siyaha yakın veya siyah alan beyaza yakın bir renk tonunda bu sefer her tarafı sececek tir aracımız. Bu da bizim işimize gelmez. bu durumda diğer seçici araçlardan uygun olanını kullanmalıyız.
Umarım anlatabilmişimdir.

Magıc want ın kısa yolu  "W" dur.

Bir sonraki dersimiz. CROP

asenkron

hayırlı olsun bölümün müslim kolay gelsin foto shopta sakallı resminin sakallarını yok edebilirmisin.üniversiteden bir arkadasıma cok benziyon adı lazım degil osman güze bak allahın işine birde o cıkıyonmu. kolay gelsin tekrar.

Müslim yavuz

sakalsız resmin var ise sakllı resmini sakalsıza cevirrim. ama yok ise çok bariz anlaşılır. oynandığı.

asenkron

Müslim yavuz

yaa arkadaşlar ben yazıyorum paylaşıyorum ama herhalde boşa yazıyorum ses yok seda yok. olmuyor böyle katılım olmayanca yazasım da olmuyor. photoshop a ilgisi olan arkadaşlar bişiler yazmadan bende yazma isteği olmuyor ilgilenen arakdaşların dikkatine!!!

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious