Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Alıcı ile Verici arasındaki faz kayması

Başlatan Uykusuz, 12 Haziran 2008, 21:05:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uykusuz

Bu faz kaymasının açısal değeri bilidiği üzere değerli tip metallerde bir yünde değersiz metallerde de diğer yönde kayıyor.

Her metalin sabit bir faz kaydırma kat sayısı mevcut. VLF cihazlarda da altın ayrımı bu özellikten yararlanılarak yapılıyor. Fakat elinde skopu olanlar deneyini yapmışlardır. Altını arama bobinine yaklaştırdıkça fazk kayması değişmekte. Yani alınan sinyal kuvvetlendikçe açı daha  belirgin bir şekilde kayıyor. Sallıyorum cisimden az sinyal alınıyorken 2 derece kayma yapıyorken gelen sinyalin genliği arttıkça bu açı 5-8 10 derece gibi artıyor. Yani alıcıdaki genliğin artmasıyla açı da değişiyor.

Şu an öyle bir devrele tasarlamalıyız ki alıcı bobinden alınan sinyalin genliği ve faz kayması değerleri kullanılarak metali arama bobinin dibine de soksak uzaktan da tutsak bize hep aynı açı değerini verecek.

Şu an bunun matematiksel olarak formüle dökmeye çalışıyorum. Bunu yaptığım zaman metal cinsi ayrımında önemli bir yol katetmiş olacağım.

Yukarıdaki yazdıklarımı iyi anlatamadıysam: Altın bir yüzük arama bobinine 20cm den tutuluyor. Alıcıdaki genlik 50mV açı 3 derece. Bu kez aynı yere yüzük ile aynı özelliğe sahip altın bir blezik konuluyor veya yüzük arama bobinine biraz yaklaştırılıyor. Bu kez alıcı bobindeki genlik 80mV, açı ise 10 derece. Görüldüğü üzere açı sabit kalması gerekirken kayıyor. Neye göre kayıyor bu alıcıdaki genliğe göre.

Hadi bakalım gösterin kendinizi.

Linkback: Alıcı ile Verici arasındaki faz kayması

asenkron

faz kayması ve genlik ikiside degişken sana daha önce anlatmış oldugum sistemin ölçümlerini yapabilmek için senden pıc konrollu sınus üreteci isteyeli 6 ayı gectide .sunu yapta bende paylasımda bulunayım.

Uykusuz

Senin anlattığın sistemle bu farklı Asenkron. Sende gelen sintalin frekansı kayıyor bunda fazı kayıyor. Bunu fomülize etmeye çalışıyorum. Amaç değişken olan alıcı genliğini kullanarak ölçülen açıyı sabit tutmak. Bu konuda fikirleriniz bekliyorum.

Bu arada senin iş böyle giderse sakat. Önce kendi projelerim  ;)

Ayrıca
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=1139.0
Bu linke bahsettiğim devre yapılırse kendi projende kullanırsın. Sen frekans kaymasıyla uğraşırsın ben de faz kaymasıyla.

dekoratör

selam teknik olarak bilgim yok ama mantık olarak şöyle düşünüyorum aynı uzaklıktan aynı ebattaki değişik metalleri bobine gösterdiğinizde mesela birbirinin kopyası bir altın yüzük birde gümüş yüzük olsun aynı mesafeden bobine tuttuğunuzda biri diğerinden farklı tepki oluşturuyorsa eğer bu farkı formulize edip mikro işlemciyle uygun yazılımla kullanıcıya hedefin ne olduğu hakkında bilgi verilebilir gibi geliyor bana tabiiki sadece
mantığım böyle söylüyor bilimsel tarafını siz daha iyi biliyorsunuz saygılar..
Biz Türkler, tarih boyunca hürriyet ve istiklal timsali olmuş bir milletiz.
Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.
Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.(M.Kemal ATATÜRK)

Uykusuz

Evet zaten iş formülüze etmekte. Ayrıca yüzükleri aynı noktadan değil farklı noktalardan da tutmak gerekiyor toprakta hengi mesafede olduğu bilinmez. Bu yüzden genlik ile ölçülen açıyı bir şekilde ilişkilendirmek gerekiyor. Boş zamanımda örnek bir metali uzak mesafeden bobine yakınlaştırdıkça değişen genlik ve açı değerlerini ölçüp tablo haline getireceğim. Buna göre ya formül çaıkarmaya ya da tüm anları bir ram belleğe kaydedip arama esnasında karşılaştırma yapmayı planlıyorum. Farklı metal isimlerinde kaydedilmiş tablolar ile arama esnasında hangi genlikte kaç derece ölçtüğümü karşılaştırıp hangi metale yüzde kaç oranında benzediğini çıkarmaya çalışacağım.

Ayrıca yakında ayrımlı PI dedektörde geliyor. VLF dedektörlerden nefret eden birisiyim topraktan etkilebiyorlar. Toprak demişken toprağın da ölçülen açıya etkisi olacaktır. Bunun için cihaz ilk açıldığında kalibre ayarları yapılması gerekecek. Bu nasıl olacak derseniz ilk önce arama başlığı havaya tutulacak. Değerler ramlere kaydedilecek. Sonra roprağa tutulacak bu değerler de kaydedilecek. Bylece hava ortamı ile toprak ortamı arasındaki fark bulunarak arama esnasında bunlar da işleme katılacak. Kafamda birkaç algoritma var zaman olsa işi uygulamaya dökeceğim fakat bundan önce bir takım deneyler yapılmalı.

Evet arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.

emekli AMCA

merhabalar..

arkadaşlar güzel şeylere kafa yoruyorsunuz...

ama şu an o kadar acil ve basit bir projeye ihtiyacı var forum üyelerinin..

projenin adı AYARLAYICI hiç bir yerde görmedim bulamadım

her dedektör yapıcısına lazım skopu olana da olmayanada..

nasıl çalışacak..

forum üyelerimizin ne yazikki bütün emeklerini ve heveslerini öldüren bobin ayarı(null)yapacak.. şimdi ne yapıyoruz RX ucuna DMM yi ac konumunda bağlıyoruz birbirine 
doğru yaklaştırıyoruz bu arada DMM deki ac yavaş yavaş düşüyor devam edelim yaklaştırmaya en düşük değere geliyor devam edelim sonra yeniden yükselmeye başlıyor ac olarak artıyor  halbuki faz değişmişti alet bunu hissetmez çünkü sadece genligi ölçüyor...

işte burada AYARLAYICI şu görevi yapacak  DMM en düşük değeri göstedikten sonra ac yeniden yükselirken DDM de faz değiştiği için - işareti gözükecek ..bingo...

hem faz kontrolu hem de hatasız ayar... 

ayarlayıcı devreden sonra DC kademesi ile bakılacak

j.ali

Alıntı yapılan: Uykusuz - 12 Haziran 2008, 21:05:32
Bu faz kaymasının açısal değeri bilidiği üzere değerli tip metallerde bir yünde değersiz metallerde de diğer yönde kayıyor.

Her metalin sabit bir faz kaydırma kat sayısı mevcut. VLF cihazlarda da altın ayrımı bu özellikten yararlanılarak yapılıyor. Fakat elinde skopu olanlar deneyini yapmışlardır. Altını arama bobinine yaklaştırdıkça fazk kayması değişmekte. Yani alınan sinyal kuvvetlendikçe açı daha  belirgin bir şekilde kayıyor. Sallıyorum cisimden az sinyal alınıyorken 2 derece kayma yapıyorken gelen sinyalin genliği arttıkça bu açı 5-8 10 derece gibi artıyor. Yani alıcıdaki genliğin artmasıyla açı da değişiyor.

Şu an öyle bir devrele tasarlamalıyız ki alıcı bobinden alınan sinyalin genliği ve faz kayması değerleri kullanılarak metali arama bobinin dibine de soksak uzaktan da tutsak bize hep aynı açı değerini verecek.

Şu an bunun matematiksel olarak formüle dökmeye çalışıyorum. Bunu yaptığım zaman metal cinsi ayrımında önemli bir yol katetmiş olacağım.

Yukarıdaki yazdıklarımı iyi anlatamadıysam: Altın bir yüzük arama bobinine 20cm den tutuluyor. Alıcıdaki genlik 50mV açı 3 derece. Bu kez aynı yere yüzük ile aynı özelliğe sahip altın bir blezik konuluyor veya yüzük arama bobinine biraz yaklaştırılıyor. Bu kez alıcı bobindeki genlik 80mV, açı ise 10 derece. Görüldüğü üzere açı sabit kalması gerekirken kayıyor. Neye göre kayıyor bu alıcıdaki genliğe göre.

Hadi bakalım gösterin kendinizi.

ustam genliği sabit tutmak için kopresör devresi eklense otomatik volüm kontrl sistemi işe yararmı acaba seslendirme sistemlerinde kullanılan   NE571 diye bir  entegre vardı  bir incelesen saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

remzi

Emekli amca dediğinizi tam olarak anlayamadım. Bizim bobinler en düşük gerilime ayarlandıktan sonra faz kaymasını hissetmiyormu?

emekli AMCA

remzi boinler değil..senin scop un var şöyle anlatayım mesela bobin ayarı  yapıyoruz tx bobini masaya sabitle rx bobin ucuna hem scop un prob unu hem de dmm ac konumunda bağla. şimdi rx i tx e doğru yaklaştır scopta genlik düşer dmm ac değer düşer misal 10mV daha yaklaştır 8mV diyelim en düşük değer bu scopa baktığında fazların max birbirini yok ettiğini görürsün. şimdi biraz daha aynı yöne yitelim bobini bu arada scopta faz lar birbirinin içine girerek ters döner faz değişir  genlik büyümeye başlar misal  8mV olan dmm 10mV ta doğru yükselir.  bobini başlık haline getirirken  ufak hatalar yapabiliriz..misal simdi scop u olmayan  birisi rx i ac olarak ölçecek 10mV okuyacak iyi diyecek zaten enaz 8mV okumuştum 2mV fazla bir hata değil diyecek..

ama hangi 10mV ölü noktaya yaklaşıken okunan   mı ölü noktayı geçince okunan 10mV mu dmm bunu hissetmz scop ta görürsün ..scopu olmayanlar...?

emekli AMCA

şöyle bir devre bobin ayarlama problemini bitirir

asenkron

amca devreden anladıgım rx sinyali dedekte edilip dc genlige dmm ile bakılıyor. faz kaymasınıda görmek için alınan referans 4046 pll entegresinde işlenip cıkışındaki orta uclu ibrede gözlemleniyor.dogru anlamışmıyım.blok semayı acarsan cok güzel  olacak .

emekli AMCA

remzi

Emekli amca şimdi 1.sinde diyelimki 8mV getirdim örnek olarak. Biliyorsunki alıcı bobini 2 tarafada çevirsem genlik büyüyor. Bu faz kayması için alıcı ile verici bobinin arası açılacak şekildemi 10mV a getirmek lazım yoksa o ortadaki alanın küçülmesine doğrumu yapmak lazım?...

emekli AMCA

Uykusuz

Alıntı yapılan: j.ali - 13 Haziran 2008, 08:51:13
ustam genliği sabit tutmak için kopresör devresi eklense otomatik volüm kontrl sistemi işe yararmı acaba seslendirme sistemlerinde kullanılan   NE571 diye bir  entegre vardı  bir incelesen saygılar

Sayın j.ali hocam, elimizde iki değişken va birincisi açı ikincisi genlik. Eğer biz genliği sabitlersek elimizde tek değişken açı olur ve bu açı bir çeşit metalin arama başlığına olan uzaklığına göre birçok durum alabilir. Ama biz değişken olan gerilimi de işlemlerimize katarsak elmizde farklı genlik durumlarında farklı açılar veren bir metal özelliği elimizde bulunur. Bir başka değişle şunu söyleyebiliriz:

Altın için örnek değerler sallayalım:

1V - 5 Derece
1,4V - 6 Derece
2V - 9 Derece

Şimdi de Gümüş için bişeyler sallayalım

1.2V - 6 Derece
1.8V - 10 Derece
2.2V - 15 Derece

.
.
.
.
.

Bu şekilde farklı metallerde elde ettiğimiz özellikler kaydediclerimize kayıt edilmiş olsun.

Şimdi aramaya çıktık ve cihazımız bir metalden sinyal ölçtü. Açsı 6 Derece. Genlik ise 1.5V olsun. Bu metalin ne olma olasılığı daha yüksektir? Tabiki altın.

Eğer biz gerilimi sabitlersek bu karşılaştırmayı yapamayız gibime geliyor. Yani gerilimin değişken olması bizim için bir nimet :)

Benim istdiğim bunları ayrı ayrı bir tabloya kaydetmek değil de bir f(x) fonksiyonu türetim alınan açı ve genlik değerlerini birtek işlemle işleyebilmek. Çünkü binlerce olasılık var eğer tablo yapasam dedektörde SD hafıza kartı gibi bişeyler kullanmam gerekebilir  ;D

Umarım söylediğinizi yanlış anlamamışımdır bu arada. Teşekkürler.

j.ali

Sayın j.ali hocam, elimizde iki değişken va birincisi açı ikincisi genlik. Eğer biz genliği sabitlersek elimizde tek değişken açı olur ve bu açı bir çeşit metalin arama başlığına olan uzaklığına göre birçok durum alabilir. Ama biz değişken olan gerilimi de işlemlerimize katarsak elmizde farklı genlik durumlarında farklı açılar veren bir metal özelliği elimizde bulunur. Bir başka değişle şunu söyleyebiliriz:
Altın için örnek değerler sallayalım:
1V - 5 Derece
1,4V - 6 Derece
2V - 9 Derece

Şimdi de Gümüş için bişeyler sallayalım
1.2V - 6 Derece
1.8V - 10 Derece
2.2V - 15 Derece
Bu şekilde farklı metallerde elde ettiğimiz özellikler kaydediclerimize kayıt edilmiş olsun.
Şimdi aramaya çıktık ve cihazımız bir metalden sinyal ölçtü. Açsı 6 Derece. Genlik ise 1.5V olsun. Bu metalin ne olma olasılığı daha yüksektir? Tabiki altın.
Eğer biz gerilimi sabitlersek bu karşılaştırmayı yapamayız gibime geliyor. Yani gerilimin değişken olması bizim için bir nimet :)
Benim istdiğim bunları ayrı ayrı bir tabloya kaydetmek değil de bir f(x) fonksiyonu türetim alınan açı ve genlik değerlerini birtek işlemle işleyebilmek. Çünkü binlerce olasılık var eğer tablo yapasam dedektörde SD hafıza kartı gibi bişeyler kullanmam gerekebilir  ;D
Umarım söylediğinizi yanlış anlamamışımdır bu arada. Teşekkürler.
[/quote]

yanlış anlamak ne demek ustam ben dedektör konusunda daha yeniyim sadece fikir açısından belki bir ipucu olur düşüncesiyle yazmıştım  değişik düşünmeliyiz ki yeni şeyler ortaya çıksın değilmi

gelelim derece ve volt ilişkisine bir zihnisinir düşüncesi olabilir ama demedende geçemeyeceğim
madem belli voltlarda belli derecelere denk geliyor o zaman devreyi en düşük gerilim seviyesine göre veya diyelim en düşük algılama atıyorum 1v en yüksek 5v bizde sadece 1-2v arasını değerlindirmeye alsak  düşük gerilim konusunu hallettik yüksek gerilimi ise birazda kullanıcıya iş düşsün başlığı yukarı kaldırıp hedefe yaklaşırken ayrımı yakalayabiliriz nasıl ama gerçekten zihnisinir işi değilmi saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

Uykusuz

Tabi bahsettiğiniz olay mantıklı. Ekrana istenilen sinyal alınamadı metale biraz yaklaşmayı deneyin diye bir yazı yazdırabiliriz fakat bu biraz kullanıcıya garip gelmez mi?

remzi

Cihaza metali öğretme yoluna gidebiliriz. öğren butonu koyarız. butona basınca metali yaklaştırıp uzaklaştırdıkça değişen F ve V lere göre örnek aldırırız.

haberci

şu faz kayması konusunda bir kaç sorum olacak.pulse dedektörlerse metaller sönümlenmeden yola çıkarak,IB  dedektörlerde ise faz kaymasından yola çıkarak metal ayrımı yapılabiliyor.IB  dedektörlerde faz farkı yaratmak için mi ikibobin kullanılır.yada fazdaki kaymayı farkedebilmesi için mi

Uykusuz

Fazı farkını metaller oluşturur. İki bobin olması karşılaştırma yapabilmemizi sağlar.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious