Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

YENI DEDECTOR SİSTEMLERE YONELIN acıklama

Başlatan defineciii, 15 Ekim 2011, 21:44:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

defineciii

 
elektro tekno  sıtsınden ... ALTDAKI  KONU  ALINTIDIR.......tesekur   yazana


metal dedektörleri tam ayrım yapmaz

bir yanlış anlaşılmaya meydan vermeden açıklama yapmam gerek (devreyi paylaşıma sunan ben değilim, kişisel düşüncemdir) daha sonraki açıklamasında biraz değinmişse de arkadaş, başlığı yanlış vermişler. bugüne kadar hiçbir elektronik devre örneğin altını diğerlerinden ayırabilme yeteneğine sahip değildir. sırf bu konular üzerine başlığı çok olan başka elektronik sitelerine giderseniz, orada da tecrübeli arkadaşların söyledikleri aynı bu şekilde olacak. hatta birinin ifadesi çok hoşuma gitti. aşağı yukarı şöyle diyordu:

"öyle bir cihaz geliştirilmiş olsaydı, en büyük müşterileri kuyumcular olurdu, durduk yere yok mihenk taşıydı, yok asitti vb yöntemlere milyarlarca lira harcamaz, baş köşeye bu cihazı yerleştirirlerdi. sonra mayın döşenmiş arazide askeri birlikler hala bu dandik dedektörlerle çalışmazdı".

şu anda elektronik metal dedektörlerinde kullanılan yöntem, temel bir fizik kuralına dayanıyor; belli bir rezonans frekansındaki bobin, oluşturulan manyetik alanın içerisinde her.gi bir metalin varlığı durumunda, oluşan kaçak eddy akımları yüzünden endüktansının değişmesine dolayısıyla rezonansın kaymasını yol açıyor. manyetik özelliklerine göre de metallerin bu frekans üzerindeki etkisi ya azaltma ya artırma yönünde. yani çıkışa bir ibreli ölçü aleti (akım ölçer-galvanometre) koyarsanız metalin ferromanyetik veya paramanyetik olmasına göre ya sağa ya sola bir kayma görüyorsunuz. çıkışta bir kulaklık veya hoparlör varsa da o zaman normalde duyduğunuz ses ya kalınlaşıyor ya inceliyor.

bu hesaba göre tamam, demir türevli (ferro manyetik) metalleri elimine edebilirsiniz (çünküğ değersizler) ama demir olmayan (nonferro) metaller içine diamanyetik ve paramanyetik metaller de giriyor ve örneğin altının grubunda alüminyum da var, bakır da. buyrun çıkın işin içinden şimdi. bir de bunlar yetmezmiş gibi bu metallerin çoğu saf halde değil (okside olmuş olanları var, başka elementlerle kimyasal bileşik oluşturmuş olanlar var ve en kötüsü de onlarca değişik metal oksitten oluşan bir karmaşanın yani yoprağın içinde bir yerlerde olduğunu sandığınız farklı bir yapıyı bulmaya çalışıyorsunuz. bitmedi, ardından başka bir darbe geliyor. diyelim gerçekten biri bir zamanlar arama yaptığınız bölgeye bir şeyler gömdü, e bunu olduğu gibi oraya bırakmıyor tabii, örneğin bir demir türevli kaba (teneke, bidon, varil) koyup öyle gömüyor. belki sizin dedektörünüz demir türevli bu yapıyı ayırtedebiliyor ama siz "değersiz" deyip geçip gidebiliyorsunuz.

kısacası hayallere kapılmadan önce bazı gerçekleri bilmeden yola çıkmamak veya özellikle satıcıların oyunlarına gelmemek gerek. onlar zaten her sattığında küçük de olsa bir hazine bulmuş oluyorlar çünkü nerden baksanız süslenip püslenmiş "kaliteli" denen bir metal dedektörünün bugünkü fiyatı 3-5 bin doları buluyor. çok daha gelişkin sistemler (toprak altı haritasını çıkaran gibi) 50 bin dolardan başlıyor, onu da herkese satmazlar, bir şekilde alsanız bile bu kez devlet kazı yapmanıza izin vermez. verse de çıkaracağınız garanti değil, çıkarsanız da elinize en fazla gömünün %10'u veriliyor vb vb.

vazgeçin bir an önce köşe dönme merakından. alnınızın teriyle kazandığınız daha bereketli olur.

bu arada, önceki mesajda "yok" dediğim IC için özürlerimi kabul edin, NE olarak bulabilirsiniz, ben LM olarak aramıştım bir zamanlar.
Başa dön
Linkback: YENI DEDECTOR SİSTEMLERE YONELIN acıklama

canbay

merhaba.,

arkadaşım iyi güzel söylüyosunda bu siteye üye olan hiçbir arkadaşın gidip 50.000 dolar vererek bir makina alacağına inanmıyorum. birde biz metali ayıramıyoruz diye dedektörler üzerine çalışma yapmayı bırakmaktansa,  biz bu metali nasıl daha iyi ayırt edebiliriz diye düşünmek veya derinlik üzerine çalışmak lazım
eğer edison gazlambasıyla yetinseydi, belkide hala gazlambası kullanıyor olacaktık, veya bilgisayarın sadece 4 işlem yapabildiği halde ilk icat edildiğinde 1 oda büyüklüğünde olduğunu düşünürsek; her.gi bir arge çalışması yapılmasaydı her halde evimizin 1 odasına bilgisayar, bir odasına televizyon bizde koridorda yatardık. ;)
bence herkes bildiği konuda her zaman daha iyisini aramak zorunda
bir hadis; hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için heran ölecekmiş gibi ahiret için çalışın.

oğuzlu

canbay kardeşim size vermiş olduğunuz cevabdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum asıl benim bozulduğum nokta biz define meraklılarına önüne gelen bir akıl veriyor tabi bu daha ziyade bırakın bu hayelleri cinsinden oluyor tamamda bu arkadaşlarında anlayamadığı şey tarihi hayalperestler yazar sonucunu bilmemeleridir .Tamam biz hayal peşinde koşuyoruz diyelim o zaman bırakın bizi hayellerimizle başbaşa sizden bir litre benzin parası istersek o zaman konuşursunuz.Bizler hayal de deseler rüya da deseler bu işi eninde sonunda başaracağız.Tüm defineci ve arkeoloji meraklılarına selam ve sevgilerimi sunar bol şans lar dilerim.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Yazıyı okudum ve yazının içinde çeşitli yanlışlıklar gördüm. Şöyle ki;

3. paragrafta eddy akımları ile çalışan PI dedektörlerden bahsedilirken rezonans frekansındaki bir bobinden bahsedilmiş. Bu yanlıştır PI dedektörlerde tasarım sırasında yada sonrasında rezonans adına hiçbir işlem yapılmaz. Ayrıca "frekans üzerindeki etki" şeklinde kullanılan tabir tamamı ile yanlıştır. Etkilenen bişey varsa oda sinyaldir. Ve sizinde bildiğiniz gibi bu sinyal yani bobinde oluşan sönümlenme eğrisi hiçbir metalin etkisinde iken boşta olduğu duruma göre azalma göstermez buda yanlış olarak kullanılmış bir tabirdir. Sanırım yazıyı yazan arkadaş bobin endüktansına metallerin yaptığı etki ile ilgili bilgi sahibi imiş yada bazı deneyler yapmış. Bu bilgi ile eddy akımları mantığını karıştırarak yazmış ama bu iki mantıktan alınan çıktılar farklı olduğu için sonuçta doğru olmayan bir anlatım çıkmış

4.paragrafta altın, bakır ve alüminyumu aynı kefeye koymuş. Burada PI sistemler için sizde biliyorsunuz ki altın ile bakır aynı kefede olsada alüminyum tam ters kefededir. Ayrıca metal içindeki metalle ilgili bir yorum yapmış. Bu yorumda da bazı eksiklikler var. Şöyle ki burada kritik nokta farklı iki metalin birbirine kapladığı alan açısından oranı önemlidir. Mesela 10 cm2 bobine karşı alanı olan bir teneke kutunun altına yerşetirilen 20 cm2 bobine karşı alanı olan altın değerli olarak ayırılabilinmektedir. Bunun en basit örneği benim çektiğim bilezik ile kargaburunun üst üste olduğunda toplam kütlenin değerli olarak algılandığı videodur. Bidon yada varilin yani plastiğin etkisinin ne olduğunu sanırım yazmama gerek yok.

Kısacası yazan kişinin art niyetli olduğunu sanmıyorum ama bu işe hakim olmadığı da kesin. Biz Canbay'ın dediği gibi bu işe nasıl daha iyi yapabiliriz şeklinde yaklaşıyoruz. Bu durumda neyin ne olduğunu bilmemiz ile beraber neyin nereye kadar ilerleyebileceği konusunda da bilgisiz olmadığımızı vurgulamak istiyorum.

Saygılarımla
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

defineciii

sımdı soyle bı durum var   burda  herkesı bılmem ama sorsam  sadece dedektorle ugrasıyorz dersınız   burda   dedektor  dısında  her konuya  atlayan var  bende  yapmıstım   bende  arge yatırdım  derler masallah  herseyı yapmısınız  .......... 


......arkadasım  dedektorun  dısında  baska  ıslerle ugrasıyorsanız  hıc bır zaman  yada omrunuz  yetermı bılmem  bısıy cıkmaz   dıdınır durursunuz  ınternette gordunuz  devrelerı  gelıstırecegınızı dusunursunuz....
.....yanlıs anlamayın  kımseyı  ısınden caydırmak degıl amacım     bende   pek bı halttan anlamam     ama ıyı takıpcıyım sızler gıbı elektormıkcıyım yorumları  kımın ne yapabıleegını  kım  ne kadar bıgıye sahıp   bu sıteye yazanlardan gayet ıyı anlayabılırsınız.. gerektı yerde.  susmakmı  yazmakmı  yada bos laf klabalıgımı   iyiside   bılımsel verılere dayalı yazılanlarımı   hepsnı...gorduk..bu sıstemlerı anlamadan arastırmadan  yapmayı   dusunmem  ..........gercekler  bılmenız  cebınızedemı zarar verıyr   anlamdm


.......
kolay gelsın   herkese
..........

Karadağ

Merhaba,

Evet elimizden geldiğince her türlü konu ile ilgilenmeye, öğrenmeye, yapmaya çalışıyoruz. Bunda kötü yada yanlış bir taraf olduğunu sanmıyorum. Hatta takip ediyorsanız yüksek frekanslı sistemler yani gpr ler ile de ilgili araştırma yapıyorum inşallah onda da bişeyler yapabiliriz. Açıkçasını sorarsanız internette gördüğünüz devreler ile ilerleme gibi bir uğraşım şahsi olarak yok bu devreler bizlere işin mantığını anlama konusunda çok yardımcı oldular oluyorlar ve olacaklardır bunun da bir gerçek olduğunu düşünüyorum. İyi takipci olmanız ve işin olumsuz yönleri ile ilgili tesbitlerde bulunmanız da aslına hem sizin hemde bizim için bence iyi bir durum zira birilerinin biyerlerde muhalefet olması lazım bu heryerde böyledir bu durum faydalı bişeydir bence. Sizinde dediğiniz gibi işin bilimsel yönünü bilmeden yapmak zararlı bu tür çalışmalarda sonuca ulaşmak ya zor oluyor yada sonuca ulaşılmıyor. Sizin de yazdığınız gibi bir şey ile ilgileniliyorsa iyice araştırılmalı, hesaplamalar ile yapılan işe hakim olunarak ilerlenmeli. Unutulmamalı ki emek olmadan hiçbirşey olmuyor. Kimi zaman tam vazgeçecekken ulaşılıyor istenen noktaya. Bu bağlamda ben bir konu ile ilgileniyorsa kararlı adımlarla ve düzgün araştırmalarla ilgilenilmesi gerekildiğini düşünüyorum.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

makedonyalı

güzel demişin defineci pek bihalttan anlamam lafını ........... ;D
Düşmanın acıkmışsa doyur,Susamışsa suver. Kötülüğe yenilme,kötülüğü iyilikle yen.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious