Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

quasar ve fortume

Başlatan Kürşat, 26 Ocak 2020, 20:14:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erik1

Alıntı yapılan: Suta35 - 13 Ağustos 2020, 21:41:14
Alıntı yapılan: Jumper03 - 13 Ağustos 2020, 09:55:44
Evet özel bi formülü var söyleyemem
kesinlikle yanlış anlama ben bişeyi merak ediyorum siz bobini nasıl sarıyorsunuz Q degerine bakıyormusunuz mh sine bakıyormusunuz rezonansına bakıyormusunuz yoksa bunlara bakmıyorsanız nasıl bobin sardıgınızı anlatırmısınız hiç bilmeyen arkadaşlarımız var onlarda bende belki farklı şeyler ögrenebiliriz

.
Özelse söylemeyin zaten cümle başında özel değilse dedim usta.. ben bütün öğrendiklerimi burda Konularda nacizane anlattım sizin kadar alt yapım yok lcr metresiz bobin sarmam..daha önce de Mh değeri istemiştin bi iki konu öncesinde,unutmuş olabilirsin yoğunluktan o zaman da söylemiştim..böyle bi formül varsa ezberleriz öğreniriz diye sordum,elektronik derslerin de geçen bi konuysa diye sordum,kendi geliştirdiğin bi formülse zaten saygı duyuyorum,her seferinde laf sokmak için hazırda beklemeyin.q değeri y değeri z değeri nedir bilmem öğreten de olmadı, istenilen enduktans değerinde bobin sarıp öyle deniyorum oluyo olmuyo bilemem ama en azından çalıştırdim mi o mutluluk bana yetiyo,zaten bu konulara sizin kadar hakim olsam emin olun birinize bile soru sormam..vaktimi öğrenmek isteyenlere harcardim hayırlı akşamlar

RLC Devrelerinde Rezonans ve Q Faktörü
1. Amaç
Bu deneyin amacı; rezonans devrelerinin çalışma mekanizmalarının ve davranışlarının incelenmesidir.
2. Temel Bilgiler
Mühendislikte genliğin sonsuza gitmesi olarak da bilinen rezonans kavramı, en az iki bileşenden oluşan
bir sistemin belli frekansta daha yüksek genlikte salınması olarak bilinir. Fizikte rezonans, birbiriyle
ilişkili küçük kuvvet ve etkilerin toplanması sonucunda daha da büyük etkiler yaratmasına denir.
Frekansların uyumu olarak da tanımlanabilmektedir. Uyumlu bu frekansa ise rezonans frekansı denir.
Yukarıda bahsi geçen genlik kavramı; salınmalar esnasında sistemin belirli bir denge durumuna göre
yaptığı değişme miktarına denir. Sistemde farklı sebeplerden oluşabilecek bu salınmalar sistemi
rezonansa ulaştırabilirse salınım genliği çok artacak (teorik olarak sonsuz) ve sistem rezonansa
girecektir. Örneğin; salıncak sallayan bir kişiyi düşünelim. Eğer bu kişi salıncağı doğru zaman
aralıklarında (rezonans frekansında) iterse küçük itmeler sonucunda bile salıncak oldukça yükselebilir.
En yüksek noktaya ulaşıldığında artık hafif itmelerle salıncağın yükseklik korunmuş olur. Aslında bu
durum rezonans olayının bir örneğidir. Eğer salıncak gelişigüzel itilirse, birbirini söndüren kuvvetler
oluşacağı için istenilen yüksekliğe ulaştırılamaz. Yani rezonans oluşmaz.
Rezonans; çoğunlukla mekanik, akustik, elektrik, elektronik ve elektromanyetik gibi çalışma alanlarında
kullanılmaktadır ve nükleer manyetik rezonans ve elektron spin rezonans spektroskopisi gibi zamansal
ve periyodik değişimlerin var olduğu mekanizmalarda da karşılaşılmaktadır.
Rezonans devresi bir bobin ile bir kondansatörün seri ya da paralel bağlanması ile gerçekleştirilebilir.
Elektriksel rezonans; bir elektronik RLC devresinde, bobin ve kondansatörün empedanslarının birbirini
sönümlediği frekans değerinde meydana gelir. Bu frekansta devre üzerinden geçirilebilecek elektrik
akımı ise maksimum seviyededir. Bu devre tipinde bobinin manyetik enerjisi periyodik olarak
kondansatörün elektrik enerjisine dönüşür ve ters yönlü oldukları için bobin ve kondansatör akımları
birbirini sönümler. Bu dönüşüm periyodu; bobinle kondansatörün değerleri tarafından belirlenir.
2.1. Seri Rezonans Devresi
Bobin ve kondansatörün birbirine seri olarak bağlandığı devrelerdir. Böyle bir devre Şekil-1'de
gösterilmektedir.
Şekil 1 Seri rezonans devresi

Linkback: Ynt: quasar ve fortume
Deneysiz icad olmaz Fakirlik adamı mucit yapar

Kürşat

Bobin sarmak zor iş hazır almanizi siddetle tavsoye ediyorum
Herkes işini yapsın.
Bildiğin şeyleri de unut ki her düşünceyi hazmedebil.
Arkadada gözlerim var ama umursamıyacak kadar eğitimim var şükür

Suta35

Alıntı yapılan: erik1 - 13 Ağustos 2020, 21:56:41
Alıntı yapılan: Suta35 - 13 Ağustos 2020, 21:41:14
Alıntı yapılan: Jumper03 - 13 Ağustos 2020, 09:55:44
Evet özel bi formülü var söyleyemem
kesinlikle yanlış anlama ben bişeyi merak ediyorum siz bobini nasıl sarıyorsunuz Q degerine bakıyormusunuz mh sine bakıyormusunuz rezonansına bakıyormusunuz yoksa bunlara bakmıyorsanız nasıl bobin sardıgınızı anlatırmısınız hiç bilmeyen arkadaşlarımız var onlarda bende belki farklı şeyler ögrenebiliriz
.
Özelse söylemeyin zaten cümle başında özel değilse dedim usta.. ben bütün öğrendiklerimi burda Konularda nacizane anlattım sizin kadar alt yapım yok lcr metresiz bobin sarmam..daha önce de Mh değeri istemiştin bi iki konu öncesinde,unutmuş olabilirsin yoğunluktan o zaman da söylemiştim..böyle bi formül varsa ezberleriz öğreniriz diye sordum,elektronik derslerin de geçen bi konuysa diye sordum,kendi geliştirdiğin bi formülse zaten saygı duyuyorum,her seferinde laf sokmak için hazırda beklemeyin.q değeri y değeri z değeri nedir bilmem öğreten de olmadı, istenilen enduktans değerinde bobin sarıp öyle deniyorum oluyo olmuyo bilemem ama en azından çalıştırdim mi o mutluluk bana yetiyo,zaten bu konulara sizin kadar hakim olsam emin olun birinize bile soru sormam..vaktimi öğrenmek isteyenlere harcardim hayırlı akşamlar

RLC Devrelerinde Rezonans ve Q Faktörü
1. Amaç
Bu deneyin amacı; rezonans devrelerinin çalışma mekanizmalarının ve davranışlarının incelenmesidir.
2. Temel Bilgiler
Mühendislikte genliğin sonsuza gitmesi olarak da bilinen rezonans kavramı, en az iki bileşenden oluşan
bir sistemin belli frekansta daha yüksek genlikte salınması olarak bilinir. Fizikte rezonans, birbiriyle
ilişkili küçük kuvvet ve etkilerin toplanması sonucunda daha da büyük etkiler yaratmasına denir.
Frekansların uyumu olarak da tanımlanabilmektedir. Uyumlu bu frekansa ise rezonans frekansı denir.
Yukarıda bahsi geçen genlik kavramı; salınmalar esnasında sistemin belirli bir denge durumuna göre
yaptığı değişme miktarına denir. Sistemde farklı sebeplerden oluşabilecek bu salınmalar sistemi
rezonansa ulaştırabilirse salınım genliği çok artacak (teorik olarak sonsuz) ve sistem rezonansa
girecektir. Örneğin; salıncak sallayan bir kişiyi düşünelim. Eğer bu kişi salıncağı doğru zaman
aralıklarında (rezonans frekansında) iterse küçük itmeler sonucunda bile salıncak oldukça yükselebilir.
En yüksek noktaya ulaşıldığında artık hafif itmelerle salıncağın yükseklik korunmuş olur. Aslında bu
durum rezonans olayının bir örneğidir. Eğer salıncak gelişigüzel itilirse, birbirini söndüren kuvvetler
oluşacağı için istenilen yüksekliğe ulaştırılamaz. Yani rezonans oluşmaz.
Rezonans; çoğunlukla mekanik, akustik, elektrik, elektronik ve elektromanyetik gibi çalışma alanlarında
kullanılmaktadır ve nükleer manyetik rezonans ve elektron spin rezonans spektroskopisi gibi zamansal
ve periyodik değişimlerin var olduğu mekanizmalarda da karşılaşılmaktadır.
Rezonans devresi bir bobin ile bir kondansatörün seri ya da paralel bağlanması ile gerçekleştirilebilir.
Elektriksel rezonans; bir elektronik RLC devresinde, bobin ve kondansatörün empedanslarının birbirini
sönümlediği frekans değerinde meydana gelir. Bu frekansta devre üzerinden geçirilebilecek elektrik
akımı ise maksimum seviyededir. Bu devre tipinde bobinin manyetik enerjisi periyodik olarak
kondansatörün elektrik enerjisine dönüşür ve ters yönlü oldukları için bobin ve kondansatör akımları
birbirini sönümler. Bu dönüşüm periyodu; bobinle kondansatörün değerleri tarafından belirlenir.
2.1. Seri Rezonans Devresi
Bobin ve kondansatörün birbirine seri olarak bağlandığı devrelerdir. Böyle bir devre Şekil-1'de
gösterilmektedir.
Şekil 1 Seri rezonans devresi

Sağol erik ustam tartışmadan laf sokmadan yardımcı olduğun için sağol yazıyı iyice kavrayip üstünde durcam sağolasın

Suta35

Alıntı yapılan: Kürşat - 13 Ağustos 2020, 21:58:59
Bobin sarmak zor iş hazır almanizi siddetle tavsoye ediyorum

Biliyorum Kürşat usta amacım bişeyler öğrenmek,hiç bişey ustasindan alınma kadar stabil olmuyo dediğim gibi amacım sadece öğrenmek ömrümü bişeyler öğrenerek tamamlamak.saygilar

erik1

belki biraz anlatimi işe yarar

erik1

erik1

Q faktörü bobin ilişkisi vb ben ilk okul mezunuyum fakat elektronik temel egitim kursu aldım kafam bazı şeyleri pek almaz merak etigim şeyleri deneyerek uygulayarak tecrübe ediniyom metal dedektörlerinde anladıgım şu verici  anten alıcı anten çalışma firekansı belirleme kendine özgü bobin sıfırlama aslında mh bobinde çok fazla tefarruat gerekmiyor elinde var olan bobine bi frekans belirleyip uyguluyorsun bu frekans verici anten tarafından yayın yapiyor tx alıcı anten ise adı üstünde alıcı siz hangi bantta ferakans yolladıysanız alıcı o frekansı alıp devreye işlem yapmak üzere iletiyor bobini sıfırlamanın önemi şu gelen voltajı opamp yükseltiyor ve devreye sürüyor yani rx alıcı opampa gelen voltaj yükseliyor eger bobin sıfırda ayarlanmış ise işte metale çarpan sinyal alıcı tarafından algılanıyor opamp tarafından yükselip devreye sürer işte rezonansı iyi yapilmış bobin ve devre dengesi iyi çalişir iyi yapilmamış ise dengesiz çalişır bir nevi terazisi bozuk gibi tabi herkesin imkanlar dorultusunda elinde bir çok ölçüm cihazı olmaya biliyor bunun için imkanlar dogrultusunda bazı noktalarda yardımcı olmaya çalışırım bildim kadarıyla anladıgım kadarıyla anlata bildigim kadarıyla

Suta35

Alıntı yapılan: erik1 - 13 Ağustos 2020, 22:56:45
Q faktörü bobin ilişkisi vb ben ilk okul mezunuyum fakat elektronik temel egitim kursu aldım kafam bazı şeyleri pek almaz merak etigim şeyleri deneyerek uygulayarak tecrübe ediniyom metal dedektörlerinde anladıgım şu verici  anten alıcı anten çalışma firekansı belirleme kendine özgü bobin sıfırlama aslında mh bobinde çok fazla tefarruat gerekmiyor elinde var olan bobine bi frekans belirleyip uyguluyorsun bu frekans verici anten tarafından yayın yapiyor tx alıcı anten ise adı üstünde alıcı siz hangi bantta ferakans yolladıysanız alıcı o frekansı alıp devreye işlem yapmak üzere iletiyor bobini sıfırlamanın önemi şu gelen voltajı opamp yükseltiyor ve devreye sürüyor yani rx alıcı opampa gelen voltaj yükseliyor eger bobin sıfırda ayarlanmış ise işte metale çarpan sinyal alıcı tarafından algılanıyor opamp tarafından yükselip devreye sürer işte rezonansı iyi yapilmış bobin ve devre dengesi iyi çalişir iyi yapilmamış ise dengesiz çalişır bir nevi terazisi bozuk gibi tabi herkesin imkanlar dorultusunda elinde bir çok ölçüm cihazı olmaya biliyor bunun için imkanlar dogrultusunda bazı noktalarda yardımcı olmaya çalışırım bildim kadarıyla anladıgım kadarıyla anlata bildigim kadarıyla

Ustam değerli bilgiler için çok teşekkür ederim..bobin sarmada ve değerinde sarmam da sorun yok semaya sadık kalıp devre kurup bobin sarabiliyorum,şükür burda bazı ustaların yazısını desteğini okuyarak bazı konularda kendimi geliştirdim insanız elbette hala öğreneceğimiz şeyler vardır,ben yabancı bi konu olduğunda ya da ilk kez duyduğum da öğrenme çabasındayim ama her seferinde yanlış anlasiyorum burdan bilgi alıp sanki çekip gitmisim gibi bi algı canımi sıkmaya başladı açıkçası..kaç yıl oldu bu gruba katilali a senkron usta dan tutun emekli amcaya kadar Çoğu ustayla sohbet imkanım oldu akıl aldım,emekleri çoktur bende allah razı olsun...sadece bobin konusunda eksiklerim var her seferinde sorma laf sokacaklar diyorum ama yine merakıma yenik düşüyorum..neyse sağolun ustam emin olun her yazınız bilginiz benim için altından daha değerli bunu bilin yeter.allahin selameti üzerinize olsun

gs78

Alıntı yapılan: Jumper03 - 12 Ağustos 2020, 09:14:59
Alıntı yapılan: gs78 - 11 Ağustos 2020, 14:44:23
Rx :80ohm
tx 3.8 ohm
bu değere göre kondositör değeri ne olmalı
Mikrohenri degerlerini verirsen kondansatör ve çalışma frekanslarını  degerlerini söyleyebilim

rx:24mh
tx:072.6mh ustam

Jumper03

Tx mh düsük kaclık başlık bu ustam 045 mi 050mi kac tur 
Adaleti, yüksek bir kanun olarak kabul etmekten vazgeçen millet, bu felaketini hiçbir başarı ile telafi edemez

Jumper03

Rx 15 nf paralel calışma frekansı 8.3 khz
Tx 330 nf seri çalışma frekansı 10.1 khz
Yani cihazın 10khz ile 10.3 khz arasında calışacak 

Adaleti, yüksek bir kanun olarak kabul etmekten vazgeçen millet, bu felaketini hiçbir başarı ile telafi edemez

erik1

ustam ben bu formda birçok şeyin farkına vardım emin olun ben bu formda üyeligimden bu yana bitane bile bir devreyi yapmadım fakat elime geçen devrelerden ilgilendim şemalardan ilgilendim sadece daha geçenlerde burdan bi ustamızdan bu fortuna ve qaşar kartlarından aldım oda nezaman vakit bulursam bi dizip çaliştıracagım aslında niyetimde yazılım konusunda kendimi geliştirmemin zamanı geldigini ve geçiyor düşüncesindeyim belki kısa yoldan yazılım kursuda ala bilirim bende çok uzun zamandır vakit bulursam kendi projemi bitirmek üzereyim işi yazılıma dökmeyi düşünüyom kendi yazılımı yapıp projemde kullanmak istiyom bakalım nasip nezamana ise burda çok temiz ustalar var sagulsunlar eminim bir çok arkadaşa yardımcı oluyorlar yalnız bu formda en çok dikkatimi çeken şey şu olmuştur burası paylaşım sitesi diyorlar bir proje konusu gündeme geliyor ondan sonra o projeyi geliştiren kenara çekiliyor tabi aslında geçmişten bu yana onlarda bi projede yardım isteyip tecrübelerini zamanla geliştiyor ondan sonra ben bir çok şeyi paylaşamam deyip hadi bana eyvallah dercesine kenara çekiliyorlar o nedenle dedigim gibi ben burdan hiç bir devreyi yapmadim yapmayida düşünmüyom çünki birileri yapmış ben onun yaptıgını yapıp geliştirip onunla övünecegime kendi projemi yaparim onunla övünürüm fakat ticari yönününde bunlar benim için geçerli degil ticaret ayrı bişey markası kimin yaptıgı önemli degil ticaret al sat kazan işidir ama bu işin en iyi yanı hobicilikten başliyon kendini geliştiriyon güzel bi ugraş bişeyleri yapmayı becerince seviniyon oda ayrı bi zevk bişeylerin üzerinde ugraştıkca tecrübe ediniyon tecrübe artıyor tabi bunları herkesle paylaşmak kişiye kalmış vede kendi şahsi projesiyse elbette bunu paylaşmaması gayet normal çünki emek zahmet zaman masraf lakin bi proje gündeme geliyorsa herkes orda toplanip hep beraber deniliyorsa herkes takıldı yerde yada bilmedigi yerde yardım istiyorsa bilen paylaşmali çünki burası paylaşım formu deniliyor bi proje gündeme getiriliyor ondan sonra ben bildigimi paylaşamam deniliyorsa burda biraz düşünmek lazım burası paylaşim formumu yoksa kap kaç formumu eger düşünce ticariyse hiç projeyi gündeme getirmicen o projeji sessizce kendi başına yapıp piyasaya sürecen benim anlayıp anlata bilecem bunlardan ibaret

Jumper03

Suta 35 usatam benim size karşı laf sokma yada başka düşüncem yok benim niyeti ticaret olmayan hobi amacı ile bu işlerle ugrsan herkese elimden geldigi kadar bilgimin yettigi kadar yardımcı olmaya calışıyorum size karşı herhengi bir önyargımın olmadıgını bilmeni isterim

gs78

Alıntı yapılan: Jumper03 - 13 Ağustos 2020, 23:44:35
Fortune ve guasar başlık bilgileri
Rx 020telden 220 tur kondansatör paralel duruma göre
Tx 045 40 tur 220 nf seri
Aynalama yı grafit ile yaparsanız aynalama ohm degeri 300 ohm ile 1.5k arası ayarlamanızı öneririm

buna göre sardım çap daire şeklinde koydğumda boobinleri 26 çapında

Jumper03

Ustam cıhaz nedir yanı fortune mı quasar mı veya quasar dip mi quasar dip ise kondansatör degerlerini degişrirecegim 9 khz di sanırım dıp versiyonun  çalışma frekansın destegi

Jumper03

Rx 33nf paralel bagla ustam
Tx 560 ile 47 nf kondansatörü paralal baglayıp  birleştir sonra tx e seri bagla. Cihazını 7.5 khz ayarlayıp sıfırlamanızı yapın

Jumper03

Alıntı yapılan: Jumper03 - 14 Ağustos 2020, 11:43:11
Ustam cıhaz nedir yanı fortune mı quasar mı veya quasar dip mi quasar dip ise kondansatör degerlerini degişrirecegim 9 khz di sanırım dıp versiyonun  çalışma frekansın destegi
yazdıgım degerler bailık çapına göre degişiklik gösterecektir bu degerler 32x32 başlık içindir

Jumper03

Alıntı yapılan: gs78 - 14 Ağustos 2020, 10:04:16
Alıntı yapılan: Jumper03 - 13 Ağustos 2020, 23:44:35
Fortune ve guasar başlık bilgileri
Rx 020telden 220 tur kondansatör paralel duruma göre
Tx 045 40 tur 220 nf seri
Aynalama yı grafit ile yaparsanız aynalama ohm degeri 300 ohm ile 1.5k arası ayarlamanızı öneririm

buna göre sardım çap daire şeklinde koydğumda boobinleri 26 çapında
Bu yazdıgım degerler 32x32 başlık için gecerli başlık capı büdükce veye küçüldükce bu degerler değişecektir

BuLutBey

ARKADAŞLAR KONUYU UZAKTAN TAKİP EDİYORUM Bİ SÜREDİR.
Suat arkadaşımız Daha önce SMW konusunda bobini sardığını bu işin kara düzen olmayacağını biraz alt yapı gerektiğini ve cihazlar  osilaskop lcr metre vb . şeyler gerektiğini yazmış.
bu yazısına istinaden  cevap vermek isterim . bu laf sokma falan değil. bazı konularda biraz fazla bilmişçe konuşmaları var bu b,ir gerçek.  misal bir video sunda QUASAR AVR yi anlatmış. sanki yıllardır bu cihazı kıullanmış gibi arazide çok stabil çok sessiz ayrım şöyle iyi  böyle iyi.  kardeşim ozaman insan asorarlar hangi bobinle araziye nezaman çıktın 3 gün öncesine kadar cihazı çalıştıramadın daha test etmeden nasıl bukadar emin ve bilmiş konuşursun.

şimdi bulamadım ama iyi hatırlıyorum. bir konuda da bobin sarma hakkında baya bi bilmiş bilmiş yazıyordu. 

BİZE BÜYÜKLERİMİZİN ÖĞRETTİĞİ ŞEY ŞUYDU MÜTEVAZİ OLMAK . BİLİYORSAN KONUŞ ALİM SANSINLAR BİLMİYORSAN SUS ADAM DESİNLER

EVET BEN ŞUNU DEMİYORUM BİLMEYENLER BİŞEUY YAZMASIN ASLA ONMLAR YAZACAK AMA SORACAK ÖĞRENME AMAÇLI OLACAK SORULAR

ŞUNUDA SÖYLEYEYİM  MADEM LCR METREN VAR MH ÖLÇEBİLİYORSUN . BİRÇOK ONLİNE SİTE VAR BOBOİN HESABI YAPABİLMEK İÇİN  ORDAN  HESABINI YAP KONDANSATÖRÜNÜ FREKANSINI AYARLA

Eğer İnanıyorsanız Galip Olan sizlersiniz

gs78

Quasar güzel çalıştı fakat derinlik tek parada 10 cm daha üstüne çıkmadı bobin işi aceleye geldi düzgün bitane daha sarınca video vs paylaşıcam

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious