Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

GPR görüntülü Dedektör

Başlatan sky2008, 27 Aralık 2007, 19:39:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sky2008

Sayın arkadaşlar GPR DEDEKTÖR yapımı hakkında tecrübesi olan var mı?
Bu adreslerde bulunan Dizüstü bilgisayarlı dedektör,devrelerini yapıp deneyen olduysa lütfen tecrübelerini paylaşabilir mi?
http://thunting.com/geotech/forums/showthread.php?t=11772&highlight=laptop

Bu aşağıdaki adreste tüm detaylar verilmiş, bir arkadaş yapıp denerse lütfen bilgi paylaşımında bulunsun.
http://doks.katho.be/do/files/FiSe413e130e0a3c0e04010a3c8d81100079/Scriptie.pdf;jsessionid=35A84D68722D9791EAA05E3EA6EBB5FB?recordId=SKAT413e130e0a3c0e04010a3c8d81100078
Konu hakkında devre bilgisi olmayan bazı çevremizdeki arkadaşlar, yerin altını gösteren dedektör çıkmış falan, şeklinde yanlış bilgilere kapılarak bu tür dedektörlere çok yüksek miktarlar verip alıyorlar ve daha sonra sonuç tam bir fiyasko olabiliyor.Zannedersem işin mantığı üç boyutlu görüntü alıp bil. aktarmak.Diğer bir değişle bil. programı sayesinde alınan sinyalleri üç boyutlu hale getirmek ve bil. ekranında göstermek.Bu durumada yerin altını gösteriyor demek pek doğru olmaz çünkü tüm işi program yapıyor.Bu kullanılan program kafasına göre işlem yaparak ekrana bazı görüntüler aktarıyor olabilir.Sizce piyasadaki bu tür dedektörlerde aldatmaca olabilir mi?İyi çalışmalar.
Linkback: GPR görüntülü Dedektör

sky2008

#1
Görüntülü cihaz, ekranlı cihaz, yeraltı kamerası,

GPR yeraltı radarı nedir?

Avcıların birbirlerine anlattıkları hikayelerin sonu gelmez. Teşbihte hata olmaz;  "Tüfekle bir attım yedi tilki birden vurdum" misali avcıların atmaları – tutmaları ve uydurma hikayeleri çoktur.

Define arayanlar da aslında define avcısı diye de adlandırılırlar. Hal böyle olunca define avcılarının da hikayelerinin sonu gelmez. Onlarda da şöyle hikayeler ağızdan ağza dolaşır: "Biz bulamadık ama Türkiye'nin "falan" zengin adamında görüntülü cihaz varmış, toprağın içinde ne varsa ekranında gösteriyormuş, zaten bu adam esas servetini define bularak yapmış..." Elsan firmasına "görüntülü veya ekranlı cihaz var mı?" diye soran çok kişi gelir. Hatta bunların içinde maddi imkanı yerinde olup bir avuç dolusu parayı böyle bir cihaza harcamağa hazır olanlar da vardır.

İşin gerçeği şudur: Toprağın altındaki eşyaları ekranında resim olarak, hakiki şekliyle gösteren bir cihaz yoktur. Toprak saydam olmadığı için ve toprağı oluşturan maddeler de  homojen (her tarafta aynı fiziksel, aynı kimyasal özellikte) olmadığı için toprak içinde her.gi bir dalgasal enerjiyi düzgün olarak kullanma imkanı yoktur. Toprağa görünür ışık ve lazer nüfuz etmez. Toprağa elektromanyetik dalgaların ancak düşük frekanslı olanları nüfuz edebilir. VLF – Very Low Frequency tabir edilen çok düşük frekanslı sinyaller dedektörler tarafından kullanılmaktadır ve bunların da frekansı 10 kHz civarında olup, dalga boyları 30 km civarındadır ve bu dalgaların toprak içindeki eşyaların şekillerinin incelenmesinde kullanılması imkansızdır.

Elektromanyetik dalgaların 10 MHz - 1000 MHz frekans bandı toprağa daha zor nüfuz etmesine rağmen, teknolojinin sınırları zorlanarak "Ground Penetrating Radar" denilen GPR yeraltı radarları yapılmıştır. Ekranı olan ve ekranında yeraltına gönderilen elektromanyetik dalgaların yansımasını gösteren bu radarlar, yeraltındaki eşyaların şeklini göstermezler. Aşağıda bu radarın ekranında görülen resim vardır.

                               

Ekrandaki bu resim yeraltında üç adet cisim olduğunu belli ediyor. Ekranda ters V şeklinde çıkan her şekil bir cisim alametidir. Toprak içinde bu cisimler üç adet kaya parçası da olabilir, üç adet varil de olabilir, üç adet su borusu da olabilir, ekran şekli böyle oluşmaktadır. Aşağıda da toprak içinde daha çok cisim olduğunda elde edilen ekran resmi var:

                                                       

Yeraltı radarları, toprak içindeki, taş, kaya, metal olan, metal olmayan her şeyin yansımasını ekranda gösterdikleri için define aramak için kullanılamazlar. Ayrıca bu radarlar ıslak topraklarda işlevlerini yitirirler. Bu radarlar küçük ve derin eşyalara da duyarsızlardır. Bu radarların fiyatları da 5.000 $ - 50.000 $ arasında değişiyor.

Uçaklarda ve gemilerde bulunan hava radarlarının kullandıkları giga hertzler mertebesindeki çok yüksek frekanslı sinyaller bir yüzeyden yansıdıkları vakit yüzeyin şekli hakkında bilgi içerebilir. Ancak toprağa da maalesef çok yüksek frekanslı sinyaller nüfuz edemiyor, toprağa çarptıklarında yüzeyden yansıyorlar. Toprakta, denizcilikte kullanılan sonar cihazının da kullanılması mümkün değildir. Toprak ultrason dalgalarının yol alması için uygun bir ortam değildir. Röntgende kullanılan X ışınlarının toprakta nüfuz kabiliyetleri 10 cm.ler civarında olmakta ve bunların cihazları da portatif olamamaktadır.

Bu sebepten teknik olarak toprağın içindeki cisimlerin hakiki şeklini ekranda görmek mümkün değildir.

Define avcılarının anlattıkları: dürbün gibi cihaz varmış, yerin altını gösteriyormuş; kamera varmış yeraltını gösteriyormuş, fotoğraf makinesi varmış yeraltındaki eşyaların resmini çekiyormuş, ekranlı veya görüntülü cihaz varmış ekranında yerin altındakileri gösteriyormuş sözlerinin hepsi uydurma, safsata sözlerdir. Böyle sözlere itibar etmeyiniz. Böyle cihazların peşine düşmeyiniz, ya vaktinizi boşa harcarsınız, ya da karşınıza sahte bir cihaz çıkar.

Elsan'ın notu: Bazı uyanık kimseler sahte görüntülü cihazlar ürettiler. Bu cihazların bir kısmı dizüstü bilgisayar ihtiva etmektedir. Bu bilgisayara öyle bir program yüklenmiştir ki adeta yeraltını gösteriyormuş izlenimini vermektedir. Bunların sahte olduğunu şöyle test edebilirsiniz: aynı yer için iki veya daha fazla tarama yaptırın, her defasında ekranda başka resimler elde edeceksiniz. Çünkü cihaz yerin altını göstermiyor. Her taramanın farklı yerde yapılacağı farzedilerek programı yapıldığından, bu program, her seferinde farklı resimler üretiyor. Siz yerin altını değil, programın ürettiği sahte resimleri izliyorsunuz!!

Bazı sahte bilgisayarlı cihazlar da ekranında kırmızılı, mavili, yeşilli bulanık resimler üretirler, ve bu resimlerin sizin bulmak istediğiniz define ile hiç alakaları yoktur. Bunların bir kısmı da yerin manyetik alanındaki değişmeleri ekrana renkli karmaşık resimler olarak getirir. Halbuki siz yerkürenin manyetik alanını ölçmek istemiyorsunuz. Define bulmak istiyorsunuz. Aradığınız altın, gümüş gibi cisimler yerin manyetik alanını değiştirmezler. Bu cihazlar kıymetli madenleri bulamazlar.  Bu cihazlar topraktaki manyetik demir minerallerinden etkilenirler ve toprağa gömülmüş demir kütle varsa ondan etkilenirler. Altın, gümüş, bronz gibi metalleri bulmak için bobin başlıklı dedektörleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

BU ADRESTEN  ALINTIDIR.
http://www.elsanelektronik.com/goruntulu.htm
   



sky2008

METAL DEDEKTÖRÜN BABASI : 1881' de Alexsander Graham Bell, metal saptayan bir cihaz geliştirdi. İlk metal dedektörü, Bell tarafından tasarlandığında aslında sadece metale duyarlı bir düzeneğin ses çıkarması planlanmıştı. Her.gi bir metal, düzeneğin arasından geçince devre kesiliyor ve bir ses çıkıyordu. Sonradan Graham Bell ve asistanı fark etti ki bu cihaz pek çok alanda gayet rahat kullanılabilirdi.

sky2008

görüntülü radar dedektörü yapan arkadaş var mı?

sky2008

Bu konuda tecrübesi olanlar lütfen paylaşımda bulunsun.İyi çalışmalar.

yeraltıcı

#5
Arkadaş, yeraltı görüntü cihazı daha icat olmadı. Burada tanıdığım bir adam vardı, kendisi poloraid fotoğraf makinalarıyla yer altının fotoğraflarının çekilebildiğine inanıyordu ve iddaa ediyordu. Aradan bir zaman geçti ve bir poloraid kamera aldı. sonuç; Bir gazete kağıdının ardını bile çekemiyordu. Bu adamın şimdiki ruh halini merak edersen yazayım, cinlerle perilerle konuşuyor. Anlayacağın kafayı sıyırdı. Olmayacak işlerle beynini yorma, Yeraltı görüntü cihazları daha icat olmadı. Sadece grafik çıkaran cihazlar var. bence o konu daha bilimsel bir çalışma olur. :)

sky2008

Yazıyı başından okuduysanız bende şahsen böyle cihazlara inanmıyorum sadece yapıp deneyen oldumu diye sordum.Ama maalesef seninde dediğin gibi çevremizde okadar at gözü ile bakan sayın arkadaşlar varki bu tür palavra cihazlara milyon dolarlar yatırıyor.Sonrada hiç birşey bulamayınca kafayı siyırıyor,ben işin sadece ticari boyutuyla ilgileniyorum.

yeraltıcı

Evet. zaten inanmadığınızın farkındayım. Fakat böyle cihazlara inanlar çok. Neyse arkadaşlar. Ben en iyisimi hala manyetik dedektörler diyorum. Önemli olan birde mal çıkacak yerleri iyi keşfetmek. Sevgi ve saygılarımla. ;)

yanlızkurt

sayın yeraltıcı ben eminim.
maden damarlarının üzerinde yaşıyorum 11 metrede bakır madeni var fındık bahçemizde.
bana imkan lazım ne yapcaz...
bakır hariç 11 kalem daha malzeme olduğu biliniyor.
bunların arasında çinko altın vs de var.
uranyum  kursun
isterseniz linkteki resme bakın

http://img144.imageshack.us/img144/1751/tamd9.th.png

yeraltıcı

Bahsettiğin madenlerde önemli bir değer Sayın Yalnızkurt. Bence en iyisimi elinde numune varsa, ki görüyorum var, içerisindeki madenleri analiz ettirebileceğin bir laboratuvar bulmalısın.Eğer işletilmeye değer ise ve fındık bahçesini feda edebilirsen, sonuçta bir getirisi olur. sevgi ve saygılarımla

yanlızkurt

fındık bahçesi feda edilir ama işletmeyi kurmaya güç lazım. yani bu 100 - 200 bin ytl lik bir iş değil. bildiğiniz üzere bu işleri çeşitli büyükler yapıyor. Koç holding  Cengiz inşaat gibi firmalar yapıyor. şuu kesin bir şey yüksek oranda bakır rezervi var. ama işletmek için güç lazım.
oda bende yok.



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious