Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

İznik Tarih Fışkırıyor

Başlatan makintel, 25 Kasım 2015, 23:59:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

makintel

 Bursanın İznik  İlçesi'nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve daha önce kaçak defineciler tarafından kapağı kırılarak yağmalandığı belirlenen Geç Roma Dönemi'ne ait lahit, topraktan çıkarılarak Müze Müdürlüğü bahçesine taşındı. İznik'te, geçen hafta ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Hisardere Köyü yolu üzerindeki zeytinliğine giden Hatice Süren adlı çiftçi, bahçede üzerindeki toprağın bir bölümü kaldırılmış lahiti görünce jandarmaya bilgi verdi. Bölgede İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca kazı yapıldı. Kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3'üncü Yüzyıl'dan kalma iki lahit bulundu. Her biri 7 ton ağırlığındaki lahitlerin çevresindeki toprak temizlenince kapak kenarlarında bugüne kadar bölgede görülmeyen lotus çiçeğine sarılı Eros kabartmaları ve aslan başı figürleri görüldü. Kazı sırasında, lahitin üst kapağında 30 santimetre çapında delik açılarak içine girildiği ortaya çıktı. Define avcılarının yağmaladığı belirlenen lahit uzmanların dört gün süren çalışmaları sonucu topraktan tamamen çıkarılarak, dün gece İznik Müze Müdürlüğü bahçesine nakledildi.
Roma mezarındaki incelemenin müzede de devam edeceği ve konuyla ilgili önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacağı bildirildi
HADES'İN KAYIĞI
Bursa'nın İznik İlçesi'nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve topraktan çıkarıldıktan sonra müze müdürlüğü bahçesine taşınan Geç Roma Dönemi'ne ait lahitte arkeologların yaptığı inceleme sonucu ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.
İznik'in M.Ö. 1'inci Yüzyıl'da Roma'ya bağlı Bitinya Bölgesi olduğuna işaret eden arkeologlar, ortaya çıkan lahdin dönemin en iyi işçiliğine sahip olduğunu söyledi.
Uzmanlara göre, lahdin işleniş sanatına bakıldığında dönemin taş işçiliğinde gelinen mükemmeliyeti gösteriyor. Son derece yüksek kabartmaya sahip figürlerin heykelimsi özellik taşıyor.
Arkeologların yaptığı inceleme sonucu lahdin üst kapağının dört köşesinde antik çağ aşk tanrıçası Eros, kenarlarında 5 adet aslan başı, lahit kapağı önünde kalkan göbeği, gövde yan yüzlerinde 8 adet meşale ve dua eden eros kabartama figürleri, dar yüzünde kadın ve zafer tanrıçası kanatlı Nike kabartması bulunduğu belirlendi.
Yaklaşık 7 ton ağırlığında bulunan lahdin bulunduğu Hisardere Köyü yolu mevkii, dönemin Nekropol'ü yani mezarlık bölgesi olduğu öğrenildi.
Antik çağ inanışına göre bu tür lahde defnedilen kişilerin yanına en sevdiği eşyalar başta yüzük, madalyon, ve bir miktar da para konulduğu da bildirildi. Paranın ölen kişinin yer altı tanrısı Hades'in kayığına binerek ödeyeceği ücreti temsil ediyor. İnanışa göre Hades'in kayığı ile cennete kürek çekiliyor. Ancak bugün bulunan lahdin çok uzun yıllar önce defineciler tarafından soyulmuş olması nedeniyle mezar içerisinde ne olduğuna dair bir ipucu bulunmuyor
   

       
  • Bursa'da su altındaki bazilikayı incelemek için İznik gölüne "batmaz" filika indirildi.
  • Bursa'nın İznik İlçesi'nde, göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos'un adına inşa edilen bazilikada sualtı arkeoloji ekiplerinin araştırması kış aylarında da devam edecek
    .
    *
    Gölü'nde geçen yıl tespit edilen bazilikada arkeolojik araştırma yapılabilmesi amacıyla "mini denizaltı" suya indirildi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İznik ilçe merkezinde, kıyıdan 20 metre açıkta bulunan ve üst bölümü yaklaşık 2 metre derinlikte olan bazilika ile ilgili çalışmalara devam ediliyor.
    Roma döneminden kaldığı tahmin edilen yapının su altı arkeoloji çalışmaları, "mini denizaltı" ile sürdürülecek. Göle indirilen bu araç kullanılarak, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmalarda önemli verilere ulaşılması bekleniyor.
    Bursa Büyükşehir Belediyesinin İznik'teki "Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları"nda çekilen görüntülerde tesadüfen fark edilen ve 740 yılındaki depremde çökmenin etkisiyle göl sularına gömüldüğü tahmin edilen bazilikanın bulunduğu bölgenin su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.
    İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazilikada daha önce yüzey araştırması olarak tanımlanan bir ön etüt çalışması gerçekleştirildiğini belirtti.
    İkinci aşama için gereken iznin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini bildiren Pehlivan, "Müze Müdürlüğümüz gözetiminde Uludağ Üniversitesinin bilimsel ekibi ve Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile şimdi asıl arkeoloji çalışmaları başlayacak. Bu yüzden şimdi gerekli ekipmanlar toplanıyor ve tedarik ediliyor. Bazilikada bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları, bakanlıktan gelen izinler doğrultusunda en kısa sürede başlatılacak" ifadelerini kullandı.
    İznik Gölü'nde, su içinde tespit edilen ve bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen bazilika, bu alanda otorite kabul edilen Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce "2014 yılının dünyadaki en önemli 10 arkeolojik keşfinden biri" gösterilmişti.
       

            
            
    • Ah bunların birde resimlerini gönderebilsem :( .....Resim gönderme özürlü oldum bu günlerde :D :D :D ...ama, siz yine de ''İznik haberleri'' diye girin; bu ilginç fotolar fazlasıyla çıkacaktır karşınıza.

Linkback: İznik Tarih Fışkırıyor
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

Ankebut

Ustam fırsat olursa geleceğim mekanına gerçi abim orada ev aldı bir iki ay içinde geçecek tekrar oraya. Lakin ben oralara gelirsem dört incilin seçildiği ve yakılan incillerin yanı sıra saklanan diğer incilleri merak ediyorum. Acaba nerelere sakladılar. Fırsatım olursa geniş kapsamlı bir araştırma yapacağım. Saygılarımla

makintel

Ankebut Ustam  bakıyorom o konuda baya bilgilisin O0 ...
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

Ankebut

Estağfirullah ustam bizimkiler senin unuttukların kadardır. İznik gözde bir yerdir. Bir zamanların imparatorluk başkenti ;İznikin darphanesi bile vardı kuzeyde bir mağarada  ; ama gel gör ki; 30 metre yakınında müttefiki olduğumuz natonun bir radarı kurulmuştu mağaranın yanına >:(  tesadüf....

Ankebut

Makintel ustam sana destek olayım...

makintel

Teşekkür ederim...göndermek istediğim şeylerdi onlar...söyledim ya , resim gönderme özürlü oldum...bu günlerde fazla da bir coşkum yok  o konularla ilgili... Saygılarımla Ankebut Ustam.
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

Ankebut

Ben teşekkür ederim ustam; ayrıca lahitte enfes bir parçaymış, ustam iki yıl kaldım iznikte  bazilikayı nasıl farketmedim hayret O0  Gerçi birde camii minaresi varmış gölün içinde hala sağlamsa...yıllar önce abilerim yüzerken görürlermiş minareyi...(sanırım 1960 lili yıllar falan)


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious